Šta je novo?

Corsair Vengeance K70 Cherry MX Red Gaming Keyboard

manve

Slavan
Učlanjen(a)
01.01.2006
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
7700X Corsair H150I Elite Capellix
Matična ploča
Asus ROG STRIX X670E- E GAMING
RAM
2x16GB G.SKILL F5 6000HZ CL30
GPU
6900 XT
Storage
Kingstone SKC3000 2TB
Zvuk
Bose QC 35 II
PSU
Seasonic Focus Gold 1000W
Kućište
Asus GT501
Monitor
Gigabyte M32U
Miš & tastatura
Corsair Vengeance K70 + Logitech G600
Pristup internetu
  1. Optički internet
Radi se o sledecoj tastaturi: http://www.corsair.com/us/gaming-pe...gaming-keyboard-natural-silver-na-layout.html

Moje interesovanje za mehanicke tastature je pocelo od kako sam video kako fercera G7 Steelseries sa crnim MX tasterima. Nedugo posle toga je izasla Corsair Vengenace K90 ciji layout i materijali su me odusevili. Ipak, bila je samo delimicno mehanicka (samo wasd i numericki deo) a cena u Italiji je bila 120e i to sa ITA lokalizacijom. Takodje, izvestan broj ljudi na USA amazonu se zalio da je led dioda ispod '1' tastera prestajala da radi posle nekoliko dana. Mali broj, doduse.

Svi Cherry MX se prave na jednom mestu, tako da je prilikom izbora bitan subjektivni dozivljaj layout-a i materijala, potreba ili ne za dodatnim macro tasterima, mehanickom volume kontrolom itd. Onaj najvazniji deo: tasteri i kliktanje po tastaturi se ne moze omasiti tj. garantovano je isti dozivljaj na tastaturama razlicitih proizvodjaca ukoliko imaju isti tip Cherry MX tastera. Iako vidim da se na wikiju pominju neke dodatne vrste, ono sto se kod nas moglo kupiti je Blue,Brown i Black. Blue je savrsen tip tastera za kucanje teksta: aktivacioni klik je najizrazeniji i ovaj taster je najbucniji. Ovo je feature koji omogucava da se prilikom unosa velike kolicine teksta pravi sto manje gresaka, najvise podseca na stare dobre pisace masine :D Black je do pre par godina bio jedini izbor za gamere: najlinearniji taster, potrebna najmanja aktivaciona sila i skoro nepostojeci klik. Slavu mu je pronela 7G tastatura. Od pre par godina se mogu naci Red MX tasteri koji su kompletno linearni, 'hvataju' odmah pri vrhu i rodjeni su za 'spamovanje' istog tastera 3-X puta sa minimalnim ulozenim trudom. Time su Red tasteri postali defaultni izbor primarno za MMO igre i zamenili Black kao najbolji izbor. Ukratko: Red je usavrsen Black taster.

Naravno, iako su Blue tasteri najlogicniji izbor za kucanje (minimizacija gresaka) a Red za gaming, dobar broj ljudi zeli nesto trece, cetvrto za sta misli da ce njima biti bolje; tu upadaju Brown, Transparent, White, Black i ko zna kavi sve jos Cherry MX tasteri koji predstavljaju igranje sa linearnosti klika i potrebnom aktivacionom silom (od 40g pa nadalje) pa ko voli nek izvoli.

Tastaturu iz naslova sam uzeo na USA amazonu (doneta licno tj. bez poste, carine itd.). Prve impresije su u linkovima ispod.

Unboxing: http://youtu.be/WWT-gRt5WF4
Low Light: http://youtu.be/mwwv57PG6RU
Features: http://youtu.be/VhT8pjUra8U

Tastaturu koristim 2 dana pa ne mogu nista reci na temu da li je nesto prestalo da radi itd :D Osvetljenje tastature drzim na najjacem podesenju jer je u sobi gde je gaming comp uvek upaljeno svetlo (ima dimmer za sobno svetlo, drzim na srednjoj poziciji) jer mi sedenje u totalno mracnoj sobi s dva bljesteca monitora bas ne prija. Sama tastatura je brushed aluminijum od gore, tvrda plastika od dole. Pored ESC tastera se vidi saraf kojim su polovine pricvrscene :D Vrlo cvrsta, ostavlja utisak kvaliteta u smislu da se brzo moze ostetiti da je u pitanju premijum proizvod a ne u smislu da ce trajati 100 godina (to da ce trajati 100 godina je verovatno tacno i za membranske od 600din; ovom je verovatno moguce ulubiti sto ili okrnjiti zid sto bas ne ide membranskom plasticnom :D)

Jaaaako podsjeća na DasKeyboard ... minus "wrist rest" :).

Poslednja izmena:
Nisam to spomenuo ali K70 ima tastere iznad povrsine tastature, nisu usadjeni.

Hvala.
Videh to negde ranije. Interesantna ideja. Ne mogu reci koliko je smisleno dok ne probam. Imas ove odbojnike?

imam ja neke matore ispucale, ali rade posao. Ublazuju udar tastera o telo prekidaca, ali s obzirom da cherry mx serija prekidaca ima hos od 4 mm, a aktivacija je na 2 mm, nema potrebe za pritiskanje tastera do dna, pa ko se izvezba da ne bottomuje taster, ovi damperi su nebitni, inace sa njima ko koristi red ili black prekidace, tastatura je totalno necujna. Imaju i varijatnte, mx green, koji je obicno izbor za space taster, posto je slajder isti kao kod blue, ali je opruga kao kod black. Imaju varijante tipa mx ergo clear, to je opruga od brown ili red (iste su) i slajder od clear-a. Time se dobija veci taktilni osecaj od brown, i ljudi za njega kazu da je najbolji, nisam probao :)
Ja koristim mx black i model m (trenutno vise black) i sve je stvar navike. Kad predjete na neki drugi prekidac treba vam vremena da se naviknete na njega i posle sve fecera normala.

Koliko mi se samo svidja ova silver sa plavim osvetljenjem mada nisam gadljiv ni na ovu sa crvenim :)

Ima li neko neki info da li ce biti ova tastatura kod nas u prodaji i gde?

Nece biti kod nas u sagledivoj buducnosti.

ja sam je naručio amazon via shipito, ima je na sajtu shopblt.com, koji šalje stvari ovamo, ali ne primaju naše kartice, tako da mi preko shipita isto ispadne, a ne moram se cimat do banke...

Fenomenalna tastatura, samo jos da ima macro kljuceve bila bi najbolja, al sta da se radi nema creveni LED i macro kod Corsair-a. Najgotivnije sto dugmici nisu oiviceni plastikom i samo dunes i ocistis tastaturu :)

Ako nekog zanima uzeo sam preko x-arena.com, za 155 evra pre nekih 2 meseca manje vise. Mislim da je cena bila korektna, posto je ortak uzeo za 131 euro u austrija nekoliko meseci pre mene. Samo 23 evra razlike,

a da sam licno narucivao sa caseking.de recimo bilo bi 131 euro + pdv + carina koliko god bi to ispalo :(

U USA je 129$.
Inace, crkla su 3 LEDa ispod numerickih tastera. Malko sam im kuckao na support o tome. Izgleda nema veze sto je iz USA, moze da se posalje u Holandiju. Trenutno je na putu, nadam se da ce stici zamena sledece nedelje.
Ukoliko stigne Corsair su svetski mega carevi!

Jes u USA $129 al kad narucis koliko ce da ti lupe carinu i porez jedno 40% veca cena ima da bude $180.6 sto je 131 euro. To je 24 evra manje nego sto sam ja platio al opet se nisam cimao sa postom i carinom.

Taj deo ne postoji ako sam doneses :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno