Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2010/11/12/13]

Po svemu sudeci ove sa inverterom, od 40tak krecu. U sustini sto bolji potrosni razred i onda ides na granciju i funkcije, a imaj na umu da sam laik a serviseri daju savete da se najjeftinije galanz/midea i slicne najvise isplate. Verovatno njih zabole i za estetiku i slicno...

ma gledam za matorce, a zanimao me neki konkretni model da se preporuci. znam da su ranije ljudi preporucivali posebne modele Midea ili Galanz.
npr. vidim ovaj na akciji Midea MSR 12HRN1 R24, sto mi cenovno odgovara - mada vidim da se reklamiraju i neke Samsung uz ciju cenu ide i ugradnja.

Gde su na akciji (Midea i Samsung), ako nije tajna :)

kakve su ove klime za po 23-25.000 din? 12tice, uzeo bih a totalno sam nov u ovome, lepota i ostalo mi nije bitno, vazno mi je samo da vrsi posao?

koliko trose struje, vidim da su jeftinije D a ove skuplje A

Idi na sto bolji energetski razred. Ne zelis da se kuvas a imas ugradjenu klimu jer bi da ustedis malo na racunu za struju.

sta mislis o ovoj, ovo je 12tica ako se ne varam i klasa je A?
Vivax Cool ACP-12CH35AEFO kosta 25000 najjeftinija je

Idi na sto bolji energetski razred. Ne zelis da se kuvas a imas ugradjenu klimu jer bi da ustedis malo na racunu za struju.

A klasa ne znaci da hladi bolje, vec da manje trosi za isto hladjenje.
Kad sam poredio klase ves masina recimo, ispalo je da je totalno nebitno B naspram A+++ klase jer da bi se to iskoristilo, mora da se koristi neki proprietary Eco program koji je s***.
Nadam se da je za klima samo pitanje bolje energetske efikasnosti a ne neka zavrzlama kao ovo. Mada po poredjenju nekih high end i neki ispod (mid end) nisam primetio razliku u prosecnoj potrosnji na papiru.

A klasa ne znaci da hladi bolje, vec da manje trosi za isto hladjenje.
Kad sam poredio klase ves masina recimo, ispalo je da je totalno nebitno B naspram A+++ klase jer da bi se to iskoristilo, mora da se koristi neki proprietary Eco program koji je s***.
Nadam se da je za klima samo pitanje bolje energetske efikasnosti a ne neka zavrzlama kao ovo. Mada po poredjenju nekih high end i neki ispod (mid end) nisam primetio razliku u prosecnoj potrosnji na papiru.

Pa da, eto, na kraju stvarno dodje na ovo sto serviseri predlazu da treba uzeti sto jednostavniju.

znaci da uzimam ovu? ima li jos neki model da pogledam ili je ovaj best buy za ovaj novac?

Vivax Cool ACP-12CH35AEFO kosta 25000 klasa B
ili
VOX VSA3-12BE klasa A za 26.000 din

Poslednja izmena:
Šta mislite o LG klima uređajima?

Treba mi inverter za sobu od 20 kvadrata i bacio sam oko na ovaj model: LG klima inverter E09SQ NOVA,
vidim da je mali potrošač i da ima anti alergijski filter što su mi bitni faktori.
Jedino što ne znam da li je precenjena sa cenom od 70000 din.

Šta mislite o LG klima uređajima?

Treba mi inverter za sobu od 20 kvadrata i bacio sam oko na ovaj model: LG klima inverter E09SQ NOVA,
vidim da je mali potrošač i da ima anti alergijski filter što su mi bitni faktori.
Jedino što ne znam da li je precenjena sa cenom od 70000 din.

Po meni antialergijski filter ima smisla samo ako klima uvlaci vazduh od spolja, a ne ako radi po "klasicnom" principu.

Kako to mislis? Grinja recimo vise ima unutra u odnosu na povrsinu... Za alergije nije samo polen okidac ako si na njega mislio.

Kako to mislis? Grinja recimo vise ima unutra u odnosu na povrsinu... Za alergije nije samo polen okidac ako si na njega mislio.

Da, mislio sam na polen i sve ostalo sto dolazi izvana.

Kad su grinje u pitanju, prvo treba izbaciti sve tepihe, a zatim zameniti klasicne duseke, jastuke i posteljinu za antialergijske, koji su napravljeni tako da ne budu pogodno staniste za grinje.

Ti antialergijski filteri u klimama su samo malkice poboljsanje mrezice efektivno, pa zaustavljaju vise prasine - ne ocekujte da klima moze da "usisa grinje" iz vaseg kreveta i slicno, ili cak i iz vazduha - to NECE uraditi. Za tako nesto vam predlazem odvlazivac vazduha - posto grinje ne moze da opstane kada je manja vlaznost, odvlazivac je bolje resenje (klima ne spusta vlaznost ispod nivoa koji bi ubio grinje, tako da nije isto).
Klime, sa druge strane izgleda da mogu da doprinesu cak grinju. Citah, poveden mojim pitanjem o ispustanje vlage iz klime, iskustva vecih firmi vani. Ako klima prebrzo ohladi prostoriju, nema kapacitet da izbaci dovoljno vlage koliko treba za tu promenu temperature, pa vlaga mora da padne na stvari/pod - samim tim se povecava kolicina grinja. Barem sam tako shvatio.

Sto se LG modela tice - dobar izbor izgleda po spec.

Naravno ali isto tako nece primetniji efekat po tom pitanju imati ni ako se uvlaci spoljasnji vazduh, a i ovo oko antialergijskih duseka i slicno je dosta komlikovana prica...

LG rade dosta "kulturno", tihe, lepo usmeravaju vazduh (ne osecas se neprijatno u njenoj blizini) isl.

Hvala svima na odgovorima, što se tiče antialergijskog filtera mislio sam prvenstveno na to da kvalitet vazduha koji klima ubaci u stan bude što je moguće bolji, ne očekujem da klima očisti stan od stvari koje su već u njemu. Živim u centru BG-a pa mi znači ako klima može barem malo da pročisti vazduh od svega, ne očekujem nikakva čuda.

Ono što mi je ubedljivo najbitnije je da klima može da se podesi da ne smeta dok radi, trenutno koristim stariju LG klimu koja kad se stavi na najmanju brzinu i dalje ubija koliko duva + ne može da se usmeri da duva u plafon tako da je maltene nemoguće biti u istoj sobi dok radi.

Hvala svima na odgovorima, što se tiče antialergijskog filtera mislio sam prvenstveno na to da kvalitet vazduha koji klima ubaci u stan bude što je moguće bolji, ne očekujem da klima očisti stan od stvari koje su već u njemu. Živim u centru BG-a pa mi znači ako klima može barem malo da pročisti vazduh od svega, ne očekujem nikakva čuda.

Ono što mi je ubedljivo najbitnije je da klima može da se podesi da ne smeta dok radi, trenutno koristim stariju LG klimu koja kad se stavi na najmanju brzinu i dalje ubija koliko duva + ne može da se usmeri da duva u plafon tako da je maltene nemoguće biti u istoj sobi dok radi.

Cisto da razjasnimo, ove klime koje se kod nas najvise ugradjuju, uvlace vazduh iz sobe, hlade ga, i vracaju u sobu, tako da je luftiranje stana uvece obavezno. Postoje i klime koje uvlace spoljni vazduh (preko filtera), hlade ga i ubacuju u sobu, ali ces takve kod nas tesko naci.

Dajte neki konkretan predlog za neku klimu 26-28k din. Ko ima vec klimu bilo bi lepo da iznese svoje utiske o istoj, da da preporuku ili ne.
Znamo svi sta je dobro ali ne mogu bas svi da priuste sebi klimu sa invertorom i raznoraznim dzidza-bidzama koje kostaju Boga oca. Zato batalite koja klima kakav filter ima, nego ta valja, ova ne valja :)

Ja sam gledao npr.
http://www.winwin.rs/bela-tehnika/klima-uredaji-i-grejanje/klime/klima-uredjaj-vox-vsa3-12be.html
http://www.winwin.rs/bela-tehnika/k...-uredaj-vivax-cool-acp-12ch35gef-classic.html
http://www.winwin.rs/bela-tehnika/k...-uredaj-vivax-cool-acp-12ch35gek-classic.html
http://www.winwin.rs/bela-tehnika/klima-uredaji-i-grejanje/klime/klima-uredaj-korel-msr-12hrn1.html (za Korel sam negde procitao da je to u stvari Midea, ne znam sad kolik je to tacno)

Svaka pomoc je i vise nego dobrodosla.
Kao sto vec rekoh, max 28k din bih izdvojio.

Živim u centru BG-a pa mi znači ako klima može barem malo da pročisti vazduh od svega, ne očekujem nikakva čuda.
I ja, i mogu ti reci da ono sto klime mogu da uvhate, uhvatice sve klime +/- koji procenat. Ako vec hoces nesto, gledaj da klima ima jonizator (Plasma Filter se obicno zove, tj. cak i uvoznici nemaju pojma kad se kaze jonizator... go figure!). Nije to neko cudo, medjutim stvarno se cestice vezuju u vece (naravno ako nije otvoren prozor 24/7 pa vise udju nego sto se ociste :D), videces mace po stanu, i po meni vazduh je enormno bolji.

Hmm? Koji model? Ja sam imao dva modela LG, i oba su bila jako fino podesiva. Nazalost ne tako dobro kao Mitsubishi, ali ipak su mogla odlicno da se podese.
Sa svim klimama je problem ako duvaju negde u "tvom smeru", tu nemas sanse da pobegnes, ne mogu one dovoljno visoko da duvaju :(
Meni je to problem recimo za spavanje - kako god da podesim, klima ce nekako duvati ka meni (da li direktno ili ce od strujanja, ali se prilicno oseti).

@Kamikaze, obicne klime mogu da uvlace vazduh? Mislio sam da je to samo za ventilacione sisteme?

Gde kupiti onaj bio-filter i filter od aktivnog uglja za klimu? Na internetu samo izlaze rezultati za auto klime, znaci ne verujem...

Da nije u pitanju isto sranye kao i filter aktivnog uglja za aspiratore? Ako je isto, ja sam pre neki dan kupio u Merkuru (da bih smanjio prasinu u kucistu, doduse)

Ma da, aktivni ugalj je onaj naborani filter kao harmonika, ovaj bio filter je neko njesra kao karton, crne boje i lici na sace.

Ja sam za aspirator to uzeo u ovlascenom gorenje servisu odnosno prodavnici. Nabudzio nekog drugog modela, pogledaj na sajtu tm imaju takodje za aspiratore navedeno... verovatno imaju i za klime.

Dajte neki konkretan predlog za neku klimu 26-28k din. Ko ima vec klimu bilo bi lepo da iznese svoje utiske o istoj, da da preporuku ili ne.
Znamo svi sta je dobro ali ne mogu bas svi da priuste sebi klimu sa invertorom i raznoraznim dzidza-bidzama koje kostaju Boga oca. Zato batalite koja klima kakav filter ima, nego ta valja, ova ne valja :)

Ja sam gledao npr.
http://www.winwin.rs/bela-tehnika/klima-uredaji-i-grejanje/klime/klima-uredjaj-vox-vsa3-12be.html
http://www.winwin.rs/bela-tehnika/k...-uredaj-vivax-cool-acp-12ch35gef-classic.html
http://www.winwin.rs/bela-tehnika/k...-uredaj-vivax-cool-acp-12ch35gek-classic.html
http://www.winwin.rs/bela-tehnika/klima-uredaji-i-grejanje/klime/klima-uredaj-korel-msr-12hrn1.html (za Korel sam negde procitao da je to u stvari Midea, ne znam sad kolik je to tacno)

Svaka pomoc je i vise nego dobrodosla.
Kao sto vec rekoh, max 28k din bih izdvojio.

i ja sam u istoj dilemi, vidim da ove klime imaju gas R22 i R410, ima li neke razlike u tome, kakvo im je odrzavanje i cena istih?

Hitno potreban savet...
Prostorija je 35m2 i narucio sam do cetvrtka da mi isporuche novu VOX VSA2-12BR, da li sam se zeznuo ili pije vodu ?
(zanima me samo efektivnost hladjenja kad je napolju 35c)

To je 12-ca koliko vidim, trebalo bi bez problema da hladi 35m2 i na 40*C ako je OK izolacija zgrade. Jedino je problem sa tolikom prostorijom koliko ce to biti prijatno - nema teoretske sanse da klima pravi tako dobar protok da u prostoriji nema vecih oscilacija temperature izmedju delova :( To bi jedino moglo vise klima da sredi, tako da je ovo OK izbor.
Efikasnost i kvalitet same klime ne znam kakav je :)

Hmm? Koji model? Ja sam imao dva modela LG, i oba su bila jako fino podesiva. Nazalost ne tako dobro kao Mitsubishi, ali ipak su mogla odlicno da se podese.
Sa svim klimama je problem ako duvaju negde u "tvom smeru", tu nemas sanse da pobegnes, ne mogu one dovoljno visoko da duvaju :(
Meni je to problem recimo za spavanje - kako god da podesim, klima ce nekako duvati ka meni (da li direktno ili ce od strujanja, ali se prilicno oseti).

Ne znam koji je model, jedino da slikam klimu pa da okačim. Ima 3 nivoa jačine duvanja i kad se stavi na najslabiji opet duva prejako,
peraja mogu da se usmeravaju prilično ali je i najviša pozicija prilično niska. Video sam kao u praksi rade 2 Fujitsu klime i obe su imale 5 nivoa
podešavanja jačine duvanja i kad se stavi na najslabiji (quiet) i usmere peraja maksimalno na gore klima kao da ne postoji a hladno je u sobi.

Jedino me to malo odbija da uzmem ovaj LG inverter koji je na papiru stvarno odličan, ako i dalje idu tom logikom da klima na najslabijem nivou treba da ubija.

Nazad
Vrh Dno