Šta je novo?

Kuler u uticnicu/usb

smorko89

Cenjen
Učlanjen(a)
10.02.2013
Poena
154
Hteo bih da napravim postolje za laptop ali sa dve kvalitetnije 12-ce. Problem mi pravi napajanje odnosno izvor struje jer ne znam kako da prespojim zice tako da mogu da ih ukljucim u usb na laptopu ili direktno u uticnicu.

Jel pokusavao neko nesto slicno i ako jeste bio bih mu zahvalan ako bi podelio iskustva.

Te dve kvalitetnije 12-ce su verovatno 12V dok USB je 5v, tako da postoji mogućnost da se neće pokrenuti, ili će raditi jako sporo. Max snaga usb priključka je 500mA.
Crvena i crna žica u usb kablu, i crvena i crna na fanu su one koje tebe interesuju:
Capture.JPG

Ili možeš direktno u utičnicu preko 12v adaptera.

Poslednja izmena:
Nista, onda usb odpada. Jel mozes samo da mi kazes kako bih to mogao da uradim sa uticnicom ?

Taj 12v adapter gde mogu kupiti i koliko od prilike kosta ?

Kako se onda povezuju zice sa tim adapterom ?

Hvala na brzom odgovoru

Pijaca, kinezi, supermarketi, prodavnice elektronike(kao mikro princ...) ili ako imaš neki stari od modema ili slično, cena ne bi trebalo skuplje od 500din, samo pazi na snagu (ako je fan troši 0,15A minimum za 2 fana 0,3A a da budeš siguran 0,5A(500mA))

Kako:
http://forum.grasscity.com/grow-roo...ow-connect-your-pcaxial-fans-12v-adapter.html

Ili u googlu ukucaj nešto kao:"adapter 12v connect fan"

Da ne sečeš žice od ventilatora možeš upotrebiti 3pin 4pin adapter koji se obično dobije uz ventove.

Poslednja izmena:
Usb 2.0 -500ma,usb 3.0-900ma.
Za povezivnje treba ti zenska uticnica koja pase na musku.
Ostalo je lako, imas dve zice + i -,vezes za kulere(malo znanja sa lemilicom) zenski deo i to je to.(moze i neki prekidac izmedu)
Adapter mora da bude napojni (ne neki punjac) vidi ima za male pare adapter za monitore.
imas ih u rangu 12V 5.4A ,12V 4.16A ,12V 3.33A.

Dodaj neki potenciometar pa da možeš da umanjiš brzinu/buku ponekad. Kad se već angažuješ, što da ne napraviš kako treba.

Dodaj neki potenciometar pa da možeš da umanjiš brzinu/buku ponekad. Kad se već angažuješ, što da ne napraviš kako treba.

To nije losa ideja samo sto sam totalni tantus za te stvari. Znam da spojim zice, zalemim i to je to. Kako da trazim to u prodavnici ?

Inace nasao sam ove adaptere
http://www.kupujemprodajem.com/adapteri-punjaci-12v-PRODATO--6433230-oglas.htm?filter_id=22981087

Samo treba neko da mi kaze da li je to to i odma uzimam (i da, koji od od ovih da uzmem - mislim na ampere).

izgleda da pise prodato ali ovaj 12V- 1.7A odgovara.

Ima[ bre pravih laptop coolera sa postoljem i sa ventilatorima za male pare, nije baš da mnogo pomažu, neznam čak dali je uopšte bolje nego sa običnim postoljem.

Uh komplikovano je to za mene. Da li je bolje resenje nesto ovako posto nigde nisam uspeo da nadjem vec napravljenje potenciometre po uputstvu sa linka gore
http://www.kupujemprodajem.com/Univ...500maha--6301813-oglas.htm?filter_id=31799714

Takvi ispravljači obično imaju očajan trafo, daleko ispod specifikacije.

Možeš da nabudžiš ovu kombinaciju:
Ispravljač
DC/DC konvertor

Eventualno zameni potenciometar i stavi neki sa osovinom ako hoćeš da podešavaš često ili ostavi rupicu na kutiji pa guraj odvijač da podesiš.

Nazad
Vrh Dno