Šta je novo?

Mac OS X Mavericks 10.9

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Od novina u 10.9 imamo:

1.
Compressed Memory - link

"Memory and storage compression in general isn't new at all. In the 1980s, tools such as DiskDoubler allowed users to compress files on disk on the fly, as opposed to packing files into archives (which dates back to the beginning of computing). RAM Doubler did the same thing for memory, a technique that was essentially replaced by Virtual Memory in the late 90s.

Over time, the benefits of compressing files were largely outweighed by the overhead involved, particularly as storage grew cheaper and more plentiful and new techniques were built into the operating system. But the recent move toward mobile computing and the use of relatively expensive solid state storage (and often idle, but very fast CPU cores) have made compression popular again. "

2.
Apple shifts from AFP file sharing to SMB2 - link

"With the release of Windows Vista, Microsoft greatly revamped SMB to clear out old legacy complications and enhance its performance, capabilities and security. This resulted in SMB2.

Samba didn't initially support Microsoft's new SMB2; additionally, the project decided to move its future development (including support for SMB2) to the more strict GPLv3 license. That prevented Apple from realistically using the software commercially.

For OS X 10.7 Lion, Apple wrote its own software for Windows File Sharing under the name "SMBX" to replace Samba, adding initial support for Microsoft's SMB2 at the same time.

Rather than maintaining both AFP and SMBX in parallel, Apple is now consolidating its future efforts in its own implementation of Microsoft's SMB2 protocol."

Super za SMB2, jer ce biti mnogo lakse da se ubace Mac racunari u postojece Windows mreze.

Instalirao sam ovaj preview za probu, malo sam se igrao i obrisao sam ga.
Ono što donosi kao novo je interesantno, ali lično ne vidim da će meni nešto od toga biti preko potrebno.
ESMB2 je i po meni jedan od boljih feature-a, izgleda da će biti manje problema sa ubacivanjem OSX-a u Win mrežu (bar bi trebalo da tako bude), ali meni ovi nije neophodno, pošto je moj kućni network 100% Apple, a i do sada je sve radilo kako treba.
Ovo sa kompresovanjem nisam probao, ali deluje kao nešto što meni može da bude korisno, s obzirom da imam ogroman storage, pa ako Aperture bude radio glatko u letu sa kompersovanim RAW slikama biće super.
Sve u svemu, čekam da ga urade kako treba, pa da legne još jedna proba.

Poslednja izmena:
@RingeRaja

Mislim da nisi shvatio (ili ja tebe nisam :D): kompresija memorije se odnosi samo na neaktivnu memoriju!
Ako radis u Apertureu njegova memorija nece biti kompresovana uopste (sve dok radis u njemu).
Ako ostavis otvoren Aperture i predjes npr. u PhotoShop, tek onda ce se kompresovati memorija koju je Aperture prethodno alocirao.

Aaaaa, izgleda da stvarno nisam skontao šta i kako.
Ako je tako i to mi ne treba, pošto radim samo u Aperture-u (Photoshop ne znam da koristim kako treba, a i overkill mi je), ne otvaram previše aplikacija istovremeno, čak se nisam navikao ni na multitab (ne volim da otvaram previše prozora odjednom).
Sve u svemu, što se mene tiče kad dođe, dobro došao, uopšte mi nije hića, dobro radi OSX i ovako.
Jedino što bih stvarno, ali stvarno želeo (a koliko vidim, ostaće samo na pustim željama), je implementacija NTFS kao native (treba mi) i konačno izgradnja dobrog i sigurnog partition file system-a. Jedno vreme je figurirao ZFS, ali koliko vidim od toga se odustalo. Daleko od toga da je HFS+ loš, ali mislim da bi trebali da nešto porade u tom smeru, a da dodaju native podršku za sve viđenije file systeme.

To bi i ja voleo da vidim, ali čelnim ljudima u Applu je izgleda mnogo važniji dizajn i šminkanje već postojećih stvari... tako da, verovatno ništa od toga... Što se tiče kompresovane memorije to je ok, pozdravljam tu ideju i njenu realizaciju, premda će od toga imati benefit jedino korisnici notebook računara i ostalih prenosnih uređaja i to prvenstveno zbog potrošnje baterije... A kako ja ne spadam u tu grupu, (a verovatno nikada i neću) cenim da mi je sve jedno...

Uzgred isprobao sam ga malčice i potom obrisao... Zbilja ništa posebno za sada, a i dosta je krnj rekao bih... fali mu pola stvari. Applove mape su smejurija spram ovih najnovijih Googlovih, Safari je možda zanimljiv premda me malo nervira ovaj novi interfejs jer me asocira na Mail. Šta kog đavola to diraju uopšte kad ovo kako je sada radi superiška. Što se tiče ostalog taman sve stoji onako kako sam i rekao...

Mnogo eksperimentisu... ne kapiram ih uopste. SREDITE ****NI OS! Boli me patka za iOS, Cloud i ostala ******. Pro aplikacije rade NIKAD gore... Nebitno da li imas Quad, octo ili koji god CPU, nebitno koliko mu ram-a natrpas... UZAS. Uopste nije cudno sto u najozbiljniim studijima i dalje koriste MacPro sa Power CPU-om i boli ih ona stvar za upgrade - radi kao SAT.

Od novina u 10.9 imamo:

Meni je glavna novina kršten multiple-display support.
Do sada, kad imas dva monitora i jedan stavis u full screen, drugo ti se pretvori u lepu i beskorisnu/neupotrebljivu sivu povrsinu. Takva funkcionalnost u 2013. mi je bilo najvece razocaranje od Mac OS X-a (cak i Windows XP je bolje resio to).

A nije da je mala stvar u pitanju (bar sto se mene, a bogme i vecine developera koje poznajem tice), maltene svakodnevno mi je potrebno da mi npr terminal bude u full screen-u na jednom monitoru a na drugom da radim sta vec treba (ide, browser, sta-god).

Zanima me šta o ovom sistemu misle oni koji smatraju da je Snow Leopard i dalje bolji od prethodna dva izdanja. Dal se i dalje oseća grafički bloat? Al mene iskreno najviše zanima štedljivost struje, a Lion i Mountain Lion sa svojim animacijama, feder skrolovanjem i ostalom šminkom ne bih rekao da su štedljivi. Zadržao bih Mavericks ako mi produži trajanje baterije na MacBook Alu starom 4,5 godine.

Pa ne za to će ti zasigurno biti bolji Mavericks... Ali koliko će to biti sve skupa zbilja valjano odrađeno znaćemo tek kad iskoči na market finalna verzija.

Jedino što bih stvarno, ali stvarno želeo (a koliko vidim, ostaće samo na pustim željama), je implementacija NTFS kao native (treba mi) i konačno izgradnja dobrog i sigurnog partition file system-a.
pa zar po defaultu OS X 10.8 ne moze da pise i cita NTFS particije?? (ne znam jer sam davno instalirao 3rd party util za citanje i pisanje NTFS a system uvek "prenosim", tj. ne radim "clean install"...)

btw NTFS je property FS tako da nisam siguran da li je "nativna" podrska/implementacija uopste moguca...

---

ja cu sigurno sacekati 10.9.1 pre nego sto predjem sa 10.8...

Ja koristim 10.9 od Dp1 i svaki update radim redovno kad izadje, radi lepo ne mogu da se zalim, za sada sam zadovoljan, to mi je jedini Mac OS X koji imam u racunaru :)

pa zar po defaultu OS X 10.8 ne moze da pise i cita NTFS particije?? (ne znam jer sam davno instalirao 3rd party util za citanje i pisanje NTFS a system uvek "prenosim", tj. ne radim "clean install"...)

btw NTFS je property FS tako da nisam siguran da li je "nativna" podrska/implementacija uopste moguca...

---

ja cu sigurno sacekati 10.9.1 pre nego sto predjem sa 10.8...

"Nativna" podrška za NTFS je ugrađena u sam OS još od Snow Leoparda, ali em što nije dostupna bez prčkanja po sistemskim fajlovima, em što izgleda da nije "gotov proizvod", pa zato i nije dostupna out-of-the-box. Zato ja koristim 3rd party driver za NTFS, jer mi se 2x desila nezgodacija kada sam koristio ovaj "nezavršeni proizvod", pa neću više da se zezam.
Ali glavna stvar bi bila ZFS, to bi bio pun pogodak, od koga, koliko vidim, neće biti ništa.

Teško da će u budućnosti ZFS biti pun pogodak, bar kada se priča o personalnim kompjuterima. ZFS je napredan i jako pouzdan fajl sistem ali to korisnicima ne treba. Takođe je zamišljen u eri hard diskova. Samsung na primer, već duže vreme razvija fajl sistem koji je prilađen fleš memoriji i SSD diskovima i to je nešto što će preovladati kada su lični kompjuteri u pitanju.

Za skladištenje većina ionako kupuje NAS, za šta su fajl sistemi kao ZFS ili Btrfs predviđeni.

Teško da će u budućnosti ZFS biti pun pogodak, bar kada se priča o personalnim kompjuterima. ZFS je napredan i jako pouzdan fajl sistem ali to korisnicima ne treba. Takođe je zamišljen u eri hard diskova. Samsung na primer, već duže vreme razvija fajl sistem koji je prilađen fleš memoriji i SSD diskovima i to je nešto što će preovladati kada su lični kompjuteri u pitanju.

Za skladištenje većina ionako kupuje NAS, za šta su fajl sistemi kao ZFS ili Btrfs predviđeni.

Pa baš zato što je napredan i jako pouzdan mi i treba, ne misliš valjda i ti kao ove korporacije koje gledaju da uvale svoje polu ili krš proizvode kao ultimativno i jedino moguće rešenje. Ne vidim zašto bi ZFS bi i ostao rezervisan samo za neke space shuttle servere, a za home korisnike dobri su i postojeći, koji su, btw, svi redom iz prethodnog milenijuma.
A što se tiče NAS rešenja, svi komercijalni NAS sistemi koji ne koštaju kao oba bubrega + još malo, ne koriste ZFS, već "proveren" Linux ext file system.
Iako, može i ZFS na OSX, ali je ipak komplikovano za prosečno potkovanog korisnika:
http://code.google.com/p/maczfs/

Hmm... zanimljivo. Ovo sam ranije tržio i bilo je ali neka teška beta. Baš ću isprobati ovo... Taman imam jednu bezveznu mini particiju za igranje, čisto da vidim kako fercera a i kako je izvedeno.

Izasao je DP5 oko 2.50GB je update. A novo je iBooks i novi iTunes sa Radiom :)

Prilozi

• 20130808_210946.jpg
    20130808_210946.jpg
    382 KB · Pregleda: 130
  • Screen Shot 2013-08-08 at 9.13.26 PM.png
    Screen Shot 2013-08-08 at 9.13.26 PM.png
    815.7 KB · Pregleda: 135
  • Screen Shot 2013-08-08 at 9.15.48 PM.png
    Screen Shot 2013-08-08 at 9.15.48 PM.png
    340.1 KB · Pregleda: 128
Kako slusas iRadio, da li samo moras da imas USA apple nalog? Ili mozda proverava i lokaciju (zbog licenci)

Ja koristim USA Apple Account i radi mi radio normalno.

Evo ga izasao je DP 6 :)

Prilozi

• Screen Shot 2013-08-22 at 4.51.03 PM.png
    Screen Shot 2013-08-22 at 4.51.03 PM.png
    202.4 KB · Pregleda: 138
Radi extra, nemam nikakvih zamerki, do sada mi 10.9 radi najbolje od svih Mac-ova koje sam koristio na mom PC-u. Brz, stabilan, nikakvih problema, radi kao da je finalna verzija.

Biće da ovaj Savin komentar vredi x2 iliti duplo, jer mu računar nije jak što se tiče perfomansi pa je sasvim sigurno validno ovo što je prokomentarisao. Naravno postavlja se pitanje koliki je boljitak na jačim mašinama, ali u svakom slučaju ono što je evidentno je da ga ima... ili tako barem izgleda za sada. Što je u principu dobro i sasvim očekivano!!! :D

Samo neka bude bolje iskoricenje HW-a, sto odmah donosi bolje performanse i autonomiju na Macbook-ovima i da ima bolji "windows management" - ja zadovoljan.

Da Vlada je upoznat sa mojom konfiguracijom. E u 10.9 ima da se postavi Srpski jezk za Sistem :) Evo i slike :)

Nemam pojma ko je odgovoran za to, ali alal mu
Duck-icon.png

Nadam se još samo i da je malo pismenije to odrađeno nego li što je pod windowsom.

Konačno sam instalirao 10.9 na particiji koju sam specijalno napravio za ovu probu...
Dok sam od DP2 došao do DP6 osedeo sam, pošto sa skinutim update-ovima nije nikako moglo, pa sam išao preko App Store-a, jedan po jedan. Trajalo je...
Tek treba da ga isprobam natenane, za sada mi deluje kao fina evolucija, prirodan sled događaja ako pogledamo kako se razvijao OSX. Videćemo kako će da radi, prvo da mu instaliram sav softver sa kojim radim, da vidim da li će negde da se zagrcne, a onda sledi detaljniji test.
Ne mogu da kažem da li radi brže, s obzirom da je disk za test HDD, a trenutni primarni OSX ML je na SSD-u.

Ajd bas prijavi, ako stignes, kakva je autonomija sa 10.9 u odnosu na 10.8 kada koristis aplikacije koje bi i ovako koristio. :)

Nazad
Vrh Dno