Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

Zadnji xbmc (frodo) i defaultni skin. Probao sam i par drugih jos, ista stvar.

Instalirah sad Nightly Build xbmc i radi ko podmazano. Ali vidim ovo je kao neka beta, kao upozoravaju da nije stabilna verzija, ali dobro meni radi :D Btw uz kuciste mi je dosao daljinski na kome su dugmici music/video/pictures. Pritiskom na njih otvara se Windows Media Centar i onda odgovarajuce kategorije, u zavisnosti od dugmeta. Postoji li mogucnost da ti dugmici otvore xbmc umjesto wmc?

Poslednja izmena:
LM Remote Key Map - probaj sa njim da promeniš šta koji taster radi.
Meni je odradio posao sa MS MCE kompletom pa umesto WMC palim xbmc, a na tv dugme sam mapirao da pokrece dvb viewer.

Evo i ja konacno sklopih svoj HTPC. :) Dosta vremena je proslo od kad sam krenuo u celu ovu pricu, bilo je zahteva koji su morali biti ispunjeni ali i kompromisa.
Raspisacu se na 2-3 posta, bice i dosta slika, jer bih podelio ovde na forumu sta i kako sam zamislio, kako sam realizovao itd.

Dakle da krenem prvo od toga sta HTPC u mom slucaju predstavlja tj cemu ce sluziti, pa shodno tome i odredjeni zahtevi:
- HTPC ce pre svega sluziti za slusanje stereo muzike (mahom lossles 44.1/16 materijal ali i nesto high res materijala), nesto manje za gledanje filmova (i koncerata)
- ultimativni cilj koji sam zeleo da postignem je potpuno pasivno hladjena masina, bez pokretnih delova (ako ne racunam opticki uredjaj)
- na neki nacin specijalizovan softver, tj optimizovan za navedenu namenu

Sa zadovoljstvom mogu da kazem da je taj cilj i ispunjen. :)

S obzirom na primarnu namenu (audio server) hardverski zahtevi nisu visoki. Realno bi neki Intel Atom odgovarao ali mi se nisu preterano dopadale ploce sa Atomom. Dakle, jurio sam plocu koja ima PCI-E slot ali i PCI slot(ove), a Atom ploce su miniITX sa jednim PCI-E ili jednim PCI slotom. Zato sam se okrenuo AMDu, tj E350 APU varijanti. Bila mi je potrebna pasivno hladjena ploca, mATX formata sa PCI-E i PCI slotom. AKo se pitate sta ce mi PCI slot, pa zbog zvucne karte (znam da sam mogao da kupim PCI-Ex1 zvucnu ali ...).
Opet, ovakvih ploca skoro i da nema, ali ASUS ima par modela koje zadovoljavaju kriterijume, a izbor je pao na E35M1-M model, koga naravno kod nas nije nikad ni bilo pa sam je dovukao spolja.
Ploca je mATX, ima veliki hladnjak na APU i cipsetu, 1 PEG, 2xPCI i 1xPCI-Ex1 slot. Jako je kvalitetno uradjena.
Posto je zahtev da masina bude pasivno hladjena, svaki stepen je dobrodosao, te sam skinuo kuler sa ploce, zamenio fabricku pastu sa AC MX-2.
Ploca bez hladnjaka:

Sam hladnjak:

Pasta zamenjena, hladnjak vracen na svoje mesto:

Kao sto sam rekao, hardverski zahtevi nisu visoki, ali je i cena DDR3 memorije niska pa sam uzeo jedan modul od 4GB DDR3 memorije. Izbor je pao na Mushkin Silverline, jer ima hladnjak i radi na 1.5V sto je kao sto sam rekao bitno zbog potrosnje i zagrevanja.

Na gornjoj slici se nalazi i zvucna karta, Audiotrak (sada ESI) Prodigy 7.1 HiFi, koja je PCI kartica pune visine sto mi je stvorilo odredjene probleme (objasnicu kasnije).

Iako, generalno, hardverski zahtevi nisu visoki, performanse ipak jesu bitne, te umesto klasicnog hard diska uzet je SSD, koji pored brzine. trosi malo struje, ne greje se, i ne pravi nikakvu buku. U mojoj situaciji, sva muzika/filmovi/koncerti se nalaze na NASu koji je u drugoj prostoriji te mi je u masini potreban samo sistemski disk. Odgovorao bi mi sto manji SSD, izbor kod nas i nije nesto te sam uzeo najmanji koji sam nasao a da nije kostao previse. Uzeo sam Patriot Torqx 2 64GB, iako mi realno ne treba vise od 8GB. :d

SSD u 2.5"->3.5" adapteru:

Iako se opticki uredjaji sve manje koriste, resio sam da u ovoj masini zadrzim svoj stari dobri Pioneer 108, legendardni DVD rezac, jako je malo radio, a meni ce sluziti pre svega za ripovanje originalnih audio CDova, u Exact Audio Copy programu. Rezac je PATA, ploca nema IDE portova, pa sam morao da kupim PATA to SATA adapter.

Iako je graficka integrisana u E350 sasvim ok, odlucio sam ipak da uzmem zasebnu karticu, izbor je pao na ASUS GT520 1GB DDR3 Silent, jer mi se nekako cini da je nV bolji izbor za video dekoding. Masina ce se povremeno koristiti i za gledanje filmova i muzike, te sam i tu hteo da postignem odredjeni kvalitet, pre svega da madVR renderer radi zadovoljavajuce.
GPU na GT520 je deklarisan na max 30W, karta ima povelik hladnjak na sebi. Posto zagrevanje moze biti problem, i ovde sam zamenio fabricku pastu sa AC MX-2.

Na red dolazi pasivno hladjeno napajanje. Iako postoje "klasicna" PC napajanja koja su pasivno hladjena, kao sto je recmo Seasonic 400W, odlucio sam sa za drugacije resenje: DC to DC plocicu, koja na ulazu prima DC napon u opsegu 18-24V a na izlazu daje 12V, 3.3 i 5V. Ni ovakva napajanja nisu bas cesta, postoji recimo PicoPSU, ali izbor je pao na bolje resenje Winmate 130W DC to DC board (slika sa neta). Plocica ima jako dobre performanse i visoku efikasnost (oko 88%).

Nastavak sledi...

Poslednja izmena:
Naravno, potreban je i AC to DC adapter u vidu nekog punjaca za laptop. Nabavio sam LiteOn 120W "ciglu". Bile su potrebne manje prepravke jer Winmate na ulazu ima 4pin ATX konektor pa sam sa nekog pokvarenog napajanja skinuo 4pin ATX.

Na red dolazi kuciste. Tu sam prilicno vremena proveo trazeci neko jako dobro kuciste koje ce se uklapati sa HiFi komponentama, a pritom da prima mATX ploce. Izbor je pao na Lian Li PC-C37B, full alu kuciste, low profile, koje sam naravno opet morao da dovlacim s polja.

Dakle, kuciste je low profile a zvucna je pune visine, pa sam morao da impovizujem. Zvucna karta je jedino mogla stati ako stoji vodoravno. S obzirom da kuciste ima mesto za klasicno PC napajanje, koje ja ne koristim pa mi ostaje prazno mesto, dosao sam na ideju da u kutiju nekog napajanja ubacim zvucnu kartu tako da stoji vodoravno. ;) Od nekog starog napajanja uzeo sam kutiju, ofarbao u mat crno, isekao rupe tako da kartica moze da stoji vodoravno. Naravno, trebao mi je i PCI extender kabl. Evo kako je sve to ispalo:

Dakle sve je spremno da se spakuje u kuciste. :)

Nastavak sledi...

Dakle u kucistu je poprilicna guzva. :p Inace samo kuciste ima dosta proreza za hladjenje tako da bi to trebalo da pomogne.

Ideja je da masina bude nakacena na neki LCD/Plazma TV, da stoji na polici sa HiFi uredjajima tako da klasicna tastatura/mis ne dolaze u obzir. Od ranije posedujem daljinski Logitech UltraX Media Remote koji sam jako dobro podesio u EventGhostu, ali ipak ne moze da odmeni klasicni mis i tastaturu. Zbog toga sam nabavio Lenovo N5902:

Da se vratim na zvucnu kartu. Ona ce pre svega koristiti kao izvor optickog SPDIF signala prema eksternom DACu.

U praksi, masina se ne greje previse. :) Dakle, tesko je reci da je hladna ili mlaka ali temperature su daleko od kriticnih, GPU je u idle oko 40C, pri gledanju HD materijala ide do 60C. Sam APU (i cipset) se vise greju, temperature su od 55 do 70C.

Ostalo je da ispricam malo o softverskoj strani HTPCja. Mnogi ocekuju XBMC ili tako nesto, ali ja sam se odlucio na stari dobri Win XP.:D Ovde sam takodje isao na varijantu minimalizma.
XP Pro SP3 je zestoko nLite-ovan, instalacija je oko 200MB, kada se instalira zauzme nesto manje od 1GB. :)
Zahtevi su da masina pusta muziku i filmove pa sam iz instalacije izbacio mnogo toga a da pritom ne narusim osnovnu namenu. Sam XP ima classic look i jako je osiromasen. Neki ce se pitati zasto nisam stavio Win 7. Razlog lezi upravo u lakoci modovanja XPa, moguce je to i sa Win7 ali rezultati nisu ni priblizno dobri.
Takodje su raznorazne optimizacije primenjene (spec. za audio server namenu), poslednja od njih minilogon tj zamena winlogon sa minilogon-om pri cemu se dobija sistem sa jednim userom, DefaultUser-om. Podizanje sistema a pogotovu shutdown su drasticno ubrzani (ko misli da se Win7/Win8 brzo gase treba ovo da vidi :) ).

Od sofvera (ne racunam drajvere) sam insalirao sam ono minimalno potrebno za audio/video primenu. Tu je Total Commander, za filmove MPC-HC Lite (bez svojih internih filtera), uz LAV filters i MadVR renderer, za muziku XMPlay, Mp3Tag za editovanje tagova, Exact Audio Copy za ripovanje originalnih audio diskova.
Nikakvih AV, antispyware programa nema, OS nema cak ni browser instaliran. Gomila servisa je odstranjeno iz instalacije a dobar deo preostalih je pogasen, te rade samo oni neophodni.
U radu, OS trosi oko 200MB memorije. :smoke:
Nemam preciznu informaciju ali u radu masina trosi recimo nekih 50W.

Eto, toliko od mene.

Poslednja izmena:
Fino si sklopio sve, verujem da se i kablovi daju srediti jos malo bolje čisto da ne bi chipset i ostale komponente pregrevale. Nek te sluzi lepo sistemčić ;-)

Sto se kablova tice, tesko, niti ima mesta a i relativno su kratki. :S:
Ovo sto sam dosad probao, problema sa pregrevanjem nije bilo, a i veliki otvor na poklopcu kucista tacno iznad APUa pomaze. :)

Jel imaš pištanje zavojnica iz ploče, napajanja ili nečeg trećeg?

Pa zar nije bilo lakse staviti PCI-E zvucnu, nego ovolika *ebada??? :))))

imam i ja taj Pioneer samo beli....stoji u ormaru i nemam gde da ga iskoristim. A jest bio dobar.

To da, sigurno su postojala elegantnija resenja, ali on zna sigurno zasto nije hteo da menja audio kartu.

Pa lakse jeste staviti PCI-E zvucnu, doduse morala bi biti low profile.
Ali ono sto je bitno, koja bi po kvalitetu bila bolja od ove? Meni je doduse najbitniji kvalitet (optickog) digitalnog izlaza.
U drugoj masini imam XOnar DS, ali ta karta ne moze parirati ovoj.
Voleo bih, takodje, ako naleti povoljno, probati ESI Juli@ karticu, to je takodje PCI.

Asus STX za pci-e ili ST za pci bi itekako parirali ovoj karti. Imaju fenomenalan spdif out.

Asus STX za pci-e ili ST za pci bi itekako parirali ovoj karti. Imaju fenomenalan spdif out.
Vlado, da li si ih ti direktno poredio kad kazes da mogu itekako parirati ovoj karti?
Problem sa tim kartama (a i sa Prodigy 7.1 HiFi) u mojoj situaciji je sto nisu low profile. ;)
Ali zato Juli@ kada sa skine analogni deo karte, moze da se zbudzi u low profile kucista.

Drugo, ono sto mi smeta kod ASUS kartica (ne znam kakvo je stanje kod ST(X) ) je sto u drajveru nemaju opciju za automatsko postavljanje sample rate-a, sto recimo Audiotrak/ESI ima pa ne moram da razmisljam o tome da li je fajl 44.1 ili 96 ili 192kHz.

Jel ima u prodaji ona mala napajanja, kao npr sto dodje u techsolo tc-2200s? Bih da promijenim to, uzasno je bucno :S:

Vlado, da li si ih ti direktno poredio kad kazes da mogu itekako parirati ovoj karti?
Problem sa tim kartama (a i sa Prodigy 7.1 HiFi) u mojoj situaciji je sto nisu low profile. ;)
Ali zato Juli@ kada sa skine analogni deo karte, moze da se zbudzi u low profile kucista.

Drugo, ono sto mi smeta kod ASUS kartica (ne znam kakvo je stanje kod ST(X) ) je sto u drajveru nemaju opciju za automatsko postavljanje sample rate-a, sto recimo Audiotrak/ESI ima pa ne moram da razmisljam o tome da li je fajl 44.1 ili 96 ili 192kHz.

Kazem mogu parirati, nisam poredio bas sa tom ali jesam sa nekim studijskim i snimao buraz spdif out iz STX gde je posle analizirao materijal i bio odusevljen signalom.
Kod mene STX radi kao dig out za sistem, kada se npr u Foobaru izabere wasapi ili asio za spdif bitrate se menja zavisno od materijala... bio 44/16 ili 96/24 npr.
Ne sumnjam da tvoja karta radi posteno kao izvor, samo sam izneo misljenje da i ove mogu. Problem visine ostaje i dalje.
Jesi razmisljao mozda o onom m2 tech usb/spdif adapteru? Ionako ti karta sluzi samo za spdif, dok ja koristim i analogne izlaze.
Inace simpaticno ti je HTPC resenje. U zdravlje da se sluzis! Jedino, makar na ext adapteru, dodaj neki fan napred i pozadi jer ako je 70C sada tokom leta preci ce 80C.
Imam ja nekoliko fanova u kucistu, ne cuje se nijedan ali uopste. Nisu ubodeni na plocu nego preko kontrolora na napajanje.
Tvoja zvucna sigurno, kao i STX, ima dobro filtriranje struje tako da ne bi to uticalo.

Kod mene STX radi kao dig out za sistem, kada se npr u Foobaru izabere wasapi ili asio za spdif bitrate se menja zavisno od materijala... bio 44/16 ili 96/24 npr.
Jesi siguran za ovo? Da se sample rate menja u zavisnosti od fajla? Jer u Xonar control panelu sample rate-ovi su fiksirani.
Inace simpaticno ti je HTPC resenje. U zdravlje da se sluzis! Jedino, makar na ext adapteru, dodaj neki fan napred i pozadi jer ako je 70C sada tokom leta preci ce 80C.
Imam ja nekoliko fanova u kucistu, ne cuje se nijedan ali uopste. Nisu ubodeni na plocu nego preko kontrolora na napajanje.
Tvoja zvucna sigurno, kao i STX, ima dobro filtriranje struje tako da ne bi to uticalo.

To ostaje kao opcija, videcemo kako ce biti na leto, imam spreman AC 12cm koji bih stavio na CPU hladnjak i smanjio napon na 5V. I to bih video da spojim na poseban AC-DC adapter.

Da, proverio na AVR koji ispisuje ulazni signal a i sam dac "klikne" u sebi kada se promeni bitrate, npr jedna pesma ide u 44/16 potom u 96/24.
Kao sto rekoh to vredi samo kad se izabere wasapi ili asio. Kad je asio vazi za sve izlaze, ima ga i unutar STX drivera a kada je wasapi mora se u foobaru izabrati bas za spdif.

Da, proverio na AVR koji ispisuje ulazni signal a i sam dac "klikne" u sebi kada se promeni bitrate, npr jedna pesma ide u 44/16 potom u 96/24.
Kao sto rekoh to vredi samo kad se izabere wasapi ili asio. Kad je asio vazi za sve izlaze, ima ga i unutar STX drivera a kada je wasapi mora se u foobaru izabrati bas za spdif.
Da, i Xonar DS ima ASIO ali podesavanjima u ASIO mora da se izabere 16 ili 24bit. Takodje u Xonar CP stoji 44.1 ili koji vec sample rate je izabran.

Kada se izabere asio nema biranja formata, kod wasapi ima mada sta god da izaberem u control panelu karte ili u foobaru za wasapi, signal ide kakav je.

PS: ako mislis na asio panel unutar drivera, tu se stavlja max rez formata koji dac prima tj ako je npr 16bit dac da se ne salje 24bit format ako je file takav
stavljeno mi je tu 24bit ali kao sto rekoh, flac 44/16 ide u izvornom formatu npr, bez mogucnosti promene jacine zvuka

Poslednja izmena:
Ok, to su podesavanja u foobaru. Ono sto me je interesovalo je sta se desava na nivou drajvera, da li je 16/24bit i sta se desava sa sample rate-om.
Sam ASIO ne utice na sample rate, ali na bitrate utice.
Evo kako to izgleda za Xonar DS i sample rate.

85534728.jpg

Dakle ako se ovde namesti recimo 44.1 a fajl je 96kHz kartica interno radi resample tj downsample na 44.1.

Kod Prodigy kartice je bitrate zakucan na 32bit, sample rate moze da se zakljuca na neku vrednost a ako je auto onda se menja u zavisnosti od fajla.

PRODIGY7_1_img02.png

Desno su sample rate-ovi, podeseno je na auto i karta je prepoznala 44.1khz.

Da, kada se u control panelu izabere format to je max za analogni izlaz ako se koristi wasapi npr 192/24 ali kao sto rekoh kada se izabere asio (ili wasapi za spdif) u foobaru izlazni signal je isti kao i bitrate pesme.
Display na AVR pokazuje promenu za svaku pesmu, nezavisno sto je u panelu stavljen najveci ili najmanji sample rate.
Probao sam i 44/16 u panelu a pustio 96/24 flac izlazi 96/24, stavio 96/24 ili 192/24 u panelu a pustio 44/16, 96/24 i 192/24 flac i uvek izasao bitrate kao sto je unutar flac.

PS: kada se izabere asio ne radi eq unutar asus panela, ne radi kada je wasapi za spdif ali radi kada je wasapi za analog out

Poslednja izmena:
GLedam nešto ovu mašinu i stvarno super izgleda. Ono što mene interesuje, kad nešto gledam ove komponente, kako bi bilo iskoristiti ovakvu neku ploču ili onu pominjanu itx i neko malo kućište u kombinaciji sa ovakvim napajenjem i napravti nas. Koliko bi to bilo isplativo, pretpostavljam da ta mala kućišta spadaju u egzotiku pa nijesu baš jeftina. Kako bi u tom slučaju bilo potrebno organizovati diskove-na jednom napraviti dvije particije i na jednoj od njih nasnimiti neki linux koji bi "tjerao" nas a oststak iskoristiti za storage ili nekeko drukčije?

Pa isplativno nije. Previse mala kucista i nisu pogodna za NAS, jer ne moze puno diskova da stane. Mozda neko od onih MiniITX kucista ali BOX (kutijastog) oblika.
Neka od ovakvih ploca (ili neki Atom) je pogodna, ovakvo napajanje nije neophodno (jer nije toliko jeftino).
Instalirati Nas4Free (sistemska particija je tipa do 1GB, ostatak moze biti storage).

Pitanjce: Crko mi hdd na htpc-u i sad reko da ne kupujem novi nego instal xbcm na usb, odradio ja sve to radi cool. ali ispodesavam ga dodam direktorijume i sl. cim restartujem masinu sve zaboravi. Jel ima neka fora da ga nateram da zapmati podesavanja ?:)

Kakvu instalaciju xbmc-a koristiš? Windows, xbmc buntu, openelec?