Šta je novo?

Bitcoin [BTC] (SHA-256)

@ Risime sta uradi sa akvalendom

Sutra stize cnc pa se javljam.. rezultati uskoro.. pocinje da kuva u pogonima :) sinoc se cujem sa drugarom koji je vec poceo da gasi opremu i da pali kad temp spadne ispod 20c spolja..

Sad koristim priliku i pravim pauzu 10 dana sa redovnim poslom i posvecujem se miningu i potapanjem pod vodu :D

Bas sam juce pricao sa distributerima sad krece horor za njih neki cak nisu ni pustile jedan deo robe jer ocekuju haos kad pocnu reklamacije jer je narod nasvirao karte a i masa ljudi to drzi u ambijentu gde i zivi tako da ova vrucina kojoj se nismo nadali pogasice mnoge masine. Nisu samo karte vec i napajanja jer svi su natezali do max. Pa cak i ako nisu, kupovali su jeftine proizvode koji nisu za ovakve torture

Malopre nasao informaciju o prvoj transakciji ...

History

Back in 2009, Laszlo Hanyecz, a Florida programmer, carried out one of the first Bitcoin transactions worldwide by paying 10,000 bitcoins for two pizzas he ordered from Papa John's. As Bitcoin was expectedly not accepted by the pizzeria, Laszlo had to transfer them to a volunteer in Britain who paid for the order with his credit card. If the British guy was wise enough not to spend the Bitcoins in the meantime, he must now be in possession of roughly $1,560,000. For two pizzas. Sounds like a deal to me.

risim je napisao(la):
Sutra stize cnc pa se javljam.. rezultati uskoro.. pocinje da kuva u pogonima :) sinoc se cujem sa drugarom koji je vec poceo da gasi opremu i da pali kad temp spadne ispod 20c spolja..

Sad koristim priliku i pravim pauzu 10 dana sa redovnim poslom i posvecujem se miningu i potapanjem pod vodu :D
Kad si vec kod pogona i kuvanja... juce se ja nakacim na teamviewer i pogledam temp na jednoj masini tri grafike 66-68c na 31-33% obrtaja i jedna na 75 i 37%. Wtf? Odem ja do stana da vidim sta se problem i imam sta da vidim. Jedna dvanaestica se prevrnula nekako, legla na Asusa i blokirala jedan vent. Posle sedim i razmisljam, svaka im cast kako su ga napravili. Pa neke ne mogu ni regularno da se ohlade a ovaj s jednim ventom sljaka po vrucini.
Inace to se desilo jer sam skarabudzio to, danas treba da prepravim rig.
Obraticu paznju na plocu, hvala na upozorenju. Ja sam doduse na win7 sa hardovima, ali videcemo ;)

po meni, asic ako se i rasprostrani, rushi ceo koncept BTC-a.

mnogo manji broj ljudi ce imati asic, i mnogo manje para ce biti ulozeno u celu prichu, kao i mnogo manje struje ce se potroshiti, shto, lichno ja mislim,
i odrzava vrednost i popularnost istog...mnogo ljudi, mnogo para....
i dalje mislim da je ogroman deo skoka snage chine upravo gpu, a ne asic.

moram da priznam da sam malko neprijatno iznenadjen ovolikim interesovanjem za neshto za shta je ogromna vecina pre par meseci mislila da je sharena laza,
za neshto shto vec debelo kasni, ukoliko i postoji, za neshto shto ce da pokvari i oshteti mnoge, za neshto shto ce haos da napravi na IT trzishtu kad krene prodaja HW-a...

a sve zahvaljujuci pohlepi ljudi, koja je chudo....te priche o green konceptu su smeshne.

Pitanje za poznavaoce struje. Sve konfiguracije su mi u jednoj (polu)napustenoj kuci ~200m od mene. Juce posle posla otisao da ih obidjem i osetimu prostoriji neki smrad topljene plastike. Reko *** izgore mi jedna graficka :D, misisem sve, ne znam odakle dolazi, svaku graficku, svaku plocu, monitor, mis tastaturu, sve. Kad ja pogleda a uticnica u tecnom agregatnom stanju, znaci skroz istopljena! 6 ulazni razvodnik(lopov)usijao se koliko je vreo i on bio istopljen oko ulaza. Brzo poiskljucujem sve, zamenim razvodnik i prikljucim na drugu uticnicu, i sacekao nekoliko sati, kabl hladan kao i uticnica. Da napomenem da su na toj uticnici bile prikacene 2 konfiguracije (3x6870 i 4x6850) i nista vise. Znaci ukupno nije trosilo 1 KW. Pa moje pitanje glasi (da se scenario ne ponovi), koliko je maximalno dozvoljeno kw po uticnici? I do cega je ovo moglo biti buduci da na drugoj uticnici radi odlicno.

Dobro si ti prosao s tom uticnicom, moglo je da ti izgori sve. Ljudi nemojte stedeti na najosnovnijim stvarima.
Ja sve svoje produzne kablove sam pravim jer nemam poverenja u druge. Uvek kupim najkvalitetnije uticnice i utikace koje nadjem i kabl debeo kao prst, jedino tako mogu mirno da spavam.

3.5 kW je normalno po utičnici, to je 16 A osigurač. Verovatno je da je utičnica oštećena pa nije imala dobar kontakt i zagrevala se. Što kažu, treba to proveriti, pa i zameniti, ne košta praktično ništa a može da napravi čudo.

ljudi ne z`ebavajte se s strujom.. mislim to sto se tebi dogodilo (topljenje uticnice) verovatno je uzrok lose instalacije.. tj tankog preseka kablova koji racvaju struju po objektu..

Ne, nije do kablova već do kontakata.
Kad odrastete i shvatite u kakvoj državi živimo, da ovde niko ništa ne kontroliše a i kad ga nekim čudom neko nađe i on ode na prijavu onako mrzovoljno onda gleda da iznudi neki mito... Srbija, raj za DOO i preduzetnike.
Zaključak: ko zna koja utičnica / šteker je bila, jednostavno nije imao ko da je atestira.

Svasta je moguce. U ponedeljak zovem elektricara da sve atestira pa cu kupiti najkvalitetnije uticnice i utikace koji postoje. Jel ima neko preporuku koji razvodnik sa 6 ulaza uzeti?

Napravi sam. Idi kupi u elektro radni one aluminijumske sa prekidacem i osiguracem i kupi neki debeli kabl pa povezi ako znas. Ako ne znas elektricar ce to za 3 minuta ;)

Svasta je moguce. U ponedeljak zovem elektricara da sve atestira pa cu kupiti najkvalitetnije uticnice i utikace koji postoje. Jel ima neko preporuku koji razvodnik sa 6 ulaza uzeti?

Ne znam odakle si, ali na novobeogradskom buvljaku imaju domaci produzni sa 5-6 uticnica, ultra kvalitetni, ulazi su od keramike, ostatak izrade je od aliminijuma i malo plastike. Nisu ni skupi.

Nije tu problem produžni.

Instalacije su dobre, to znam. Ili je uticnica bila falericna, ili produzni. U svakom slucaju zamenicu oba, hvala na preporukama. Videcu ili elektricar da mi napravi ili da uzmem te sa buvljaka keramicke.

Sta je niko ne kuka na temperature meni je u sobi pakao sad proverio temp skocile mi temp za 10C na svakoj grafi a matori mi odneo ventilatore sve izgleda da cu morati klimu da pustam.

Evo ja cu da kukam :), sad je blizu 29C u sobi gde su grafike, ja necu jos klimu da pustam mozda radnim danima malo dok nisam kuci od 12-17h recimo..

Sto da kukam, ja imam Asus-e. Meni je isto temp skocila za 10 ali i dalje su odlicne temp. Samo mi je jedna grafika na 70c, ostale su na 66-68 na 31-33%. I to su mi te dve masine na ltc-u gde se vise greju. Samo se napajanje malo cuje, grafike ovo podnose bez znojenja.
Vapor mi je isto odlican ovde u masini iako je iznad Asus-a koji ga greje. Rame uz rame je sa Asus-om, odlicno hladjenje ima. Cak mi se i Giga V1 odlicno drzi na 50% bez ikakvih ventilatora. Uskoro cu da im stavim jedan veci vent da duva po njima, da rastera taj vruc vazduh i to je to. Ja se za temp ne brinem ali vidim da ljudi vec masovno imaju probleme s temperaturama. Ocekujem da ce 20-30% ljudi ili odustati sami ili ce imati probleme s HW-om. Meni je taj stan prazan tako da imam jos lufta da poboljsavam hladjenje, eventualno palim klimu.
Svaka grafika moze da kopa zimi, leti je komlikovana situacija pogotovu ako rudare drzite u stanu bez klime. Ja sam zato planski uzimao Asus-e i preporucivao ih svima jer ce daleko bolje podneti vrucinu od ostalih.
1. DC2
2. Vapor-X
Ostale nebih uzimao jer ce ventovi budu u problemu. Bolje je dati 2-3 hiljade vise po grafici i ne brinete nego da je saljete na reklamaciju i cekate 45 dana.

Meni se pokazao efikasnim ventilator iza grafickih karata, ne odozgo. Znaci ovo sa prve dve slike nikako, da ventilator potiskuje topao vazduh nazad (http://i146.photobucket.com/albums/r254/MaGNeT76/miningaway_zps5377d4a3.jpg i http://zuunk.com/m/photos/get_image/file/4883e6ee23b0b3f752edc81464553f6a.jpg). Vec mi mnogo bolje i efikasnije radi dvadesetica iza, da duva duz cele grafike, kao na ovoj slici, samo umesto tog velikog ventilatora ide 20cm vent (http://666kb.com/i/c3nl88syzjphlpbor.jpg). Poprilicno spusti temperature, tako da mogu i da smanjim broj obrtaja.

Lepo si sredio ove karte na policama, tako nesto je i moj plan za kasnije ako budem imao vise od ovih 6-7.

Sajber - to onda i nema neki veci problem sa vrucinom. Meni je za sada problem samo glavna/gornja karta problem koja je u kucistu, ostalo manje vise

Poslednja izmena:
Sve zavisi koji je model graficke. Nece dodatni ventilator u svakom polozaju pomoci. Kad malo eksperimentises ventilatorima onda provalis kako uticu na airflow coolera grafike. A onim turbinama je najlakse ali ostala nereferentna hladjenja zahtevaju malo gimnastike ;)

Da, polica je odlicna ali gajbica je cist kriminal :D

Ma nije to moje, nasao sliku na netu cisto princip da objasnim :D

Ma nije to moje, nasao sliku na netu cisto princip da objasnim :D

I baš na slici piše MAXI. :p

Nego, oko onih ventilatora, taj odozgo ne treba da duva u kartice nego da izvlači vreo vazduh napolje.

Ja imam jedan vent. iz kućišta koji sam odmah stavio da duva popreko.

Sada mi je temperatura za 2 stepena viša nego inače, prozore rano zatvaram, a ženi ne dam da kuva da mi ne podiže temperaturu u stanu. :D

Gajbica je pobedila :d ali je polica stvarno vrhunski sređena. San svakog rudara onoliko extendera na jednoj slici :D :D :D

Moja polica se razvija u tom smeru, samo što su za sad sve karte direktno na SLI pločama u parovima... a temperature su mi užas, kud uzeh ove Sapphir-ke, kao da same određuju kada će da grunu 1.25V, a kada 1.17... naravno, čim dodaju 1.25 ode sve preko 90 stepeni i reset, tako da već treći dan eksperimentišem kako da ih ohladim/zadržim na 1.17V. Interesantno je i da se sa njima drajver skroz drugačije ponaša, nema onog da je puko pa prestao da radi i oporavio se, samo bam - ugasi se comp. Šetao sam ih između 4-5 ploča i nekoliko napajanja i uvek isto. Teška srca moram priznati da su DC najbolje ohlađene (hint - ne volem Asus, pa to ti je :d)

Ja bi ovakvo nesto stavio i ne bole glava...

OilFarming.jpg

Sutra je dobijam dobijam neki ekstender pa cu prepravim rig za 10 minuta i kacim slike. Sve je nabrzaka napravljeno od stvari koje su mi bile pri ruci, bez ikakvog dodatnog ulaganja bukvalno. Ja makar imam prostora sada koliko hocu pa se nekako rig sirio, da kuburim s prostorom verovatno bi isao u visinu i pravio bi police.

@Mickeyrs Asus i Vapor-X odmah iza njega ;)

Poslednja izmena:
Vrh Dno