Šta je novo?

7990 (referentni radisa)

AMD Retakes GPU Performance Throne With the Radeon HD 7990 “Malta” Dual-Chip Graphics Card
http://wccftech.com/amd-retakes-performance-throne-radeon-hd-7990-malta-dualchip-graphics-card/

Ovde ima lista reviews-a, bice jos neki dodati ako izadju.

To spice up the value of their $999 mammoth, AMD would be bundling the card with their entire Never Settle portfolio which includes the following games:

• Far Cry 3
  • Far Cry 3: Blood Dragon
  • Tomb Raider
  • Bioshock Infinite
  • Crysis 3
  • Dues EX: Human Revolution
  • Hitman: Absolution
  • Sleeping Dogs

Performanse smo manje-više već znali ali intesantno je da je AMD ozbiljno poradio na problemu sa Frame Latency-jem koji su imali.

Evo jednog interesantnog opisa:

http://www.pcper.com/reviews/Graphics-Cards/AMD-Radeon-HD-7990-6GB-Review-Malta-Gets-Frame-Rated

There is a catch to all of the data presented here today - AMD at the last minute provided me with a prototype driver with a completely from the ground up frame pacing algorithm in an attempt to fix the runt frame issues we have been seeing with CrossFire for nearly a year. However, this driver is not nearly close to end-user availability so we were not comfortable reviewing a product with it. I don't expect this driver until the late-June or July time frame, but the early results look promising:

SleepingDogs_2560x1440_PLOT_0.png

"Ko te nema taj te sanjaaa..." :D

Koliko ce kostati kod nas pitanje je sad.

Bolje je pitanje da li ce doci u dogledno vreme? :) Ako dodje, cena bi trebala biti tu oko hiljadarke, kao i u EU. Nije to Nvidia pa da moras dodavati +10~15% na evopske cene.

1000e bjez tamo cjeli komp uzeti i igrati se svega i svasta.
Ali eto ko je kupi bar ce imati 8 novi igri to je stvarno za pohvalu, u nekim igrama stvarno rastura dok tamo gdje cf ne radi lose skroz losije i od obicne HD7970, ne mogu da vjerujem da AMD-e jos ne napravi drivere kako treba sramota izbace kartu i u najmanje 10 igri kriticno skalira.

Poenta ove karte i jeste "Da ga merimo", sto kaze Goldi kakvu masinu mozes sklopiti za te pare ovo je bezumno sasvim.

Niijedna karta ovakve vrste ne bi smela da košta više od 2x karte sa istim čipom znači u ovom slučaju neka bude 700-750€ ali naravno da posle 690 i Titana postoji posebna klasa "I am Rich Edition" :D gde i ova spada.

Da ali ova karta je poprilicno sredjena. Manje trosi od 7970 CF, manje se greje, tisa je, odlicno skalira i u vecini situacija je bolja i od CF-a, a i ne treba vam CF ploca jer zauzima 2 slota. :) Naravno sve ovo ne opravdava cenu od 1000e ali do ~850e bi bilo opravdano.

http://www.guru3d.com/articles_pages/radeon_hd_7990_review,1.html

Nema sta, karta je zverina. Oduvala je GTX690, skaliranje je bruka! Prenapucana cena za AMD, da, but what's about Titan & GTX690? Oni svoju cenu opravdavaju, jel? :)

oduvala, u igrama koje su "gaming evolved", i sa "prototype" drajverom:p
titan skoro da opravdava, jer je titan single karta kojoj ne piste zavojnice:p

Niijedna karta ovakve vrste ne bi smela da košta više od 2x karte sa istim čipom znači u ovom slučaju neka bude 700-750€ ali naravno da posle 690 i Titana postoji posebna klasa "I am Rich Edition" :D gde i ova spada.

"i am rich edition" je poceo sa atijima 7xxx:p

Kad posmatram situaciju sa strane prosto se najezim..AMD-ovoj alavosti nema kraja..
Posle godinu dana i jace izbacuju kartu koja jedva da je brza od GTX690 par procenata ,gore dole i to u rez
2560x1600 gde memorijska magistrala dolazi do izrazaja..Cak i u svojim game perjanicama gubi sto je tuzna cinjenica..
Karte su tu negde po snazi sto je sa cenom od 1000$ cini katastrofalnim proizvodom!

Da me neko ne shvati pogresno tj nema sta da me shvati,moracu da se ogradim posto ovde ne smes da izneses nikakvu negativnu
cinjenicu vezano za AMD,ja osudjujem i GTX690 i Titana..GTX690 kao dual GPU mogu i da svarim ali Titan kao single GPU
ma koliko imao prednosti kao takav sa cenom od skoro 1000$ odnosno 900 eur ,negde manje ne mogu nikako da razumem.
Sumanuto visoka cena za jedan single GPU.Da li je to odraz trenda koji je AMD prvi nametnuo ili nedostatak konkurencije ne znam
ali svakako je mnogo!

Sto se tice ove karte,posle 2 godine (serijski) i godinu dana nakon nVidia jedva da su uspeli malo da tweakuju kartu
dok su performanse tu i tamo nepromenjene (ocekivane)
Sa proizvodom koji je u globalu losiji od GTX690/Titan startuju sa cenom od 1000$ laganice..Nije problem da
su kartu izbacili kad i nV pa cak i u okolnostima gde im je proizvod losiji od konkurentnskog nek stoji cena ali posle
toliko vremena imaju "hrabrosti" da izbacuju kartu kao referentni model i to posle svojih partnera + sa cenom koja
ne da nije normalna u ovom trenutku nego je wtf?!

Eto dokle sve ovo vodi a vi se posle zapitajte zasto su cene ovako visoke!
E pa dokle god se ovakvi standardi postavljaju i to neopravdano neko ko izadje na trziste
sa daleko savremenijim proizvodom ima pravo da da odgovor u okviru visoke cene aka GTX 690/Titan..

The Radeon HD 7990 GHz edition will be introduced in the 800~900 EUR price range

Prevideo sam da je u pitanju cena od 1000e. Ako bude 800e, onda je sasvim opravdano jer u paketu dobijas i 6 igara koje sutra mozes prodati za ~150e. A jos ova karta ima i sposobnost samoisplativosti u vidu rudarenja pa vam mesecno moze doneti i preko ~340e, za razliku od Nvidia-e koja jedino moze trositi struju. :p

A ja bas gledam nigde na testiranju neko da opali i jedan BTC / LTC test rudarenja sto verujem interesuje dosta ljudi ;)

Mogli bi ovu karticu ako je jos uvek na bench testu nasi novinari da provere cisto sporta radi ;)

Ciljam da moze dobaciti ~1450 mh/s.

Sto se tice ove karte,posle 2 godine (serijski) i godinu dana nakon nVidia jedva da su uspeli malo da tweakuju kartu
dok su performanse tu i tamo nepromenjene (ocekivane)
Sa proizvodom koji je u globalu losiji od GTX690/Titan startuju sa cenom od 1000$ laganice..Nije problem da
su kartu izbacili kad i nV pa cak i u okolnostima gde im je proizvod losiji od konkurentnskog nek stoji cena ali posle
toliko vremena imaju "hrabrosti" da izbacuju kartu kao referentni model i to posle svojih partnera + sa cenom koja
ne da nije normalna u ovom trenutku nego je wtf?!

Eto dokle sve ovo vodi a vi se posle zapitajte zasto su cene ovako visoke!
E pa dokle god se ovakvi standardi postavljaju i to neopravdano neko ko izadje na trziste
sa daleko savremenijim proizvodom ima pravo da da odgovor u okviru visoke cene aka GTX 690/Titan..

Mislim da ovde nema nikakvog kompetitivnog karaktera sa nV, već da su svojim strateškim partnerima hteli da pokažu kako se pravi referentna karta i ukažu na propuste prilikom projektovanja nereferentnih :)
Iako su za isti proces imali svo vreme ovog sveta, to nije uopšte bitno :)

Poslednja izmena:

Uvjek je dvoglava karta bila skuplja nego dvije sa istim čipom.

Ako je neko ima, kupujem. :)

alienglobe je napisao(la):
4 ovakve za rudnik? :):beer:

Koje ti napajanje treba za 4 onakve? :D
Manje para izadje da sklapas 2 masine sa 8x7970. Ali to nikako ne znaci da karta nije losa. Bez obzira sta neki pricali karta je taman ono sto i treba da bude, bez ikakvih iznenadjenja. Jeste, mogli su je izbaciti ranije ali to je vec njihov izbor zasto nisu. Nije im se zurilo, nebitno je.

Imam nekakav agregat na poslu,dizel od 15 kw- trebalo bi da je dovoljno! :):beer:
Salu na stranu,koji cpu moze da izvuce max iz nje?

Ma temu treba zakljucat :D kako rece katastrofalna karta hahhaha, ja mislim da neki i7 2600k moze da izgura kartu bez frke.

Ako je neko ima, kupujem. :)

Pa biće verovatno po koji komad u našim prodavnicama, ali mislim da ćeš se predomisliti kad budeš video cenu od jedno 120 hiljada dinara :). i ja sam pomišljao da uzmem jednu (jednom) ali po ovoj ceni se ne isplati. Jeste zgodna jer lepo staviš 2 na jednu ploču ali preskupa je ;).

The Radeon HD 7990 GHz edition will be introduced in the 800~900 EUR price range

Prevideo sam da je u pitanju cena od 1000e. Ako bude 800e, onda je sasvim opravdano jer u paketu dobijas i 6 igara koje sutra mozes prodati za ~150e. A jos ova karta ima i sposobnost samoisplativosti u vidu rudarenja pa vam mesecno moze doneti i preko ~340e, za razliku od Nvidia-e koja jedino moze trositi struju. :p

OT:
O kakvom to "rudarenju" vidim da svi govorite?
O cemu se tu radi?

Vrh Dno