Šta je novo?

Gde da NE kupim (prevaranti)?

paja011

Cenjen
Učlanjen(a)
19.04.2013
Poena
150
Pozdrav svima!

Iako je naslov podforuma "Domaće tržište iliti Gde da kupim?", odlučio sam da post napišem ovde, a moderator će ga svakako premestiti, ako misli da je potrebno. Meni je važno da informaciju podelim, kako razni prevaranti ne bi namagarčili još nekoga, na sličan način.

Elem, pre nekoliko dana sam kupio laptop Toshiba P875-S7310. Sprava sjajnih performansi, Windows 8, račun, dvogodišnja garancija, ... ma sve fino za samo 73500 din. Dođem da preuzmem, vidim nije baš spakovano po propisu, ali razmišljam "... pa dobro, verovatno je stajao izložen kao eksponat, nema veze ...". Sav srećan odnesem kući, "raspakujem" i pokrenem. Windows 8 uredno prijavi "prvo" pokretanje, prođem kroz proceduru "prvog" setovanja i tu sam, uživam u novoj spravi. Sve radi lepo i hiperbrzo .

Posle prvog "opipavanja" pređoh na prilagođavanje mojim potrebama. Kao prvo da formiram particije na HDD, ali pre toga sam hteo da napravim Recovery Disk (za svaki slučaj, pošto je Windows 8 fabrički instaliran i nema pratećeg CD-a). Tu počinje hlađenje prvobitnog oduševljenja kupovinom - integrisani Toshiba Recovery Disk Creator mi prijavi kako nedostaju potrebni fajlovi. Tek tada sam počeo da obraćam više pažnje na detalje: na monitoru nema zaštitne folije, tragovi brisanja nekom krpom, čak par sitnih ogrebotina na poklopcu, ... konačno, sa donje strane laptopa nalepnica domaćeg servisa, ujedno i davaoca garancije. Onako kada servis obavi neku popravku, pa udari svoju nalepnicu kao garanciju. E to mi je upalilo sve lampice.

Prisetim se da bi na ambalaži morala biti nekakva nalepnica proizvođača. Ne budem lenj, već nazovem Toshiba predstavništvo kod nas, čisto da proverim o čemu se radi. Dobijem tehničku podršku i prvo objasnim da ne mogu napraviti Recovery Disk jer nema nekih fajlova. Čovek iz podrške mi ljubazno odgovori da bi kod novog proizvoda traženi fajlovi trebalo da su tu. Zatražio mi je tačan tip modela i na osnovu toga preneo da je to model za USA tržište (već mi je bilo jasno da nije za naše, pošto tastatura nije bila sa našim sovima). Računari za naše tržište bi trebalo da imaju oznaku EMEA (Europe, Middle East, Asia), sa donje strane. Lično nemam problem sa tim za koje je tržište napravljen, bitno mi je da dobijem ono što sam platio - nov uređaj. Najzad, na pitanje o ambalaži i nalepnici proizvođača dobijam odgovor da bi nalepnica morala biti tu, tj. da bi kutija laptopa morala biti zapečaćena nalpnicom na kojoj piše "Toshiba Quality Seal". Više nije bilo sumnje - podvaljen mi je polovnjak.

Nazovem prodavca, objasnim stvar i čovek mi ljubazno odgovori da nema problema, odmah će nazvati svog dobavljača. Posle par sati sam ponovo nazvao, on se začudio što me njegov dobavljač nije već zvao da mi zameni laptop - javiće mi se za 20 minuta. I zaista, posle nekih pola sata javio se čovek iz firme dobavljača i pitao za adresu, da mi donese drugi laptop. U međuvremenu sam malo "proguglovao" i video da je ta firma u mom komšiluku, pa, pošto sam već morao da krenem na posao, rekoh da ću ja svratiti kod njih, usput mi je (a uzgred i da vidim gde je i kakva je to firma, jer mi je sad' sve sumnjivo).

Stižem kod dobavljača (Zemun), na kapiji uredno stoji tabla sa imenom firme, ali i primarna delatnost - servis. Uđem, neka gospođa me pita zašto sam tu i saopštim da sam došao da zamenim laptop (rečeno mi je da me čeka novi). Na njeno pitanje zašto želim da ga zamenim, odgovorih zato što je polovnjak. Na to mi je rekla kako nije tačno da je laptop polovan i pita zašto ja to mislim - tada sam joj pomenuo njihovu nalepnicu (otkud to na "novom" proizvodu). Kaže, to oni stavljaju da ljudi ne bi otvarali njihove laptopove - ja zabezeknut. Rekoh joj da nazove Toshiba-Srbija, na šta mi je odgovorila da je to običan servis uređaja - nema kraja bestidnom laganju. I dalje pokušava da me napravi ludim, pa tvrdi kako nisam u pravu, a kada pomenuh da nema ni originalne nalepnice proizvođača na ambalaži (Toshiba Quality Seal), cinično se nasmejala i kaže: "A šta biste vi, da bude vakumirano?". Tu je svakoj iole pristojnoj priči bio kraj.

Do tog momenta sam već izgubio dosta živaca, ali se setih meni omiljene krilatice: "Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience" (Mark Twain). Doduše ovde se nije radilo o "stupid", nego o prevarantu, a glup sam ispadao ja, jer se raspravljam sa njom. Pošto vidim da imam posla sa prevarantima, hteo sam da skratim gubljenje vremena, pa ponovo pitah (sada već vidno besan) da li imaju novi uređaj, originalno zapakovan i zapečaćen od strane proizvođača, ili da zovem prodavca da mi vrati pare. Kaže da su svi koje imaju takvi kao i "moj" i da će ona zvati prodavca da mi vrati pare. Rekoh joj da mi nije potrebna njena "pomoć" oko toga, ali je ipak požurila da nazove mog prodavca. Ja sam svejedno istovremeno nazvao i prodavac mi je rekao da dođem i da će mi odmah vratiti novac. Tako je i bilo - novac mi je vraćen bez pogovora, uz izvinjavanje za neprijatnosti.

Ne znam kakve mogu biti pravne posledice, pa sam namerno izostavio imena firmi o kojima se radi (prodavac i dobavljač/servis), ali to se lako da zaključiti iz Google pretrage za, meni nesuđeni, laptop i još neke. Tačno je da je cena onakvog laptopa kod nas izuzetno povoljna, a mislim da čak i kao polovan vredi toliko (zajedno sa dvogodišnjom garancijom). Ipak, ovde s radi o podvali da mi je nešto prodato kao potpuno novo, a zapravo se radi o refabrikovanom ili servisiranom, u svakom slučaju polovnom, uređaju. Ne znam ni da li su prodavac i njegov dobavljač u zajedničkom dilu, pa su odigrali "dobar policajac / loš policajac" sa mnom - dok je prodavac sve vreme bio savršeno ljubazan, predusretljiv i profesionalan, ona osoba iz servisa je uskraćena i za osnovno kućno vaspitanje, a poslovnu kulturu da i ne pominjem.

Pošto je sličnih prevara bilo i ranije bez nekog efekta (pre nekoliko godina za refabrikovane plazma televizore), ne verujem da će prijava odgovarajućim institucijama kod nas (Tržišna inspekcija, Udruženje za zaštitu potrošača) biti bolje obrađena, ali ću je svejedno podneti. Ovo iskustvo sam želeo da podelim sa javnošću, baš zato što ne verujem u pomenute organe, a mislim da će se kroz ovaj forum informacija najbrže raširiti do krajnjih potrošača. Tim pre što se ti laptopovi i dalje nude na sajtovima raznih firmi.

Neću izmisliti toplu vodu kada preporučim da se prilikom kupovine oči širom otvore, a naročito kod sumnjivo jeftinih ponuda. Proverite kako bi trebalo da izgleda originalno zapakovan proizvod - ako ništa drugo, barem YouTube (naziv uređaja / unboxing). Moja priča se relativno dobro završila, novac mi je odmah vraćen i, osim živaca, nisam pretrpeo velike troškove (samo za gorivo dok sam se cimao da vraćam kompjuter). Posle svega kupio sam drugi laptop, ovaj put od proverenog prodavca, ali sam svejedno obratio pažnju i na te detalje (pečat/nalepnica proizvođača, neotpakovana kutija). Nova sprava mi je istog proizvođača, platio sam je skuplje iako je bitno slabijih karakteristika i srećan sam 🙂

Druze morao bi da znas da vecina stvari koje zapravo stizu u srbiju imaju refurbished poreklo. Meni je mnogo drago sto je tebi vracen laptop ali sta ja da ti kazem kad je na novom sestrinom Peugeot 206+ koji je 2012 godiste bilo namontirano 4 gume sa DOT 3604 (36 nedelja 2004te godine) i onda povrh svega toga svadja sa Verano u trajanju od nedelju dana da im uopste objasnis da je to oznaka datuma proizvodnje gume, i da nema govora da ce da vozi takav auto. I na kraju ih nisu ni zamenili. Jeza me uhvati kad pomislim recimo na "nije lepo spakovan airbag, pa posalji to za srbiju" scenario

Neka ti je makar uteha sto je refurbnish standard u stranim kompanijama na veoma visokom nivou i da su takvi uredjaji kada je hardver u pitanju, vraceni na 99.9% fabricko stanje.

Pisi bre ime radnje i servisa da se drugi ne *****u. Ako to ne uradis, tema nema smisla i moze da se obrise jer je obican rant i ventiliranje. Nema nikakvih pravnih posledica ako napises.

Ne znam kakve mogu biti pravne posledice, pa sam namerno izostavio imena firmi o kojima se radi (prodavac i dobavljač/servis)

Kakve pravne posledice. Kad vec ne postoje ozbiljni mehanizmi zastite potrosaca ne mogu i to pravo da ti oduzmu. Imas puno pravo da podelis lose korisnicko iskustvo na forumu.

Na stranu to, nisam se ni jednom iznenadio citajuci tekst. Svi smo odavno navikli na ovakve stvari i ti si jos dobro prosao.

Napisi gde si kupio laptop i koji je servis u pitanju. Da krenem da ih opanjkavam kod svakog kod koga stignem...

Ja sam hteo da kupim tablet u WW prodavnici i kada sam trazio da mi donesu tablet upakovan u fabricku kutiju u onoj foliji, znaci neotvorenu, prodavac je poceo da se dere kako to ne moze da se dobije tako upakovano jer svaki uredjaj mora prethodno da se otvori i proveri da li je ispravan... bla bla. Ja rekoh ok i izadjoh. Otisao sam u Handy pitao da li imaju, devojka je proverila da li ima u radnji, nije ga bilo potom me je pitala da li hocu da dodjem za pola sata rekoh hocu. Dosao sam posle pola sata tablet je stigo upakovan lepo u kutiju sa folijom otvorila ga je ispred mene ukljucila da se uverimo da li radi i posle ja platio.

Toshiba notebookova kod nas u prodaji ima i "američkih" i "evropskih". Ovi o kojima ti pričaš uvoze modele za američko tržište i značajno su jeftiniji od uporedivih evropskih modela. Koliko sam mogao da primetim uglavnom se radi o modelima koji su prestali da se proizvode pa im je cena u USA krenula dosta naniže. Ne kažem, svašta je moguće da se desi, ali kada se prodaju "refurbished" modeli obično se radi o nekoliko komada, a ovde ceo Metro i još neki prodavci prodaju robu od ovog uvoznika, tako da teško da su mogli da skupe toliku seriju popravljanih modela ?!?
Ovo za nalepnicu jeste praksa, stoji na poklopcu od HD zbog garantnih uslova.
Ne kažem da ne treba biti oprezan, ali mislim da malo preteruješ.
Konkretno ja sam kupio notebook u Metrou prošle godine iz njihovog uvoza i za te pare msilim da je bio best buy. Ispostavilo se posle par dana da RTC ne radi kako treba, zatim sam po Internetu video da se radi o sistemskom bug-u kod nekoliko modela. Stotine Amerikanaca su po forumima pljuvale Toshiba America jer su morali da šalju notebookove poštom u servisne centre i da čekaju po par nedelja za popravku, a neki su se žalili i da su im stizali nazad izgrebani primerci. Zvao sam uvoznika i skrenuo im pažnju na to, pisali su Toshibi i ispostavilo se da je "lek" novi BIOS, ali da ne može da se flashuje u kućnim uslovima nego mora valjda novi bootloader.
Odneo sam, sačekao pola sata i vratio se. Bili su vrlo ljubazni i od tada mi notebook radi savršeno.
Zaključak: niža cena može da ima i neke prateće neprijatnosti ali sve u svemu opet mislim da sam dobro prošao a garancija od 2 godine upravo služi da nas zaštiti od nepredviđenih problema.

Pisi bre ime radnje i servisa da se drugi ne *****u. Ako to ne uradis, tema nema smisla i moze da se obrise jer je obican rant i ventiliranje. Nema nikakvih pravnih posledica ako napises.
Tema je apsolutno besmislena bez ovoga. "Neko" mi prodao laptop, a "neki" servis pokusao da me prevari.

Sto bismo mi bacali pasulj gde je kupio, valjda nije problem napisati jos 1 post?

Druze morao bi da znas da vecina stvari koje zapravo stizu u srbiju imaju refurbished poreklo.
Ovo si stvarno odvalio, bas junacki.

Izvinjavam se jer sam preterao sa izjavom "skoro svi" ali ih ima i to ne u malom broju. Sama ideja da standard bude drugaciji za zapad i za Srbiju je dovoljna da proizvodjaci salju u nasu zemlju proizvode slabijeg kvaliteta. Zasto onda ne bi slali i Refurbished robu ako proces za refurbish odlicno funkcionise ? Kad ste culi da je srbin na odbijenu garanciju uvoznika uspeo da istera pravdu preko globalne firme ?

Као што је поновљено пар пута. Ако не напишете имена, ово је све узалуд, и нема никакву сврху. Шта ја имам од ваших искустава ако не кажете гдје сте на то наишли?

Da nisu možda ovi u pitanju?

Ovo si stvarno odvalio, bas junacki.

Zašto je odvalio?
Ja sam u februaru kupio 2 nova monitora, jedan HP i jedan Dell, oba su bila refurbished. Barem na monitorima nije problem proveriti koliko su stari, kada vidiš broj revizije i datum proizvodnje.
Ah da, oba monitora su bili vraćeni. Nije krivica maloprodaja, već uvoznika i dobavljača...

Izvinjavam se jer sam preterao sa izjavom "skoro svi" ali ih ima i to ne u malom broju. Sama ideja da standard bude drugaciji za zapad i za Srbiju je dovoljna da proizvodjaci salju u nasu zemlju proizvode slabijeg kvaliteta. Zasto onda ne bi slali i Refurbished robu ako proces za refurbish odlicno funkcionise ? Kad ste culi da je srbin na odbijenu garanciju uvoznika uspeo da istera pravdu preko globalne firme ?

Koliko su krivi Dell i HP u mom ili Peugeot u tvom je ništa u odnosu na to koliko su krivi uvoznici. Da li zaista možeš da poveruješ da niko u servisu Verana ne zna da čita datum proizvodnje guma?
Ja bih pre rekao da su u pitanju naši šakali koji u svojoj gramzivosti uvoze i takve uređaje, po još jeftinijoj sumi i onda nam ovde uvaljuju kao "nove" i prave dodatnu zaradu.

Gde da NE kupim (pilićari)?

Moram da predocim i svoje iskustvo sa online kupovinom u jednoj ocigledno pilicarskoj firmi cije je ime deo komponenta a nije u sklopu racunara u koju gledamo svaki dan i stoji nam na stolu...da ne preciziram previse da me ne kazne...

Elem, pogledam ja kod njih na sajtu za logitech c920 kameru...e sad oni bejahu najjeftiniji, pozovem prvo ja telefonom da proverim, kazu ima cena 9545din ima je na stanju sve, reko mozete li mi procitati sa nje iz koje je serije itd i kako pakovanje izgleda, kaze covek cekaj da odem do magacina, vrati se i sve mi procita sa kutije...reko uzeo bih tu kameru cena vam je najbolja kazu nema problema kazite da upisem podatke i da li preuzimate licno ili da salje, reko aj brze je da posaljete i kaze on ostavite podatke evo ja ostavim i reko porucicu i sa sajta isto da imate evidencija, kaze odlicno...ja to sve odradim...sutradan zove mene neki lik odande i kaze da je ta kamera rezervisan pre 3 dana jos i da to niko od kolega nije znao...a da sam odmah dosao da je uzmem dali bi je...kaze dobice sledece nedelje opet pa ce mi javiti...koji bezobrazluk...a jos veci sto je isti dan na sajtu da kamera vec preko 11.000...pa kako je vec imaju na stanju 🙂)))) a mene zovu kazu nema na stanju...ne budem ja lenj zovem drugara on ih pozove i ima kamera i kosta 11+...eto toliko lazi i pilacarenja...izbegavajte firmu u sirokom luku...takodje sam im rekao da mi se javi sef obavezno kad dodje i mail sam im slao ali nista vec danima...toliko sam se iznervirao koliki su to pilicari da je to strasno!

Za one kojima je tesko da spoje 2 anagrama u pitanju je firma Monitor preko puta Telekoma Srbija na Vracaru. Molim da se tema ne zakljucava!

Poslednja izmena:
Tema nema smisla jer ne navodite o kojim se to prodavnicama / prodacvima radi.
Zato ide pod bravu, da ne bi i dalje trošili vreme da na kraju saznamo ništa! 🙂

Pisite imena ili nemojte nista da pisete. Nije ovo ispovedaonica, tema se zove "Gde da ne kupim", a ne "Sta mi se desilo prosle nedelje". Kaznice te za reklamu, a za ovo te nece kazniti. Nego zar nije postojala ovakva tema vec?

Evo mog iskustva, koje sam se nakanjivao da napisem vec 3-4 dana ali me mrzelo.

Prodavnica je Tehno MS. U subotu, nedelju i pon. ujutru su na sajtu imali A4tech podloge X7-300MP i X7-500MP. Takodje i V5 i V7 miseve (bloody). U ponedeljak oko 10 odem po 500mp podlogu i jedan od miseva, ali prvo da vidim koji mi bolje lezi u ruci. Naravno nemaju nista od ovoga na stanju. Kaze mi da ce SVE to biti sutra jer im stize isporuka, ali da ja nazovem taj isti dan kasnije popodne "kad se smislim sta mi treba" i rezervisem. Oko 5 sam pozvao, kazem da mi rezervisu za sutra 500mp podlogu, lik mi odma kaze "nema na stanju". Ja kazem da sam bio jutros i da znam da nemaju na stanju ali da mi je covek rekao da im sutra stize i da zovem. Ovaj mi kaze ok i primi porudzbinu. Nisam hteo da rezervisem misa jer nisam znao kojeg cu uzeti, ali rekoh bolje da pitam da li i to stize sutra jer mi je vec sumnjivo nesto. Kaze lik da stize samo V5, ok i ja mu kazem da mi rezervise to. Pitam kad da dodjem, lik mi kaze do podneva ce biti 100%.

Odem sutra ujutru (drugi dan - utorak) da pokupim rezervisano, jelte. Zatice me neki drugi lik koji mi nonsalantno kaze "podloga nije stigla po nju dodji sutra", kao da niko osim njih dvojice ne radi radnim danima. Radim ali mogu da izlazim kad hocu, mada ne zelim da trosim svoje poene da bih isao da kupujem podlogu i misa 15puta, na drugi kraj grada. Iz Zarkova treba da idem na Zvezdaru po to, pa onda na posao na NBG, kako da ne. Ok podloga nije stigla, razmisljam u sebi ima 300mp malo manja bilo gde pa cu kupiti usput po povraku u WW na Banovom. Ja reko nema problema, da li mogu da dobijem misa kojeg sam isto rezervisao? Kaze lik "nema problema" i vadi X7 F3............ ja onako zaprepascen kazem da nisam uopste to rezervisao nego V5, i u tom trenutku dolazi lik iz obliznje prostorije, onaj sa kojim sam pricao dan pre toga i koji mi rece da rezervisem i kaze "jao pa to su one pomesane porudzbine", kao ovo je za drugog lika, a ja da dodjem sutra. Sutra ce kao biti 100%.

Sutra dolazim treci put, i to popodne da im sigurno stigne porudzbina. Trazim rezervisano na sta mi lik kaze da su prodali miseve taj dan. Ja vec tu izgoreo, pitam ga kakav je to nacin kad dolazim vec 2 puta i rezervisem i preko telefona i licno i potvrdjujem porudzbinu i teraju me i treci dan da dodjem, na sta me lik pita "ime porudzbine?". Ja mu kazem nisam dao ime, niko ga nije pitao. "On kao pa onda mi je zao". Ja ga pitam kakav je to nacin kada sam SA NJIM pricao dan pre toga, i onda je ovaj drugi dosao i ponovo smo potvrdili da cu doci sutradan i niko me nije pitao za ime. Ovaj drugi ponovo izlazi iz prostoje i ista kisela faca i ponovo kaze isti tekst "jao pa to su one pomesane porudzbine", na sta mu ja kazem da su JUCE pomesali te porudzbine a ne danas. Summa summarum - misa nema, podloga je stigla iz trece. Kupim podlogu, a lik mi ponudi da mi posalju kurirom misa sutra ujutru, sto sam ja odbio i rekao da cu ga kupiti negde drugde, na sta me lik pita "a zasto ti mi ne bi poslali sutra?". Ja pitam koliko ce me dodadno kostati to zadovoljstvo i lik mi kaze "nista". Ja reko ok onda, mislim se lakse mi tako nego da sad idem negde drugde, ko zna i gde su jos ostali ti misevi (nigde). Ostavim im ime, prezime, adresu, mobilni telefon, na sta mi lik kaze da ce NJIHOV kurir (znaci ne sluzba) isporuciti ujutru, ali ce me prethodno zvati za svaki slucaj da ima ko da preuzme. Sutra naravno niko nije zvao, ni prekosutra, do ovog momenta nije niko zvao niti dosao da isporuci bilo sta :d. A neko od ukucana je uvek gajbi, poslednjih 10 godina gajba nije bila prazna ni u jednom momentu.

Jos jedna bitna stvar, kada sam kupio podlogu, cekao sam POLA SATA, jer je bila neka zena, isto veoma ljuta, i cekala da joj izdaju neki racun tih pola sata. Na sajtu imaju boga oca kompjuterske opreme, a u radnji najgore od najgorih miseva (plastikaneri 300-800din, marke sklj), grafickih (tipa Radeon6470), par stampaca i monitora. Tako da se nemojte truditi svracati tamo da bilo sta kupite. Ja ne razumem ovakvu politiku poslovanja, stave najjeftinije cene da dodjes kod njih a onda nemaju da ti prodaju nista, pa samo su *****ali sebe, jer umesto da su odmah rekli prodato, i ostali neutralni, mozda bih i razmislio da dodjem ponovo nekad u buducnosti ako mi nesto bude trebalo. Ovako im necu otici u zivotu, i jos sam puko sto toga vise nigde ni nema, ali me na drugim mestima nisu lagali i zavlacili 3 dana. I sad umesto njima da dam/ne dam 2100 din, vise im necu uci i kupicu verovatno Deathadder na drugom mestu. I dalje pokusavam da razumem ovakav nacin poslovanja, da li laganje musterija, ili nemogucnost komuniciranja sa kuririma/magacinom, ali u bilo kom slucaju, porazavajuce.

ja sam bas kod njih kupio razer deathadder 2013 6400dpi, jedini su imali u zemlji i po extra ceni...samo sam ja porucio preko sajta i neka ljubazna devojka mi se javila i rekla da su misevi poskupeli nesto malo ali da je ona ipak uspela da mi posalje misa po ceni sa sajta i to o njihovom trosku...e sad u radnji nisam bio ali jako prijatna devojka radi na web porudzbinama...takodje sam uzeo jednu 300mp i cetiri 200mp podloge 🙂

Poslednja izmena:
Tema nema smisla jer ne navodite o kojim se to prodavnicama / prodacvima radi.
Zato ide pod bravu, da ne bi i dalje trošili vreme da na kraju saznamo ništa! 🙂

U mom slučaju su maloprodaje bile više nego korektne, ovi žuto-crni "tron" i "praktični". Da ih ne reklamiram bez potrebe, njima zaista to ne treba...
Ja sam imao problem sa uvoznicima za Dell(ove pogotovo) i HP. Poslali su maloprodajama monitore za koje su morali da znaju da su refurbished i nigde to nisu naveli... maloprodaje su ih prodavali po regularnoj ceni.

Dakle: Ewe, PIN i zaboravih ko je uvoznik za HP, Kimtec možda.

Poslednja izmena:
Imam i ja jedno iskustvo "gde da ne kupim", iliti kako su me preveslali.:smash:

Pre 15-ak dana mejlom pitam prodavnicu Emmi u Antifašističke borbe na Novom Beogradu da li imaju na stanju grafiku Power Color 6770, čije specifikacije i cena postoje na sajtu. Lepo oni odgovore: "Poštovani, ima, možete preuzeti danas, ili šaljemo, stiže vam sutra... itd".

Po specifikacijama koje su bile navedene na sajtu grafika je trebalo da ima 850 MHz i 1200 MHz default kloka GPU i memorije. Ne nadajući se nikakvoj podvali ja odem istog dana i kupim karticu. Dođem kući, ubacim je u slot, instaliram drajver, imam šta i da vidim, kartica radi na 700/1150 MHz. Instaliram GPU-z, on pokaže isto i još saznam da kartica umesto standardnih 800 shader-a ima 720. Uzmem kutiju i pogledam, na njoj ispod naziva grafičke piše Green edition. Sve mi beše jasno u trenutku.

Nisu to neke pare i nije neka drastična razlika u performansama, ali je prevara prevara. Naravno, slao sam im mejl da mi vrate pare i da vratim karticu, ali ne odgovaraju. Posle razmišljam zašto se prodavac dok sam razgovarao sa njim snebivao i delovao kao da okleva da li da mi kaže, jer očigledno da je znao o čemu se radi i još mi kaže kako je "moćna boja" odlična, smatrajući me potpunim laikom, što sam ja u ovom slušalu i ispao, jer sam verovao da me jedna ozbiljna firma neće preći.

Kasnije su promenili specifikacije na sajtu i stavili da se radi o 700/1150 verziji, ali i dalje u nazivu ne stoji "green edition". Do sada sam sa njima imao samo pozitivna iskustva, ali izgleda da su rešili da im se može da uvaljuju pošto verovatno imaju veliki promet i jedna budala, manje više, koga briga... Malo se čovek opusti i bude prevaren. Da stvar bude gora, u poslednje vreme se prevaranti lepe za mene, naseo sam na još jednu prevaru koja nema veze sa računarima, a drugu sasvim slučajno izbegao, tako što sam bio jako oprezan i ispitao stvar u detalje. Ja više nemam živaca za raznorazne majmune i kada sledeći put dođem u kontakt sa prevarantima, ne objašnjavam se, nego bijem, jer ovde na normalan način ne možeš da isteraš pravdu.

Ako si naručio online imaš prava da jednostrano raskineš ugovor 14 dana od prispeća robe. Ako si kupio u radnji i nisi to primetio, to zavisi samo od dobre volje prodavca da ti izađu u susret.

Pre 15-ak dana mejlom pitam prodavnicu Emmi u Antifašističke borbe na Novom Beogradu da li imaju na stanju grafiku Power Color 6770, čije specifikacije i cena postoje na sajtu. Lepo oni odgovore: "Poštovani, ima, možete preuzeti danas, ili šaljemo, stiže vam sutra... itd".

Po specifikacijama koje su bile navedene na sajtu grafika je trebalo da ima 850 MHz i 1200 MHz default kloka GPU i memorije. Ne nadajući se nikakvoj podvali ja odem istog dana i kupim karticu. Dođem kući, ubacim je u slot, instaliram drajver, imam šta i da vidim, kartica radi na 700/1150 MHz. Instaliram GPU-z, on pokaže isto i još saznam da kartica umesto standardnih 800 shader-a ima 720. Uzmem kutiju i pogledam, na njoj ispod naziva grafičke piše Green edition. Sve mi beše jasno u trenutku.

Nisu to neke pare i nije neka drastična razlika u performansama, ali je prevara prevara. Naravno, slao sam im mejl da mi vrate pare i da vratim karticu, ali ne odgovaraju. Posle razmišljam zašto se prodavac dok sam razgovarao sa njim snebivao i delovao kao da okleva da li da mi kaže, jer očigledno da je znao o čemu se radi i još mi kaže kako je "moćna boja" odlična, smatrajući me potpunim laikom, što sam ja u ovom slušalu i ispao, jer sam verovao da me jedna ozbiljna firma neće preći.

Kasnije su promenili specifikacije na sajtu i stavili da se radi o 700/1150 verziji, ali i dalje u nazivu ne stoji "green edition". Do sada sam sa njima imao samo pozitivna iskustva, ali izgleda da su rešili da im se može da uvaljuju pošto verovatno imaju veliki promet i jedna budala, manje više, koga briga... Malo se čovek opusti i bude prevaren. Da stvar bude gora, u poslednje vreme se prevaranti lepe za mene, naseo sam na još jednu prevaru koja nema veze sa računarima, a drugu sasvim slučajno izbegao, tako što sam bio jako oprezan i ispitao stvar u detalje. Ja više nemam živaca za raznorazne majmune i kada sledeći put dođem u kontakt sa prevarantima, ne objašnjavam se, nego bijem, jer ovde na normalan način ne možeš da isteraš pravdu.

Drugaru su prodali još pre 2 godine 2500 bez k iako je naručio i platio k verziju. On nije ni primetio, ko zna koliko stvari tako prodaju ljudima koji ne znaju... Verovatno mnogo... Verujem da svi tako rade.

Ima i obrnutih primera, pre nekoliko godina sam kupio ATI HD3850 običnu, na kutiji to i pisalo a dobio TOP verziju prilično skuplju i evo je kod mene sada još uek radi divno.

Pošto poznajem lika koji obraðuje porudžbine, verujem da jeste u pitanju nenamerna greška. Slobodno vrati karticu nazad ukoliko nije prošlo 14 dana i novac će ti biti vraćen.

Ja sam isto imao problem pri kupovini u Emmiju na NBG-u. Naime kupovao sam neki hw, između ostalog i SSD Patriot TorqX TRB. Prvo su mi rekli da ih nema više, a onda su me uputili da ipak ima jedan u toj prodavnici, kao poslednji komad. Dobio robu, uredno platio, al kad sam došao kući primetim da je celofan na pakovanju SSD-a otvaran. Bio je isečen samo na vrhu i to vrlo pendantno, tako da su bile jako male šanse da to primetim do trenutka kada sam hteo da ga otpakujem. Izvadim SSD i na njemu se jasno vidi, pošto je srebrni, da ima crne tragove kao od neke gume. Ubacio sam ga u komp i sve je izgledalo ok, odnosno nije delovalo kao da je ikada bilo nešto na njemu, mada nisam ni znao kako to može da se proveri ako je sam ssd formatiran. Pošto je bila zima (prošli februar čini mi se), sneg do kolena, -10 i tako to, NBG daleko, a znao sam da je bio poslednji komad, nisam ni razmišljao o tome da ga odmah vratim. Prosto nije delovalo kao velika stvar, objasnio sam to sebi kao da je verovatno bio izložen u vitrini i to je to.

Posle nekog vremena kreću problemi, odnosno primetim da kad god mi zabode komp i restartuje se (što se jako retko dešava) ili ga ja ugasim na silu (što se takođe jako retko dešava), SSD prosto nestane iz BIOS-a pa moram da ga fizički isključim sa sata kabla i ponovo prikačim. Sva moguća podešavanja sam pokušao, promenio dve ploče u međuvremeni i problem je ostao. Sve u svemu moraće da padne reklamacija, naročito zbog toga što planiram u budućnosti da ga stavim u laptop, ali mi je ogromna komplikacija da trenutno ostanem bez primarnog ssd-a. Na stranu to što sentinel već posle godinu dana pokazuje 70% health-a iako sam sve vreme koristio ramdisk za keširanje. Žao mi je samo što se nisam setio da ga testiram sentinelom čim sam ga kupio jer sam računao da je nov...

U principu nemam ništa protiv da mi daju robu koja je bila npr izložena, ako je nova i ako mi kažu da je otpakovana, ali mi je stvarno zasmetalo sve to jer sam posle javljanja problema stekao utisak da je neko taj ssd vratio, a oni su ga proglasili ispravnim i uvalili meni. Naravno ne mora da znači da je tako, ali opet su morali da mi naglase da je pakovanje otvarano pa da ja odlučim da li hoću da ga uzmem kao takvog ili ne.

Osim ovog incidenta imao samo prijatna iskustva sa njima i još uvek, i to relativno često, kupujem od njih, a da li će tako ostati će verovatno zavisiti od toga kako mi budu rešili reklamaciju 🙂

I da dodam da možda ne bi trebalo ovakva iskustva ostavljati u temi sa ovim nazivom, jer sam ubeđen da nijedna naša maloprodaja nije bezgrešna jer ko radi taj i greši, a na kraju će ispasti da su svi isti prevaranti što jednostavno ne odgovara istini. Druga stvar je ako neko sistematski vara mušterije ili ima lošu praksu u rešavanju reklamacija, to svakako treba oglasiti na sva zvona, ali meni npr ovo Nenadovo iskustvo stvarno deluje kao nenamerna greška.

Poslednja izmena:
Pošto poznajem lika koji obraðuje porudžbine, verujem da jeste u pitanju nenamerna greška. Slobodno vrati karticu nazad ukoliko nije prošlo 14 dana i novac će ti biti vraćen.

Prošli put su mi odmah izašli u susret i zamenili laptop sa mrtvim pikselima. Međutim, sada ne odgovaraju na mejl koji je bio sasvim pristojan, a i prošlo je sada više od 14 dana.

Mislim da je prodavac znao da je kartica green edition, jer je oklevao da kaže da ih ima u radnji i koja je kartica u pitanju, pitajući kolegu da li je ostala jedna. Ne znam, možda i grešim. I nisam jedini koji se prešao, pročitah negde da se još neko žalio.

Ne znam šta im trebaju ovakve gluposti, dolaze na loš glas zbog sitnica, a inače su generalno dobri i sa cenama i sa uslugama.

Mene najviše nervira kada na nečijem sajtu vidim neku cenu, proverim telefonom a kada tamo dođem ( obično samo koji sat posle) ispadne druga cena i to viša. To mi je Monitor 2 - 3 puta uradio. Kažu pao dinar ili nemaju baš to ali imaju sledeću skuplju verziju. Neznam koja im je to poslovna politika, ja bar 5 do 6 puta mesečno kupujem kompjuterske delove za druge i sad mi ponestaje radnji u koje mogu da se pouzdam.
Ja sam jednom u Kanadi kupio odelo za 10 dolara zato što su u reklami za njega ispustili jednu nulu. Da nisu to ispoštovali bili bi u grdnom problemu.

Poslednja izmena od urednika:
Mene najviše nervira kada na nečijem sajtu vidim neku cenu, proverim telefonom a kada tamo dođem ( obično samo koji sat posle) ispadne druga cena i to viša. To mi je Monitor 2 - 3 puta uradio. Kažu pao dinar ili nemaju baš to ali imaju sledeću skuplju verziju. Neznam koja im je to poslovna politika, ja bar 5 do 6 puta mesečno kupujem kompjuterske delove za druge i sad mi ponestaje radnji u koje mogu da se pouzdam.
Ja sam jednom u Kanadi kupio odelo za 10 dolara zato što su u reklami za njega ispustili jednu nulu. Da nisu to ispoštovali bili bi u grdnom problemu.

znaci nisam jedini...u monitoru se meni to do svaki dan desavalo pa sam od njih konacno odustao, drago mi je da nas ima jos da nisam jedini...

Nazad
Vrh Dno