Šta je novo?

Kuda ide LINUX ?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Podesavanje krstenog share-ovanja na Winu je takodje gubljenje vremena, ne previse vremena ali svakako nesto sto bi po defaultu trebalo da radi drugacije a ne Homegroup-e koje je Microsoft izmislio za neuke a koje su neupotrebljive za bila sta ozbiljnije...

Odlazio sam i vraćao sa raznim Linux distribucijama više puta, ali mi do dan danas nisu postale primarne.
Trenutno koristim Fuduntu kao drugi OS, pored Win 7 i prilično sam zadovoljan ali i dalje većinu vremena sam na windowsu.
Primera radi, kao veliki ljubitelj i poznavalac emulatora, windows mi je i dalje nezamenjliv jer jednostavno ima neuporedivo veći izbor kvalitetnih programa te vrste.
Ni igre nisu zanemarljive jer neću da strepim da li će neka meni draga igra odbiti da radi kroz wine, kad poželim malo da se relaksiram, a o nativnoj podršci da ne govorim.
Ipak ako sve to ostavimo po strani meni najviše smeta previše različitih distribucija, kojima se korisnik mora prilagođavati.
Takođe, treba još više težiti približavanju običnim korisnicima, koji ne žele da se bakću sa terminalom, root-om, dependencies i ostalim tricama, već hoće da kliknu na exe i završe stvar.
Pogledajte, recimo u drugom tredu, koji nivo znanja treba imati da se promeni običan Grub boot meni u Fuduntu, što bi trebalo da bude trivijalna stvar i znaćete koliko korisnika je spremno na to.
Da bih ostvario tako nešto isčitao sam desetine stranica tutorijala, potrošio više dana u testiranjima, da bih dobio koliko toliko zadovoljavajući rezultat.
Zato me i ne zanima kako se zove OS koji koristim, već da li je on tu zbog mene ili ja zbog njega.
Dok se to ne promeni, za windows nema zime.

http://www.linuxzasve.com/zasto-standardizirani-linux-desktop-nece-nikada-zazivjeti

Linux kao takav ide u dobrom pravcu.....
To sto ljudi tesko menjaju svoje navike je druga stvar....
Za ovih 13-ak godina koliko koristim Linux, napredak je drastican....
Kad se samo setim na pocetku koliko je tesko bilo poterati neke stvari, kompajliranje, trazenje sta i zasto.... ( bila su to lepa vremena..) :)
Meni je kuci Linux masina, na poslu takodje, ERP radi pod wine-om ( #$@@!!!!! explorer aplikacija), i zaista nemam ama bas nijedan razlog da koristim Win.....
Doduse za igre tu je PS3.....
Jedino sto sam oduvek bio fan KDE-a, koji je takodje presao veliki put....
Po meni, razlog zasto ljudi ne prelaze na Linux je strah od novog i nepoznatog....
I ono, ako je nesto besplatno onda sigurno ne valja nicemu, bolje da ja kupim u "apoteci" windozu :d

Ne treba mi standardizovan Linux već mogućnost da nađem kvalitetnu aplikaciju koja će da mi uradi određeni posao.
Ako je ne nađem idem tamo gde je ima.
Entuzijazam ostavljam za svoje hobije, a OS mora da bude sredstvo, a ne sam sebi svrha.
Volim da igram igre na PC-ju, posebno manje popularne žanrove kao simulacije letenja, point-klik avanture, koristim astronomske programe koji su superiorni na windowsu, o emulatorima i neću ponovo da pričam.
Meni nisu bila lepa vremena, kada sam se mučio danima da pokrenem najbanalniju aplikaciju ili parče hardvera, koje na win-u prorade posle dva klika.
Ništa im ne dugujem i koristiću onaj OS koji mi se dopada, u meri u kojoj zaslužuje i onoliko dugo, dok mi ne trenira živce.
Iskreno bih voleo da sam "neuki korisnik" kome je dovoljno malo surfa, filmova i mp3, a sve ostalo nevažno.
Jedino što tada o Linuxu ne bi ni razmišljao, a vreme koje sam mu posvetio u prethodnih nekoliko godina, iskoristio bih na mnogo bolji način.

A koliko vas koji koristite profesionalne programe tipa autocad itd. je u stvari kupilo taj program?

Naravno da nije ali me interesuje koliko njih bi koristilo profesionalne programe da ih moraju platiti. Problem kod nasih ljudi je sto im treba neka profesionalna aplikacija da bi uradili nesto sto se moze jednostavnije uraditi nekom open source. Mislim da je linux dosta napredovao u zadnje vrijeme i da ima dosta kvalitetnih programa koji su dobra alternativa windows programima.

Ima koliko i izjava tipa "Linux je krsh jer ne mogu da igram igrice na njemu koje ja hocu...."

Naravno da nije ali me interesuje koliko njih bi koristilo profesionalne programe da ih moraju platiti. Problem kod nasih ljudi je sto im treba neka profesionalna aplikacija da bi uradili nesto sto se moze jednostavnije uraditi nekom open source. Mislim da je linux dosta napredovao u zadnje vrijeme i da ima dosta kvalitetnih programa koji su dobra alternativa windows programima.

Napisao sam Cad program u mom slučaju. Naravno da ima open source programa kojima se može uraditi zadatak kao na W. ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno