Šta je novo?

Bitcoin [BTC] (SHA-256)

idemo ljudi rukice gore :)
sta god radili.. ne panicite.. i malo strpljenja.. nista ishitreno.. ja sam sinoc mogao da se oljustim kao banana.. srecom odigrah pametno.. Naucio sam jednu mnogo dobru skolu na primeru od sinoc.. i pri tom sam mnogo jeftino prosao, cak sta vise i malo profitirao.. al kako sam mogao da tresnem o ledinu samo ja znam :D

Bilo kako bilo, morace se nesto vratiti u normalu.. goleme parice su u opticaju, mnogo ljudi i opreme je u igri.. ja planiram da iskuliram sa trgovanjem do kraja aprila.. sve sto se nakrcka nek stoji na berzi i to je to.. Cekamo neko bolje vreme :wave:

Djole da ponovim moj savet od danas... ako se sve vrati u normalu...
Sve iskopano prodaji i parice u stekic. Bratski savet.

Na btc-e prodaju vec po 59$... to sigurno ovi sa Mt.Goxa trguju sa ovim sto im je ostalo neprodanih.:p

Elem, da li je neko pokušao da "rudari" na virtuelnoj mašini?

Palo mi je na pamet ovo, i pokušaću čim dobijem malo slobodnog vremena, ali rekoh prvo da priupitam za iskustva drugih. Mogu komotno da odvojim 4 GB rama i jedno ili dva jezgra procesora za virtuelnu mašinu koja može biti Linux, Bamt, ....

Pitanje je šta želiš da postigneš.
Virtuelizacija ima smisla kad ti je hardver underutilized. U slučaju rudarenja, definitivno to nije slučaj :)

BTW, Hyper-V i WMWare ESXi/Workstation podržavaju samo DX9/OpenGL 2.1 što bi bio SM3.0.
VMWare u dokumentaciji kaže: "OpenCL radi na CPU-u bez problema, a ako imate passtrough GPU, trebalo bi da radi" :)
Znači mož da probaš iz čisto akademskih razloga.

Videćemo, možda napišem i neki rad na ovu temu. :)

Mislim da ću ipak virtuelizovati sopstvene potrebe na WMWare-u a pustiti da kartice "rudare" na glavnom OS-u. Nisam zalazio u problematiku, ideja mi je da uposlim "ivicin" gpu na virtuelnom OS-u a kartice da ne diram. Videćemo, imam gust raspored za vikend pa ne mogu to da probam, plus mi stiže kartica sutra pa ću ipak prvo s njom da se pozabavim.

Jel asus? :D

Sale KG je napisao(la):
Nije, oteo mi Kurajber Asusa, mislim da mu je sačekušu napravio na bescarinskoj zoni. :D

Stiže Gigabyte WF3.

3906215737ccda1d374a.jpg
[/URL]

E sad stvarno propadosmo braco rudari.....:D

Hoce l' neko da kupi 7950?...imam raznih modela :d...shala naravno...

Jel ima asus?

Kako je krenulo,za koji dan ce neko uz glasno "UH" napisati... "Sto ne prodah karte,pre dva dana..dok jos neko htede da ih kupi!" :d

Kako je krenulo,za koji dan ce neko uz glasno "UH" napisati... "Sto ne prodah karte,pre dva dana..dok jos neko htede da ih kupi!" :d
Sad videh da je i prava 7950 dospela u oglase..stara 1 dan! :sceptic:

Chart od 60 dana sve lepo govori o cemu se radi...

http://bitcoincharts.com/markets/btceUSD.html

Jel smem da pitam sta je taj difficulty,mada je sigurno vec bilo objasnjenje...?

U zavisnosti od snage sistema, tezina se podesava tako da se iskopa 2000 blokova za 14 dana, svaki blok 25 novcica koje dobija pool za svaki blok koji otkopa, sto veca snaga veci je i dif i smanuje broj iskopanih novcica po rudaru, odnosno manja je zarada.

Ovde se prati stanje sa dif-om i blokovima - http://bitcoincharts.com/bitcoin/

Sta je sam blok ni ja tacno ne znam...

Zahvaljujem Rapture,my favorite traktoristo! :)

Bese to ovako nesto?

Bas tako je i bilo :) Koliko se secam, palo je na ispod 100e, skocilo na oko 130-140, i evo ga sad, na 50e i pada i dalje... Sad cekamo da padne na 20ak $, pa, ko ima lovu da pokupuje i ceka...

Prilozi

• trend_real.gif
    trend_real.gif
    29.9 KB · Pregleda: 132
Poslednja izmena:
1) Oversold
A condition in which the price of an underlying asset has fallen sharply, and to a level below which its true value resides. This condition is usually a result of market overreaction or panic selling.

2) http://bitcoincharts.com/charts/btceUSD#rg180ztgSzm1g10zm2g25zxzi1gWilliamRzvzcvzp
Williams used a 10 trading day period and considered values below -80 as oversold and above -20 as overbought. But they were not to be traded directly, instead his rule to buy an oversold was
%R reaches -100%.
Five trading days pass since -100% was last reached
%R rises above -95% or -85%.
or conversely to sell an overbought condition
%R reaches 0%.
Five trading days pass since 0% was last reached
%R falls below -5% or -15%.
The timeframe can be changed for either more sensitive or smoother results. The more sensitive you make it, though, the more false signals you will get.
http://en.wikipedia.org/wiki/Williams_%R
http://stockcharts.com/school/doku.php?id=chart_school:technical_indicators:williams_r

3)Zaključak: Déjà vu
...literally "already seen", is the phenomenon of having the strong sensation that an event or experience currently being experienced had been experienced in the past.

Ako ćemo verovati "nauci": sada je pravo vreme za investiciju, već za mesec dana BTC može napraviti osetan rast a za 2 meseca opet da dostigne neki "peak" tj nerealno visoku cenu.

EDIT: ako do tada ASIC-i preovladaju tj GPU mining izgubi smisao, to će biti još 1 razlog više da BTC ponovo poraste ali i "zadnji voz" za GPU minere.

Poslednja izmena:
Sta je sam blok ni ja tacno ne znam...

Najprostije rečeno, ne može drugačije jer nije prosto ali da pojednostavim, u ovom našem slučaju blok je deo heš funkcije koju mi kriptoanaliziramo. Uh ala sam ga sročio. :D

Pod blokom se podrazumeva deo poruke nad kojom je izvršena operacija šifrovanja. Poruka se deli na blokove i svaki blok se šifruje jednim ključem, i tako do kraja poruke. Najpoznatiji i najbezbedniji blokovski algoritam za šifrovanje je AES.

Kako se to odnosi na simetrične šifarske sisteme, a ovde kod Bitcoina je u pitanju asimetrična kriptografija, to može i ne može da se podvede pod isti princip. :)

Na primer, nije mi pri ruci SHA algoritam pa evo za MD5:

2013-04-11_235218.png

Uzme se jedan blok i nad njim se isprobavaju svi mogući ključevi, kombinacje otvorenog teksta, šifrovanog teksta, ..., ima mnogo različitih načina kriptoanalize. To jedan računar ne može da izračuna za neko dogledno vreme, koje se u nekim slučajevima meri i milionima godina.

Itd., nadam se da sam uspeo da vam približim o čemu je reč kada se kaže BLOK.

Poslednja izmena:
@Stormbringer - eh da mi je taj grafikon neko stavio pred nos u ovu temu pre neki dan verovatno bih prodao pola pa bih sad mirnije spavao. Mislim da smo nayebali (pogotovi mi sto nismo hardver jos otplatili), posto ce cena biti jadna u sledecih nedelja verovatno, mozda i meseci, diff ne verujem da ce padati, asici dolaze a struju moramo placati svaki mesec :(. Extra.

Poslednja izmena:
Poz ljudi... Ja sam poprilicno nov u ovome, pa ajde da se ubacim s par pitanjca :D

Uglavnom, meni je drug apple pomogao da se ubacim u ovaj posao kopanja, odnosno bukvalno mi je sve namestio, ja samo napravaio par accounta, clocknuo grafu i pustam cgminer :D
E sad, problem mi je sto mi taj desktop inace treba ponekad za neke sitnice tipa rad u office-u, nekad browser, skype i gluposti kad mi je laptop zauzet itd.. I cuo sam da je moguce nekako odvojiti integrisanu i kartu za kopanje.. Odnosno da ono sto mi radi windows vuce integrusa, a diskretna kopa bez ometanja.. Ajde neka mi neko kaze da li je to moguce i kako to odraditi??
Inace, moj trenutni setup: 2500k, MSI z77 MPower, MSI 7970 Lightning, Kingston Predator na 2133... Ostalo msm da nije bitno
I da... Planiram da dodam jos jednu "munju" i da zajedno kopaju, pa jel je takodje moguce da npr ponekad jedna kopa, a druga sluzi za windows (kao u slucaju integrisane) kada budem hteo npr neki jaci game da opalim??

Ajde neka se neko javi, moze takodje i na pm, skype, face.. sta god.. samo da mogu i jos ponesto da radim, a da se ne cimam da ce da mi pukne driver..
:wave:

Poz ljudi... Ja sam poprilicno nov u ovome, pa ajde da se ubacim s par pitanjca :D

Uglavnom, meni je drug apple pomogao da se ubacim u ovaj posao kopanja, odnosno bukvalno mi je sve namestio, ja samo napravaio par accounta, clocknuo grafu i pustam cgminer :D
E sad, problem mi je sto mi taj desktop inace treba ponekad za neke sitnice tipa rad u office-u, nekad browser, skype i gluposti kad mi je laptop zauzet itd.. I cuo sam da je moguce nekako odvojiti integrisanu i kartu za kopanje.. Odnosno da ono sto mi radi windows vuce integrusa, a diskretna kopa bez ometanja.. Ajde neka mi neko kaze da li je to moguce i kako to odraditi??
Inace, moj trenutni setup: 2500k, MSI z77 MPower, MSI 7970 Lightning, Kingston Predator na 2133... Ostalo msm da nije bitno
I da... Planiram da dodam jos jednu "munju" i da zajedno kopaju, pa jel je takodje moguce da npr ponekad jedna kopa, a druga sluzi za windows (kao u slucaju integrisane) kada budem hteo npr neki jaci game da opalim??

Ajde neka se neko javi, moze takodje i na pm, skype, face.. sta god.. samo da mogu i jos ponesto da radim, a da se ne cimam da ce da mi pukne driver..
:wave:

Pošto imaš Intela to što si zamislio otpada. Probali smo svi koji imamo intela i to ne radi. Ako nađeš rešenje tog problema radi smo da te saslušamo "šta i kako". :)

Imaš dva načina da rešiš svoj problem.

Prvi je da smanjiš agregaciju dok radiš nešto na kompu, možeš i da je postaviš na opciju "d" u config fajlu, pošto koristiš cgminer, gde će softver sam da određuje tu vrednost po potrebi.

Drugi način je još u fazi ispitivanja, tj. postavljena je teorijska osnova. :D Šalu na stranu, to je neka moja zamisao da odvojim jedno jezgro procesora i nešto rama memorije za virtuelnu mašinu na kojoj bih obavljao poslove dok glavni OS kopa punom parom. Imam i ja laptop (ne hvalim se, imam ih dva, samo iznosim činjenice :p) ali nekda mi je potrebna baš oba "mašina" pa moram nekako da rešim taj problem. To mi je danas "palo na pamet" i tek treba to da ispitam (da li je uopšte moguće). Imaš par postova iznad detalje o tome.

Pošto imaš Intela to što si zamislio otpada. Probali smo svi koji imamo intela i to ne radi. Ako nađeš rešenje tog problema radi smo da te saslušamo "šta i kako". :)

Imaš dva načina da rešiš svoj problem.

Prvi je da smanjiš agregaciju dok radiš nešto na kompu, možeš i da je postaviš na opciju "d" u config fajlu, pošto koristiš cgminer, gde će softver sam da određuje tu vrednost po potrebi.

Drugi način je još u fazi ispitivanja, tj. postavljena je teorijska osnova. :D Šalu na stranu, to je neka moja zamisao da odvojim jedno jezgro procesora i nešto rama memorije za virtuelnu mašinu na kojoj bih obavljao poslove dok glavni OS kopa punom parom. Imam i ja laptop (ne hvalim se, imam ih dva, samo iznosim činjenice :p) ali nekda mi je potrebna baš oba "mašina" pa moram nekako da rešim taj problem. To mi je danas "palo na pamet" i tek treba to da ispitam (da li je uopšte moguće). Imaš par postova iznad detalje o tome.

Da ponovim, poprilican sam newbe u ovome, sve mi je odradio drugar, ja samo start/stop radim i proveravam stanje :D
Moze li malo detaljnije taj "agregacioni nacin"?? :D

Istu karticu imam i ja, sa trenutnim drajverima to je max koji mozes da postignes. Nasao sam ovo objasnjenje (This card is capable of much more, but there seems to be something in the 7790 driver that auto-throttles it back).

Uzeo ja ove kartice u nedostatku jačih, a i bila povoljna cena - kao što sam napisao u threadu o 7790 - 4x MSI 7790 @1200, Power level +20, diablo kernel, intensity 15 = 308Mhash/kom, potrošnja ukupno 325W za sve 4 kartice. Po meni, sasvim pristojno za ~460€, ~1200Mhash na 650W napajanju, verovatno bi i neko od 500-550 bilo dovoljno.

Vrh Dno