Šta je novo?

SSD, SATA2, analiza performansi

thunderchase

Čuven
Učlanjen(a)
11.06.2003
Poena
620
Je l' može neko da mi kaže zašto dobijam ovako jadan 4K rezultat, nemoguće da je zbog SATA2 ploče?

Prilozi

• as-ssd-bench KINGSTON SV300S3 3.26.2013 4-13-15 PM.png
    as-ssd-bench KINGSTON SV300S3 3.26.2013 4-13-15 PM.png
    32.1 KB · Pregleda: 571
Jeste zbog Sata2 ploče.

Jeste, uključen je. Upoređivao sam sa drugim SATA2 rezultatima, ovo je baš preterano...

Nije zbog SATA2 nego zbog:
1) nesaodvetni Drajver. Instaliraj Intel RST.
2) Ukljucene power saving options u BIOS (EIST, C1-C5)
3) Ukljucene power saving options u operativni sistem
4) Iskljuchen Write caching

Ahm, samo ne znam kako:
1. Na AMD ploču sa AMD čipsetom instalirati Intel RSt driver
2. Veze nema sa SSD
3. Opet veze nema sa SSD
4. Lepo je rekao da je uključen

2. i 3. mogu da uticu na SSD na laptopovima primetno.

Kada sam isključio power saving u OS-u, dobio sam par MB/s više, ali bukvalno 2-3. Znači zanemarljivo...

Sad sam probao umesto msahci da instaliram AMD ahci driver i nema razlike.

Probaj da nadjes rezove sa istom plocom, pa ih uporedi.

SSD na SATA2 port-u

Dali je idalje SSD brzi od HDD-a iako je povezan na SATA2 port?

Pozdrav, Nebojsa.

U kom modu ti radi SATA u IDE ili AHCI??? Posto MORA da bude u AHCI, namesti to u biosu...

Vidim pise Kingston ****** ATA Device a isti taj benchmark moj obican HDD prepoznaje kao WD SATA Disk...

E da i obavezno instaliraj poslednje SATA drajvere za plocu.

Dali je idalje SSD brzi od HDD-a iako je povezan na SATA2 port?

Pozdrav, Nebojsa.

Uvek bio, pre i sada...
Zasto pomisljas da je sada mozda ssd sporiji na sata2 nego pre 1-2-3 godine?
Mnogo nelogicno...

SSD kjoji je SATA3 po deklaraciji, a vezan je na SATA2 ima otprilike plafon limit na 250MB/s.

a HDD ima 500MB/s plafon limit pa je poredivo?🙂

To su sekvencijalne brzine, ali iako tih 140MB/s ne deluje mnogo sporije od 250MB/s u realnosti je razlika nebo i zemlja izmedju SSDa i HDD.

Koji to HDD?
Njima je plafon 140MB, koliko sam ja video.
Moja izjava je bilo krajnje sarkasticna 😉 Tj. nesto u smislu: "a HDD-ovi kao imaju 500MB/s pa ces da poredis" 😀
Offtopic: SAS HDD-ovi mogu da predju 200MB/s, ali oni danas imaju sve manju i manju primenu u serverima pored SSD-ova.

To su sekvencijalne brzine, ali iako tih 140MB/s ne deluje mnogo sporije od 250MB/s u realnosti je razlika nebo i zemlja izmedju SSDa i HDD.

Pa naravno da je sekvencijalna. Ovde se diskutuje trenutno o ogranicenju sata2 standarda, a to se najvise vidi kod sekvencijalnog upisa/citanja.
Sto se tice neba i zemlja poredjenja, ne moras meni govoriti. Imam 2 SSDa. 😛

Moja izjava je bilo krajnje sarkasticna 😉 Tj. nesto u smislu: "a HDD-ovi kao imaju 500MB/s pa ces da poredis" 😀
Offtopic: SAS HDD-ovi mogu da predju 200MB/s, ali oni danas imaju sve manju i manju primenu u serverima pored SSD-ova.

Ma ja to iz prakse. 😛

Interesantno je da su samo SSD oznaceni po sekvencijalnim brzinama, dok za HDD pise samo nesto u stilu SATA3 (nema neke precizne specifikacije brzine citanja ili upisa). Sve je to u principu jako nepotrebno, ali vole ljudi da kupe nesto na cemu pise 550/500 (iako su unutra asinhroni cipovi), umesto 500/350 (sinhroni). Smatraju da je to dobro.

Pa.... obican kupac ce tesko videti razliku danas 🙂 U ono "OCZ doba" to je stvarno bio problem!

SATA3 inace znaci za SSD, imam dva laptopa, jedan matoriji sa SATA3, jedan noviji sa SATA2. C300 je u SATA3 starijem laptopu. m4 je u SATA2 novijem laptopu (procesor je 10% brzi u starijem doduse). VM se na starijem laptopu enormno brze ucitava. Compile je nesto brzi na njemu, preko onih 10% koliko je procesor brzi, ali to je ipak u granicama statisticke greske.
Za VM se BAS primeti razlika u korist SATA3. OK nije isti SSD.... ali iskreno ne verujem da je C300 brzi od m4!

Vredi li ubacivati neki PCI-E SATA3 kontroler, na plocu koja nema SATA3? Na netu sam procitao da ce sekvencijalne brzine biti bolje ali da ce u realnom radu biti losije jer ce random brzine opasti, zbog lag-ovanja u samoj PCI-E magistrali.

Ako je to neki jeftin kontroler, onda ne vredi.
Ako nije jeftin onda ne vredi, jer vise vredi jos jedan SSD.

Onda bolje da uzme neki od onih enterprise SSDova sa PCIe interfejsom i sekv. brzinom citanja 1.5tb/s. 😀

Samsung 840 250GB

SSD na SATA 2 i na SATA 3 portu:

Prilozi

• Samsung 840.256GB.Z77.SATA2.iaStor.png
    Samsung 840.256GB.Z77.SATA2.iaStor.png
    53 KB · Pregleda: 211
  • Samsung 840.250GB.Z77.SATA3.iaStor.png
    Samsung 840.250GB.Z77.SATA3.iaStor.png
    56.4 KB · Pregleda: 159
Poslednja izmena:
Htedoh da pitam da li ja negde grešim i da li mogu nešto da učinim povodom ovoga.

SSD Samsung 840 EVO 120GB, povezan na SATA 2.
Bios je poslednji za ploču (iz 2010.). Uključen AHCI uključen u Biosu i u Registy Win 7 64

Nisam imao ranije SSD i nemam sa čime da poredim. Ne žalim se na probleme u radu, samo me buni zašto Samsung Magician prijavljuje da ne može da nađe SSD?

Samsung Magician.jpg

as-ssd-bench Samsung SSD 840  10-Sep-13 17-22-57.png

System info.jpg

Samsung Magician 2.jpg

Ugradnja SATA 3 kontrolera je otpala nakon privatne konsultacije sa cenjenim članom mighty78.

Da li su ovo očajne brzine za SATA 2 ili nisu? Mogu li nekako da utičem na Samsung Magician?

Poslednja izmena:
Koja ploca, koji procesor, na koji konektor prikljucen ssd?
Konektor neki "pomocni" ili "glavne" konektore kontrolisane cipsetom sa ploce si koristio da prikljucis ssd?
Prema as-ssd su brzine upisa ocajne... to mora i moze bolje.

Ploča je: GA-MA74GM-S2H (rev. 3.0)

AMD Athlon II X2 240 Processor 2,80 GHz
Memorija 4 GB

SSD priključen na SATA 2 port na ploči i to SATA 2_0
HD priključen na SATA 2 port na ploči i to SATA 2_5

1186 edited.jpg

Loši 4K rezultati mogu da se pripišu marotom AMD SB710 southbridge-u.

Gledao sam po netu i mnogi sa AMD SB710 se žale na loše rezultate, nevezano koji je SSD u pitanju.

Ne brini, ima i gore, moj Crucial M4 u HTPC-u je na prastarom nVIdia 430 southbridge-u, AS-SSD neću ni da postujem, tuga božja. Al opet, radi bolje od HDD-ova i za primenu koju meni treba (HTPC) radi sasvim lepo, pa me ne interesuje previše.

Nažalost, jedino rešenje koje ti imaš bi bila zamena ploče za neki koja ima native Sata3. Drugo rešenje je da ne startuješ više benchmarke, pustiš da radi, radiće bolje od HDD-a u svakom slučaju, pa obrati pažnju kad sledeći put budeš zanavljao računar.

PS. Ako će ti biti lakše, postovaću AS-SSD M4 na nVidia 430, čisto da kažeš da ima i gore i ne brineš više 🙂

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno