Šta je novo?

AMD Radeon 7870/7850 zvanicna tema

Situacija je ovakva... Oskudacija brale. :d Ima samo ovo ispod.

SAPPHIRE Radeon HD 7870 2GB GDDR5 GHZ Edition 11199-00-20G
TEHNO MS - 24990

GIGABYTE Radeon HD 7870 2GB GDDR5 GV-R787OC-2GD
TEHNO MS - 24990

SAPPHIRE Radeon HD 7870 GHz Edition OC 2GB GDDR5 11199-03-20G
NOVA COMPUTERS - 24500

Powercolor 7870 AX7870 2GBD5-2DH GHZ Edition
NOVA COMPUTERS - 23500

ASUS Radeon HD 7870 2GB GDDR5 HD7870-DC2-2GD5-V2
PC PRACTIC - 25249 od ponedeljka
VIP HOUSE - 27090 - keš 25730
EKLIK - 26150
MICROSYSTEMS - 27724

Strpi se malo,pojavice se xt opet u e.iju za 25k. Ja cekao u zadnjoj turi i docekao. :):beer:

Situacija je ovakva... Oskudacija brale. :d Ima samo ovo ispod.

SAPPHIRE Radeon HD 7870 2GB GDDR5 GHZ Edition 11199-00-20G
TEHNO MS - 24990

GIGABYTE Radeon HD 7870 2GB GDDR5 GV-R787OC-2GD
TEHNO MS - 24990

SAPPHIRE Radeon HD 7870 GHz Edition OC 2GB GDDR5 11199-03-20G
NOVA COMPUTERS - 24500

Powercolor 7870 AX7870 2GBD5-2DH GHZ Edition
NOVA COMPUTERS - 23500

ASUS Radeon HD 7870 2GB GDDR5 HD7870-DC2-2GD5-V2
PC PRACTIC - 25249 od ponedeljka
VIP HOUSE - 27090 - keš 25730
EKLIK - 26150
MICROSYSTEMS - 27724

ASUS 7870 v2 nema greske veruj mi :d

samo je pitanje ima li je igdje na stanju jer su sve HD7xxx karte rasprodane "rudari" pokupise sve.

a ko su ti "rudari"??

stvarno,ko kupuje tolike kartice(od 200 i vise eura),pa da je tolika nestastica po tim IT prodavnicama?

Koliko bi za 7870 procesor g620 bio usko grlo, posto planiram da kasnije kupim neki i5 (imam Z77 maticnu), ali dok to ne kupim da znam kako stoje stvari!?

bio bi usko grlo onoliko koliko je dual core usko grlo za gaming - negde mnogo, negde ni malo.

Skyrim, Witcher2, Tomb Raider...

Uglavnom u 90+% RPG-ovi i eventualno ponekad neka igra tipa TR ili kao sto je nekad bio Indiana Jones...

Od nedavno imam sapphire 7870 xt.
Problem mi se javlja u brzim scenama, dal film ili neka igra. Pojavljuje mi se kao neka horizontalna linija u donjem delu ekrana. Isto mi je i na monitoru i na plazma tv-u.
Jel se neko susretao sa ovakvim problemom?

Od nedavno imam sapphire 7870 xt.
Problem mi se javlja u brzim scenama, dal film ili neka igra. Pojavljuje mi se kao neka horizontalna linija u donjem delu ekrana. Isto mi je i na monitoru i na plazma tv-u.
Jel se neko susretao sa ovakvim problemom?
I ja sam to primetio na mom lcd televizoru kartica je sapphire 7850, mislim da je do drajvera na 13.1 nisam to primetio.

a ko su ti "rudari"??

stvarno,ko kupuje tolike kartice(od 200 i vise eura),pa da je tolika nestastica po tim IT prodavnicama?

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?291166-BITCOIN-kako-shta-gde-i-druga-pitanja-odgovori

evo ti tema o "rudarima". Ljudi koji uprezu graficke i iskopavaju novcice (bitcoine). Naravno isplativnost je na nivou, otuda i toliko potraznja za AMD kartama serije 7, buduci da se serija 5 i 6 ne moze naci nova. :)

@Slajba,

Te linije sam i ja imao ali sa beta drajverom. Probaj neke druge. U pitanju je MSI 7850 1gb - ona najjeftinija. :)

Mene zanima hoce li biti i drugi proizvodjaci Tahiti LE cipa ili su tu ekskluzivu dobili samo Sapphire i Powercolor?

Probao sa 13.3 beta driverima, isto. Mada ako iskljucim vsync u igrama, to mi se ne desava ...

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?291166-BITCOIN-kako-shta-gde-i-druga-pitanja-odgovori

evo ti tema o "rudarima". Ljudi koji uprezu graficke i iskopavaju novcice (bitcoine). Naravno isplativnost je na nivou, otuda i toliko potraznja za AMD kartama serije 7, buduci da se serija 5 i 6 ne moze naci nova. :)

@Slajba,

Te linije sam i ja imao ali sa beta drajverom. Probaj neke druge. U pitanju je MSI 7850 1gb - ona najjeftinija. :)

Mene zanima hoce li biti i drugi proizvodjaci Tahiti LE cipa ili su tu ekskluzivu dobili samo Sapphire i Powercolor?

Ja mislim da nece drugi proizvodjaci imati, tahiti LE je rezervisan prvim partnerima AMD-a to su Sapphire i PC.

@Slajba,

Imas i onu trecu, Club 3D firmu sa Joker kartom, isto tahiti LE, izgleda skoro kao Myst.
A ne verujem da ce davati nikome vise, samo tim svojim partnerima koje drzi uz sebe, ali vidis da ni ne reklamiraju te karte, marketing je slab jer ga amd ne finansira nego ostavlja na samim proizvodjacima da to odrade, a oni koliko vidim slabije to rade, cini mi se i uopste ne rade s obzirom da polovina ljudi ne zna sta je to Tahiti Le i da uopste postoji.
Inace, sklopio konfiguraciju, i5 3570k jos ga nisam oc-ovao jer mi je na stock kuleru dok se ne pojavi Noctua NH-d14 (uzgred ako ga je neko video negde javljajte! :) ), i pravo da vam kazem super je graficka. Oc-ovao sam na 1200, iz prve, pustio onaj +20 power, i to je to, voltazu nisam menjao, a cini mi se i da mi je jos uvek zakljucana iako je neko pomenuo da nije. Vise od 1200 nece, pokusao sam na 1250, vratio na samo 1210, i u oba slucaja se stvaraju artefecti u igrama i na Heaven-u. Tako da dok ne uspem voltazu da menjam to ce biti to. Memoriju nisam dirao. Sve radi odlicno, Tomb Raider nema nikakvih problema sve na max i 60fps, Far cry 3 se vec malo muci ali samo kad je 8x MSAA, kad vratim na 4 vec je situacija bolja i ne pada ispod 52 frejma. Ubacujem jos par igara pa cu verovatno pogledati, ali to je to, u glavnom nije lose.
Onaj ASIC quality ili kako se vec zove mi je cini mise 68,3 ne mogu sad da pogledam, nije nista impresivno, tj cini mi se da je lose, nek me ispravi neko ako gresim, ali eto radi.
Videcu kad oc-ujem i procesor mozda ispadne jos bolje. E sad, temperatura je super, ovako, imam Thermaltake Armor Revo, kuciste je ZMAJ, ubacio sam sa stock 4 kulera jos moja 2, jedan 120 bottom ubacuje jedan 140 na top da izbacuje, a on sam ima 1 napred, 1 top i side 200mm i back 120 neki brzi. U glavnom ne cuje se nista, Thermaltake ima fan podesavanja na kucistu, ja ih drzim na low, tisina, ukljucio sam heaven, vrti se, graficka ne ode preko 68 stepeni uz to drzi kulere tek na 50%, sa oc-naravno. Tako da cini mi se ima tu jos mesta, samo ako bi se povecala voltaza.
Edit, malo sam oduzio poruku, al eto ako nekog zanima, moj izbor i moja preporuka je ova Sapphire, jer sa svoja 2 kulera, na 50% fan se ama uopste ne cuje. Nisam ja bas ni picajzla za tisinom, al eto primetim ako se bas cuje, tj na manual kad stavim na 100% to je vec muka, al temp opadne za 20 stepeni. :D

Poslednja izmena:
Sapphire 7870 xt
1180/1600

Untitled.jpg

Dokle sme da se ide sa core voltage?

Jel ti trebao core voltage? Ja sam otisao na 1200 sa +20 onim power meter-om ili kako se vec zove i radi super, ne greje se... A ASIC quality mi je tek 68%
@goldi, hvala na linku, pogledacu, al bi ostavio ovako, artefecty na 1200 mi se ne pojavljuju, jednom sam video u far cry 3 i to je to, valjda mu to nista ne smeta, bolje manja voltaza nego da cackam to, sta znam...

Poslednja izmena:
Nisam dirao core voltage, samo power limit. Na 1200 mi se vec pojavljivali artifacti u heaven-u, na 1180 mi je bilo ok.

Nisam dirao core voltage, samo power limit. Na 1200 mi se vec pojavljivali artifacti u heaven-u, na 1180 mi je bilo ok.

Pa ja preko toga ne bih ni isao... 1200, manje vise, eventualno 1250, ali meni cim povecam preko 1200 pocinju artifact-i da se stvaraju, vidim ih na Heaven-u, a i u igri. Mozda ako povecam voltazu i ode preko, s obzirom da meni temp drzi na max 68 dok radim testove, sa fan-om koji ne ode preko 50%... Ali ne bih to jos dirao, ni procesor nisam jos uvek oc. Jel tvoj na stock brzinama proc? Ja nikako da nadjem Noctua, pa ga drzim na stock clock-u zbog stock kulera...

Trenutno jeste na stock brzini.
Nisam se jos dovoljno igrao sa proc oc, nedavno sam uzeo 3570.

imam (ponovo) jedno pitanje u vezi radeona 7850 ili 7870 sa 2gb memorije....

imam masinu sa quad q9400 procesorom koji radi na stock kloku od 2,66Ghz i trenutno sa njim radi msi 6850 1 gb(blago fabricki klokovan).....

kada igram zahtevnije igrice (1920x1200 rezolucija) sve na high ili ultra high npr Alan Wake,NFS Most Wanted(2012) (to sam npr juce igrao,Krizu i BF ne igram) vidim da CPU load iznosi(uvek na jednom ili eventualno dva jezgra) oko 65 do najvise 80%....a gpu load je uvek oko 90 - 99%.....iz cega zakljucujem da procesor fino radi sa grafom,tj ne gusi je....ali frame rate nije bas najidelaniji npr u Alanu Wejku je oko 30-40,a u NFS-u oko 20-30....sad mogu da zamislim kako bi to bilo neigrivo na high podesavanjima u tim najzahtevnijim igricama krizi,BF itd,itd...

pa me zanima kako bi sa ovim procesorom radila 7850,ili jos bolje 7870 2gb kartica (a mozda i nvida gtx660),ako bi ostao na stocku od 2,66 ili ako bih ga podigao na 3.00 GHZ(koliko najvise dozvoljava moja ploca)......da li bi proceor gusio (svaku) od tih nabrojanih kartica i da li bih dobio veci framerate u zahtevnijim igrama?.....tj,da li bi mi se isplatila kupovina nove kartice(jedne od tri pobrojane) koja bi radila u sklopu postojece konfiguracije?

Moje misljenje je da bi morao jaci cpu ako bi igrao na HIGH ili na Ultra .

Ne bi izukao maksimum iz 7870 ili GTX660 sa tim procesorom ali bi na 3Ghz u visokim rezolucijama (1980x1200) izvukao sasvim dovoljno da vredi zameniti grafičku!

Pa obavezno ga podigni na 3Ghz, a mislim da ces moci.. Uostalom, i da je malo bottleneck-uje opet ces videti bolje performanse, pa kad mozes zameni ostalo i to je to..
Btw stavio sam core na 1275 a podigao memory na 1600... Cini mi se da je tako najbolje. S tim da mi VRM ocitava na 93-94 temperature. Gledao sam po netu, neki kazu da ne bi trebalo da se ide preko 90, ali drugi kazu da je i ok posto je veci limit na vrm-u... Testove prolazi dobro, nema problema sem te temperature.

Ne bi izukao maksimum iz 7870 ili GTX660 sa tim procesorom ali bi na 3Ghz u visokim rezolucijama (1980x1200) izvukao sasvim dovoljno da vredi zameniti grafičku!

eh,kada bih mogao nekako da znam koliko bih to dovoljno izvukao(tj koliko je u realnom radu 7870 kartica brza od 6850),tj da li bi mi se isplatilo da kupujem novu karticu.............jer mislim,bilo bi glupo da je kupim(dam 200+ eura) a da onda npr u NFS-u nemam 25 fps nego,recimo,33 fps.....da znam da ce sve igre da zakuca na minimum 40-45 fps,odmah bih je kupio.....

e da,veoma mi je bitno i da je sto tisa kartica kada se vrti npr na 50-70% obrtaja....ova sadasnja msi 6850 kada predje 50% postaje bas,bas bucna......pa ako je npr asus ili saphire radeon 7870 dosta tisi i ima bolje hladjenje,onda bi mi to bio jos dodatni razlog da kupim karticu (iako ne bih dobio 30 fps u svim igrama)

Ako su procesorski uslovi ispunjeni i ostale stvari ne koce graficku, trebao bi realno uz prosecan klok 7870 da izvuces bar 80% vise u proseku. U nekim igrama ta razlika ce ici i preko 100% zbog 2gb memorije naspram 1gb kod tvoje stare. Kao sto su ti ostali napisali gore, klokuj procesor i radice to na nativnoj razoluciji tvog dell-a bez ikakvih problema.

Poslednja izmena:
Btw stavio sam core na 1275 a podigao memory na 1600... Cini mi se da je tako najbolje. S tim da mi VRM ocitava na 93-94 temperature. Gledao sam po netu, neki kazu da ne bi trebalo da se ide preko 90, ali drugi kazu da je i ok posto je veci limit na vrm-u... Testove prolazi dobro, nema problema sem te temperature.

Isao si core clock na 1275? Ne brljavi ti sa tim clockom?

Isao si core clock na 1275? Ne brljavi ti sa tim clockom?

Izvini, slucajno sam napisao 1275, mislio sam na 1175. Pustio sam tako da proverim, a onda vratio na 1200/1600 i tako cu da ostavim i nista vise da ne diram preko toga. Jer cak i na 1220 pocinju artefekti tako da necu da se igram. Temperatura cak i nije problem, drzi se na 66-68 cak i u testovima, ali nemam razloga da idem preko toga.

@maxx veruj mi razlika je velika, a ne verujem da ce tvoj proc biti toliki bottleneck. U svakom slucaju definitivno ces videti razliku, uz to kao sto sam rekao, moras od necega da pocnes, eto sad grafika, pa posle nekog vremena ako i kad skupis novac zamenis nesto drugo i sve dodje na svoje. A kao sto ti je Forceptor rekao vec, neke igre ce ti raditi mnogo bolje zbog vise memorije, jer tipa Far Cry mi se ne spusta sa 1600+ memory usage, bas sam pratio. Kad pustim da snimam to ode i do 1800+...

Vidim pojavila se ponovo ova 7870xt za 25k din, kako se taj model nosi sa "obicnim" 7950 modelima koji se mogu naci za 31-32k (vtx model npr). Jer pametno ovu XT uzimati ili se isplati davati 6-7k din i koliko su uopste dobije na performansama ?

Nazad
Vrh Dno