Najbolja kombinacija bi bila led + xenon ali najjace da ce neko da ugradi tako nesto. Led je 10x korisniji kao lampa nego kao ''blic'' i tesko da bih kupio telefon bez led-a koji dosta koristim.
Sa druge strane, Xenon bi znatno vise trosio ali xenon nema potrebe koristiti tako cesto kao led ''blic'', zna se kada se koristi xenon i uticao bi na autonomiju ali ne tako strasno kao sto se misli, naravno moze neko da uzme da ispuca 100 fotografija u klubu i postavi na neku drustvenu mrezu i da nema da pozove taxi posle :d ali odgvarajuca baterija (za 5'' telefon minimum ova iz SGS IV, znaci 2600mAh) kapiram da bi mogla da izdrzi led+xenon opciju. Ugradnja samo Xenona bi smetala mnogima zbog nedostatka lampe i osvetljenja za video snimanje koje moze dosta da znaci.
Na SE k810i nisam imao led u ovom danasnjem obliku ali je telefon imao AF amber svetlo koje je imalo funkciju da omoguci pravilno fokusiranje u mraku i onda bi Xenon odradio ''ostalo''. Postojao je program da se AF svetlo koristi kao lampa a rezultati sa Xenonom nocu su bolji nego na danasnim androidima sa led-om.
Sto se tice crkavanja xenon-a.. mogu samo da pricam na osnovu licnog iskustva, k810 je kupljen u novembru valjda 2007, 2010 sam prodao telefon i xenon i sve ostale funkcije i dalje rade kod tog lika a ja sam ispucao par hiljada fotografija. 2 ortaka imaju k800 koji odavno koriste kao kamera/muzicke/sms sekundarne telefone i sve radi pa i Xenon, devojka od ortaka takodje ima k800 pored IP i sve radi. Kako se Xenon pokazao na Nokia telefonima nisam upucen.
Sad zahtevnost na Androidu.. pa mislim da svi quad core telefoni a posebno ovi novi htc, lg, samsung, sony.. ne bi imali probleme sa tim, single core kapiram da ne bi mogao da podrzi tako nesto.
Naravno da proizvodjacima nije u interesu da imaju grbu kao 808 PV na modelima koji su sve veci a tanji i koji imaju ''knap'' baterije ali mislim da bi samo ugradnja xenona, znaci bez onakvog senzora kao na 808, bila dovoljna za mnogo upotrebljivije rezultate nego sto imamo sa power led/led svetlima danas. Xenon + malo bolji softveri prilagodjeni uklanjanju suma i ''saradnji'' sa xenonom i to bi bilo dovoljno a ne bi uticalo mnogo na povecanje debljine telefona. Ako bi uz ovo bio prisutan i led to bi bila prakticno savrseno.
Sad, pitanje je koliko proizvodjace interesuje ulaganje u razvoj boljih kamera sa xenonom kada se modeli menjaju na 6-12 meseci a i ugradnja upotrebljivijih kamera bi po mom misljenju ozbiljno ugrozila prodaju najjeftinijih kompakt dig. fotoaparata za dzep i fotografisanje na plazama, po klubovima i uopste za fb i drustvene mreze gde i ne treba ne znam ni ja kakav kvalitet, to je instant fotografija.
Secam se tekstova sa cebita itd u Mobil Mega od pre ko zna koliko godina kada su navodno proizvodjaci dig.fotoaparata ''negodovali'' kada su se pojavile prve kamere na mobilnim, od onih na SE T310, Siemens M55 i slicni, gde su se kamere kacile na telefon a kvalitet je bio.. ne treba komentarisati pa do prvih ugradjenih cif i vga kamera. Ako su se tada bunili da im ugrozavaju proizvode onda im sigurno xenon na prilicno upotrebljivim kamerama danas, jos manje odgovara.
Jeb*ga za ovoliki off ali..
@ Ivan I, znam za 808 i xenon+led a videh da stize i lumia sa xenonom.. na gsm areni je pisalo nesto o tome.