Šta je novo?

Nokia Lumia 920 and 820

ma nisu problem samo apdejti nego sto kad se pojavi devetka programi za nju nece raditi(bas najbolje, ako i uopste) na WP8 uredjajima...mada mozda se i poprave ko zna

2 godine podrške je prilično standardno.

Kad bi bio bar neki hint da ce Nokia ici i na Android.. strpljivo bi sacekao.

Ja bi rekao da ako ove godine wp ne ekslodira da će sigurno razmišljati u tom pravcu. Mada npr. ne kontam zašto kao samsung ne izbace jedan sa wp i jedan sa androidom, pa da vide šta će ići bolje.

Poslednja izmena:
Pa samsung ima svoj Ativ S koji bi trebalo da predstavlja kategoriju S3 (tadasnjeg) baziranog na WP8..

Pa da to sam i rekao.
Verujem da bi se lumia 920 i 820 sa androidom prodali sigurno 5-6 puta više nego wp verzija.

Poslednja izmena:
Nokia je prsla i deo dogovora sa Microsoftom je da budu wp ekskluziva i da im MS placa milijardicu godisnje.
Lumia 920 sa Androidom bi napravila dar-mar na trzistu.

U vezi podrske za apps... cim izadje novi wp, nove aplikacije pisane za stariji wp nece proci na wp app store. Od tog trenutka samo apps za novi wp se mogu poslati na app store. Cak ni update postojece app za stari wp nije moguce okaciti... bar je tako bilo pre par meseci, ukoliko nisu izmenili pravilnik.

Pa da to sam i rekao.
Verujem da bi se lumia 920 i 820 sa androidom prodali sigurno 5-6 puta više nego wp verzija.

Pardon, nisam video da si napisao ``kao samsung`` . .

@yooyo - jesi siguran za to? U tom slucaju nikad na marketu nece imati dovoljno aplikacija, sto automatski povlaci cinjenicu da WP nikad nece malo vise zaziveti od ovoga sad..

Proguglaj malo po netu i naći ćeš dosta "impresija" devela u vezi WP-a (to je i jedan, doduše ne i jedini, razlog zašto ima tako malo aplikacija za WP)
A ja mislio da je Android "fragmentiran" :d

Ja bi rekao da ako ove godine wp ne ekslodira da će sigurno razmišljati u tom pravcu. Mada npr. ne kontam zašto kao samsung ne izbace jedan sa wp i jedan sa androidom, pa da vide šta će ići bolje.

pa zato sto ih je ms prakticno kupio i to na rate, za milijardu godisnje...i jos od te milijarde za svaki WP telefon koji Nokia proda msu ide nazad 50ak dolara za licencu... jos malo da im padnu akcije pa ce ih kupiti i zvanicno ne brini, znas kako to ide sa nasim kompanijama u Srbiji uniste se ciljano da bi ih neko kupio za sto manje pare, tako isto i ovi..sve je to biznis

Opticka stabilizacija slike nije feature kernela, vec kamere i njenog firmwarea.

to je hardverska stabilizacija tako da softver sa njom nema neke veze, sve sto treba je produziti ekspoziciju..

Pa mislio sam na tu stabilizaciju i toliku kameru... Jos nijedan android nisam video sa npr kamerom kao N8 ili 808 i nisam video sa xenon-om. Zato pitam da li je mozda neko ogranicenje na androidu postoji.

pa postoji ogranicenje sto bi takav Android imao 250+ grama.. dok ukrkas mnogo vecu bateriju, DSP(ove), 2 velika kondenzatora za xenon ako ces da radi kako treba itd. :) onda pitanje je kako bi se to sve sinhronizovalo sa OSom posto je Android u sustini VM, ono moglo bi ali definitivno nije isplativo sa sadasnjom tehnologijom jer da jeste neko bi to vec uradio

A xenoni se greju, trose bateriju, skloniji su crkavanju (u poredjenju sa LED) i nisu zgodni za snimanje videa u mraku. Za slike su super. Idealna kombinacij je xenon + led.

naravno, a sve je to mnogo manji problem kad imas "laksi" OS kao sto je Symbian

Pa mislio sam na tu stabilizaciju i toliku kameru...

Kako bi izgledali pa isto kao n82, n8 i 808, kao tenk debeli (za današnje standarde), zamisli telefon veličine lumie 920 debeo kao 808+ ona grba i jedno 250+ grama, pa ko bi to nosio. A što nema, pa mrzi ljude da prave, ionako xenon nikada nije bio popularan.

Poslednja izmena:
920 je debela 11 mm N8 13 mm a 808 14 mm

strasna razlika bas

Dosadan si. Rekao bi da ipak ima "malo" vise telefona sa led-om nego xenon-om.

Poslednja izmena:
pa to sigurno nije zato sto je LED dobar(u sustini to i nije pravi blic vec obicna sijalica koja se upali/ugasi), eto onaj Realtekov cip imas na skoro svakoj maticnoj ploci pa nije primaci bilo kojem pravom Sound Blasteru sto se zvuka tice tako da popularnost ne znaci bas nista

Najbolja kombinacija bi bila led + xenon ali najjace da ce neko da ugradi tako nesto. Led je 10x korisniji kao lampa nego kao ''blic'' i tesko da bih kupio telefon bez led-a koji dosta koristim.

Sa druge strane, Xenon bi znatno vise trosio ali xenon nema potrebe koristiti tako cesto kao led ''blic'', zna se kada se koristi xenon i uticao bi na autonomiju ali ne tako strasno kao sto se misli, naravno moze neko da uzme da ispuca 100 fotografija u klubu i postavi na neku drustvenu mrezu i da nema da pozove taxi posle :d ali odgvarajuca baterija (za 5'' telefon minimum ova iz SGS IV, znaci 2600mAh) kapiram da bi mogla da izdrzi led+xenon opciju. Ugradnja samo Xenona bi smetala mnogima zbog nedostatka lampe i osvetljenja za video snimanje koje moze dosta da znaci.

Na SE k810i nisam imao led u ovom danasnjem obliku ali je telefon imao AF amber svetlo koje je imalo funkciju da omoguci pravilno fokusiranje u mraku i onda bi Xenon odradio ''ostalo''. Postojao je program da se AF svetlo koristi kao lampa a rezultati sa Xenonom nocu su bolji nego na danasnim androidima sa led-om.

Sto se tice crkavanja xenon-a.. mogu samo da pricam na osnovu licnog iskustva, k810 je kupljen u novembru valjda 2007, 2010 sam prodao telefon i xenon i sve ostale funkcije i dalje rade kod tog lika a ja sam ispucao par hiljada fotografija. 2 ortaka imaju k800 koji odavno koriste kao kamera/muzicke/sms sekundarne telefone i sve radi pa i Xenon, devojka od ortaka takodje ima k800 pored IP i sve radi. Kako se Xenon pokazao na Nokia telefonima nisam upucen.

Sad zahtevnost na Androidu.. pa mislim da svi quad core telefoni a posebno ovi novi htc, lg, samsung, sony.. ne bi imali probleme sa tim, single core kapiram da ne bi mogao da podrzi tako nesto.

Naravno da proizvodjacima nije u interesu da imaju grbu kao 808 PV na modelima koji su sve veci a tanji i koji imaju ''knap'' baterije ali mislim da bi samo ugradnja xenona, znaci bez onakvog senzora kao na 808, bila dovoljna za mnogo upotrebljivije rezultate nego sto imamo sa power led/led svetlima danas. Xenon + malo bolji softveri prilagodjeni uklanjanju suma i ''saradnji'' sa xenonom i to bi bilo dovoljno a ne bi uticalo mnogo na povecanje debljine telefona. Ako bi uz ovo bio prisutan i led to bi bila prakticno savrseno.

Sad, pitanje je koliko proizvodjace interesuje ulaganje u razvoj boljih kamera sa xenonom kada se modeli menjaju na 6-12 meseci a i ugradnja upotrebljivijih kamera bi po mom misljenju ozbiljno ugrozila prodaju najjeftinijih kompakt dig. fotoaparata za dzep i fotografisanje na plazama, po klubovima i uopste za fb i drustvene mreze gde i ne treba ne znam ni ja kakav kvalitet, to je instant fotografija.
Secam se tekstova sa cebita itd u Mobil Mega od pre ko zna koliko godina kada su navodno proizvodjaci dig.fotoaparata ''negodovali'' kada su se pojavile prve kamere na mobilnim, od onih na SE T310, Siemens M55 i slicni, gde su se kamere kacile na telefon a kvalitet je bio.. ne treba komentarisati pa do prvih ugradjenih cif i vga kamera. Ako su se tada bunili da im ugrozavaju proizvode onda im sigurno xenon na prilicno upotrebljivim kamerama danas, jos manje odgovara.

Jeb*ga za ovoliki off ali..

@ Ivan I, znam za 808 i xenon+led a videh da stize i lumia sa xenonom.. na gsm areni je pisalo nesto o tome.

Poslednja izmena:
808 ima led za snimanje videa u mraku koji se pali/gasi po zelji i xenon za fotkanje. Led koristi i kao baterijsku lampu.
Lumia 920 je najavljena sa xenonom za neku mrezu.

U vezi podrske za apps... cim izadje novi wp, nove aplikacije pisane za stariji wp nece proci na wp app store. Od tog trenutka samo apps za novi wp se mogu poslati na app store. Cak ni update postojece app za stari wp nije moguce okaciti... bar je tako bilo pre par meseci, ukoliko nisu izmenili pravilnik.

Ja kolko znam, u sledecoj verziji windows phone (i windows-a) se ide ka unifikaciji Windows i Windows Phone metro aplikacija. Mada nije mi jasno zasto to nisu uradili od starta, al ajde.

Mogu oni da unigikuju sta oce, ali im taj metro/modern ui dizajn veoma slabo prolazi kod korisnika. Prodaja wp telefona usporava, prodaja win8 usporava...

Nazad
Vrh Dno