Šta je novo?

Litecoin [LTC] (scrypt)

BTC/LTC ... Koliko vidim ovde, preko noci je odnos LTC prema BTC pao sa 0.017 na 0.010, sto je pad za 40%?!

Da krecemo sa kupovinom, ili da sacekamo da padne na 0.005?

mislim da na 0.005 nece pasti. ko je propustio voz kao ja na 0.010, moze i dalje da uleti. mislim da ce se nakon ovoga vratiti na 0.013.

Poslednja izmena:
Nasao sam jedno dobro uputstvo za podesavanje grafika pa da podelim s vama :)

Hey, borrowing this from tacotime on bitcointalk! Excellent guide, point your donations to his address listed below!

Quote from: tacotime https://bitcointalk.org/index.php?topic=117221.0

I'll try to make it easy, as there's been a million people asking lately how to mine LTC.

DONATE (LTC): LiK1rotC2tNYNRbRfW2xsKLYJvKhQ3PwTN

The major factor which impacts hash rate/hardware errors is the thread_concurrency. This should be a multiple of 64. Optimal thread_concurrency varies for card family.

For all series cards,
Install AMD APP SDK: http://developer.amd.com/tools/hc/AMDAPPSDK/downloads/Pages/default.aspx
Install latest AMD drivers: http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx

5xxx series cards
Use cgminer.
Command line to run:
Code: [Select]

cgminer --scrypt -o http://yourpool.com -u username -p password --thread-concurrency ???? -I 18 -g 1 -w 64

You can use pretty much any thread_concurrency between 1536 and 8192 that is a multiple of 64. Some people recommend using 4 or 5 * the number of SPs. You can find those in the table here: http://en.wikipedia.org/wiki/Evergreen_(GPU_family) (1st number in core config)

Recommended thread concurrencies for
57xx cards: 2368-4096 (3200 is common)
58xx cards: 4096-8192 (5600, 7168, and 8000 are common)
5970 card: 4096-8192 (5632 or 8000 are common)

6xxx series cards
Use cgminer.
Command line to run:

cgminer --scrypt -o http://yourpool.com -u username -p password --thread-concurrency ???? -I 18 -g 1 -w 64

You can use pretty much any thread_concurrency between 1536 and 8192 that is a multiple of 64. Some people recommend using 4 or 5 * the number of SPs. You can find those in the table here: http://en.wikipedia.org/wiki/Northern_Islands_(GPU_family) (1st number in core config)

Recommended thread concurrencies for
67xx cards: 2368-4096 (3200 is common)
68xx cards: 3008-6144 (4800 is common)
69xx cards: 4096-8192 (5600, 7168, and 8000 are common)
6990 card: 4096-8192 (5632 or 8000 are common)

7xxx series cards
Use reaper. The reason is that cgminer does not support large thread_concurrency values, which are required for effective mining with 78xx and 79xx cards.
Set thread_concurrency to 64 * bus_width_of_card_in_bits. So, for a 7950, that would be 64 * 384 = 24576. Find your bus width here: http://en.wikipedia.org/wiki/Southern_Islands_(GPU_family)

Make reaper.conf the following:

kernel reaper.cl
save_binaries yes
enable_graceful_shutdown no
long_polling yes

mine litecoin

Example configuration (550kh/s, 7950) of litecoin.conf:

host yourpool.com
port 8344
user username
pass password

protocol litecoin

worksize 64
vectors 1
aggression 20
threads_per_gpu 1
sharethreads 32
lookup_gap 2
gpu_thread_concurrency 24576

Save litecoin.conf and run reaper.exe.
The 7xxx series can be tricky, for instance the 7770 seems to have an optimum thread concurrency of 8000 and works fine with cgminer and an intensity of 16 (I get 191kh/s with those settings). The 79xx cards should be amenable to the configuration above and are the fastest possible cards you can mine with.

If reaper crashes periodically, use the following python script to keep it alive (starts reaper, runs for two hours, shuts it down, then restarts it):

import os, subprocess, time

while True:
print("Starting reaper...")
p = subprocess.Popen("C:\\Users\\my-pc\\Desktop\\reaper\\reaper.exe")
time.sleep(7200)
print("Terminating reaper...")
p.terminate()
time.sleep(10)

TABLE OF USER REPORTED HASH RATES AND SETTINGS
https://github.com/litecoin-project/litecoin/wiki/Mining-hardware-comparison

CARD MEMORY SPEED SETTINGS
Usually it is most effective to have the memory speed of the card equal to or greater than the core clock speed. For some cards this is more important than others, but this is generally true.

HETEROGENEOUS MIXTURES OF CARDS
CGMINER: Use a comma to separate thread-concurrency values, eg. --thread-concurrency 3200, 8000. Values correspond to the card number in zeroeth order.
REAPER: Run multiple instances of reaper. To do this, clone the folder and then add "device x" to reaper.conf, where x is the number for the card in zeroeth order.

RAM REQUIREMENTS ON-MOTHERBOARD
The equivalent amount of system RAM as for the sum of all the vRAM used by the GPUs is required when mining with reaper. For instance, 3x 5970s mining with thread_concurrency values of 8000 each would require 3x 500MB = 1500MB system ram (plus additional RAM for the OS). The memory requirements for 7xxx cards are also higher because of larger thread_concurrency values, for instance a thread_concurrency of 24000 means 1.5GB system RAM per card is required.

SOLO MINING
For large hash rates. Go here: https://bitcointalk.org/index.php?topic=83371.0
It works for unix as well more or less.

POOL MINING
Go here and pick one: https://github.com/litecoin-project/litecoin/wiki/Comparison-of-mining-pools

ja sam svoju 5830-ku podesio ovako:

cgminer --scrypt -o http://notroll.in:6332 -u xxxxx -p xxxxx --thread-concurrency 5600 -I 20 -g 1 -w 256

i sa klokovima 950/1200 pravim oko 310khs

Poslednja izmena:
Da to sve stoji, jedino sto je zaboravio da napomene za 7950 je da 550khs nema sanse da postigne @default, za to joj treba GPU na 1ghz, sto je tacno kako stoji i ovde: https://github.com/litecoin-project/litecoin/wiki/Mining-hardware-comparison . Takodje gpu_thread_concurrency 24576 je lepo da bude na toliko, ali je safe settings 21712. To je ujedno i autoprofil u guimineru za 7950. Probao sam sa 24756, medjutim hoce da mi pukne video drajver na toj vrednosti sa OC kartom, a na 21712 ne puca.

Bice da je ta 7950 totalno neisplaltiva za ltc mining. Pa 550Kh/s daje 6950 kada joj se otkljucaju shader-i a kosta duplo manje od 7950.

Kosta duplo manje ali... Koliko trosi struje i moze li nova da se kupi? Mislim da ne moze, a meni je veoma bitno da moze da se kupi nova jer placam preko racuna, odbijam PDV od opreme, sitnija oprema ide u finalnu potrosnju pa je pojede mrak itd... A jos da ne pominjem koliko su te 6950 izradjene. Evo covek ne moze za 13000 dinara da je proda zato sto svi misle da je rudarila. Obaska sto nemaju garanciju... Meni je jako bitno da mi je oprema nova, samo tako moze da se otplati bez velike glavobolje. Kupih pre 2 godine polovnu vending masinu za tople napitke za 1350E, mecku sam rodio vec posle 6 meseci da je popravim. I mislite da radi sada kako treba? Ma kakvi, prikrpio sam je da raducka posto izbacuje 20-ak napitaka dnevno pa zavrsava posao (a po specifikaciji izbaci 500 komada bez problema kada je nova). I da, ne kosta duplo manje vec 2.5 puta manje, a ponekad i 3 puta manje, ima ih i za 11000 dinara na kupujem-prodajem (kupio moj drugar, jedna kao nova a pregorela od rudarenja, u 3d oma zakuca, lik mu poslao drugu koja kao radi, al vidim da vrti glavom i razmislja da je se resi). Sve u svemu, ja sam za kupovinu nove opreme sa garancijom, makar za nas koji smo sirotinja i radimo na sitno. A oni koji kupuju po 50-100 karti u batchu, njima je svaka kombinacija ok, oni ih i nove dobijaju za dosta manju kintu, polovne brzo otplate pa ih briga dal izgore...

Bice da je ta 7950 totalno neisplaltiva za ltc mining. Pa 550Kh/s daje 6950 kada joj se otkljucaju shader-i a kosta duplo manje od 7950.

e mozes da imenujes na kojim to Clockovima 6950 sa 1536 shadera(isti broj kao i kod 6970) daje 550 kh/s ? da si rekao 475-500 i ok ,mnogo je to velika cifra 550 po meni

Slazem se da su 7950 a pogotovu 7970 neisplative za ltc.. steta sto to nisam uvide pre samo 3 dana. Ja jedva izvlacim 600 khs iz 7970 I zvacem svoja 00 sto sam ih uzeo jer sam bio ubedjen da ce dati 700khs out of the box!?!

Kosta duplo manje ali... Koliko trosi struje i moze li nova da se kupi? Mislim da ne moze, a meni je veoma bitno da moze da se kupi nova jer placam preko racuna, odbijam PDV od opreme, sitnija oprema ide u finalnu potrosnju pa je pojede mrak itd... A jos da ne pominjem koliko su te 6950 izradjene. Evo covek ne moze za 13000 dinara da je proda zato sto svi misle da je rudarila. Obaska sto nemaju garanciju... Meni je jako bitno da mi je oprema nova, samo tako moze da se otplati bez velike glavobolje. Kupih pre 2 godine polovnu vending masinu za tople napitke za 1350E, mecku sam rodio vec posle 6 meseci da je popravim. I mislite da radi sada kako treba? Ma kakvi, prikrpio sam je da raducka posto izbacuje 20-ak napitaka dnevno pa zavrsava posao (a po specifikaciji izbaci 500 komada bez problema kada je nova). I da, ne kosta duplo manje vec 2.5 puta manje, a ponekad i 3 puta manje, ima ih i za 11000 dinara na kupujem-prodajem (kupio moj drugar, jedna kao nova a pregorela od rudarenja, u 3d oma zakuca, lik mu poslao drugu koja kao radi, al vidim da vrti glavom i razmislja da je se resi). Sve u svemu, ja sam za kupovinu nove opreme sa garancijom, makar za nas koji smo sirotinja i radimo na sitno. A oni koji kupuju po 50-100 karti u batchu, njima je svaka kombinacija ok, oni ih i nove dobijaju za dosta manju kintu, polovne brzo otplate pa ih briga dal izgore...

Trosi isto kao i 7950, a uzima dosta manje rama. I naravno da ih ima novih, doduse ova 2-3 dana nesto slabije i po nesto jacim cenama (160e) ali 3 godine garancija. Pa ja ne gledam tako. Ako vec uzimam graficku za rudarenje, ne prodajem je dok se barem 2 puta ne isplati! A posle me ne zanima da li ce neki tamo reci "e ne vredi ta cena itd..." mogu je i za 50e prodati i ja zadovoljan. A sto se tice tog aparata za kafu, mislim da si uzeo sasvim lose poredjenje. Graficka mozda da radi i da ne radi. Ako radi normalno tuces lovu, ako ne radi, pravac reklamacija. Mada iz mog iskustva, retke su karte koje su pandrknule od mininga (pod uslovom da su imale adekvatnu temperaturu i struju, jel).

@xide,

Nazalost ne mogu jer ne posedujem istu. Mogu pitati ortaka ako te zanima, ali on je izvlacio oko 530~540 ako se ne varam. A na litecoin forumu su ljudi prijavljivali i 550 pa sam zato i naveo toliko hashrate.

Ne znam kako nece 7970 da izvuce ~700kh, mozda je do modela? Jesi je klokovao gpu/mem na max?

Ja sam to rekao odavno. 5 i 6 serija su rodjene za LTC. Posebno nabrijane karte sa 2GB memorije.

Da li je neko od vas premerio potrosnju racunara sa LTC pa isto to uradio sa BTC . Pitam jer samo po tome se moze reci sta je isplativije raditi ...

Da li je neko od vas premerio potrosnju racunara sa LTC pa isto to uradio sa BTC . Pitam jer samo po tome se moze reci sta je isplativije raditi ...

Ovde pogledas ratio svih kripto valuta u odnosu na BTC pa se isklalkulishes. Racunaj 10% vecu potrosnju struje sa ltc-om u odnosu na btc.
Isplativost rada litcoina je drasticno opala...

Poslednja izmena:
To je malo napamet receno 10% vise . Mene interesuje konkretan primer a ne sta ima na google ;)

To je malo napamet receno 10% vise . Mene interesuje konkretan primer a ne sta ima na google ;)

Onda idi na google pa traži konkretan primer. Doduše ovo jeste odoka, ali tako se priča.

Opet ta carobna rec idi na Google :D . Ovo je forum pa ovde trazim odgovor ;)

Pa za cega je prave ako nije merodavna :d

Jel to ona od 2-3.ooo din? Sto se u nju ukljuci potrosac?

Mereno ovim http://www.rovex.rs/meraci/bx11.html jedna konfa sa 3X7950, 16GB ram, 500GB HDD i i3, 630W@default, 730W 1000/1377, os win7 64. Litecoin. Nisam merio na bitcoin jer mi se ovaj usrani merac vec drugi put kvari otkad sam ga kupio, evo sutra o5 saljem na zamenu. A najskuplji je, ima za 2200 dinara druga marka. Ako se i treci pokvari za 7 dana trazicu povracaj novca. Elem, kada stigne za par dana novi izmericu i na bitcoin (na win takodje). Ukoliko neko ima konfu sa 3X7950 merenu na bitcoin neka uporedi sa mojom potrosnjom.

Moja uticnica za merenje potrosnje ima vec par godina i nema ko je nije koristio . Pu pu da zapljunem nema jos nikakvih problema sa njom :D
Placena je isto tako nesto tipa 2500-2700 pre koju godinu a marke se ne secam jer mi nije trenutno pri ruci :type:

Sto kolicina ddr memorije racunara utice na rudarenje ltc-a?

Graficka uzima sistemski ram u zavisnosti koliko je namesten gpu thread concurrency. Sa 4x7950 zna da povuce i preko 6gb rama. Tako je barem kod Reaper-a, za cgminer ne znam.

Sto se tice potrosnje dve 7970 daju po 660khs , ploca h61, potrosnja 420w mereno iz uticnice. kad se stavi prva na 700khs to su jos 25w potrosnje

mislim da na 0.005 nece pasti. ko je propustio voz kao ja na 0.010, moze i dalje da uleti. mislim da ce se nakon ovoga vratiti na 0.013.

Bio si u pravu, ko je bio pametan, da pokupuje na 0.010, sada moze da ih proda za 0.012, 20% zarada za 1 dan :) ***, vise srece sledeci put...

Poslednja izmena:
Nema tu mnogo srece. Ja licno ne smem da rizikujem sa tim virtuelnim valutama jer veze nemam kako funkcionise berza. Samim tim (posto nikada ni na tomboli nisam dobio) u srecu se ne uzdam, pamet nemam... To mi dodje kao da skocim sa petog sprata i nadam se da cu da prezivim. Za razliku od mining HW-a koji u krajnjem slucaju moze i da se proda ako sve prsne.

Slazem se da su 7950 a pogotovu 7970 neisplative za ltc.. steta sto to nisam uvide pre samo 3 dana. Ja jedva izvlacim 600 khs iz 7970 I zvacem svoja 00 sto sam ih uzeo jer sam bio ubedjen da ce dati 700khs out of the box!?!

pogledaj moja podesavanja, ima na nekoj prethodnoj strani, na 950 i smanjenim naponom jezgra daje oko 650-660

Nema tu mnogo srece. Ja licno ne smem da rizikujem sa tim virtuelnim valutama jer veze nemam kako funkcionise berza. Samim tim (posto nikada ni na tomboli nisam dobio) u srecu se ne uzdam, pamet nemam... To mi dodje kao da skocim sa petog sprata i nadam se da cu da prezivim. Za razliku od mining HW-a koji u krajnjem slucaju moze i da se proda ako sve prsne.

Da podelim sta mi pade na pamet na tvoj komentar.

Moj Deda je govorio :

U srecu se uzda lud, pametan u rad i trud !

Posle toga ni LTC nece biti isplativ. Svi nagrnuli sa btc-a na lct a vamo na bitcoinu raste mreza ko blesava.

Vrh Dno