Šta je novo?

Ruter sa bandwidth allocation

Učlanjen(a)
30.09.2007
Poena
545
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Potrebna mi je preporuka za neki ruter sa bandwidth allocation mogucnoscu. Moze i sa Microtikom ali da je po nekoj razumnoj ceni i da se moze lako konfigurisati.
Mreza izgleda ovako:
Internet => HG552a1 => Swich1 -> 12 racunara + Swich2 -> 9 racunara + 2 IP camere
Sve je to dosad radilo sa NetLimiterom (na svakom od racunara) odlicno ali mi se u zadnje vreme javlja problem da dobijam ogroman lag koji traje po 10-20 sec a onda se sve vrati u normalu. To se desava 5-10 puta dnevno i jako je iritantno.
Internet koji imam trenutno je 20Mbps i cini mi se da se vreme pojave problema poklapa sa vremenom promene brzine sa 16 na 20Mbps.
Sutra bih mogao da postujem i one dijagnostike sa rutera (trenutno nisam na toj mrezi), mozda je i tu problem.
Mislio sam da ruterom sa bandwidth allocation opcijom resim taj problem ali ako neko ima bolje resenje neka predlozi, otvoren sam za sve sugestije.

Poslednja izmena od urednika:
Moj predlog DLink DIR-605L.
Evo i testa na benchu http://hardware.benchmark.rs/mreze_i_mrezna_oprema/test_d_link_dir_605l_cloud_router

Koliko sam video na akciji je u win winu ali ga ima i u gigatronu, comtrade shopu a i u tehnomaniji.

Moj predlog je Mikrotik jer ipak je to veliki saobracaj i ima puno uredjaja na mrezi. Znaci mozes RB750 koji kosta oko 4500din, na njemu mozes da vrsis pppoe a adsl ruter u bridge pa ce ti i konekcija biti mnogo bolje iskoriscena. Takodje racunaj da je rb750 za maks ~25mbps tako da ako u buducnosti planiras vece brzine idi na rb450g ili pak rb750g koji kosta oko 60€ a izvlaci bez problema i ~(30-35mbps).
Mikrotik se konfigurise isto kao i svaki mikrotik tako da ako znas iole da se snadjes u winboxu sredices stvar.

Ma ja sam u Vranju, kakve crne vece brzine, bar ne u ovom veku 😛.
Pogledacu ovo sto ste mi preporucili. Danas sam se cuo sa likom koji radi u Telekomu i najverovatnije ce morati za smanjuje brzinu jer linija ima problema sa 20Mbps.
Onaj noise mi je 6,1 sto je katastrofa, po njegovom misljenju.

E ovako, danas sam nasao ovaj ruter Dlinkgo GO-RT-N150 koji ima skoro ista podesavanja trafic control kao ovaj sto je ivantes preporucio.
Posto nisam smeo da diram mrezu dok ne isprobam ovo, resio sam da ga isprobam kuci.
Mogu reci da sam potpuno razocaran ruterom, ili ja ne znam da ga podesim ili mu trafic control ne funkcionise kako treba.
Da krenem redom, kolko je to moguce nakon 3 sata je***anja.
Prikacim dlink izmenju racunara i adsl rutera, iz adsla u wan, iz lana u racunar.
Nekako uspem tu da namestim da mi wan bude na 192.168.1.2 (racunam adsl je na 192.168.1.1) ali mi lan ostane na 192.168.0.1 i nikako ga ne mogu prebaciti u opseg 192.168.1.x, konstantno izbacuje gresku.
Ali ajde nema veze, radi i ovako.
Problem nastupa kao na racunaru rucno podesim IP, odmah izgubim konekciju ka netu.
Znaci radi samo dok je na dlinku ukljucen dhcp i auto ip na racunaru, bilo sta da promenim odmah gubim net.
Druga stvar, onaj trafic control, kad namestim na 1.5Mbps (imam 5 kuci) on radi i djene-djene, stim sto je to daleko od postojanog. Kad stavim na 2.5Mbps on ode u speed testu na 3.7???
Ima li neko malo vise iskustva da mi pomogne ili jednostavno da bacim ovo djubre i trazim mikrotik?

RB750 ili RB750GL... konfigurise se za 1 min. Sve ti zavrsava simple queue, i tacno mozes da vidis ko koristi i koliko protoka, koji je tip saobracaja... Kosta 5k dinara...

RB750 ili RB750GL... konfigurise se za 1 min. Sve ti zavrsava simple queue, i tacno mozes da vidis ko koristi i koliko protoka, koji je tip saobracaja... Kosta 5k dinara...
Kolko vidim razlika je u tome sto ovaj GL ima gigabitni protok a to za internet i nije tako vazno?
Sutra narucujem RB750 i ocekujem pomoc.
Ustvari, vec sam narucio.

Poslednja izmena od urednika:
E ovako, danas sam nasao ovaj ruter Dlinkgo GO-RT-N150 koji ima skoro ista podesavanja trafic control kao ovaj sto je ivantes preporucio.
Posto nisam smeo da diram mrezu dok ne isprobam ovo, resio sam da ga isprobam kuci.
Mogu reci da sam potpuno razocaran ruterom, ili ja ne znam da ga podesim ili mu trafic control ne funkcionise kako treba.
Da krenem redom, kolko je to moguce nakon 3 sata je***anja.
Prikacim dlink izmenju racunara i adsl rutera, iz adsla u wan, iz lana u racunar.
Nekako uspem tu da namestim da mi wan bude na 192.168.1.2 (racunam adsl je na 192.168.1.1) ali mi lan ostane na 192.168.0.1 i nikako ga ne mogu prebaciti u opseg 192.168.1.x, konstantno izbacuje gresku.
Ali ajde nema veze, radi i ovako.
Problem nastupa kao na racunaru rucno podesim IP, odmah izgubim konekciju ka netu.
Znaci radi samo dok je na dlinku ukljucen dhcp i auto ip na racunaru, bilo sta da promenim odmah gubim net.
Druga stvar, onaj trafic control, kad namestim na 1.5Mbps (imam 5 kuci) on radi i djene-djene, stim sto je to daleko od postojanog. Kad stavim na 2.5Mbps on ode u speed testu na 3.7???
Ima li neko malo vise iskustva da mi pomogne ili jednostavno da bacim ovo djubre i trazim mikrotik?

Jesi li nekada video ficu da ima ABS? Koliko znam kupio si najjeftiniji ruter na trzistu (mozda je samo tplink 740n jeftiniji) i hoces napredne funkcionalnosti. Video sam na forumima da su ljudi koristili ovaj ruter za kontrolu saobracaja i da su bili zadovoljni ali ipak govorimo o najeftinijem i najobicnijem ruteru. Deo gde kazes da ne mozes IP da mu konfigurises mi nije jasan. Jednim sam radio sa njim i sve radi normalno, probaj sa najnovijim FWom.
Ja sam predlozio model DIR-605l koji pored kontrole saobracaja ima jos neke funkcionalnosti koje drugi nemaju a mogu biti korisne. Ipak za zahtevniju funkcionalnost moras imati i hardverski jaci ruter, isto kao i kod racunara...

Jesi li nekada video ficu da ima ABS? Koliko znam kupio si najjeftiniji ruter na trzistu (mozda je samo tplink 740n jeftiniji) i hoces napredne funkcionalnosti. Video sam na forumima da su ljudi koristili ovaj ruter za kontrolu saobracaja i da su bili zadovoljni ali ipak govorimo o najeftinijem i najobicnijem ruteru. Deo gde kazes da ne mozes IP da mu konfigurises mi nije jasan. Jednim sam radio sa njim i sve radi normalno, probaj sa najnovijim FWom.
Ja sam predlozio model DIR-605l koji pored kontrole saobracaja ima jos neke funkcionalnosti koje drugi nemaju a mogu biti korisne. Ipak za zahtevniju funkcionalnost moras imati i hardverski jaci ruter, isto kao i kod racunara...

Ma znam ja da je to bicikl nego sam ga uzeo za probu, ono ne radi nikako a predpostavljam da je taj deo za traffic control isti i kod 605.
To sa IP-em i meni nije jasno, sto se tice mreza nisam previse vican ali daleko od toga da sam noob.
Sve u svemu, i kad uspem da ukljucim traffic control previse oscilacija, zamisli to na mrezi od 20+ racunara.

Ma znam ja da je to bicikl nego sam ga uzeo za probu, ono ne radi nikako a predpostavljam da je taj deo za traffic control isti i kod 605.
To sa IP-em i meni nije jasno, sto se tice mreza nisam previse vican ali daleko od toga da sam noob.
Sve u svemu, i kad uspem da ukljucim traffic control previse oscilacija, zamisli to na mrezi od 20+ racunara.

GO-RT-N150 ruter spada u entry segment D-Linka pod nazivom DLinkGo, tako da nikako ne može imati isti GUI a kamoli HW kao DIR-605L. Takođe ovaj Go ruter je namenjen kućnoj upotrebi gde realno možeš imati tek nekoliko korisnika. Sve ostale upotrebe, recimo za firmu, nisu preporučene. Za to se uzima jači model.
Međutim, treba probati sa drugim FW-om na Go ruteru i videti da nije do toga. Evo pronašao sam neki: http://ftp.dlink.hu/go/GO-RT-N150/driver_software/GO-RT-N150_fw_revA_1-01B09_all_en_20120601.zip

GO-RT-N150 ruter spada u entry segment D-Linka pod nazivom DLinkGo, tako da nikako ne može imati isti GUI a kamoli HW kao DIR-605L. Takođe ovaj Go ruter je namenjen kućnoj upotrebi gde realno možeš imati tek nekoliko korisnika. Sve ostale upotrebe, recimo za firmu, nisu preporučene. Za to se uzima jači model.
Međutim, treba probati sa drugim FW-om na Go ruteru i videti da nije do toga. Evo pronašao sam neki: http://ftp.dlink.hu/go/GO-RT-N150/driver_software/GO-RT-N150_fw_revA_1-01B09_all_en_20120601.zip

Nema veze, danas mi je stigao RB 750.
Obicna braon kutija, unutra samo ruter i adapter, nema diskova, uputstava i kojekakvih bespotrebnih papirica.
Pakovanje obecava, kao da hoce da kaze "namenjeno onima koji znaju sta ovo cudo moze".
Probacu danas da ga zakacim da vidim o cemu se radi.

Zao mi je kad cujem da su zakonski obavezujuci dokumenti "bespotrebni papirici". Inace svi ozbiljni proizvodjaci su duzni po zakonu da obezbede sve sto se od njih trazi a to obuhvata i ono sto nema kod mikrotika. Dok god mozes da kupis obicne braon kutije bez icega u njima, imacemo svega i svacega na trzistu...
Nemam nista protiv mikrotika, naprotiv, ali smatram da mora da se povinuje svemu onom sto vazi i za druge a to svakako implicira i visu cenu usled troskova pribaljanja svega dodatnog.

Takvi OEM proizvodi su namenjeni velikoprodaji i servisima kao rezervni delovi a ne maloprodaji. U maloprodaji moraju da imaju prevedena na SrBski sva dokumenta i specifikacije, a kod nas se prodaju ovako jer su jeftiniji za cenu ambalaže, dokumentacije i pratećeg softwaera. Za nekog je i to dovoljno jer je podrazumevano da znaju šta im je činiti i bez toga. Pre ili pri prvom uvozu (legalnom) proizvođač dostavlje sve potrebno za celu seriju tog proizvoda i to bi uvoznik, distributer i servis trebalo da imaju. Sad, kod nas mnogo stepenika se preskače zarad profita a to u svakom slučaju nije ni po našem zakonu. Neretko su i prošvercovane stvari, prodaju ih bez ili sa skrivenom papirologijom pa verovatno ne plaćaju ni carinu ni porez. Znači oni nekako nabave proizvod po vrlo reduciranoj ceni a mi platimo svu razliku ili nešto manje jerbo je to uglavnom jedino kako i možemo.

Ne trolujete mi temu sa offtopicom.

Povezao sam ovo cudo, opcija ko salate, svega i svacega.
Uspeo sam donekle da povezem kako treba i mogu da konstatujem da Traffic control funkcionise perfektno, protok drzi zakucan na onoliko koliko podesis.
E sad, dolazim do drugog problema, zapravo treba mi pomoc.
Adsl ruter je uvek na 192.168.1.1, RB750 mi uhvati 192.168.1.43 (verovatno mu dhcp dodeljuje adresu), njegov deff je 192.168.88.1 pa ostale kompove stavim na 192.168.88.x i to tako funkcionise.
Moze li step by step uputstvo kako da podesim IP adrese? Kompovi na mrezi su mi vec postavljeni na 192.168.1.x pa da ne moram svakom da menjam IP a i da stavim fixnu IP RB-u (tipa 192.168.1.2) da mi dhcp ne bi zbrkao nesto.

Ono prvo sto si napisao da nisi mogao da dlinku promenis ip adresu je sasvim normalno, ne mozes imati adresu na lan portu u istom opsegu kao na wan portu jer se radi natiranje i to je sasvim normalna pojava, zato ti je ruter i izbacivao gresku.

Druga stvar koju treba da znas i ti a i svi ovde na forumu je da ne mozes naci nijedan ruter (pocevsi od Hansa Holsijusa pa do ostalih 🙂 ) izuzev mikrtoika na nasem trzistu da ima dobru kontrolu protoka. Svi oni imaju bandwith managment ali nijedan ne funkcionise kako treba. Ljudi se ovde pale na Dlinka, Asusa itd, na modele koji kostaju po 100 evra, tipa ovaj je full, ima ovo, ima ono, ima 200 antena, 500mb protoci itd, ma to su sve marketinski trikovi, jos vam u kutiju ubace svega i svacega pa kad otvorite, oci vam stanu, ne znate odakle da pocnete. Fali jos i bombonjeru da vam zapakuju uz ruter. Al dzaba sve to... Nije samo hardver u pitanju, pisao sam po sto puta. Mnogo veliku ulogu vodi sam OS na uredjaju. A mikrotikov ROS je za njih sve majka Jevrosima. Bas me briga sto dodje u braon kutijici bez igde icega, vazno je da radi posao kako treba. To sto nema user manuale i ostala njasra me zabole. To je uredjaj za ljude koji znaju sta rade i kako rade. Nije ni cudo sto se vecina provajdera u zanjih par godina i okrenula mikrotiku. Postali su sinonim za wireless bazne stanice.
E sad ako hoces da uradis to da ne menjas ip adrese kod drugih racunara moraces prvo da promenis opseg adsl ruteru i postavis ga na npr 2.x a mikrotiku postavi adresu za bridge (ili ether2master-local zavisi sa kakvom def konfiguracijom dodje) na opseg 1.x . Zatim promeni pool adresa u ip-pool pa stavi da ide od 1.100-1.200 umesto starih 88.10-88.200 pa onda idi na ip-dhcp-server pa u podmeniju network izmeni adrese da pasuju novom opsegu. A sto se tice staticke adrese na wan portu, paaa nebih ti to preporucio ako ti bas ne treba. Moja preporuka je da na mikrotiku vrsis pppoe a da adsl ruter prebacis u bridge, tako ces na wan portu mikrotika imati svoju javnu ip. Reci nam prvo koji modem imas sto ti je telekom dao?

Napisao sam gore, imam hg552a1.
Kolko sam shvatio, najbolje je da nista ne diram i da ostavim mikrotik kako jeste.
Mozda si u pravu, promenicu racunarima adrese i gotovo.

Napisao sam gore, imam hg552a1.
Kolko sam shvatio, najbolje je da nista ne diram i da ostavim mikrotik kako jeste.
Mozda si u pravu, promenicu racunarima adrese i gotovo.

Pa da najbolje da nista ne diras 🙂. Ako tako radi ostavi, samo promeni racunarima adrese i cao.

Hvala bandzo, ako negde zapne javljam se ponovo.

Odlicno, taj RB750 ce odlicno da radi taj posao. Ako negde zaglavis pisi ovde, na pm...
Ko cita fckin manual i ubacuje cd.... 🙂
Nemas manual ni kod pokojnog Steve Jobs-a.

Zaboravio sam da pitam a nisam jos stigo da testiram.
Ovo ogranicavanje vazi samo za izlazak na internet? Predpostavljam da ce lan raditi u punoj brzini (100Mbps) bez ogranicenja?
Mislim kad kopiram nesto sa racunara na racunar preko mreze?

Radice na punoj brzini ukoliko su lokalni racunari na istom interfejsu. Ako su racunari na odvojenim interfejsima (recimo iz tvog prvog posta switch1 je na interfejsu ether1, switch2 na ether2) onda ce raditi limit koji si postavio na nekom od interfejsa.

Radice na punoj brzini ukoliko su lokalni racunari na istom interfejsu. Ako su racunari na odvojenim interfejsima (recimo iz tvog prvog posta switch1 je na interfejsu ether1, switch2 na ether2) onda ce raditi limit koji si postavio na nekom od interfejsa.

Sve ostaje kao iz prvog posta, jedino br750 ide izmedju adsl-a i swich1. Znaci medjusobni saobracaj ne ide preko rb750.

Nazad
Vrh Dno