Šta je novo?

Wireless dilema

fcinterbgd

Slavan
Učlanjen(a)
20.03.2008
Poena
350
Amater sam u svetu mreza, pa bih bio zahvalan ako bi me posavetovali u vezi sledeceg. Trebalo bi da "prosirim" WiFi signal u kuci, tj u prostoriji koja je najudaljena od routera. Situacija je sledeca, na ADSL Wireless router (sa ocajnim dometom, mislim da je Telekomov jer su 2 rezervisana za IPTV) povezana su 2 racunara preko LANa u 2 razlicite prostorije. U jednoj od te 2 prostorije skoro da nema WiFi signala. Moje pitanje je sledece, da li je bolji izbor novi Adsl router sa boljim dometom ili da jednostavno nadjem neki AP sa bridge ili repeater opcijom kako bih imao odlican signal i u drugoj prostoriji (racunar bi trebalo da ostane povezan preko LANa ili u najgorem slucaju da kupim wireless card)?
Shvatam da pitanje deluje malo konfuzno ali nadam se da ce me neko razumeti. Hvala unapred

Mislim da je neisplativa investicija u drugi AP radi poboljsanja signala u tom prostoru. Ako je moguce probaj sa stavljanjem jace antene i eventualnim izmestanjem postojeceg adsl rutera za onoliko koliko prostor i kablovi dozvoljavaju. Videces koliko malo izmestanje uredjaja menja pokrivenost u prostoru. Drugi adsl ruter nemoj stavljati jer telekom ima posebne tehnicke zahteve a ticu se tehnicke prihvatljivosti uredjaja, u prevodu ne postoji na slobodnom trzistu uredjaj koji je testiran u telekomu i prilagodjen njihovom sistemu. Svakako da ce osnovne funkcije i drugih raditi ali ako koristis IPTV bice problema.

Hvala na savetu. Koji router bih mogao da nakacim na jedan od LAN telekomovog a da mi daje Wireless i LAN za racunar. Da li postoji tako nesto?

Moze bilo koji WiFi na trzistu, svakako nista skupo jer pretpostavljam da su i zahtevi na nivou klasicnog internet surfinga. Moja preporuka je D-Link GO-RT-N150 ili D-Link DIR-600 ili kao naprednija varijanta i u tehnoloskom i hardverskom smislu D-Link DIR-605L.

Ako je sve tako kako kazes, moja dilema je zavrsena. Dakle, na telekomov ruter mogu da nakacim D-link GO-RT-N150 koji ce obezbediti WiFi i LAN za prostoriju broj 2, dok Telekomov obezbedjuje WiFi, LAN i IPTV u prostoriji broj 1? Hvala puno na vremenu i preporuci.

Prilozi

• 23052010508.jpg
    23052010508.jpg
    47.4 KB · Pregleda: 396
Ako je sve tako kako kazes, moja dilema je zavrsena. Dakle, na telekomov ruter mogu da nakacim D-link GO-RT-N150 koji ce obezbediti WiFi i LAN za prostoriju broj 2, dok Telekomov obezbedjuje WiFi, LAN i IPTV u prostoriji broj 1? Hvala puno na vremenu i preporuci.

Ostaje samo da se dobro podese da ne bi doslo do preklapanja wifi signala i medjusobnih interferenci. Generalno najbolje je da imas dva razlicita ssid-a sa razlicitim kanalima.

Vrh Dno