LightRoom i Aperture ne rade na isti nacin - otuda i razlika u brzini.
Iskreno, o ovome sam poksuao da diskutujem na vise mesta ali izgleda da to nikoga ne interesuje... a mene upravo interesuje zbog OpenCLa i same sporosti Aperture-a
Kao prvo, Aperture koristi GPU - cim ga startujes pojesce sav VRAM. Cim promenis/dodas cetkicu videces da se VRAM isprazni i ponovo napuni i da CPU ceka na GPU (bar na mom 13" MBP iz 2010; C2D 2.4GHz, 8GB, nvidia 320M 256GB, SSD). CPU je retko kad zakucan na 100% ali zato non postoji cekanje na GPU i VRAM se ko blesav prazni i puni.
Sve ovo mozes da vidis sa OpenGL Driver Monitor app (zakacio sam ga uz poruku).
Sa druge strane, LightRoom uzme svega 20-30MB VRAM kad ga startujes i dok radis u njemu ne dira vise VRAM! ali zato oba jezgra CPU lako odu na 100% (cim pocnes da "crtas" po slici).
Dakle, Aperture ubija GPU! (kao potvrda gore navedenog ide i cinjenica da kod burazera na MacMini-ju i7-quad 2.3GHz Aperture radi gotovo isto kao i kod mene! Njegov MacMini ima intel 4000 GPU (trebao bi da je u klasi kao i moja nvidia 320m)).
Zasto je Aperture tako napravljen?
moje pretpostavka je da se Apple kladi na GPU (cuj "pretpostavka"

): GPU mnogo brzo napreduje u svom polju (a i sire

), dok CPU ni ne moze da bude toliko brz u ovim namenskim stvarima. Pored toga, kao bonus, manje ce se osetiti problem brzine pri prelasku Mac-ova na ARM
---
vezano za ubrzanje Aperturea:
mislim da je 16GB min. (mada ja radim i sa 8GB - pogasim sve ostalo)
jak GPU i puno VRAMA
SSD na koji stavi Aperture-ovu radnu biblioteku - Library (fotke mogu da ostanu na harddisku, to je manje bitno)
- u Library Aperture otvara sve maske (koje su inace 16bit/color TIFFovi i to za svaki alat koji iskoristis na slici!!)
i za kraj, probaj da uradis Rebuild Library-ja (ne mogu sad da pronadjem gde je opcija... grrrr)
Ono sto mene interesuje sta radi opcija "Photo Preview" post
ima uticaja na performanse !?!