Kad vec pomenuste jedinicu za borbu protiv visokotehnoloskog kriminala samo me podsetite jel to behu oni kojima je bio hakovan sajt (admin:admin !?!?!?) i par dana se klinci dopisivali preko njihovog sajta aoni jadni pretili i nisu znali da promene pass?
Jos jedna pricica za njih, odnet im je hard disk sa prilicno bitnim podacima i nekako su uspeli da upisu pogresan firmware !? i jos su nesto cackali pa ni Duksa, Gsimon i drustvo nisu uspeli nista da urade posle njih.
¨Mogu ali nece¨ tako neko rece na ovom forumu ...
lol, naravno da nije, to je bilo skraceno za ono sto sam rekao iznad. Kakav bre stvarno slucajan niz? Ako si picajzla po tom pitanju onda takvo nesto ne postoji - univerzum je determinisan. Ali za ovo o cemu ja pricam ima n nacina da se dobije neprej*biv kljuc.XOR nije protokol.
@Bahati: Kako ćeš da znaš da ti je kjuč dobar? Nema veze što ćeš recimo da koristiš poznate testove za utvrđivanje da li je određeni niz slučajan ili ne. Postoji mnogo problema prilikom kreiranja jednog kripološkog ključa, a ti problemi prevazilaze softversko-hardverske moći bilo kog pojedinca.
@Bahati, turok: Napisao sam već: KEMZ. Neću da napišrm šta znači skraćenica da bi dulsrules nešto naučio tražeći na googlu ovaj pojam.Da mislim preko mreže ali ne mora jednoznačno ta mreža da bude ethernet i tome sl.
Nema veze dal sam ja pic... ili ne. Ako već hoćeš da se štitiš šifrovanjem onda ti je bolje da koistiš proverni AES, koji pri tom još uvek nije razbijen, nego da sam paviš nešto, pogotovo jer vidim da ne razumeš da je to nemoguće napraviti u ličnoj izvedbi a da bude valjano.
Ono za AES i ko ga je napravio odnosilo se na tvoju opasku o CIA.
Na nesto vrlo slicno mislim. Fora je sto ako imas string i znas kolki su pojedinacni karakteri mozes daleko da doguras tako sto ces da namikeris kljuc na frekvencije karaktera u odredjenom jeziku. Tj. upravo gubis to svojstvo da je napadacu potreban ceo kljuc. Al posto si slusao Tubu znas kako ide dalje prica.Колико сам разумео Бахати прича о коришћењу кључа који је дугачак као и податак који треба заштити, онда се XOR-ују, и тако се шаље, и такав податак не може да се дешифрује без целог кључа. И ово је једина сигурна енкрипција, не може да се разбије.
Ја нисам експерт за енкрипцију, већ само преносим оно што сам чуо на једном предавању код професора Милана Тубе. Човек је доктор, верујем да зна шта прича.
Naravno da odbacujem. Kako ce bilo ko da zna "statisticke karakteristike" mog spila, novcica i kutije sibica? Da ne pricamo sto je cak i razlika izmedju hipotetickog fer novcica i pravog novcica zapravo zanemarljiva i interesantna samo picajzlama.Zatim, mnogi ključevi se odbacuju kao nepogodni zbog statističke karakteristike, koju Bahati zanemaruje (svesno ili ne ne znam)
Kako ce bilo ko da zna "statisticke karakteristike" mog spila, novcica i kutije sibica? Da ne pricamo sto je cak i razlika izmedju hipotetickog fer novcica i pravog novcica zapravo zanemarljiva i interesantna samo picajzlama.
I ne treba ti nikakav pseudo-random generator. Imas masu izvora shuma gde god se okrenes. TV/audio kartice, razni senzori... I ponovo dodatnu pogodnost sto niko ne mora da zna koji je tvoj izvor.
Ja bas mislim da ti laicki pricas, cim od svega pokusavas da napravis nekakav voodoo bauk. Drugim recima, ne prestajes da budes laik ako naucis nekoliko pojmova i definicija. Ako si ti kriptoanaliticar i sve razumes mozemo da napravimo i eksperiment. Ovako mi deluje da si malo zagrebao povrsinu, ali da si jos uvek vise pod uticajem filmova i teorija zavere nego konkretnog znanja.Gubite se u osnovnim principima i postulatima ove nauke.
Ajde ovo provalite:
Ppmmfffmmpmfmffppm mpmmmm pmmmpp fpmpffmppppmmpp ffpmmm pmfppfmmfpmp!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari