Šta je novo?

Цена и перформансе TP-Link уређаја?

Ajmo ovako. Radim direktno sa uvozom mrezne opreme dugi niz godina i direktno sam u komunikaciji sa proizvodjacima koje pominjete. Evo mog iskustva.
TP-Link - probio se u poslednje 3-4 godine. Veoma jeftin brend (kineska vlada spnzorise sa 10% proizvodnju), losa organizacija i bez podrske. Malo ko zna ali uvoznici nemaju garanciju na robu koju kupuju od proizvodjaca. Otvorili kancelarije u Poljskoj i Nemackoj ali ih boli briga za srbiju pa tako uvoznici u srbiji i dalje kontejnerski uvoze iz kine sto pokazuje koliko su organizovani. I pored svega toga rade OK ali ako imate problem nemate kome da se obratite (osim forumima) a pored toga i ne ulazu u razvoj uredjaja vec prate ostale proizvodjace sa njihovim inovacijama.
D-Link - po meni najkvalitetniji consumer brand (takodje poseduju veoma mocnu enterprise opremu), za nijansu skuplji od TPLinka, ogroman portfolio opreme, brdo inovacija (trenutno Cloud implementacija), ali sto je najbitnije imaju veoma ozbiljnu kompanijsku organizaciju sa kancelarijom i u Srbiji!! Par puta mi je trebala podrska, dobio sam je u tou istog dana a jednom su dosli da pomognu oko implementacije wireless sistema (sa hardverskim kontrolerom) bez ikakave nadoknade. Sve pohvale!
Belkin - kvalitetan brend ali sa slabim fokusom na evropu i malim portfoliom urdjaja. Videcemo sta ce sa Linksysom da naprave...
Linksys - pre no sto ga je Cisco kupio bio extra, nakon toga polako zapostavljen. Kada je cisco uklavirio da nema resursa i interesa da razvija ovaj segment, odustaje i prodaje ga Belkinu. Dalje cemo videti sta se desava... Skup proizvod.
Netgear - od kada je kriza nastupila polako nestaju sa scene, problem sa novcem, uvoznicima i lagerom... Svakao su u samom vrhu bili. Danas ne razmisljajte o njemu.
Asus - mali portfolio sa osrednjim kvalitetom (dosta ulazu u dizajn ali nije sve u izgledu). Ocekivao sam da ce oni kupiti Linksys kako bi prosirili portfolio. Svakako nisu fokusirani network proizvodjac...
Ovo su sve proizvodjaci iz consumer segmenta. Pored njih kod nas mozete naci Tendu, Netis i jos neke mambo dzambo no name brendove. Njih ni ne zelim da komentarisem. Ako se neko vodi samo novcem, nepotrebno je bilo sta reci.

@dzoni
I kod mene isto iskustvo, sa torrentovanjem se tesko bore kinezi tipa tink, domet imaju ok, zaglupljivanja nisu retka bas, software im je dosta los i sa updateom na poslednji fw cesto mnoge stvari ne rade u podsavanju, doduse glavne, vecina njih radi..

A kakve konkretno probleme ste imali sa tp-linkom i torrentovanjem tj brojem konekcija?
Nikad nisam koristio seedbox vec sve seedujem od kuce i nisam imao problema ni sa prethodnim ni sa trenutnim ruterom po tom pitanju. Pritom, ruter u 99% situacija pored racunara koji seeduje koristi jos 2-3 racunara, znaci i tu ima neki broj stalno aktivnih konekcija. uTorrent mislim da mi je podesen na 200-250 konekcija globalno (nisam imao potrebu za vise).

Ajmo ovako...i ako imate problem nemate kome da se obratite (osim forumima) a pored toga i ne ulazu u razvoj uredjaja vec prate ostale proizvodjace sa njihovim inovacijama.
Ko nema kome da se obrati? Kupac u maloprodaji se obraća trgovcu po zakonu. Dosadašnja iskustva (ne samo moja ali ću ovde preneti isključivo lična) firma koja radi regionalnu distribuciju TP mi je na svako moguće pitanje u veoma kratkom rouku izlazilasa odgovorom i rešenjima koja su me interesovala.
Dakle ako pričaš o maloprodaji i nemogućnost obraćanja verodostrojnot tvrđenja je problematična. Ako pak govoriš o ozbiljnijem segmentu implementaciji rešenja (što mi se činida je bila tvoja saradnja da d-link) onda je moguće i onda si u pravu

a pored toga i ne ulazu u razvoj uredjaja vec prate ostale proizvodjace sa njihovim inovacijama.
Mi ovde govorimo o uređajima uglavnom namenjenim neposlovnoj varijanti. Možda je to tačno što kažeš (mada listanje neki inostranih časopisa daje drugačije tumačenje) to krajnjeg korisnika ne treba i neinteresuje ako on ta rešenja ima u svom proizvodu.
Ada ih ima se na najboljem primeru može videti kad su standardi u pitanju. Dok seovde distribuiraju firmirani proizvodi sa nebuloznim cenama i zastarelom tehnologijom sa tp linkom dobijaš najnovije za minimalni iznos

@seizmos
Koliko su ozbijni zahtevi torentovanja koje imaš? Jer nikad sličnih problema nisam imao uz dobra podešavanja (ograđujem se ipak da nisam pasionirani korisnik torrenta)

Koliko si imao tp link rutera licno i na koji si ih nacin bacao na muke ?

Ja sam ih imao vise od 10ak, svi, pa i skuplji su suplji kako napisah gore.

Dok su novi mogu i da torrentuju sa 50+ konekcija lepo, posle godinu dana posustaju na tom polju...

Absolutno nikakva usporenja torenta nema kod mene sa TP link APom preko WiFi u odnosu na direktno povezivanje na 5GhZ 8 /2 ulaz, 2 do 3 ms pinga više i to je to. Torent download zavisi od toliko drugih stvari tako da je ovaj problem zanemarljiv.

Naš'o si seizmosa za torrente. Gde ćeš u stenu bez dinamita. :D

Šalu na stranu. Moj problem sa prošlim TPLinkom je bio slab procesor koji posle 100 simulatnih konekcija jednostavno zaglupi (nekih 180Mhz ako se dobro sećam). E sad, imam i Bullet 5 na krovu koji je slične jačine, ali zato krka konekcije k'o nenormalan bez problema, tako da mislim da tu sa TPLinkom nisu bila čista posla. Da l' je bio faličan ili mu je firmware bio krš... ko zna.

Ovaj sad 740N je dosta jači od prethodnog TPLinka i za sad radi sasvim lepo (7 dana bez resetovanja, bez zaglupljivanja).

Inače, i ja smatram da TPLink nudi dosta za uloženi novac. Izgledaju jeftino, prodaju se na kilo... ali rade - a to je važno. Da imaju još bolji firmware i bolje opcije, verovatno bi bili i skuplji. Ovako, za 20-30e nađeš sasvim dobar TPLink i cepaš.

Poslednja izmena:
^^:D
Ja imam i sad onaj mali nano ruter, onda 1043nd, i neki switch tp link, radi sve pristojno na pozicijama gde sam ih postavio to jest kad ustrebaju :) , ali za mene i moje potrebe ne uzimam vise tplink, idem za iste pare na polovan netgear ili tako nesto...

Linksys ADSL2+ ruteri (unutra je alceter modem) rade od 2006. godine. To je vec 7. godina...
Tp-Link je dobar sa cenom, ali po mojoj proceni malo kraceg veka i losije izrade.

Ajmo ovako...i ako imate problem nemate kome da se obratite (osim forumima) a pored toga i ne ulazu u razvoj uredjaja vec prate ostale proizvodjace sa njihovim inovacijama.
Ko nema kome da se obrati? Kupac u maloprodaji se obraća trgovcu po zakonu. Dosadašnja iskustva (ne samo moja ali ću ovde preneti isključivo lična) firma koja radi regionalnu distribuciju TP mi je na svako moguće pitanje u veoma kratkom rouku izlazilasa odgovorom i rešenjima koja su me interesovala.
Dakle ako pričaš o maloprodaji i nemogućnost obraćanja verodostrojnot tvrđenja je problematična. Ako pak govoriš o ozbiljnijem segmentu implementaciji rešenja (što mi se činida je bila tvoja saradnja da d-link) onda je moguće i onda si u pravu

Sto se tice podrske, maloprodaja je duzna da preuzme reklamaciju i prebaci obavezu resavanja uvozniku. U slucaju tplinka uvoznik zaista sam resava sve probleme jer jednostavno podrska proizvodjaca nije na nivou ozbiljnih brendova, da ne kazem nema je. Zato uvoznik,kog vrlo dobro poznajem, to mora nekako da nadomesti krajnjem kupcu sto donekle uspeva. Ovde necu pricati o business segmentu jer ga tplink nema.
Svzki ozbiljan proizvodjac mrezne opreme mora da pruzi podrsku korisniku direktno jer je to jedino merodavno i sigurno. Sve ostalo je snalazenje. Ja sam sa dlinkom komunicirao direktno i pored cinjenice ds postoje 3 zvanicna uvoznika.

a pored toga i ne ulazu u razvoj uredjaja vec prate ostale proizvodjace sa njihovim inovacijama.
Mi ovde govorimo o uređajima uglavnom namenjenim neposlovnoj varijanti. Možda je to tačno što kažeš (mada listanje neki inostranih časopisa daje drugačije tumačenje) to krajnjeg korisnika ne treba i neinteresuje ako on ta rešenja ima u svom proizvodu.
Ada ih ima se na najboljem primeru može videti kad su standardi u pitanju. Dok seovde distribuiraju firmirani proizvodi sa nebuloznim cenama i zastarelom tehnologijom sa tp linkom dobijaš najnovije za minimalni iznos

Iskreno nisam video da je tplink nesto napravio i izbacio prvi na trziste... prati standarde to je tacno, ali one koji drugi uvode i postavljaju. Ja kod dlinka nisam primetio nebulozne cene a opet imaju zaista brdo noviteta za nijansu visu cenuod tplinka. I na kraju tacno je da tplink nudi najnizu cenu ali treba sve uzeti u obzir prilikom kupovine, sto nekada stavlja tplink u prvi plan a nekada sa razlogom me.

Ja bih rekao da je sve ovo mnogo buke ni oko čega, svi imamo kompjutere i opremu od 300, 500 ili 1000 evra, neki ne misle dvaput da bace 200, 300 na video kartu a sad je problem oko nečega što košta 10 ili 20. Najbolje je naći nešto što daje nabolje performance ili bar radi posao zašta je napravljeno. Postoje određeni standardi po kojima ti uređaji moraju da rade ili nebi mogli da se povežu jedni sa drugima. Druga stvar je profesionalna oprema kada mnogo zavisi od nje. Ovako kod kuće neće niko umreti ako nema WiFi ili internet jedan dan. Nešto crkne, sutra uzmeš drugo za cenu boxa pljugi i život ide dalje. Većina tih uređaja je ograničena na 100 mW i razlika se više pokazuje u kvalitetu antene nego izlaznih tranzistora na radiju WiFi ja. Svaka od pomenutih firmi ima desetine uređaja za razne aplikacije i važnije je da se pronađe uređaj koji radi šta je potrebno nego koja je marka ili dali će trajati 3 ili 5 godina. U ostalom za tih nekoliko godina će se pojaviti drugi standardi i tehnologije tako da će dotle ovi zastariti. Imali smo za deetak godina A,B,D,G N lite, N full standarde, uveliko dolaze gigabitni itd. Da ne pominjemo 4G i posle toga normalni WiFi i žične mreže ima da odumru.
Moj TP Link AP je iz 2007me godine i ako poživi još jedno dve rado ću mu napraviti lepu sahranu uz počasni plotun i reći mu hvala.

@seizmos ne znam otkud ti problem sa tp linkom i torentima. Evo slikacu ti moj 5210g koji je mozda najnejaci ap-router za koji znam i bas lepo se snalazi i sa 300-500 konekcija. Jeste da ne mozes vise ni da mu pristupis ali vazno je da on cepa toliki broj konekcija uz konstantnih 19mb/s. Kad ogranicim bandwith na mikrotiku (krajnja tacka za wan) onda i mogu da mu pristupim iako se muci sa tolikim komekcijama. Dok sam imao 1043nd torenti su mi radili najnormalnije. Znam dosta ljudi koji vezu neki malo jaci ruter na telekomovog huavejca i onda se bune kako im torenti lose rade i kude ruter a ne shvataju da je huavejac slaba tacka. U takvim slucajevima samo bridge pomaze (huavejca u bridge i pppoe na sam ruter)

Ja bih rekao da je sve ovo mnogo buke ni oko čega, svi imamo kompjutere i opremu od 300, 500 ili 1000 evra, neki ne misle dvaput da bace 200, 300 na video kartu a sad je problem oko nečega što košta 10 ili 20.

Бежични рутери са уграђеним гигабитним свичем и прикључцима за спољни хард диск не коштају 10 или 20 евра већ им цена почиње од 50 (TP-Link) а завршава се на око 200 евра (Netgear, Linksys, ...)

Бежични рутери са уграђеним гигабитним свичем и прикључцима за спољни хард диск не коштају 10 или 20 евра већ им цена почиње од 50 (TP-Link) а завршава се на око 200 евра (Netgear, Linksys, ...)
Siguran sam da postoje switchevi i ruteri koji koštaju u hiljadama evra, ali ovde govorimo o sadašnjim, malim kućnim uređajima.
Jedna od prvih mreža koje sam video 80tih godina, GrapeVine, je koštala više nego IBM Mini 10 a ruter je bio kao orman i upotrebljavao Biaxialni kabl od 10 dolara po metru pa vidi dokle se stiglo. Počekaj godinu ili dve, sve ovo će biti preistorija.

koliko para, toliko muzike.... ili još bolje "nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari" :)

TP-Link ima problem sa DLNA podrškom, tako da sva priča o istom odmah pada u vodu....

Koji problem? Meni radi dlna na mobu sasvim ok.
Ispasce da sam fanboy tp linka, ali nije tako vec probleme koje drugi imaju ja nemam pa zato.. :)

Siguran sam da postoje switchevi i ruteri koji koštaju u hiljadama evra, ali ovde govorimo o sadašnjim, malim kućnim uređajima.

У првој поруци којом сам отворио тему навео сам TP-Link TL-WR1043ND и TL-WR2543ND као најјефтинији избор, а одговарајуће Linksys, Netgear и ASUS моделе као скупљи избор... тако да о томе говоримо.

Мислим да није претерано захтевати гигабитни свич, један или два USB прикључка за хард диск и три антенице за брзи бежични пренос података. Цене уређаја који то задовољавају крећу се од 100 до 200 евра, а мени је тренутно први на листи ASUS RA-N66U.

Ko uzme tp-link nece se pokajati.Sto se tice teme cena performanse tp link uredjaja,ja mislim da za te pare bolje ne postoji.Imam switch sf1008d ko zna koliko godina i shljaka bez problema a sada sam uzeo ruter 741nd i zadovoljan sam.Linksys je za mene obicno djubre sto se jeftinijih modela tice.

Kod mene u kući još nije napravljena "prava" mreža ali jedno je sigurno, sve glavne komponete će biti povezane žično, sa 2 WiFi "N" linka zbog laptopova i telefona. Pošto će biti bar 6 kompjutera, od toga 2 za MM streaming Moraće da bude baš dobar sistem. Verovatno će glavni server bit jedan stariji server sa 2 doal Xeon-a i Mikrotik softwareom. Jes da je bučan ko Mig 23 ali ide u odvojenu prostoriju u podrumu. Možda je malo "overkill" ali imam ga pa rekoh da se ne baci.
Kad završim video i muzički studio, moraće da bude umrežen odvojeno.

A kad sve to završiš da na forumu nabaciš fotke projekta

Dual xeon za mikrotik??? LOL :). Sta planiras, da rutiras saobracaj centralne srbije :p. Salim se. Bolje taj server iskoristi za nesto drugo, podigni proxmox i vrsi virtuelizaciju ili ga prodaj . Mikrotik za kucne uslove zadovoljava i hardver od pre Isusa (P4 na 1+ghz sa 256mg rama sasvim dovoljno).

Dual xeon za mikrotik??? LOL :). Sta planiras, da rutiras saobracaj centralne srbije :p. Salim se. Bolje taj server iskoristi za nesto drugo, podigni proxmox i vrsi virtuelizaciju ili ga prodaj . Mikrotik za kucne uslove zadovoljava i hardver od pre Isusa (P4 na 1+ghz sa 256mg rama sasvim dovoljno).
Ma znam ja ali izgleda impresivno. Spremio sam i jednog bedaka sa microtikom i on bi bio dovoljan ali imam još planova za veliki pa....

Imam vec 2-3 Tp Link 941ND i dobar je rutercic, signal je zaista impresivan.

Imao sam problema sa torentima, naime ostavim jedan seed i preko noci zabode net. To se desavalo na najnovijim firmware-ima.

Probao sam DD-WRT i isto mi se desavalo. Na kraju vratim na stock firmware, neki bajati i sve proradi strava.

Posle nekog vremena mi se pojavi novi problem, naime sada nece da mi pusti full brzinu preko WiFI-a :)

Ne znam ni sam u cemu je fora (probao factory reset, razne modifikacije podesavanja...), ali daje mi bukvalno polovinu protoka (od 24mbit dobijam od 10-12mbit)

Desava se da nekada pusti full, ali uglavnom nece.

Totalni haos. :)

Изгледа да ASUS N66U једини има два USB прикључка што је мени конкретно од користи, а поред тога има софтвер сличан SabNZB-у који на себе преузима скидање садржаја са интернета тако да не нема потребе држати рачунар укључен сатима само због скидања пар гигабајта.

Штета што нико од увозника не нуди нови ASUS AC66U иако се он у свету већ месецима продаје.

Изгледа да ASUS N66U једини има два USB прикључка што је мени конкретно од користи, а поред тога има софтвер сличан SabNZB-у који на себе преузима скидање садржаја са интернета тако да не нема потребе држати рачунар укључен сатима само због скидања пар гигабајта.

nije jedini ima jos rutera a jeftinijih

A kad sve to završiš da na forumu nabaciš fotke projekta
Treba mi keko panoramsko ili Fisheye sočivo za kameru, za sada je sve raspređeno na sve strane po 2 dela podruma od po 50 kvadrata šuma kablova će morati malo da se podkreše. Za stuidio će trebati malo zidanja pa čeka proleće. Ortak radi na softveru i zbog nekog servera u americi tražili 20,000 dolara za autorska prava za muziku. Ostatak takođe rade ortaci u americi i Australiji a serveri preseljeni u Dansku, finsku i Kinu, pa dok se sve sastavi treba vremana ali biče bolje od MTV nadam se.

Nazad
Vrh Dno