Šta je novo?

Wifi za 6 spratova hotela?

Pa to i ja kazem. Ja sam i davao predloge a oni su poceli da me smaraju a nisu dala ama bas nijedan predlog.

I reci iskreno u koliko si slucajeva dobio besplatan net?

Pa u inostranstvu nema besplatan net, barem gde sam ja bio, a fora skoro bio u Milanu 7 eura sat, ceo dan 12 eura... Brzina oko 5-6 Mbit/s wifi lobby, u sobama kabel...

Ja nisam ni znao da naši hoteli imaju wifi to mi je samo plus i jednostavno u ovo doba must have po meni, pa makar u lobiju i restoranu... E sad sve zavisi i od ovog hotela koliko zvezda i kakav je, ali ako ima gužve nek barem bude 100 dinara sat vremena, mislim da je to ok cena, za ceo dan nek se razmisli... A i sve što je rekao bandzo se slažem, da ne ponavljam :)

da ne otvaram drugu temu, tice se slicne tematike, kuca na 2 sprata, u prizemju sbb i neki dlink dir 300 valjda ruter, hteo bih da imam u potkrovlju i svuda po kuci wifi net...sta mi sve treba? koliko rutera, da li sa pojacanim signalom, koliko swicth, treba li neki ap? i na koji nacin povezati? modem na ruter pa na switch ili kako?

Vidim ode tema u svadju, a nije me bilo svega par dana... :) Dakle, da razjasnim odmah neke stvari, hotel nije moj nego mog dobrog prijatelja, a trenutno radim kod njega posto je on to sve zakupio za ovu godinu. Drugo, bandzo mi je dao zaista korisne savete kao i par drugih ljudi, i stvarno sam zahvalan na tome. Trece, da li ce neko naplacivati wifi u hotelu je potpuno druga prica, ja licno to ne bih radio, a sa druge strane razumem neke koji bi. Sto se tice same opreme, sutra mi stize jedan router pa cu videti koliku povrsinu mogu da pokrijem, a da imam bar 2-3 crte signala. Ostaje posle peripetija sa kablovima, posto ih isuvise ima u centralnom stubu hotela, pa se nadam da ce biti mesta za jos par LAN kablova. Naravno da sam zvao coveka koji je radio provlacenje svih instalacija jos pre 10 dana, a poznajuci majstore to njegovo "sutra" ce biti posle NG :mad:

Igrom slucaja sam pre par godina bio u Hilton hotelu u Turskoj, i na moje ogromno zaprepascenje - net nije bio besplatan. No svejedno, ne treba imati takav klosarski pristup biznisu, jer upravo te "sitnice" teraju gosta da se drugi put (ne) vrati u hotel. Ja ne bih isao samo sa 1 ADSL linijom, narocito posto ce i kancelarije koristiti isti net, barem bih uveo jos jednu, recimo na 4. spratu i time pojednostavio i umrezavanje.

@goxxxy Najpre probaj kakva je situacija samo sa ruterom - modem na ruter, pa vidi dokle dobacuje, lako ces dokupiti jos opreme ako bude trebalo.

Pazi druze ne putujem toliko cesto a tek da odsedam u hotelima. Mozda sam boravio u hotelu nekih 10-ak puta u zadnjih 5-6 godina i nijednom nisam naisao na hotel koji pruza net za dzaba (kazem bilo je slucajeva da je net dz u lobiju ali ne i u sobi). Znam da je to klosarski ali skoro "svi" to rade, jer internet za takve stvari nije nimalo jeftin, barem ne u drugim zemljama a i kod nas bogami.

Pa nek na mirotiku ogranici korisnike na 2048/512 za osnovne stvari i previse jos je dzabaka :). Dok mu za kanceliariju ostaje pun protok - 2M kada ima aktovnih clanova.

Ja bih kao jeftino resenje predlozio AP D-Link DAP-2310. Spada u entry segment business opreme a kosta daleko manje od business opreme. Nudi multi SSID pa mozete imati vise virtuelnih bezicnih mreza (gosti, zaposleni) i sa svakim raditi sta zelite. Takodje podrzava i aplikaciju AP manager II (besplatna i dolazi uz DLink modele) koja centralizovano prati sve APove a instalira se na bilo kojem racunaru.
Sve ove APove uvezati obicnim switchem (des-1008d) a njega na bilo koji ruter i eto jeftine hotelske bezicne mreze. Naravo uvejlk je preporuka staviti bolji ruter ka netu kako bi se mogao saobracaj kontrolisati ali sve zavisi od para.

Ja sam bio prošle godine par puta u našim hotelima, u Novom Sadu sam u dva različita hotela imao free net, šifra se dobijala na recepciji. Na Kopu je bila slična situacija.
U Francuskoj sam bio u početku zgranut, "tri doline", poznato skijalište i nije bilo free neta nego su naplaćivali par evra sat. Tek sam malo kasnije provalio (jer je pisalo na francuskom) da imaju foru da se registruješ i dobiješ sat vremena gratis. I mi, kao i svi Srbi :))) smo se svaki put registrovali sa fake emailom :) U Parizu je bila isto slična fora, imao si npr prijavu guest/guest, brzinu mizernu i ograničenje na sat vremena, posle se opet prijaviš itd... Isto tako sam sretao i po Hrv.

To sve zavisi od hotela, ja sam uglavnom sretao da su imali free net.

Nego, da se osvrnem na temu...

Možeš i da razmisliš o varijanti sa Linksysom, wrt54gl, koristiće ti kao ruter, ima i wireless ako ti zatreba za taj deo oko recepcije, staviš gore DDWRT i podesiš u sitna crevca po želji. To je jeftinija varijanta, možeš bilo koji drugi koji je podržan od strane DDWRT ili Tomato.

Neko je spominjao ovde Ubiquiti AP. Ja nisam mnogo zadovoljan sa njim, imamo ga u firmi, čak smo ga i prodali nekim strankama. Dosta puta se zaglupi pa mora da se resetuje, signal i nije baš neki a dosta je skup, jedino što vredi je što je PoE (što mu u ovom slučaju apsolutno ne treba) i što je lep, jako lepo "čuči" na zidu, mnogi ni ne znaju da je to ruter :)

Možda je već ScaRFacE[RGF] i sredio stvar.. Ako jeste, nek javi kako mu je uspelo ;)

Poslednja izmena:
Nikako da stignem da odgovorim na ovu temu. Sve je zavrseno i iskreno je ispalo dosta bolje nego sto sam mislio. Uzet je Mikrotik RB951-2N, sve to lepo ubaceno u rack i povezali 7 wireless rutera koji samo salju wireless signal, bez DHCP, i naravno svi su na odvojenim kanalima. Na svakom spratu je postavljen po jedan ruter i jos 2 dodatna Airlive su za restoran i recepciju. Na spratovima su TP-LINK ruteri, ne znam napamet oznaku sad. Znaci 5 TP-LINK i 2 Airlive rutera. Mala je muka oko podesavanja ovih Airlive rutera, jer su pravljeni za nekog ADSL provajdera ali je na kraju i to proradilo, i cudno se ponasaju ponekad, ali su oni najmanje bitni. Ruteri se napajaju preko samog LAN kabla pa je izbegnuta peripetija oko provlacenja struje itd. Svaki ruter ima isti SSID, pa nema problema prilikom setanja po spratovima, i postoje dva korisnicka profila Admin i Gost. Sve je to podeseno preko hotspot-a, tako da Gost korisnici imaju ogranicen pristup 1024/128. Jedini problem je sto su kupljeni 802.11G umesto N rutera, ali to vec nije bila moja odluka. U svakom slucaju, za ulozen novac (oko 500 eur za opremu, kablove + ruke) sve je ovo ispalo zaista ok. Racunari koji se koriste u restoranu i na recepciji nisu povezani na mikrotik vec direktno u Huawei modem, a u mikrotiku je taj kompletan opseg zabranjen ovima sto koriste wifi (wifi ima adrese 10.x.x.x), tako da niko ne moze tu da pristupi deljenim resursima. Naravno, iako je dzabe net, nisu svi zadovoljni, malo im je 1Mb/s, a polovina ih kod kuce koristi Lelekom sa 1.5Mb/s. Svetu je nemoguce ugoditi. Svima hvala na zaista dobrim savetima, iako ste svi bili svesni da je ovo bio delimicno komercijalni projekat. Hvala svima jos jednom. Ako neko ima jos neki savet vezano za neki "tweak", rado cu prihvatiti. :wave:

Poslednja izmena:
Realno nije bilo ni potrebe za N ruterima, sve i da se kasnije puste nesto vece brzine gostima. Ali mislim da je svakako trebalo kupiti kvalitetnije rutere od TP-Link, jer nema sanse da 5 TP-Link rutera na duze staze rade besprekorno.

Mozda si u pravu, ali to je bar lako i jeftino zameniti u buducnosti ako bude potrebe. Za sada sve radi besprekorno, osim problema koje sam imao u pocetku dok sve nisam konfigurisao kako treba. Mozda je bilo bolje uzeti kvalitetnije rutere u startu, ali nije bilo dovoljno novca za sve. Uvek je tu sledeca godina :)

Hotel od 6 spratova nema dovoljno novca za kvalitetniju opremu :trust: U to mi je tesko da poverujem...

Slazem se da je trebalo nesto bolje od TPLinka ali to je stvarnost u Srbiji. Za vikend sam na Zlatiboru naleteo na nesto slicno. Hotel, TPLink ruteri u lobiju i na svakom spratu, signal relativno dobar ali dzaba kada posle par sati koriscenja nisam mogao da se konektujem. Od 4 bezicna uredjaja (2 laptopa, tablet i telefon) samo su dva imala internet i konekciju a druga dva ni pod razno. Lepo sidjem ti ja na recepciju, zamolim gospodju da restartuje rutere (fizicki svaki) i sekund po paljenju istih eto sve prorade :) medjutim kada su birali wc solje i pratece elemente, bilo para za geberit :)

Na kraju lepo rešeno. Neznam šta se koga tiče dali ćeš besplatno da daješ gostima internet vezu. Ovo je lep gest u svakom slučaju. Ne verujem da bi iko od ovih kritičara toga odbio da se poveže kada dođe u tvoj hotel. Brzina je sasvim dovoljna za mail i neke pretrage, neće valjda neko da dođe u hotel da skida torente. Čak bi bilo dovoljno i za bazični VOIP. Bar 70% ljudi koje znam imaju mobilne sa WiFi a tu protok baš i nije toliko važan. Neznam, nisam toliko u mobilnim telefonima i neznam dali imaju bar neki N WiFi, čak ni većina laptopova nemaju.
Nek' vam je sa srećom.

Hotel od 6 spratova nema dovoljno novca za kvalitetniju opremu :trust: U to mi je tesko da poverujem...

Na pocetku ovog thread-a sam napomenuo da mi samo iznajmljujemo objekat, ugovor je na 3 godine, sto odmah znaci da radimo sa limitiranim resursima. Ulaze se u svu mogucu opremu, sredjivanje samih apartmana, ciscenje itd itd. Bez ljutnje, nemam potrebu da se pravdam ikome, obratio sam se za savet dobrih ljudi koji su svesni koliko je tesko danas zapoceti bilo kakav posao samostalno, narocito hotelijerstvo koje nikad nije siguran posao. Uzmite troskove struje, vode, grejanja, sam zakup, zaista su ogromne cifre. Po ko zna koji put se zahvaljujem svima na savetima.

Meh sve je to u redu...Opšte je poznato da se u Srbiji zakida na svemu i svačemu, a pošto je malo ljudi koji se razumeju u tehniku i koji ne mogu da shvate reči poput, tehnička podrška, kvalitet, dugotrajnost, ne možeš im ni objasniti zašto je bolje kupiti nešto skuplje nego nešto sa buvljaka. Nemoj da se uvrediš, ali sa limitarinm resursima bolje ih onda ne rasipati, nego sačekati i skupljati za bolju opremu.
I još jedna stvar, ne znam da li je u taj biznis plan otvaranja hotela uključena IT oprema i da li su proračunati troškovi, jer ako nije, a mogu da se kladim da nije jer onda ne bi pitao sad na forumu koju opremu da uzmeš, to ti jedan od niza propusta. Jer pretpostavljam da nije urađena ni studija opravdanosti investicije, već je nekome palo na pamet "hajde da pravimo hotel".

Naprotiv, hotel je napravljen pre nekoliko godina, i zaista je lepo radio, ali vlasnik objekta ima gradjevinsku firmu pa mu je hotelijerstvo na drugom mestu. Zato je i izdao nama. Sad, za prvu godinu, dosta izdataka ima. Wifi je planiran od pocetka, ali nismo bili u mogucnosti da mnogo vise ulozimo u sve ovo. Na kraju krajeva, ako sve za sada lepo radi, nema potrebe kuditi ceo ovaj projekat. Cinjenica je da neke stvari nisu planirane do tancina, ali i sa dobrim biznis planom, u 99% slucajeva ne ide sve po planu. Ja sam samo radnik ovde, kao i svi ostali, a iskreno sam jako zadovoljan organizacijom kompletnog hotela, s obzirom da dosta ljudi nema nesto mnogo iskustva u ovom poslu. Nije da se hvalimo :)

Nazad
Vrh Dno