Šta je novo?

Kamera do 3000 evra - koja?

zak

Slavan
Učlanjen(a)
23.08.2005
Poena
319
Koju kameru kupiti do pomenute cifre...? Naravno, moze i nesto vise ili jos bolje manje :d Kamera bi pre svega sluzila za snimanje svadbi ali i za snimanje niskobudzetnih komercijalnih filmova :d Razmisljao sam u pravcu sony ax2000 ali ako neko ima bolji predlog spreman sam da promenim odluku ;)
Hvala unapred na odgovoru

xf100 je najbolja kamera za te pare, to sto ima CMOS vs 3xCCD je prica ostala iz vremena pre HDa kada je CCD bio kralj, odavno ne treba nista kupovati sto ima CCD, pa nek ih je i 6 komada :)

A sto se tice DSLRa za vencanja ili bilo sta dokumentarno, tu vazi ono "ili jesi ili nisi..." :)

xf100 je najbolja kamera za te pare, to sto ima CMOS vs 3xCCD je prica ostala iz vremena pre HDa kada je CCD bio kralj, odavno ne treba nista kupovati sto ima CCD, pa nek ih je i 6 komada :)

A sto se tice DSLRa za vencanja ili bilo sta dokumentarno, tu vazi ono "ili jesi ili nisi..." :)

Drvieru, mislim da gresis tj ax200 ima 3xcmos a ne 3xccd...Malo me brine cinjenica da xf100 ima jedan prsten za fokus, zoom i blendu pa se ide na preklonik...Ne znam koliko to moze da predstavlja problem...
Negde sam procitao da je sam format u kom snima xf100 bolji od onog u kom snima. ax2000 xf100 navodno ima 50 Mbit/s a sony 24 Mbit/s ali je kvalitet slike podjednako dobro ocenjen pa me to malo zbunjuje...Sem toga sony podrzava i mpeg4 i mpeg2 a canon samo mpeg2 ali xf100 je ipak nesto bolje ocenjen... E, sad znam da je canon malo skuplji u klasi a sem toga tu kameru sam u slobodnoj prodaji nasao na samo jednom mestu u Srbiji..

Poslednja izmena:
Koga pitas, pa niko ovde ne snima tim kamerama :d

Sad sam pogledao malo i AX2000 je bolji za ono sto tebi treba, a to je "polivanje". XF100 je vise za stock i one kojima je kvalitet slike po dobrom svetlu primarna stvar, ima bolji codec, ali on nije tako dobar u lowlightu kao AX2000. Mada, ja bih pre uzeo nesto jeftinije, jer kako okrenes moras da koristis reflektor sa bilo kojom od njih, a tu i consumer kamere imaju iste senzore i prave istu sliku, najveca je razlika u telu, XLR prikljuchcima i slicno...

Poslednja izmena:
Pa Sony je to izbacio skoro, poludeli su. Problem je sto su objektivi i dalje manueni, a i da nisu AF, sa tako plitkim dofom je neupotrebljiv za dokumentarno snimanje, i ja mislim da je ergonomija DSLRa bolja od ovoga, ovo je mala kamera koju jedva drzis u ruci a napred ti visi objektiv tezi od nje :)

Zak, šta misliš o ovome: http://www.bhphotovideo.com/c/searc...|0&ci=1871&N=4294548093+4259332489+4165122401

Dakle, DSLR format senzora, u kameri.

Mislio sam da su ove kamere mnogo skuplje.

NEX-VG20 - 9 luxa (shutter speed: 1/60 sec, f/3.5, auto gain) Sto je neprihvatljivo mnogo...ax2000 je npr na 1,5 luxa...
Sad cu da proverim sta je sa trideseticom...
Nije mi jasno kako kamera sa takvim senzorom moze da bude toliko losa u uslovima slabijeg osvetlenja
P.S Da li neko zna gde mogu da pazarim ovu kameru u Svici ili Madjarskoj...? Vidim da se cene drasticno razlikuju kod nas i na bhphoto...

Poslednja izmena:
Pazi, ako sam dobro skont'o Drivera, i te kamere nemaju AF.

Dalje, najveća blenda NEX-a sa tim objektivom je 3.5, a AX2000 ima blendu od 1.6 (doduše, to je na wide položaju zooma, pri zumiranju se blenda smanjuje...). Ta blenda im daje tu razliku za lowlight snimanja.

Ok, zaboravi NEX video kamere, ako nemaju AF, nisu ništa bolji od DSLR.

Podrzava on AF, ali ne sa svakim objektivom, ali autofocus kod kamera za snimanje vencanja i slicnog je bukvalno nemoguca misija. To sto obicne kamere imaju AF koji kao radi je glupost, one u startu imaju DOF od kilometar i na najvecim blendama, pa je sve uvek u fokusu, mozesh da fokusiras na 3 metra i iskljucis fokus, neces imati problema nikad. Ali cim se pojavi neki objekat na maloj razdaljini od kamere, fokus se pogubi i krene da fokusira napred nazad. E sad zamisli takav fokus na velikom senzoru, jasno je da taj AF nije dovoljno dobar, prvo da isprati brzinu desavanja, a drugo, on ne moze da zna gde ti hocesh da fokusiras, zamisli na 1.4 blendi sa 5 planova kako to radi, zato se na svakom ozbiljnom snimanju filmskom kamerom uvek fokusiralo manuelno i to ce ostati zauvek. Nije bilo dovoljno da gurnu samo veliki senzor u obicne kamere i da sve ostalo ostane isto, taj senzor i promenljivi objektivi menjaju sve i komplikuju sve, i zato tu nema neke velike razlike u odnosu na DSLR, shto se mene tice DSLR je i u prednosti, laksi je da ga nosis ceo dan, a sve komande su pri ruci jer fotoaparati su napravljeni da sve najbitnije opcije menjas bez skidanja aparata sa oka, dok je na kameri to uvek random rasporedjeno po telu ili imas touchscreen sto je jos gore resenje.

Poslednja izmena:
Radi li AF sa tim objektivom što isporučuju uz kameru? Sa tim 18-200mm f/3.5-6.3?

Poslednja izmena:
Da, sa njim radi, ali ja bih njega zaobisao :) Njegovim koriscenjem si bukvalno ubio smisao kupovine te kamere i velikog senzora, sa tim ne mozes da udjes indoor a da ISO ne ode u nebesa, i od plitkog DOFa nista. Ja na MKIII nemam objektiv sa manjom blendom od 2.8, a i to koristim 10% vremena, 90% sam na 1.4 ili eventualno 1.8, i tu se desi da idem do ISO6400...

Poslednja izmena:
Pa verovatno rade svi ostali NEX objektivi, kao sto rade na malim NEX aparatima, nigde ne mogu taj info da nadjem...

Ta kamera je bukvalno NEX6 ili slican sa drugacijim telom :)

Mada, ako ce neko da se zeza sa tim, onda mu je isto da uzme Panasonic GH3 za 3x manje para, koji ima AF na svim objektivima i ima mnogo bolji izbor objektiva...

Poslednja izmena:
Da, GH3 ima AF tokom snimanja, i mislim da je za sada najbolji/najbrzi. A da li sam pomenuo da to nema smisla na velikim senzorima i malim blendama, odnosno za bilo kakvo ozbiljno snimanje :) Taj AF sluzi za konzumere koji hoce da imaju aparat i kameru u jednom a koristice "18-200" objektive i u tom smislu AF je upotrebljiv. Za sve ozbiljnije od toga, odmah se prebacuje na MF :)

Vrh Dno