128 GB vodi ka jos vecem padanju margina i kvartalu koji je bio kao Q4 (12% su im pale akcije), jos ako se na to dodaju sareni iPhone-ovi i veci display-i,... Forbes vidi Ive-a kao CEO-a ako Tim nastavi ovako da vodi kompaniju, ako se to dogodi ovaj sarenis koji najavljuju ce biti igla u plastu sena. Inace Keynote ekipici je Q4 i kretanje akcija cist dokaz da se Apple krece losim smerom i da postaje sve vise kompanija ciji se proizvodi dele u Walmartu uz 3D televizor, toster ili neki drugi uredjaj 🙂. I slag na tortu Tim Cook i delivering best products on the market, ja mislim da ni on ne veruje u to. Nece Apple da propadne (barem u narednih 10-ak godina), nego Tim ne ume da vodi kompaniju koja prodaje premium proizvode, za to je Ive perfektan, dok su prodavali nekompetetivne telefone koji su bili u rangu 3 puta jeftinijeg Galaxy Ace-a akcija im je bila sky high, kada su se fokusirali na marketshare, vrednost kompanije je pala skoro za duplo i padace jer ce Q1 2013 verovatno biti strasno los u pogledu profita.
😀 haha, u pogledu profita, danas sam čitao rezultate poslednjeg kvartala za pojedine kompanije iz IT sveta, poređenja radi:
LG (značajan konkurent na polju mobilne telefonije) - profit 80 miliona $
Amazon (konkurent pre svega Apple-ovim online prodavnicama digitalnih sadržaja) - profit 100 miliona $
Lenovo (najveći proizvođač pc-a) - profit 200 miliona $
Apple - profit 13.1 milijardi $
što se tiče ostatka posta, 128 giga neće uticati na profitne margine jer izgleda neće zameniti model od 64 giga, već Apple navodno samo želi da ponudi i tu opciju u trenutku kada izlazi Surface Pro sa 128 giga.
Osim toga, ovi modeli sa većim storage-om se i značajno manje prodaju od osnovnih modela.
Ne vidim zašto bi prvi kvartal 2013 bio loš u pogledu profita. Prvi kvartal 2013 se neće porediti sa zadnjim kvartalom 2012, već sa prvim kvartalom 2012.
Ne znam koliko si pratio najave, očekuje se da u sledećem kvartalu bude prodan rekordan broj iPada Mini, takođe treba očekivati dobre rezultate na tržištu desktop računara jer će konačno moći da ponude iMac u dovoljnoj količini.
Naravno, ne treba očekivati ogromnu prodaju ajfona kao u prethodnom kvartalu (48 miliona) jer je to ljudski nemoguće, ali ako uspeju da plasiraju nekih 35 miliona mislim da će biti zadovoljni.