Šta je novo?

Kako " odseci " deo hard disk-a ?

stefl

Slavan
Učlanjen(a)
17.01.2007
Poena
319
Pozdrav svima i ako moze malo pomoc oko ovog hard diska - ata 80gb 2,5".

Naime prvi deo ( mozda 100gb ) diska ima bed sektora, dok je ostatak odlican i nema bb-a (prilozena slika iz hhd regeneratora). E sad pre sam negde procitao da iz mhdd-a moze da se odsece (ispravite me ako gresim ;) ) jedan deo hard diska i izbaci iz upotrebe tj. da se smanji kapacitet ali da moze da se koristi ostatak hard disk-a. Video sam u MHDD-u da postoji opcija opcija " CUT " ali ne znam potpunu sintaksu za odsecanje recimo prvih 100gb ...

Bio bih zahvalan na svakoj vrsti pomoci,

pozdrav :wave: !

Prilozi

• DSCN1280 manja.jpg
    DSCN1280 manja.jpg
    346.3 KB · Pregleda: 282
Napravi particije tako da ne "zalaze" u oštećeni deo harda i neće biti nikakvih problema.

@Chupo hvala na brzom odgovoru, koji je vrlo logican ali se nisam setio ... No probao sam da izbacim "prednji deo" hard-a prvo na 60gb, pa onda na 40gb ali oba puta izbacuje gresku pri formatiranju da ne moze da upise u neki sektor 76.6123.440 ... Sad sam pustio " prescan " opciju u hdd regeneratoru (mada sam je vec radio) da ponovo vidim poziciju losih sektora, pa cu na osnovu toga ponovo pokusati da kreiram particiju ...

pozzzz

edit: izgleda da ce potrajati satima ...

Poslednja izmena:
Nisam uspeo da napravim ni jednu particiju u Acronis-u, stalno daje greske da ne moze da upise u neki sektor, ne znam da li bi pomoglo da pokusam low level format ??? Evo slicica iz HD Sentinela i MHDD-a a u HDD Regeneratoru kad radi " prescan opciju " izbaci gresku "break sektor 6036375 ( 2947mb) i tu stane ...

DSCN1290.JPG

DSCN1295.JPG

Nema tu mnogo filozofiranja, HD tune lepo prikazuje gde su bez sektori, i kapacitet svake kockice
Izbrojiš kockice na poslednjem bed sektoru x kapacitet, dodaš još neki GB, za svaki slučaj, napraviš na tom prostoru neku particiju, napraviš ostale particije po želji, obrišeš tu prvu particiju, a na one ostale instaliraš Win i kopiraš podatke

Poslednja izmena:
Nema tu mnogo filozofiranja, HD tune lepo prikazuje gde su bez sektori, i kapacitet svake kockice
Izbrojis kockice na poslednjem bed sektoru x kapacite, dodaš još neki GB, za svaki slučaj, napraviš na tom prostoru neku particiju, napraviš ostale particije po želji, obrišeš tu prvu particiju, a na one ostale instaliraš Win i kopiraš podatke

Druze sve ja to znam sto si napisao ali kao sto rekoh kada pokusam da napravim particiju u bilo kom delu diska (prvih 10, 20, pa do poslednjih 70gb, velicine particije recimo 10gb) daje gresku da ne moze da upise u neki sektor i tu stane (zakuca) program. Probao sam i sa Acronis-om i sa Partition Magic-om ali ista stvar se dogadja, a kada gledam iz recimo Acronis-a uredno ga vidi i dozvoljava kreiranje particije, ali samo pocne i zakuca se na nekom sektoru ???

Da li Vam okacene fotografije nesto govore sto ja ne vidim ili ne znam,

pozdrav i hvala na odgovorima :smash:

P.S.

doduse nisam probao jos jedino HD Tune ali i navedeni programi su mislim dovoljno merodavni, inace kada ga prikljucim pomocu adaptera na moju desk masinu ne prepoznaje ga ???

Poslednja izmena:
Pa možda ima neki bed sektor na MBR-u, ili na početku diska, track 0, pa zeza

Pa možda ima neki bed sektor na MBR-u, ili na početku diska, track 0, pa zeza

Verovatno je to u pitanju jer pocinje sa bb, a da li moze to da se " izleci" nekom metodom ;) i da li bi pomogao low level format ...

pozz

Ranish Partition Manager
http://www.ranish.com/part
Nema šta nije mogao, ali kako će raditi sa novim diskovima nemam pojma niti imam vremena da se zezam.
Sa njim smo sekli loše diskove.

Low level format ne postoji u tom obliku kod modernih hardova.
Kada jednom pocnu da se javljaju BB dobra je sansa da se nece zadrzati samo tim blokovima. Mislim da je taj hard odradio svoje.

Low level format ne postoji u tom obliku kod modernih hardova.
Kada jednom pocnu da se javljaju BB dobra je sansa da se nece zadrzati samo tim blokovima. Mislim da je taj hard odradio svoje.

Delim tvoje misljenje da mu je blizu kraj, ali cu pokusati sa Ranish Partition Manager po sugestiji @joc-a no moram ga prvo prouciti jer se prvi put susrecem sa njim, u principu odgovarala bi mi zdrava particija i od 10gb, bar za test i slicne namene,

pozzz

a za sta bi mogao da sluzi? Man se corava posla...pa koliko puta u samo jednom citanju disk predje preko tog sektora?
To sto ga neces particionistati ne znaci da glava nece preci preko njega, a ako nije ostecenje fizicko znaci da medija degradira ili je glava malo zaprljana...nema smisla...batali ga

Ja imam bad sectore na disku i nemam probleme pri korišćenju, ne znam kad i koliko često glava prelazi tuda ali problem u radu se ispoljava samo kad pokuša da čita baš te adrese. Mislim se čak da ni ne particionišem jer je komplikovano ubosti početak i kraj particije, već da upišem sitne fajlove u problematične sektore pa da ih onda stavim u jedan folder :).
Možeš li da pojasniš zašto si protiv te prakse, pošto je mnogo ljudi izolovalo bad sectore u skrivene particije ili neparticionisani prostor i to provereno radi (za nebitne podatke). Mislim da većina ljudi, kao i ja, neće takav disk baciti ako je upotrebljiv.

Pa niko nije rekao da ne mozes da ga koristis, jednostavno kao da vozis kola koja "troskare" ulje. Ja ne mogu neko moze. Radis dok ne crkne.
Ali ako mislis da mozes da mu produzis zivot particijama ne mozes.
Dok disk trazi traku sa koje treba da cita prelazi najkraci put do lokacije potrebne, i sigurno glava prelazi i preko ne particionisanog dela...moze naravno da se koristi kao sto sam kazes za nebitne podatke.
Kao sto ja mom detetu napravim manji balon od ostataka kad pukne veliki, ali to je sve.

U pracu si , rekao sam a za sta bi mogao da sluzi, to je mozda moja percepcija jer diskova oko mene kolko oces. Nisam merodavan, izvinjavam se. :)

Poslednja izmena od urednika:
Pa da, moja percepcija je skroz obrnuta :) ja moram da koristim ovaj disk dok ne budem mogao da kupim drugi jer mi je ovaj jedini. Čak je još i bio u garanciji kad sam primetio bad sectore ali nisam mogao da je iskoristim jer nisam imao kud s podacima a isticala je za 15-ak dana. Da sam imao makar i takav "neispravan" disk za bekap bio bi od velike koristi. Tako da treba čuvati, može da zatreba. Kad uzmem nov ovaj će onda biti za bekap. Kolko vidim on perfektno radi, zato sam i kasno primetio, ko zna od kad su ti sektori problematični nego sam tek skoro prvi put za tri godine napunio download particiju pa primetio pri raspakivanju rar-a. A eto nisam puštao mhdd preventivno jer nisam verovao da je kvalitet tako loš da što kažeš medij degradira još u garanciji. Tačno se vidi pri skenu da su na pojedinim mestima grupisani sporiji sektori i među njima par nečitljivih.

Pazi , to je vrlo opasno. Nikakav scan nista pre backupa. Kako mozes da koristis los disk za backup, to ti je kao da ga nemas..

Pa za nešto tako privremeno, ne za trajan bekap. Ipak je bolje kopirati podatke i na takav disk nego obrisati/izgubiti sve kad pošalješ na reklamaciju.
A ne pojavljuju se novi loši sektori, evo sad kucam s tog diska i sistem je na njemu i dowload ide non stop, znači piše se i briše. Samo kad se upiše u neku od tih par problematičnih adresa ne može da pročita.
Imam bekap najbitnijih ličnih stvari a ovo ostalo nije da mi ne treba ali sam mišljenja da ispravne adrese neće otkazati pisanjem brisanjem i češljanjem sa raznim alatkama za eventualnu "popravku" pa sam eksperimentisao :).
I zaista, par sektora koji su bili nečitljivi su nakon tretmana regeneratorom proradili, više puta sam prepisivao podatke da bi ih istestirao i odziv je do 50ms, evo prošlo već mesec-dva. Tako ću i ove ostale samo da bekapujem i ispraznim tu drugu pariciju.

a za sta bi mogao da sluzi? Man se corava posla...pa koliko puta u samo jednom citanju disk predje preko tog sektora?
To sto ga neces particionistati ne znaci da glava nece preci preko njega, a ako nije ostecenje fizicko znaci da medija degradira ili je glava malo zaprljana...nema smisla...batali ga

Uz duzno postovanje @duksa88, taj hard sam hteo da zadrzim kao neki "test disk", gde bih mogao recimo da instaliram sistem i testiram neki laptop, naravno ne za neki ozbiljniji rad i koriscenje :): , e sad ako ti nije problem voleo bih da kazes par reci o slikama koje sam okacio, narocito MHDD-a koji krene i posle 1 - 2 sekunde stane i daje sliku iz priloga cisto da znam ako se ponovo sretnem sa takvim screen-om (dosada nisam), a ako ne mogu da izvucem ni 5gb bez bb-a onda ide u kantu sigurno :smash: ,

pozzz

Kad stisnes F4 imas mogucnost da ukucas LBA, daj mu neku dalju adresu, par Gb iza ovog bad sektora pa da vidimo

Kad stisnes F4 imas mogucnost da ukucas LBA, daj mu neku dalju adresu, par Gb iza ovog bad sektora pa da vidimo

Pokusao sam sa nekoliko pocetnih adresa iza prvih bb-a, ali sve je isto samo se menjaju brojevi sa strane ( UNC, ABRT i IDNG ) I sken traje 2 sekunde ???

Pa jel ima neka deonica da čita normalno bez grešaka? Kažeš prvih 100 megabajta ne valja a posle je sve ok ako sam dobro shvatio. Daj mu da krene recimo od petog šestog gigabajta, početnu lba adresu od nekoliko miliona (1mb je 2048 sektora) pa da se pokaže jel radi mehanika uopšte kako treba.
Mada ako ne možeš da napraviš particiju nigde, ni na sredini/kraju diska onda džabe

Poslednja izmena:
Pa jel ima neka deonica da čita normalno bez grešaka? Kažeš prvih 100 megabajta ne valja a posle je sve ok ako sam dobro shvatio. Daj mu da krene recimo od petog šestog gigabajta, početnu lba adresu od nekoliko miliona (1mb je 2048 sektora) pa da se pokaže jel radi mehanika uopšte kako treba.
Mada ako ne možeš da napraviš particiju nigde, ni na sredini/kraju diska onda džabe

Pokusao sam sa nekoliko vrednosti LBA ali bez uspeha, cak je poceo i da daje neke cudne zvuke :smash: (verovatno mehanika) tako da ide u vecna lovista, ali dobro nesto se i naucilo, hvala svima ...

pozdrav :wave:

Evo da dodam jos ovo, naime spojio sam doticni hard preko USB to ATA adaptera na jedan noviji laptop i u Sentinelu dobijem screen-ove po redu kako sam ih postavio, cak je prosao Surface Test, meni se cini da pored nekoliko bb-a problem pravi elektronika hard-a, da gresim ??? Sistem ga i dalje tesko i sporo prepoznaje ...

Disk 1, ST9808210A [3LG09E1X]  -  Hard Disk Sentinel 3.png
Disk 2, ST9808210A [3LG09E1X]  -  Hard Disk Sentinel 3 new.png
Disk 1, ST9808210A [3LG09E1X]  -  Hard Disk Sentinel 3 1.png
electrical test 80gb.png
Surface Test.png

Vrh Dno