Šta je novo?

3570K + Noctua NH-C14

Paradigma

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
09.07.2000
Poena
740
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i9-10850K | Corsair Hydro Series H80i v2
Matična ploča
ROG MAXIMUS XII HERO (WI-FI)
RAM
Trident Z RGB DDR4-4000 CL18-22-22-42 1.35V 32GB (4x8GB)
GPU
PNY GeForce RTX 3080 Ti 12GB XLR8 Gaming REVEL™ EPIC-X RGB™ Triple Fan
Storage
Samsung SSD 970 PRO 1TB | Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB | WDC WD80EFAX | WDC WD80EFBX
Zvuk
Sound Blaster Z
PSU
Cooler Master V1000
Kućište
Thermaltake Level 10
Monitor
ROG SWIFT PG348Q
Miš & tastatura
Logitech G903 Lightspeed Wireless | Logitech PowerPlay | Corsair K70
Ostale periferije
BOSE Companion 50
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Evo malo da ilustrujem povezanost napona, temperature i frekvencije:

sl1. 3570K@4400Mhz, 1.175V, 75°C
sl2. 3570K@4500Mhz, 1.200V, 79°C
sl3. 3570K@4600Mhz, 1.250V, 84°C
sl4. 3570K@4700Mhz, 1.300V, 92°C
sl5. 3570K@4800Mhz, 1.350V, 100°C

Zatvoreno kućište u kojem su ventilatori bili na polovini opsega i temepratura u sobi 25°C.

Prilozi

Poslednja izmena:
Naravno, ali i LinX AVX je već previše 🙂

Primera radi Prime95:

3570K@4500Mhz, 1.200V, 69°C

Ravno 10°C manje.

Prilozi

Poslednja izmena:
Ja imam isti procesor a i kuler i nisam bio zadovoljan njegovim performansama zato sam promenio kuler a doduše nisam ni probao kako bi radio na 3570k.

772MB memorije i nepuna 3 minuta testa za linx je smeshno.

Poslednja izmena:
je moguce da je izmedju 1.175 i 1.125 razlika skoro 10c,mozda je zapao neki iz lose serije.

Nemoj zezati, da probam brenerom da ga šurim jedno 15min možda ti se to dopadne?

Pa u pravu je covek. 3 minuta i 772mb memorije ti je blagi warm up (cak ni to). Bar 4096mb i minimum sat vremena testa da bi imao neku predstavu o stabilnosti sistema

Nije mi bila intencija da proveravam apsolutnu stabilnost, pogotovo ne na celom spektru frekvencija. Nisam ja ovde zamorče da nekome ispunjavam želje po pitanju testova koje bi želeo da vidi. Ovo što sam uradio je dovoljno da se stekne predstava o konkretnom primerku i kuleru koji sam koristio. U najgorem slučaju potrebno je podići napon za nijansu i obezbediti rezervu stabilnosti. Default Linx AVX test koristim zato da bih mogao da uporedim sa rezultatima koje imam od ranije, a stabilnost se proverava kroz korišćenje koje podrazumeva duži period praktičnog korišćenja i kombinovaja sa različitim komponentama. Ništa nije apsolutno jer promenom napajanja, ploče i grafičke karte koja je bila u sistemu isti procesor može različito da se ponaša sa aspekta stabilnosti. Nego da se vratim na temu, a vama preporučujem da nađete nekog drugog da driblate, nisam ja novajlija kojeg treba na tu temu savetovati.

Elem temperatura posle 2-3h igranja je dostizala 60°C (analiziram od početka 3570K@4500Mhz, 1.200V), što jasno pokazuje prilično veliku razliku u zagrevanju u zavisnosti od prirode posla kojom se procesor optereti.

Da sumiram:

Kod:
[B]3570K@4500Mhz, 1.200V[/B]

LinX, default test		79°C

Prime95, blend test, 40min 	69°C 

UT3, gaming, 2-3h		60°C

Poslednja izmena:
Stvarno ne znam cemu takav stav. Niti sam te napao niti nesto zlonamerno napisao. Odakle ti konstrukcija za zamorce? Svasta...

***, sustina je da za Ivy treba minimum D14, Phanteks, a najbolje voda. Da si AVX Linx vrteo sat vremena, izgoreo bi procesor sigurno. 🙂

Stvarno ne znam cemu takav stav. Niti sam te napao niti nesto zlonamerno napisao. Odakle ti konstrukcija za zamorce? Svasta...

Skrenuli ste sa teme, o tome je reč, gubimo vreme, ne ljutim se, sve ok. Da mi se Demios ne naljuti, moram mu malo pokazati zube :d

***, sustina je da za Ivy treba minimum D14, Phanteks, a najbolje voda. Da si AVX Linx vrteo sat vremena, izgoreo bi procesor sigurno. 🙂

Zagreva se prilično, to je očigledno, bio bi stabilan na višim vrekvencijama ali ga temperatura ograničava. Sandy Bridge su limitirale mogućnosti pre nego je temperatura stupala na scenu.

Dovoljno je ovo moćan kuler i sa dužinom testa temperatura ne raste. npr. u Prime95 testu to što je postigao, postigao je za 10min posle toga nije bilo promene temperature na više.

Poslednja izmena:
Bez skalpiranja su bas visoke temperature. Kada se to odradi, bude sasvim ok. Ali tu je sada ono, postoji rizik i sve to. Verovatno ce to ispraviti u sledecoj generaciji procesora.

Šteta, Ivy Bridge (3770K prevashodno) je mogao da pomeri lestvicu na 5Ghz samo da su ostali pri fluxless solderingu.

Pogledaj #3 post, pa pogledaj #1 post. Kad uporediš videćeš da Prime "troši" 10W manje od LinX testa pod istim uslovima (4500Mhz, 1.2V). Rezultati njihovog testa su u skladu sa tim što sam ja dobio.

Aha ok evo vidim sad. Hmm ne bih da davim i sirim pricu sad, ali ti koristis verziju 26.6 Prime-a. Mislim da ta verzija nema podrsku za AVX. Slike govore vise od reci 😛 PRIME1.webp PRIME2.webp

Poslednja izmena:
Da izgleda da smo koristili istu verziju bez AVX podrške. Koliko sam stigao na brzinu da probam stvari se ne menjaju bitno, deklarisana snaga je otišla na 74W što prati i minimalno povećanje temperature.

@Gavran
Kakve veze ima sto koriste Prime 95 bez AVX-a, i pre AVX-a je bio dobar za testiranje stabilnosti, a i kasnije. Na ovom forumu je AVX kao neki fetis, ne racuna se nista ako nije ukljucen AVX.

@Gavran
Kakve veze ima sto koriste Prime 95 bez AVX-a, i pre AVX-a je bio dobar za testiranje stabilnosti, a i kasnije. Na ovom forumu je AVX kao neki fetis, ne racuna se nista ako nije ukljucen AVX.

Pa ne znam evo konkretno u mom slucaju za 4.5Ghz potrebno mi je 1.34v tj kad izvrtim Linx sa AVX-om na 1.33v BSOD-uje posle sat vremena. A bez AVXa [email protected] mogu da vrtim satima. Ali nebitno, skrenuli smo malo sa teme tako da ne bih sirio pricu sad.

Nema veze sto sirimo pricu, ona je do nekle u okviru teme, a i korisnija je. Sta to znaci satima, koliko sati? 3,4? Nista bez 12h nije merodavno, ni tih 1.34v, jer meni je Prajm pucao vise puta posle 7-8h

Meni je Prime pucao posle 16 sati na prethodnoj konfi I7 [email protected] iako je prolazio Linx 12 sati. Tako da preferiram Prime za stabilnost. Moji kriterijumi za stabilnost su 24h Prime95 Blend sa 90% memorije, Small FFT test jedno 18-19 sati i Large FFT test isto 18-19 sati. I to sve puta dva, tj Prime sa AVX-om plus Prime bez AVX.

Poslednja izmena:
Mislio sam na sledece-jesi li siguran da ti prolazi na 1.32v bez AVX-a? Koliko dugo si vrteo test? Ako je par sati, onda je sve jasno-pukao bi kad tad i bez AVX-a, samo kasnije. Ako si vrteo 24h, onda je to druga stvar. Ali kao test stabilnosti, Prajm i bez avx-a je savrsen. Imao sam 2500k, 2600k, i sad i7-920 na 4.2GHz. Svi klokovani, testirani obicnim Prajmom bez avx-a 12h, i nikad BSOD. Vec 1.5-2 godine unazad. Tako da, pitanje je koliko je pouzdan prajm sa avx-om ako dobijas takve rezultate. Za test AMD procesora je nepouzdan

Poslednja izmena:
Siguran sam 100% tj vrteo sam Prime 24h Blend bez AVX-a i ostale testove, kao i sa AVX-om. Potrajalo je 15ak dana uz veci racun za struju ali tu sam stao i ne diram vise nista 🙂

Cini mi se da je Prime95 bolji i realniji test za Ivy ali i temperature koje dostize u Linx-u su malo prevelike u odnosu na normalan rad (koriscenje) tog procesora, ipak potrebna stabilnost u zavisnosti od temperature je zaista smesna sa 100c u AVXu moze se i rostilj podgrejati 🙂

Da, 100c je stvarno previse. Ja se uplasim i kad pogledam samo. Iskreno ne bih smeo ni da probam tako nesto, meni cim predje 80c spustam clock/voltazu. Ali dobro ovo je bilo samo da se prikaze skaliranje temperature.

Poslednja izmena:
4+GB i 100 krugova. To mu dodje oko 5-7h testa i ako to zavrsi tek onda se moze reci da je stabilan.

....ovo bih ja voleo da je neko odradio sa neskalpiranim i7 3770K na vazduhu....izgleda da je Intel burn test neupotrebljiv za Ivicu....

Nazad
Vrh Dno