Šta je novo?

Baterije za reparaciju

Zulu 92

Slavan
Učlanjen(a)
10.01.2008
Poena
435
Nadjoh na jednom nasem sajtu baterije 18650 2200mAh (sta god to znacilo, to im je jedina specifikacija) za 450 din (valjda komad).
Sad, pitanje je, da li one mogu da se zamene u bilo kojoj bateriji laptopa (Dell B120 je u pitanju), i da li je jedino sto je potrebno jeste prelemiti?
Nema mi logike da mogu na bilo koji, zbog voltaza itd. Ali se stvarno ne razumem u tehnologiju baterija.
I posto ja imam u bateriji 4 te celije, da li bih mogao staviti 6? Jer fizicki ima mesta.

ovo i mene zanima. Ja na laptopu imam 6 ćelija. Da li bih mogao staviti 9. Ima mesta.

Cekamo iskusnije kolege forumase da nam pomognu 🙂

Posavetuj se sa ovim ljudima, oni se bave samo baterijama i to ne preprodajom, već baš zamenom ćelija, reparacijom isl.

Pitaj ih, pa vidi šta će ti reći:

http://www.telit.co.rs/

Kontaktirao sam nedavno bas ove sa tog sajta i ponudili su mi reparaciju za neku basoslovnu cifru. Stvarno mi se ne isplati.

Da, otprilike reparacija kod njih kosta oko 80% cene nove baterije, kazu videce se da je otvarana i tako to...

Ma ja otvarao ovu moju, i posle samo vratio plastiku. Zabice su u pitanju (barem kod ove je takav slucaj) i sve se lepo vrati. Nadjoh neke HZS za 400 dindzi u bg. Imaju i valjda Ultrafire koje sam citao da su uzasne (za NZS nigde nista ne pise 😀 ). Tako da mislim da cu uraditi to. Fizicki menjanje nije tesko. Bitno mi je samo da je posle prepozna, posto je sad skroz mrtva.

Mani se ćorava posla, sve Dell-ove baterije imaju u sebi čip koji onmogućabva zamenu ćelija.

Posle pokušaja zamene neće hteti da puni nikako.

Da, mora da se resetuje elektronika da bi je opet punilo, a to ce morati neki servis, i ne znam da li ce hteti samo da ti resetuju bez da te ucene da ti oni i zamene!

Ovi momci iz telit-a deru... Imao sam problem sa jednom asus baterijom,njihova reparacija je bila oko 20% skuplja od nove baterije,tako da njih zaobilazite u sirokom luku...

Mislim da se celije baterije ne leme vec zavaruju...

Zamena samo celija u bateriji nece da radi zato sto je u bateriji i elektronika za punjenje, praznjenje, senzor za temperaturu ...
Kad se zamene celije potrebno je uraditi kalibraciju baterije, par puta se puni i prazni, treba jedno 2 dana da se sredi baterija, sve u svemu drugar je skoro kupio skalameriju i celije i poceo time da se bavi, ako nekoga interesuje mogu da mu posaljem broj na PP.
Ako se ne varam cena je oko 450-500 dinara po celiji i jedno 10-20e za kalibraciju i reprogramiranje eproma.

Hajde baci i meni broj na PP.

Samo me interesuje radi li i novije čipove (Texas Instruments) koji su išli na Dell-a, Lenovo T serije itd...

@Sadan

Po toj ceni ponovo dobije cifru koja nija manja od 50 evra. Kad se uzme da su nove originalne baterije (bar prema linku koju je neko ostavio ovde na forumu) onda je to precenjena vrednost baterije iz male kućne radinosti

Na amazonu su bile oko 50$ besplatan šiping za Austriju. Tamo imam rođake pa ću da naručim

Pogledaj na ebay-u, bilo je i za manje para, zavisi od modela, takođe besplatan šiping ali za srbiju.

Nadjoh na jednom nasem sajtu baterije 18650 2200mAh (sta god to znacilo, to im je jedina specifikacija) za 450 din (valjda komad).
Sad, pitanje je, da li one mogu da se zamene u bilo kojoj bateriji laptopa (Dell B120 je u pitanju), i da li je jedino sto je potrebno jeste prelemiti?
Nema mi logike da mogu na bilo koji, zbog voltaza itd. Ali se stvarno ne razumem u tehnologiju baterija.
I posto ja imam u bateriji 4 te celije, da li bih mogao staviti 6? Jer fizicki ima mesta.

Ne idi kod ovih nasih deraca. Jetinije i bolje je da porucis bateriju negde iz inostranstva recimo sa E-Baya u UK ili neke online prodavnice da ti posalju kod rodjaka, prijatelja pa
se snadji za dalje. Tamo mozes da nadjes i baterije povecanog kapaciteta (8-9cells recimo) za normalne pare. Vrlo cesto mi se desavalo da za novac koji mi traze ovde za novu
ili repariranu bateriju, napolju mogu da kupim 2-2.5 nove bateirje 😉.

u pravu si za porucivanje baterije sa stranih sajtova. samo mi se najisplativije cine ovi sajtovi sto se bave samo isporucivanjem baterija (ima link u nekom or postova, mrzi me da trazim).
za 40-45$ uzmes bateriju istog kapaciteta, a za 55-65$ duplo(!) veceg od originalnog koji dodje sa lapom. jeste da baterije nisu istog proizvodjaca kao i lap, ali i one dolaze sa garancijom, i to dugom...

Pogledaj na ebay-u, bilo je i za manje para, zavisi od modela, takođe besplatan šiping ali za srbiju.

Džabe druže kada će naši carinici da nas oderu. I ako baterija košta manje od 50€ naša carina je računa na 120€. Moj drug je tako prošao pre par dana.

pa cekaj, dal je moguce da su toliko bezobrazni? ne bi trebalo da budze osnovu za carinjenje ako je u paketu i neki papir koji dokazuje koliko je npr. baterija placena (print sa narudzbenice sajta, paypal izvod)?

Baterije na ebay-u se mogu naći za 19-20 eura sa besplatnom isporukom, e sad ako će neko dozvoliti da ga carina odere računajući je 120 eura to je njegova odluka. Obično se uz dogovor sa prodavcem može roba vratiti i izvršiti povrat novca.

sad ne znam da li mora da se vodi racuna da li prodavac podrzava povracaj, ali skoro sve kupovine su 'osigurane' sa ebay buyer protection-om (cena+postarina), koji valjda daje rok preko 30 dana za proveru ispravnosti i vracanje, al sad postupak ne znam.
npr evo ja cekam adapter za lap. 25$ free shipping. a planiram da mozda uzmem i batt za ortaka...nego, da li to znaci da neki ludi carinik moze da mi zaracuna porez na cenu po kojoj ovde prodaju adapter (na samo jednom mestu sam nasao, preko 100€)?
i koja je uopste granica za carinjenje robe? cuo sam da su trebali da podignu na ngde 70ak € (ali cena+postarina)... nigde nisam nasao da li i jesu promenili to...

pa cekaj, dal je moguce da su toliko bezobrazni? ne bi trebalo da budze osnovu za carinjenje ako je u paketu i neki papir koji dokazuje koliko je npr. baterija placena (print sa narudzbenice sajta, paypal izvod)?

Jao bre covece pa naravno da su bezobrazni! Oni ne gledaju papire koje ti posaljes uz to nego gledaju iz svog kataloga a pored toga ce ti se desiti da je i koleginom malom bas zafalila TA MEMORIJA-KARTICA i ostaces bez iste i ti probaj da se
zalis posle. E sad provereno najbolje je da vise sitnih stvari (porudzbina) nakupis od vise ortaka, kupis preko E-necega i nadjes(te) TAMO-nekoga ko ce ti to doneti u skorije vreme. Veruj mi ovo je iskustveno provereno najbolji nacin. Stizale
su mi stvari godinama i postom ali sam ih ili cekao mesec i po, ili ocerupane ili nisu ni stizale.

cuo sam da su trebali da podignu na ngde 70ak € (ali cena+postarina)... nigde nisam nasao da li i jesu promenili to...

Jeste 70€, ali ko to još gleda 😀

E sad provereno najbolje je da vise sitnih stvari (porudzbina) nakupis od vise ortaka, kupis preko E-necega i nadjes(te) TAMO-nekoga ko ce ti to doneti u skorije vreme. Veruj mi ovo je iskustveno provereno najbolji nacin. Stizale
su mi stvari godinama i postom ali sam ih ili cekao mesec i po, ili ocerupane ili nisu ni stizale.

Ovo je 100% tačno. Evo jedne gluposti. Žana kupila preko zavvija 3 cd a, vredost 5€ sa poštarinom. Na koverti lepo piše bez carinjenaja, ali ne, nako je morao da otvori, da mi s*ebe jednu kutiju, sve to opet šabanski zapakuje i prosledi mi.

Vezano za baterije. Tačno je da koštaju od 20 do 50€. Barem za ženin laptop Toshiba Satellite C650. Preko E bay - a. Srećom otišao mi je buraz za Francusku na nedelju dana pa možda mi nabavi. Postoji razlika, neke su kineske a nake original. Sve u svemu, svaka ima garanciju od po min. godinu dana.

cuo sam da su trebali da podignu na ngde 70ak € (ali cena+postarina)... nigde nisam nasao da li i jesu promenili to...
Ako ti šalje fizičko lice paket vrednost do koje se ne carini je 70 € bez poštarine
ako šalje pravno lice ne carini se do 50€ bez poštarine, ako roba pređe te vrednosti onda se carini i osnovica za carinu je vrednost+poštarina

realno. komponente mogu da budu kvalitetne manje ili vise, sto ne znaci da ako se ime komp. ne polapa sa imenom uredjaja za koji je, da je kompon. nekvalitetna... the inside beauty is that what matters :d

I hvala vam za informacije.

U frimi smo dobili neke zamenske baterije za HP laptope. Ispostavilo se da su gore đubre od starih originalnih koje su gurale 40-45 min. Te "nove" su jedva držale 15-ak min. I to više njih.

Dakle, zamenska baterija je mačka u džaku. Ima proverenih proizvođača zamenskih, ali je teško utvrditi koji su, a i njihove cene su bliske originalnim.

Nazad
Vrh Dno