Šta je novo?

Raspberry Pi

Pi je odlicna spravica, generalno on vam je mini racunar, dok ostale spravicu su vise za filmove ili da zamene ono sto nemaju noviji modeli televizora, one nemaju lan, i ako postoji neki linux za njih nije stabilan kao na PI-u.

Koliko vremena treba da stigne posle dobijanja dispatch emaila?
Kazu da mi je poslat 30. novembra a ja ga jos nisam dobio.

Sitnim narudzbinama iz Kine/Hong Konga treba od 20 do 45 dana po mom iskustvu na oko 50ak narudzbina. Obzirom da su novogodisnji praznici u toku, bio bih iznenadjen da to dobijes ove godine.

Kina/Hong Kong?

Meni je raspberryPi dosao DHLom iz UK, i mislim da je trebalo oko nedelju dana nakon dispatch-a u oba slucaja (oba tacno kad je i receno, preko RS Components).
Medjutim, nakon toga je koleka narucio u njemu je trebao da stigne paj pre 2 meseca i nastao je neki problem, koji se i dalje 'resava' mailovima...

Narucio sam preko RS Componentsa jos 20. jula.
Zalio se da mi nije stigao iako je trebalo da je poslat 30. novembra.
Rekli su da ce ponovo poslati paket jer se najverovatnije izgubio ili je ga neko na carini ukrao posto nema trackinga za DHL mail.

Uh...
Mozda je sada pametnije naruciti (nisam bas siguran da moze, al mi logicno) od Primotronic koji su zvanicni distributer za RS Components

Narucio sam preko RS Componentsa jos 20. jula.
Zalio se da mi nije stigao iako je trebalo da je poslat 30. novembra.
Rekli su da ce ponovo poslati paket jer se najverovatnije izgubio ili je ga neko na carini ukrao posto nema trackinga za DHL mail.

Isti slucaj. Zvao sam domaci DHL i oni nemaju pojma za posiljku. 8. Decembra sam dobio mail od Rasperry tima da nemaju traking (jer se paket prepusta lokalnoj posti) te da ce proveriti sta se desilo i obavestiti me mail-om u roku od 10 radnih dana. Evo do sada nista...

Isto su i meni odgovorili ali sam se snasao.
Poslao u petak pm poruku Vic@RS na oficijelnom raspberry pi forumu i covek odmah odgovorio da ce po hitnom postupku istraziti sta se desilo.
Isti dan dobijam poruku od RS Componentsa u kom se izvinjavaju i kazu da ce uraditi redispatch posiljke.
Danas stize email od DHL-a sa brojem posiljke i trackingom.
Dakle, na raspberry pi forum i salji pm Vic@RS.

Stigao Raspberry Pi!
Poslali u ponedeljak primio malopre.
Mislio sam da ce posta uruciti kad ono AKS.

@kalehri Poslao sam PM Vic@RS, nista ne odgovara evo od petka. Takodje sam ponovo poslao mail Rasperry timu i dobio odgovor da ce istraziti i uraditi re-dispatch asap. Aj da vidimo... Preterali su bas, cekam od Jula !!!

Mozda mu zatrpali inbox pa odustao od komunikacije. Meni je odmah odgovorio i sutradan poslao.

Koliko sve ovo kosta sa sve shippingom? Koliko moze da se iskoristi za pustanje HD materijala na TV-u?

Moze.
Stavio sam OpenELEC na RPi, mount-ovao NAS, pustam sa njega filmove i serije (uglavnom 720p ali pusta i 1080p i matore xvid-e) i radi dobro. Prepoznaje serije, pamti sta je odgledano, podrzava nastavljanje filma od momenta do kog je prethodno gledano sl.

@Solesoslav
Za moj ukus nije uopste jeftin za kolicinu muzike koju pruza....mozda bih pre rekao ako imas viska para i ne znas sta ces sa njima da kupis i ovo, u protivnom ako nemas za bacanje, koji ce ti.

Preko RS Components kosta 34€ (28€ sam RPi + shipping 6€).
Dobijes ga na ruke...

Koliko sve ovo kosta sa sve shippingom? Koliko moze da se iskoristi za pustanje HD materijala na TV-u?
RS Stock No. Qty Description Unit Price Goods Value
756-8308 1 Raspberry Pi Type B Single Board Computer 27.40€ 27.40€
726-3053 1 Micro USB Euro power supply for Raspberry Pi 6.20€ 6.20€
Case-CLR 1 Raspberry Pi Type B Case - Clear 5.06€ 5.06€
Running Total 38.66€
Standard Delivery (Despatch expected within 19 week(s)) 6.28€
Order total 44.94€

Grand total: 44.94€
Raspi, kuciste i strujni adapter 45 evra sa dostavom.

Solesoslav, ako budes kupovao, preporucujem da kupis kuciste, jer ga posle sam neces napraviti, a solidno je. Sto se tice napajanja, standardno MicroUSB, to se moze naci na svakom cosku...

^ +1 Uzmi kuciste, adapter nemoj. Oni se makar mogu naci na svakom koraku.

Raspi je osetljiv sto se tice adaptera.
Ovaj adapter daje 1200mha dok je minimalna preporuka 700mha.
Ako se klokuje i jos nesto prikljuci na USB, potrosnja raste i ako je adapter neodgovarajuci, dolazi do problema.
Mislim da je dobro kupiti proverenu stvar.

Svi danasnji telefoni dolaze uglavnom sa 1A punjacem. Toga makar ima na pretek. Ali ok, ako nisi imao, to je druga stvar. 🙂

Imao sam od Samsunga od 550mA ali nije dovoljno.
5 evra nije skupo izasao. 🙂

Ja sam uzeo taj adapter i radi ok sa RPi-em, al su nesto sjebali konektor (kao da je kraci) i ne mogu njime da punim ostale MicroUSB uredjaje koje imam...

Stig'o mi mail jutros, kaze
Поштовани,

Претходних година показали сте интерес за производе из наше понуде и користили сте међународне странице RS Componentsa. Имамо за Вас одличну вест.

Од сада нашу понуду од 600.000 производа можете прегледавати на RS страницама на СРПСКОМ језику с приказом цена у ДИНАРИМА.

Уз то вам одобравамо и 10% попуста за све производе које наручите преко нових Веб страница.

Погледајте наше нове странице и искористите свој попуст.

WEB RS СРБИЈА
Evo ga:
Kod:
http://hr.rsdelivers.com/rs/product/raspberry-pi/raspberry-pi-type-b/raspberry-pi-type-b/7568308.aspx
4240 RSD, mislim da nije mnogo ako ne moram da brinem o carini i ostalim glupostima...

10 evra je skuplji od internacionalne verzije sajta.
Treba videti koliko naplacuju dostavu i da li je uracunat PDV u cenu.

RPi konacno stigao 🙂 skoro da sam zaboravio na njega, cekao sam od leta. Stavio OpenElec, povezao CRT tv na kompozitni, sljaka fino.

Stigao davno, platio negde oko 45 Evra sa kucistem i adapterom, stavio OpenElec, radi ko zmaj kad je multimedija u pitanju. Medjutim, imam dve-tri stvari koje nikako ne mogu da resim, nisam linuxas niti imam preterano vemena i ambicija da to postanem. Elem, na OpenElecu ne mogu da surfujem, to mi je prvi problem, nema browsera, drugi problem sa OpenElecom je taj da imam m3u play listu sa iptv kanalima i htio bih da gledam tv preko RPi ima li neko ideju kako da to resim, na pc-ju i mac-u instaliram vlc i radi OK, ali ovde nema VLC. Mozda treba da koristim neku drugu distribuciju, ili mozda postoji neka distribucija koja kombinuje XBMC i neki drugi linux, sve mi je tako konfuzno, ali ako nista znam sta mi treba 😀 Svaki predlog je dobrodosao.

Jel ovo varijanta debian + xbmc ili isto kao OpenElec ide pravo u XBMC, ne skontah ovako na prvu?

Probao, koliko mogu da vidim isto OpenElec boota se ravno u xbmc.

Ako ne zelis automatski boot u XBMC, onda instaliraj Rapbian i XBMC .deb fajlove pa onda startuj XBMC kad hoces.

Nazad
Vrh Dno