Šta je novo?

Canon G15 vs Nikon P7700

jaygee

Slavan
Učlanjen(a)
01.12.2006
Poena
320
Iako sam poslednjih mesec dana bio u fazi da mi je malo falilo da uzmem Canon 600D, ipak sam shvatio da bi mi slr samo predstavljao preveliku obavezu (da moram stalno da ga koristim i nosim i vise se bakcem sa ucenjem kako-sta) i brigu (da mi ga neko ne ukrade na plazi dok sam u vodi) te sam se odlucio da uzmem nesto sto je verovatno veoma prikladnije amaterima poput mene (lak za nosenje i nema dodatnih troskova za objektive), a davace izuzetne rezultate uz povremeno amatersko manuelno podesavanje kako bi se recimo dobio neki fin portret sa lepim bokehom (valjda je to moguce sa ovim aparatima??) ili lepa nocna fotografija grada...
Znaci, dve su opcije za sada koje sam uzeo u razmatranje, ako ima jos nekih opcija (Panasonic LX-7?), napisite to ovde.
Popularna G serija Canona je cini se iz modela u model sve bolja, dok mi se kod Nikona dopada sto ima pokretljiv ekran i 30fps za video i malo veci zum.

nikonp7700_mini.jpg

canon-g15.jpg

Kakva su vasa misljenja? Hvala.

Ukratko, po meni je bolji izbor Nikon P7700, ja sam i govorio o tom modelu u foto podforumu, pogledaj mojih nekoliko postova. Prezadovoljan sam njime, veoma brzo fokusira i ima sva moguća manuelna podešavanja. takođe, ima i potpuno obrtni LCD ekran, dok G15 ima samo fiksni ekran pa zaboravi na autoportrete sa G15-com.

Ja bih išao na P7700 da sam na tvom mestu, pročitaj neki od review-a sa neta i uporedi ova dva. Ima još nešto, za tu cenu od 619 evra koju ima Canon G15 on nudi premalo, a već Canon G1X ovde kod mene u Saturnu košta smešnih 20 evra više a daje DALEKOOOO bolje fotografije.

Evo ti uporedne cene iz Nemačke, dakle :

Canon G15 : http://www.saturn.de/mcs/product/CANON-Power-Shot-G15,48352,241272,504756.html - 639 evra
Canon G1X : http://www.saturn.de/mcs/product/CANON-PowerShot-G1-X,48352,241272,409991.html - 619 evra
Nikon P7700 : http://www.saturn.de/mcs/product/NIKON-Coolpix-P7700,48352,241272,455872.html - 439 evra

Ubedljivo ti se najviše isplati Nikon P7700, ja te pare ima sve što Canon G15 NEMA, i još imaš podršku za eksterni blic, i puno drugih dodataka.

Ali, ako zaista hoćeš kvalitetan aparat, a ne nervira te to što je aparat malo omalen i ne leži baš dobro u ruci, onda je jedino rešenje ovo:

http://www.saturn.de/mcs/product/SONY-DSC-RX100-schwarz,48352,241272,377991.html - šampion po kvalitetu fotke u svim mogućim situacijama, ali nema obrtni ekran niti podršku za eksterni blic. Šteta što ima ove mane, inače je šampion po kvalitetu slika i ostavlja u prašini kako Canon G15 tako i Nikon P7700. Jedino je od Sony RX-100 malo bolji Canon G1X , ali je GLOMAZAN i nezgrapan za korišćenje zbog svoje veličine.

Ja se isto troumim, čekam 18. decembar za kada ima nekih najava da će cena još dodatno pasti, pa ću verovatno i ja uzeti Nikon P7700.

Jedino je od Sony RX-100 malo bolji Canon G1X , ali je GLOMAZAN i nezgrapan za korišćenje zbog svoje veličine... pa ću verovatno i ja uzeti Nikon P7700.

Kosta po svom obicaju nema bas pojma o cemu prica, tako da zaobidji negove ekspertske procene. Evo npr sta je tu glomazno a sta nije.
7700vsG1x.jpg
Canon G1X ima najveci senzor od ovih kompakta i najblizi je po kvalitetu fotki DSLR-ovima, barem prema onome stop sam video na netu. Sto se tice bokeha, ako ga kompakt uopste moze imati onda je to ovaj.
Ove digitalce sa 1/1.7" senzorom naprosto ne bih razmatrao ukoliko si vec resio da dresis kesu.

Poslednja izmena:
znam ljudi, ali to je 150 dolara vise. odakle mi? ionako ovo uzimam na kredit kod ujaka. jedino da ga pitam da mi odobri veci kredit ali nisam siguran da sam kreditno sposoban za toliki zajam! :)

Pa za malo bokeha, rx100 ili g1x. U suprotnom pre bih isao na s100, bar ces ga nosti cesce. A ovi kvazi napredni kompakti poput g15 su prilicno besmisleni IMHO, kad prave fotke zanemarljivo bolje od aparata tipa s100 (ili koji je vec najsveziji), a mnogo su glomazniji.

A micro 4/3 sistem nisi uzimao u obzir ? Jeftiniji je od ovde ponudjenih varijanti a opet ima dosta veci senzor od svih ;)

Pogledaj poredjenje velicine senzora ovde...

I jos jednom da ponovim sto puta ispricanu pricu, Canon G15 ima isti senzor kao s100 npr ali je duplo veci, sta vise s100/110 ima veci otvor blende. Ja se nikada ne bih dvoumio sto se toga tice !

Inace, cisto da bacim svoj sud, ako hoces kompakt uzmi Canon s100/110 ili ako imas para za bacanje rx100, ako hoces nesto bolje idi na micro 4/3 a opet vise od toga DSLR. Preskoci te varijante g15, ogroman aparat, nimalo zgodan za nosenje a senzor kao kod maleckog s100 :))

Da, pa to sam upravo i ja rekao, a gospodin Nepobedivi me je ocrnio kao da ja ništa ne znam...strašno. Molim vas da ignorišete sve nečovečne i neljudske postove koje dolaze od dotičnog gospodina Crnog ( tj. Marti Misterija za neupućene :) ) jer je njegov cilj samo da zakera i pametuje, ništa drugo.

Da se vratim sad na temu, ako hoćeš kompakt uzmi lepo kao što ti savetuje član DeuS.Mikelle, ili Canon S100 ili S110, ali DEFINITIVNO dobro razmisli o kupovini Sony RX-100 jer za te pare NEMA BOLJEG aparata, što se kvaliteta fotki tiče. Ako ti ne smetaju njegove mane, o kojima pišem neposredno ispod, onda je za tebe definitivno Sony RX-100 aparat na duže staze.

Niko nažalost ne govori o njegovim manama, upravo zbog tih mana ja ga ne mogu razmatrati, jer mi trebaju dodaci te podrška za eksterni blic i potpuno rotirajući ekran, što nažalost RX-100 nema, pa kad ja odlučujem o kupovini oko 15. decembra odlučiću se za model koji ima sve ove karakteristike, što je ili Nikon P7700, ili Panasonic G5 ili Canon G1X.

Molim da se moj post dobro pročita i da se ne spamuje nepotrebno, ljudi naučite da poštujte tuđa mišljenja. Hvala unapred na razumevanju.

^OFF - Izvini ali kakvi ti dodaci "trebaju" za kompakt i kad nameravas da koristis externi blic? Ne prebacujem, samo mi stvarno nije jasno?
ON topic - Elem kad vec komplikujemo coveku izbor, da dodam da i pored svih m4/3 ima i aps-c varijante, npr sony nex f3 ili samsung nx1000, sve za slicne pare :d

Recimo da idem često na koncerte gde mi treba jak blic i eksterni mikrofon, da bih sve to snimio kako sam ja zamislio. A i u drugim situacijama, uglavnom po mračnom ili oblačnom vremenu, itekako vredi kupiti iole valjan eksterni blic, npr. Nikon SB-710 ili skuplji SB-900.

ON Topic: Ako zaista hoćeš kvalitet, nažalost u toj situaciji nećeš imati veliki zum ali tako je kako je, onda pazari ili Sony RX-100 ili Canon G1X. Pošto vidim da nisi sklon da kupuješ sistem na kome se menjaju objektivi (micro 4/3 ili APS-C sistem) jedan od ova dva i svakako nema greüke. Samo treba da prelomiš u sebi da li ti je važan obrtni ekran i podrška za eksterne bliceve koga ima Canon G1X, ili ti to nije bitno.

A micro 4/3 sistem nisi uzimao u obzir ? Jeftiniji je od ovde ponudjenih varijanti a opet ima dosta veci senzor od svih ;)

Dopada mi se predlog, ali nisam o tome razmisljao jer su jednostavno mnogo skuplji od tih tzv. top prosumera.
Ortak ima Nex5 ja mislim, i znam da je skup ko oko bio, nisam gledao cene sada, ali verovatno je taj Nex5 vec mator sad. Isto tako postoji i ovaj novi Canon ne znam mu oznaku ali je 800$ sto je mnogo covece....

Voleo bih jedan takav da uzmem sa osnovnim kit objek. 18-55 i dodam jos jedan 50mm fiksni ako moze, to bi bilo lepo, a ne preglomazno za nosenje.

Super je Sony nex kao koncept, ali ja kada sam uzimao mirrorless Sony nije imao nikakvu ponudu objektiva pored kit-a .... uglavnom da ne bih izmisljao rupu na saksiji, ali manje vise, kvalitet fotografije je srazmeran velicini senzora.. a i Sony i micro 4/3 imaju neuporedivo veci senzor od ovih u prosumeru ( a da nije g1x koji kosta kao Nikon d7000 ). Micro 4/3 imaju daleko bolju ponudu sto se tice objektiva i svakako i m4/3 i nex mogu da koriste manuelne objektive preko adaptera. Imas olympus Mini tipa epm1 koji kosta sa kit objektivom nesto vise od 300 evra ... samo se malo raspitaj ;) Takodje sumljam da je nex3 nesto puno skuplji !

Da, pa to sam upravo i ja rekao, a gospodin Nepobedivi me je ocrnio kao da ja ništa ne znam...strašno. Molim vas da ignorišete sve nečovečne i neljudske postove koje dolaze od dotičnog gospodina Crnog ( tj. Marti Misterija za neupućene :) ) jer je njegov cilj samo da zakera i pametuje, ništa drugo.

Drug Crni :eyebrows: te vise puta lepo zamolio u raznim postovima da ne pises o stvarima o kojima ocigledno malo ili nista ne znas! Narocito si mi iritantan a ja to ne skrivam, sta da radim ne umem drugacje :d , kad krenes drugima da savetujes sta da kupe, pri cemu nista od toga nemas, ili nisi koristio (ne racunam opipavanje po Saturnu! :d ), ili ne razumes ili prosto nemas pojma o cemu govoris. Kao sto sam ti reao u odgovoru na tvoj pm, cika Crni ce uvek biti tu da te podCeti da pricas kojesta!

Ja bih išao na P7700 da sam na tvom mestu...

.. uzmi lepo kao što ti savetuje član DeuS.Mikelle, ili Canon S100 ili S110, ali DEFINITIVNO dobro razmisli o kupovini Sony RX-100 jer za te pare NEMA BOLJEG aparata, što se kvaliteta fotki tiče.

... evo vidis, snishodljivost je jedna zaista losa osobina.

Da se vratimo na temu, jel ti hoces da menjas objektive ili ne?
Ako neces canon s90/95/100/110 ce ti u tom slucaju (manjak kesha) biti jednako dobra alternativa.
Ako hoces onda je to druga prica... mi se ovde raspisali, expert from Dojchland narochito, a ti na kraju ipak ne znas sta hoces...
... ili reci ti nama koliko para ces da potrosis pa da se tu onda zaigramo! :)

Poslednja izmena:
ako cu sa izmenjivim objektivima na mirrorlessu da dobijem znacajno bolje fotke nego od top prosumera, a za slicne ili iste pare, onda se ne bih bunio ni da se menjaju objektivi, s tim sto mi deluje da svi ti mirrorless imaju vrlo ogranicen izbor dodatne opreme ukljucujuci i objektive. mislim da bih do 600$ mogao trenutno da dam. aparat bi bio kupljen u americi.
razmisljam da bih mozda i sa 50mm fiksnim objektivom na 600D imao ne toliko glomazan komplet tj. nista manje glomazan od nekog mirrorlessa ili kako se vec ti zovu (ili G15, G1X i sl.). ali nekako i dalje mislim da bi mi mnogo koristio aparat koji ima rotirajuci ekran, jer bih snimao periodicno i neke video materijale tipa promotivni spotovi i sl.

P.S. Nekako mi deluje da sa pomenutim Canonima tipa S100 ne bih mnogo otisao u napred u odnosu na moj F70 koji trenutno imam.

Poslednja izmena:
ako cu sa izmenjivim objektivima na mirrorlessu da dobijem znacajno bolje fotke nego od top prosumera, a za slicne ili iste pare, onda se ne bih bunio ni da se menjaju objektivi, s tim sto mi deluje da svi ti mirrorless imaju vrlo ogranicen izbor dodatne opreme ukljucujuci i objektive. mislim da bih do 600$ mogao trenutno da dam. aparat bi bio kupljen u americi.
razmisljam da bih mozda i sa 50mm fiksnim objektivom na 600D imao ne toliko glomazan komplet tj. nista manje glomazan od nekog mirrorlessa ili kako se vec ti zovu (ili G15, G1X i sl.). ali nekako i dalje mislim da bi mi mnogo koristio aparat koji ima rotirajuci ekran, jer bih snimao periodicno...

Razlika izmedju mirrorlessa i 600D nije toliko u velicini tela koliko u izboru malih objektiva. Ako kupis mirrorless sa nekim palacinkama, imacesh gabaritno manji sistem, samo ce to da te kosta mnogo :) Kod Canona to je jeftinije za iste objektive, ali je sistem veci pa sad odaberi. Ono sto ja uvek govorim je da za oba moras da nosis "dedicated" torbu i ja zato nikakvu prednost takvog manjeg sistema ne vidim. Ako aparat ne staje u dzep ili neku torbicu koju svejedno nosis sa sobom, meni je svejedno da li cu da imam EP3, 600D ili 5D, za sve moras da nosis nekakvu torbu/ranac...

neke video materijale tipa promotivni spotovi i sl.

Mozda si malo previse optimistican, ali to bas ne ide tako, kupis najjeftinije telo i objektiv i krenes da radis promotivne spotove :d

Za pare koje on hoce moze stvarno da bira, za 600 dolara ima bas solidan izbor. A realno Oly PM1 i Pana 20mm + Kit ce ubiti sve od tih kompalt/zoomera i gluposti i jos ce mu ostati para i na sve to PM1 i 20mm ili 14mm staju u dzep komotno. Ja sam bre mog P1 i Pana 20mm nosio u dzepu od sorca a u jaknu jos strpam i cigare u isti dzep.

Ne znam gde kupujes to ali ima po evropi sad i PL3 i PM1 na akcijama za smesne pare tipa 350 dolara kit za PL3 ili 250 kit za PM1, uzmes jedan od ta dva i nadjes neku Pana ili Oly palacinku za njih i zavrsio si problem. Inace Oly i Pana tj m4/3 ima pokriveno skoro sve ili ti apsolutno sve za amaterske potrebe. Izbor objektiva je sad bas bas veliki.

Poslednja izmena:
Za pare koje on hoce moze stvarno da bira, za 600 dolara ima bas solidan izbor. A realno Oly PM1 i Pana 20mm + Kit ce ubiti sve od tih kompalt/zoomera i gluposti i jos ce mu ostati para i na sve to PM1 i 20mm ili 14mm staju u dzep komotno. Ja sam bre mog P1 i Pana 20mm nosio u dzepu od sorca a u jaknu jos strpam i cigare u isti dzep.

Ne znam gde kupujes to ali ima po evropi sad i PL3 i PM1 na akcijama za smesne pare tipa 350 dolara kit za PL3 ili 250 kit za PM1, uzmes jedan od ta dva i nadjes neku Pana ili Oly palacinku za njih i zavrsio si problem. Inace Oly i Pana tj m4/3 ima pokriveno skoro sve ili ti apsolutno sve za amaterske potrebe. Izbor objektiva je sad bas bas veliki.

+1, Fak jea !

koliko ja vidim, ipak cu se vratiti na Nikon 5100 ili Canon 600D... Drajveru, kada sam spominjao promotivne spotove, nisam mislio sada da radim kao Satchi&Satchi, vec samo za licne potrebe tipa manjih putopisa i sl. :)

Nazad
Vrh Dno