Šta je novo?

Windows 7 - šta sve sme da se briše

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poena
1,105
Moja oprema  
CPU & Cooler
Xeon 5650 (6c/12t) @ 3,7Ghz
Matična ploča
MSI X58
RAM
48Gb HyperX DDR3 @ 1666Mhz
GPU
Gigabyte 1060 6Gb
Storage
256Gb 850Pro + couple of AliExpress SSD's
Zvuk
Creative
PSU
Zalman ZM600-HP (Heat-Pipe :) )
Kućište
Alexander Weiss (glass front + glass side)
Monitor
AOC 32" IPS
Miš & tastatura
G602 & Drevo 87 key (Red Switch)
Ostale periferije
MX Master 2 & K380
Mobilni telefon
Moto G9 Plus
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Ukratko, odradio sam sve što sam znao, W7 i dalje raste i opterećuje C: particiju.
"Slika" C: izgleda ovako:
http://i.imgur.com/TU6k7.png
Šta od ovoga sme da se obriše, kako da se ponovo ne pojavljuje (servisi) i ima li pomoći bez da se particija ne povećava?

----------

Najlakši i najbeznedniji način čišćenja je da pokreneš Disk Cleanup for Windows i štikliraš sve opcije kao i pod more options system restore and shadows copies.

Da napomenem da Java jezik u poslednjim verzijama dozvoljava 32GB za temp fajlove (ranije je bilo 1GB) pa ako vam nesto puni sistemsku particiju da znate da je to. Smanjite velicinu Temp fajlova na 1GB u Control Panel/Java.

Windows\SoftwareDistribution\Download moze da se brise

Udarite ovu
DISM /online /Cleanup-Image /SpSuperseded
komandu u cmd da smanjite winsxs folder, ja sam tako smanjio skoro 4GB!

Poslednja izmena:
Daj spisak šta bi hteo da brišeš i koje servise nekoristiš odnosno koje si već skinuo ili planiraš da skineš. Na osnovu one slike se ne može ništa konkretno reći

Šta je Native Images?
Kakvi su ono veliki fajlovi (.msp) u Installer direktorijumu?
Speech ne koristim, sme folder da se obriše?
Backup pod-dir. u "winsxs" služi čemu?
MSOCache? AV_Logs? Recovery?

Samo pitanje, pošto i mene ovo zanima: meni je folder Windows (Win7 Home Premium x64 ako ima ikakve veze) posle nekih 14 meseci narastao na 19.1GB. Koliko je inače veliki posle čiste instalacije? Win je up-to-date.

Uvek postoji neki rizik kad se rucno brise. Instaliraj Argente Utilities, ili Jet Clean (ili oba), pa im pusti disk cleanup da pobrisu *.tmp i slicne fajlove. (nije zgorega ni da srede registry o istom trosku, mada nebitno za tvoj problem).

Šta je Native Images?
Kakvi su ono veliki fajlovi (.msp) u Installer direktorijumu?
Speech ne koristim, sme folder da se obriše?
Backup pod-dir. u "winsxs" služi čemu?
MSOCache? AV_Logs? Recovery?

.MSP files su Microsoft patch files odnosno raznorazne zakrpe, hotfix i slično
winsxs čuva paa raznorazne stare dll

Najlakši i najbeznedniji način čišćenja je da pokreneš Disk Cleanup for Windows i štikliraš sve opcije kao i pod more options system restore and shadows copies.

Ručno pak brisanje sadržaja je uglavnom bezbedno ali uvek postoji rizik.

Da napomenem da Java jezik u poslednjim verzijama dozvoljava 32GB za temp fajlove (ranije je bilo 1GB) pa ako vam nesto puni sistemsku particiju da znate da je to. Smanjite velicinu Temp fajlova na 1GB u Control Panel/Java.

dobar tip

Zahvaljujem na savetu,evo sam i ja smanjio

Sveze sam reinstalirao Win 7 x64. Zaboravio sam kako sve lepo izgleda pregledno sa nezaostalim folderima. Pa sam hteo da pitam da li smem da sakrijem (hidden) sve foldere od Microsoft-a (Microsoft Games, Windows Defender, Windows Journal itd) koji se nalaze u program files i program files x86? Da li ce ih 'videti' aplikacije kada im budu trebale? To bi vise uradio iz razloga sto ne postoji ni jedna savrsena uninstlacija i svuda ostavlja prazne foldere, sitne fajlove itd. Sa ovim bi bas imao preglednost ovih foldera.

Hoce, videce svi sem tebe, ja radim obrnuto, hocu sve da vidim.

Ako je tako odlicno. Posto koristim TC, sproveo sam ikonicu sa komandom u baru gde samo kliknem i odma otkrije ili sakrije sve foldere i fajlove koji su hidden tako da brzo i lako sve nadjem sta mi treba.

Predlazem da se proverene komande, direktorijumi i fajlovi koji mogu da se obrisu edituju u prvom postu i da bude tema vezana za bezbednost brisanja nepotrebnih fajlova.

Vrh Dno