Šta je novo?

Targo Telekom

Evo uradio sam i ja tracert ka tom tvom serveru i kao sto dzonishv kaze ocigledno paketi putuju do Slovenije i opet nazad...zanimljivo. Ali ono sto sam primetio i kod tebe ovde a i kada sam ja radio tracert ka nekin drugim serverima jeste to da ping poprilicno oscilira na prva tri hopa a mislim da to ne bi nikakao smelo. U pitanju su targovi serveri. Evo i slika. Da li jos neko sa targo telekomom moze da pinguje njihov server pa da vidimo da li i drugima toliko oscilira ping? Ovaj server konkretno, prvi hop posle modema: 130.180.240.1 Sta to onda znaci? Da li to da su im serveri preoptereceni ili sta? Da li neko zna odgovor ?Da napomenem da nisam nista skidao i da mi nisu radili torenti ili bilo sta drugo sto bi moglo da utice na oscilacije u pingu.

Pogledajte prilog 100631

Pogledajte prilog 100632

Pogledajte prilog 100633

Jel bi mogao neko sa targo telekomom da pinguje ovaj prvi hop ka njihovom serveru i vidi imali zagusenja kao i kod mene?
I da li bi neko mogao da kaze zasto je to tako ? Da li su im preoptereceni serveri ili je nesto drugo po sredi?Mislim u pitanju je prvi hop do servera zasto ping toliko skace???

Ma može. Load balancing postoji kod svakog vida internet provajdinga. Optiku ne čine samo optički kablovi, već brdo servera i backbone linkova.

Google uvodi kod svakog svog korisnika 1Gb/s up i dn pazi kod svakog pojedinacnog a to je optika koilo i ovo kod TT-a tako sto nebi TT to mogao vec nude ali po paprenim cenama...Ja sam tako to svatio tako da sto prica Dautovic je tacno osim ako TT koristi drugu tehnologiju u odnosu na Google...

Poslednja izmena:
Google uvodi kod svakog svog korisnika 1Gb/s up i dn pazi kod svakog pojedinacnog a to je optika koilo i ovo kod TT-a tako sto nebi TT to mogao vec nude ali po paprenim cenama...Ja sam tako to svatio tako da sto prica Dautovic je tacno osim ako TT koristi drugu tehnologiju u odnosu na Google...

Google je pokrenuo eksperimentalnu mrežu po principu prijava, tj. 1100 gradova je učestvovalo na konkursu, a samo je Kansas City MO i Kansas City KS dobio tu privilegiju da Google krene sa razvojem optičke mreže. Uporedo sa tim i oprema koju koriste je razvijena prema njihovim potrebama.

Neka se neki ne začude, ali kablovi kod Googla idu po banderama zanimljivo... :) Google Fiber - Bringing Ultra High-Speed Internet to Kansas City

Up to one gigabit upload & download speed • Full channel TV lineup • 2 year contract • No data caps • Nexus 7 tablet • 1 TV Box • Storage Box • Network Box • 1TB Google Drive • $120/mo + taxes and fees

Up close with the Google Fiber hardware in Kansas City

Poređenje Google vs TT uopšte kako kažu nemože da se poredi niti bilo kakvih dodirnih tačaka osim optičkog kabla mogu da imaju, jer sama mreža i infrastruktura Google kompanije je druga priča u odnosu na TT infrastrukturu (ovo se odnosi na sam Data Centar i opremu koja se koristi)

Evo kako to izgleda i u praksi: Google Fiber: Speed Testing FACEBOOK, YOUTUBE, and NETFLIX

A glavni problem bi bio uopšte ponuditi takvu uslugu, jer cena po 1mbps iznosi 4,2 eura u veleprodaji, ostalo možeš sam izračunati, a i da spuste cenu na 0,5eura opet nema isplativosti tj. nikakve ekonomske računice da neko ponudi kao Gooogle 1gbps po ceni od 120$ ili 70$ mesečno...

Veliki Telekom Srbija AD ima 160gbps link, a kada bi se poredio sa Google to mu dođe 160 korisnika :) i ode ceo link, naravno da svi korisnici maksimalno opterete link :)

Cogent nudi na svom čvorištu 100mbps za 385 eura, a od njega do tebe ti sam razvlačiš infrastrukturu itd...

Poslednja izmena:
Kod nas ponuda 1Gbps SLA za 1000~1500€

Veliki Telekom Srbija AD ima 160gbps link, a kada bi se poredio sa Google to mu dođe 160 korisnika :) i ode ceo link, naravno da svi korisnici maksimalno opterete link :)

Cogent nudi na svom čvorištu 100mbps za 385 eura, a od njega do tebe ti sam razvlačiš infrastrukturu itd...

Ako se ne varam SBB ima oko 75.000 korisnika Interneta a imaju link 35 Gb/s ka inostranstvu (informacija sa njihovog sajta), jel moguce da oni jedan bit preprodaju 20ak puta?

Pa to rade svi provajderi, nikad se ne računa da svi korisnici sve vreme koriste 100% svog linka. Oni malo napredniji koji koriste torrent i sl. 24/7 da, ali oni su u ukupnom broju korisnika malobrojni. Većina korisnika ima daleko manje iskorišćenje.

Kod ISP-ova koji su debele potcenili potrebe korisnika, tj. previše preprodali lako je to primetiti jel imaju usporenja u određeno doba dana. Npr. KDS kod kog sam prethodno bio je uglavnom imao brzine koje sam plaćao - sem u periodu od 18-22h kad je bio užas živi.

Zato za kučne korisnike ti svi kažu imaćeš brzine do XX/YY, niko ne garantuje da ćeš stalno toliko imati.

Pogledaj koliko koštaju simetrični linkovi za pravna lica sa garantovanim protokom, pa će ti sve biti jasno.

Poslednja izmena:
Evo kako to izgleda i u praks

Mene ovo ni najmanje nije odusevilo... ocigledna je solidna kolicina laga, facebook se vuce kao na ADSL-u, tube je OK ali nista impresivno, ovo moze mnogo bolje... dzaba D/L speed (koji mozda par servera na svetu moze da iskoristi 20-30%)... kad je ping ocigledno osrednji i sve sto radi ima lag... sustinski nebitno... i sa 4-5 mbit/s se moze svuci za dan dovoljno da se gleda narednih nedelju najmanje... a za nekoga i vise... realno kad TT i ostali daju 40/20 mbit/s kao neke normalne pakete vise od toga nece biti potrebno kucnom korisniku u dogledno vreme (dok su sadrzaji 1080p barem).

Sta ljudi ovde zaboravljaju, je da internet na obicnom kopujuteru moze da ostvari najvise nekih 35-40 MB, jer jednostavno sam hard disk ne moze brze da radi (sem ako ne radite RAID0 ili koristite ssd). Na onom videu za google fiber imate klasican primer toga, internet je toliko brz da stvari koje usporavaju surfovanje su same preformanse kompjutera i sama brzina browser-a.

Stiglo mi danas obaveštenje od Telekoma uz račun za fiksni telefon sa ponudom za ADSL pakete Net 5 (5/1 Mb/s) 1.500din, Net 10 (10/1 Mb/s) 1.900din, Net 20 (20/10 Mb/s) 2.800din. Samo sam se nasmejao kad sam pročitao :D
Inače, u ovih nepunih mesec dana od uvođenja Targo Duo20 paketa, samo jednom sam imao pucanje neta (svih 5 lampica je radilo u tom trenutku, ali nije bilo neta, ugasio sam i upalio ONT i proradilo je opet). Vrlo sam zadovoljan :)

Sta ljudi ovde zaboravljaju, je da internet na obicnom kopujuteru moze da ostvari najvise nekih 35-40 MB, jer jednostavno sam hard disk ne moze brze da radi (sem ako ne radite RAID0 ili koristite ssd). Na onom videu za google fiber imate klasican primer toga, internet je toliko brz da stvari koje usporavaju surfovanje su same preformanse kompjutera i sama brzina browser-a.

To je opet 280 - 320 Mb/s a nisam video toliki protok kod naših provajdera :)

Moji diskovi u piku upisuju oko 150 mb/s, a nisu SSD, a i to je besmisleno ko kaze da browser prvo pise na disk pa prikazuje? Cak i da je tako kolicina podataka na prosecnoj strani nije ni 10 mb, sto je opet delic sec. da se upise, a ovo lagujeeeeeeeee mnogo gore od toga.

Koliko je obican net brz (ADSL 4) sam najbolje video kad sam posle C2D presao na i7 Sandy... net prosto leti (brzina renderovanja web stranica)... bukvalno se sve desava 5-10x brze... tesko objasniti... kompleksne strane (napr. blic 500+ komentara)... gotovo trenutno... na c2d to traje.

Pa zavisi od HDD-a recimo ja imam 3 HHD-a i kada prebacujem sa 500 na 1,5 ili 2 TB brzina ide 50 do 60 MB/s a kada recimo prebacujem sa 1.5 na 2 TB ili obrnuto onda brzina varira izmedju 100 i 130MB/s a nisu mi u raid i tako slicnom modu ...

Poslednja izmena:
Evo nakon nekih 10-15 dana koriscenja, i hvalospeva napisanih u ovoj temi, malo i da kritikujemo.

.
.
.
.
.

Ostaje mi jos 15-ak dana da odlucim da li cu ih zadrzati jer pored odlicnog dl/ul, ovo me je zesce smorilo. Kanta od adsl-a da ima bolji ping.

Update

Nije Targo kriv, već Orion. Ne koriste sox - interkonekciju i zbog toga rute idu van države, po ponovo u nju preko Telekoma. Zapravo, fizički Orion jeste povezan sa ostalim provajderima preko sox-a, ali zašto ne koriste te rute ili ih koriste za nešto drugo... ko će ga znati.

Telnet na Targotelekom modem

Da li si uspeo da pokrenes neku komandu nakon telnetovanja i ako jesi koju?
Nakon logovanja koju god komandu da sam uneo vrati mi prazan prompt.

Izgleda da ovaj ruter imaju ozbiljan bezbednosni propust.
Port 23 je otvoren, tako da svako moze da se telnetuje na njega sa root/admin.
Promena pasvorda preko web interfejsa ne pomaze. Tj. za telnet pasvord ostaje isti.
U setingu rutera ne vidim opciju za blokiranje/gasenje telneta.
Jedino sto moze da se uradi je forvardovanje porta 23 na neki visoki port
na nepostojecem racunaru na lokalnoj mrezi.

Pozdrav i svako dobro

Hmm, ako ONT staviš u bridge mod i iza njega neki normalan ruter, rešavaš sve probleme istog.

ONT tada nema javni IP, pa samim tim ni bilo kakav bezbedonosni propust :)

Prvo uneses enable. Dalje ces da vidis sa help. Meni licno je najinteresantiji ulaz u linux shell (system/shell ili skraceno s/s).

Prvo uneses enable. Dalje ces da vidis sa help. Meni licno je najinteresantiji ulaz u linux shell (system/shell ili skraceno s/s).

To je to! Shell je najzanimljiviji naravno :) npr 'iptables -L -n' list firewall rules

Dovoljno je da pokrens komandu
iptables -R ACL 5 -p tcp --dport 80 -j ACCEPT

i dobijas pristup portu 80 sa javne adrese, odnosno pristup web interface-u sa javne adrese.

Ovo je definitivno ozbiljna sigurnosna rupa!

Poslednja izmena:
To je to! Shell je najzanimljiviji naravno :) npr 'iptables -L -n' list firewall rules

Dovoljno je da pokrens komandu
iptables -R ACL 5 -p tcp --dport 80 -j ACCEPT

i dobijas pristup portu 80 sa javne adrese, odnosno pristup web interface-u sa javne adrese.

Ovo je definitivno ozbiljna sigurnosna rupa!

U direktorijumu /mnt/rwdir se nalazi konfiguracioni file runtime_rg.xml u kome se nalaze svi conf parametri ukljucujuci i password-e u clear text-u za WiFi, web interface...

cat /mnt/rwdir/runtime_rg.xml | grep -i pass

Evo primera (username i password za web interface):

<Username>telecomadmin</Username>
<Password>nE7jA%5m</Password>

Password je izgleda isti na svim ruterima.

Toliko o security-iju.

Poslednja izmena:
Jedino sto moze da se uradi je forvardovanje porta 23 na neki visoki port
na nepostojecem racunaru na lokalnoj mrezi.

Moze da se zatvori iz shell-a sa iptables komandom.
Samo jos treba naci gde cuva rulove kako bi promenjeni rule ostao permanentan (pristuan i nakon reboot-a rutera).

Pozdrav

Hmm, ako ONT staviš u bridge mod i iza njega neki normalan ruter, rešavaš sve probleme istog.

ONT tada nema javni IP, pa samim tim ni bilo kakav bezbedonosni propust :)

To sve pije vodu ali mislim da nema potrebe za tim, dovoljno je samo propisno konfigurisati ruter (naravno to su inicijalno trebali oni da urade, Targo) i sve ce biti OK.
Izvodljivo je sve ovo uraditi iz shell-a ali naravno to nije nesto sto prosecan korisnik moze da izvede.

Poslednja izmena od urednika:
To sve pije vodu ali mislim da nema potrebe za tim, dovoljno je samo propisno konfigurisati ruter (naravno to su inicijalno trebali oni da urade, Targo) i sve ce biti OK.
Izvodljivo je sve ovo uraditi iz shell-a ali naravno to nije nesto sto prosecan korisnik moze da izvede.

Veruj mi obican korisnik moze skoro sve da uradi, samo ako je voljan da se potrudi i ne boji se da gresi, google je mnoge stvari uprostio tako da i najveci duduci mogu da urade "komplikovane stvari" stvari.

Veruj mi obican korisnik moze skoro sve da uradi, samo ako je voljan da se potrudi i ne boji se da gresi, google je mnoge stvari uprostio tako da i najveci duduci mogu da urade "komplikovane stvari" stvari.

To apsolutno nije tacno, ocigledno nisi imao bas mnogo kontakta sa krajnjim korisnicima.
Pre svega krajnji korisnik ne zna sta treba da trazi, tako da mu postojanje mocnog search engine-a nista ne znaci, a druga stvar, korisnik prvo mora da zeli da krene u potragu. Procesan korisnik zeli da ubode kabl i da izadje na net, ne zanima ga nista drugo.

Ti ocigledno ne mislis na obicne korisnike, vec na nesto naprednije.

Poslednja izmena:
Jel uspeo neko da natera da na ONT-u proradi Windows Homegroup? Malko me mrzi da kući sve podešavam ponovo da bih samo to probao i sa tim se baktao, a nemam namere da ONT koristim za bilo šta drugo sem za bridge,a pitao me kolega koji ne uspeva, a on ima samo ONT.

@-=[::psyhoMB::]=-

Posle svega što si izneo, a vredi puno sada je red na TT da bar dostavi jednu poslovnu ponudu, ako ništa drugo, bar da se sredi taj ONT :)

Poslednja izmena:
U direktorijumu /mnt/rwdir se nalazi konfiguracioni file runtime_rg.xml u kome se nalaze svi conf parametri ukljucujuci i password-e u clear text-u za WiFi, web interface...

cat /mnt/rwdir/runtime_rg.xml | grep -i pass

Evo primera (username i password za web interface):

Password je izgleda isti na svim ruterima.

Toliko o security-iju.

Užas...
upravo se telnet-vah na svoj ruter, i jasno vidim i password za WiFi mrežu, vidim i svoj password za Web interface.
A stoji i ovaj
<Username>telecomadmin</Username>
<Password>nE7jA%5m</Password>

Poslednja izmena:
Update

Nije Targo kriv, već Orion. Ne koriste sox - interkonekciju i zbog toga rute idu van države, po ponovo u nju preko Telekoma. Zapravo, fizički Orion jeste povezan sa ostalim provajderima preko sox-a, ali zašto ne koriste te rute ili ih koriste za nešto drugo... ko će ga znati.

Uzimaju internet iz Rumunije - Combridge. *** jeftiniji link.

U vezi sa security-jem - TP Link je apsolutni kraj bušotina.

Poslednja izmena:
Uzimaju internet iz Rumunije - Combridge. *** jeftiniji link.

U vezi sa security-jem - TP Link je apsolutni kraj bušotina.

Ovo je firma koja najverovatnije stoji iza ovih uredjaja cambridgeig.com, ne TP-Link.

Poslednja izmena:
To apsolutno nije tacno, ocigledno nisi imao bas mnogo kontakta sa krajnjim korisnicima.
Pre svega krajnji korisnik ne zna sta treba da trazi, tako da mu postojanje mocnog search engine-a nista ne znaci, a druga stvar, korisnik prvo mora da zeli da krene u potragu. Procesan korisnik zeli da ubode kabl i da izadje na net, ne zanima ga nista drugo.

Ti ocigledno ne mislis na obicne korisnike, vec na nesto naprednije.

Pa zato kazem ako je voljan, to sto su vecina njih lenstine, ili jednostavno nemaju vremena za takve stvari to je druga prica.

edit: moram se ispraviti, ipak im treba i neko osnovno znanje Engleskog jezika. :p

Poslednja izmena:
ja sam u 63 bloku
njihove usluge koristim od 1 . 11 . i slika je fantasticna i analogna i digitalna .net daju brzinu za koju si potpisao ugovor - bar za sada za razliku od radijus vektora sa kojim mozes potpisati i da imas svemirsku brzinu kada oni to ne ispunjavaju
uzeo sam duo paket 10 /5 i catv
za sada su vr. dobri vidsecemo za kasnije

Jedno pitanje za one koji su stavili ONT u bridge i iskljucili DHCP - kako nakon toga pristupate njegovim podesavanjima, ako npr hocete da stavite route (a da se ne radi reset)?

Ja sam pokusao da ga povezem sa TP-link WR740N, eternet kablom iz WAN porta rutera u LAN port ONTa, ali negde nesto radim pogresno. ONT stavim u bridge i iskljucim DHCP u LAN podesavanjima. U ruteru kod WAN connection type stavim Dynamic IP, LAN IP je 192.168.0.1, subnet 255.255.255.0. DHCP mu je enabled i ima namesten opseg adresa koje dodeljuje. Gateway, domen, primarni i sekundarni DNS je prazan. Nakacim se na mrezu od rutera ali nece da dodeli racunaru ip adresu. Onda ne mogu da pristupim ni podesavanjima rutera ni podesavanjima ONTa. Jedino posle toga ruteru mogu da pristupim ako se direktno kablom povezem sa njim, a za ONT mora reset.

Jel treba mozda u ruteru da se stavi gateway 192.168.1.1 ili neki drugi parametar da se menja da bi pravilno radilo?

Nazad
Vrh Dno