Evo da zavrsimo moju pricu
Mnogo ljudi me je zvalo zbog oglasa i pita da li je ploca 100% ispravna, i ja rekao jeste jer zadnjih 3 dana je bila mirna. Uzmem ja opet da je maltretiram, da bih bio mirna srca pre nego sto je nekom prodam. Posle 3-4 sata drndanja mnozioca gore dole, resih da opet probam da pustim procesor na 4.7ghz. Pustio ga on na 4.7ghz, napon koliko toliko mirovao na 1.44v na koliko sam ga i stavio.
Ok, mislim ja to je to, radi sada ploca ok. Udjem u bios, stisnem F5, proverim da li je sve vratio na auto, jeste. Restart i ulazak u windows. Udje on tako u windows, naizgled sve ok. Reko aj da upalim HW monitor da bacim pogled jel sve ok. Da sve je ok, pogotovo napon koji stoji na 1.53v. Kad se nisam slogirao. Mnozilac ostao zaglavljen na 47, i ploca odlucila da mu pusti posten napon.
Ok jos jednom. Ugasim komp, opet clear cmos. Proverim bios, turbo na auto, cpu ratio na auto, udje on u win, opet mnozilac na 47, ovog puta napon na 1.47v. Ugasim, clear cmos, flash bios-a bez procesora unutra. Vratim proc, sve u biosu na auto. Stavim profil na kom je proc savrseno radio na 4.5, udjem u win. Mnozilac zaglavljen na 36, ne ide ni ispod ni preko, stoji na 36 sa naponom 1.37v koji ne mrda. To je bio kraj mog igranja. Ugasim sve, ploca u kutiju, proc u kutiju. Otvorim itsvet, razmisljao koju plocu da uzmem i odlucim se za AsRock Z77 Performance (135 eur).
Namontiram plocu, stavim proc. Boot, windows, sve normalno, napon ide do 1.22v po default-u. Probam klok na 4.5, offset +0.005, turbo +0.004, udje u win, napon na 1.29v pod linxom. Stavim mnozilac na 47, turbo ovog puta na 0.050v. Udje u win, napon na 1.34v pod linxom. Stavim mnozilac na 48, turbo na 0.1v, bsod. Turbo na 0.13v, udje u win, ali treba jos igranja, bsod na par krugova full linxa a i temperature mi se ne svidjaju.
Vratim sve na default, naravno mnozilac se vrati na auto i sve radi ok. Napravim profil za 4.5ghz, i sve radi bez greske.
Zakljucak, Asus ide na reklamaciju, kad stigne nova, bez otvaranja ide na oglase.
Necu nikog da pljujem, ploca je pre mene promenila dva vlasnika, oba sa Bench-a. I ruku na srce, deluje kao da nikad nije ni bila otvorena. Pare necu dobiti nazad. Izuzetan primerak 3570k je otisao u vecna lovista zbog ove ploce, sto mi je i najzalije u ovoj prici.
Sreca pa sam imao garanciju na proc i mnogo srece, pa nisam i jos 200eur u minusu za prvi procesor. Sto je vrlo lako mogao biti slucaj.