Šta je novo?

Ubijeni 3570k

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Upravo, a ako nije AVX pitanje da li je to stabilno!
Recimo meni radi sa AVX i linx i Prime95 satima sa 0.3V manje; ali ako počnem tada pregledati foldere sa slikama pukne dcom greška, ili renderovanje pukne..

P.S.
Izašao ti je novi bios za Sabertooth (i sve ostale Z77 ASUS), probaj :p

Poslednja izmena:
Evo da zavrsimo moju pricu :)

Mnogo ljudi me je zvalo zbog oglasa i pita da li je ploca 100% ispravna, i ja rekao jeste jer zadnjih 3 dana je bila mirna. Uzmem ja opet da je maltretiram, da bih bio mirna srca pre nego sto je nekom prodam. Posle 3-4 sata drndanja mnozioca gore dole, resih da opet probam da pustim procesor na 4.7ghz. Pustio ga on na 4.7ghz, napon koliko toliko mirovao na 1.44v na koliko sam ga i stavio.

Ok, mislim ja to je to, radi sada ploca ok. Udjem u bios, stisnem F5, proverim da li je sve vratio na auto, jeste. Restart i ulazak u windows. Udje on tako u windows, naizgled sve ok. Reko aj da upalim HW monitor da bacim pogled jel sve ok. Da sve je ok, pogotovo napon koji stoji na 1.53v. Kad se nisam slogirao. Mnozilac ostao zaglavljen na 47, i ploca odlucila da mu pusti posten napon.

Ok jos jednom. Ugasim komp, opet clear cmos. Proverim bios, turbo na auto, cpu ratio na auto, udje on u win, opet mnozilac na 47, ovog puta napon na 1.47v. Ugasim, clear cmos, flash bios-a bez procesora unutra. Vratim proc, sve u biosu na auto. Stavim profil na kom je proc savrseno radio na 4.5, udjem u win. Mnozilac zaglavljen na 36, ne ide ni ispod ni preko, stoji na 36 sa naponom 1.37v koji ne mrda. To je bio kraj mog igranja. Ugasim sve, ploca u kutiju, proc u kutiju. Otvorim itsvet, razmisljao koju plocu da uzmem i odlucim se za AsRock Z77 Performance (135 eur).

Namontiram plocu, stavim proc. Boot, windows, sve normalno, napon ide do 1.22v po default-u. Probam klok na 4.5, offset +0.005, turbo +0.004, udje u win, napon na 1.29v pod linxom. Stavim mnozilac na 47, turbo ovog puta na 0.050v. Udje u win, napon na 1.34v pod linxom. Stavim mnozilac na 48, turbo na 0.1v, bsod. Turbo na 0.13v, udje u win, ali treba jos igranja, bsod na par krugova full linxa a i temperature mi se ne svidjaju.

Vratim sve na default, naravno mnozilac se vrati na auto i sve radi ok. Napravim profil za 4.5ghz, i sve radi bez greske.

Zakljucak, Asus ide na reklamaciju, kad stigne nova, bez otvaranja ide na oglase.

Necu nikog da pljujem, ploca je pre mene promenila dva vlasnika, oba sa Bench-a. I ruku na srce, deluje kao da nikad nije ni bila otvorena. Pare necu dobiti nazad. Izuzetan primerak 3570k je otisao u vecna lovista zbog ove ploce, sto mi je i najzalije u ovoj prici.

Sreca pa sam imao garanciju na proc i mnogo srece, pa nisam i jos 200eur u minusu za prvi procesor. Sto je vrlo lako mogao biti slucaj.

Poslednja izmena:
Znači ipak od početka je ploča, to sam i mislio.
Hajde kad je zameniš baš da vidimo hoće li nova raditi ili je ASUS nešto opasno zeznuo kod tog modela...

Iskreno, nemam nameru da je otvorim uopste. Planiram samo da izvucem 160 uzaludno potrosenih eura.

Najvise sam ljut na sebe, do sada sam uvek kupovao ploce u radnji. Sve ostalo pa i ajde, al to do sada nisam prekrsio. *ebali me ustedjenih 40 eur, sad sam mogao da imam 3570k koji na 4.8 ide na 1.38v...

Znaci AssRock je ok ploca za te pare ?

AssRock u zadnje vreme pravi odlične ploče. Da mi nije ovaj intel natrčao i ja bi uzeo neku AR plojku.

Sve se plati u životu, ali eto mislim da iako više nećeš praviti tu grešku, ovo je više izuzetak nego pravilo. Ja sam kupovao odlične stvari na forumu ali eto desi se...
Onda javi se za skalpiranje ovog primerka! :p

Znaci AssRock je ok ploca za te pare ?

Ja trenutno ne vidim nista sto ne ide u njenu korist. Bios je skroz ok, opcije za OC i napon su jako pregledne, setovanja za napon prilicno tacna i stabilna. Koliko vidim ona ima istu naposnku kao Extreme4 koju nisam mogao da nadjem a bila mi je prvi izbor. Na par mesta (review sajtova) sam nalazio da su ljudi izvacili vece klokove sa manjim naponom i temperaturama nego na dosta skupljim plocama. Imam malo zezanja oko inicijalizacije USB-ove kad se ulazi u win, ali se to sredi sa Intel ME firmware-om, spominjano je i u ovoj temi i ja sam jutros napisao i u "Asrock ploce" temi.

I ako ti ista znaci za 1 sekund brze bootuje od Z77 Sabertooth :d

Posle skoro deset godina i brdo promenjenih platformi, ovo mi je prva ploca koja nije Asus. Sa zadnjih par sam imao problem, jedino je Sabertooth 990FX bila generalno jako dobra.

Sve se plati u životu, ali eto mislim da iako više nećeš praviti tu grešku, ovo je više izuzetak nego pravilo. Ja sam kupovao odlične stvari na forumu ali eto desi se...
Onda javi se za skalpiranje ovog primerka! :p

I ja sam kupovao odlicne stvari i nastavicu da kupujem (nadam se) odlicne stvari :)

Hocu naravno, sutra se bacam na narucivanje tecnog metala pa da radimo i moj i tvoj :) Na jos par mesta sam nalazio da ljudi imaju problem sa obicnim pastama, odu u q zbog temperature ispod IHS-a, isto kao tebi.

Poslednja izmena:
@s16, bitno je da si ti konacno nasao mir :) Salu na stranu, kroz ove muke sto su te nasle sigurno si mnogo i naucio.

Znaci imas i 2600k i 2500k pa si ih ukombinovao u i7-2500k? :p

Inace izvinjavam se, obrisao sam dva moja posta iznad, bio sam zakacio skroz pogresan SS, tek sad videh po temperaturi.

Desktop_2012_11_18_17_00_27_807.jpg

Poslednja izmena:
135 eur mada im je vrlo cudan kurs po kom to racunaju, to sam tek sad skontao :p

Pa u prodavnicam uvek racunaju vise kurs evo primera sad je kurs 116.7 kod uvoznika... tako da ti taj kurs i racunaju prilikom prodaje i prodavci.. :d

s16 faco, da li si ti uopshte probao i onaj prvi cpu na drugoj plochi, kao shto smo ti savetovali?
tj da li su u tom servisu gde si reklamirao, da li su ga oni probali na licu mesta i utvrdili neispravnost?

moguce je da procesorima ne fali nishta vec da plocha baguje tj da je neispravna, ili pak da ne radish neshto kako treba, ili da je plocha zeznula oba proca.

meni je palo na um da nije mozda to doga da si pretegao bio blok.
ume to da malko pokrivi plochu, pa da shebe vodove ili mozda nepravilno da nabije cpu u soket pa da se neki tripovi mozda javljaju...pretpostavljam....
si siguran 100% sa pinovima da je sve ok?

Ja odma rekoh da je ploca al dooroo.
Svaka skola se placa, ti si se izvuko sasvim lepo tako da uzivancija :)

Pinovi su 100% svi savrseni, blok nikad ne pretezem, Ek blok ima one federe tako da ga je jako lako staviti. U ostalom, nisam lud i ne stavljam ovaj blok prvi put, ovo mi je najmanje 5. ili 6. ploca na koju ga stavljam.

Prvi proc nisam probao u drugoj plocu, probao sam G550 na toj ploci i on je tada radio normalno. I drugi 3570k je radio normalno od i do jednog trenutka.

Sta tu ima sto ja mogu pogresno da radim? Nije bre to ne znam ni ja kakva nauka, na ovom AsRock-u sta god da radim, sve radi normalno.

U ponedeljak cu da ih okrenem da vidim jel su oni probali CPU, jer ga odmah nisu probali. Sto se mene tice odmah cu da im vratim ovaj primerak za taj ako kod njih radi, jos cu i da im doplatim za maltretiranje :d

Al' iskreno mislim, da kad je multi bio blokiran na 48, da je ploca pustila *****ski napon, kao sto je i ovom pustala, s tim da je onaj primerak imao dosta manji VID i da to nije prezivelo ono jezgro. A usput ono ponasanje je klasican primer degradacije jezgra.

Poslednja izmena:
Vrlo lako je primerak ploce bio problematican, pa ne treba generalizovati stvari, sto se tice asrocka jako je uznapredovao sa kvalitetom, a od kada su i Nickshiha primili u ekipu i biosi su sve bolji i bolji.
MSI je imao taj problem sa gd65 plocama z77 chipset i vecina stvari se resila posle promene nacina updejta biosa i dodavanjem prvo totalnog brisanja i onda upisa ME ( tu su bile mahom gluposti za zakljucavanjem mnozioca na 38 kod K modela procesora ). Treba voditi racuna prilikom updejta biosa da se na preskoci ona verzija koja ima i novi ME u sebi, ili ga naknadno dodati kao sto je s16 odradio.

Poslednja izmena:
ME na ovim AsRock plocama znatno menja stvari na bolje, pogotovo sa USB-ovima i brzinom reagovanja svega od trenutka kad se udje u win :)

Trenutno isprobavam ASRock z77 OC Formula model, i mogu ti reci da su odradili izuzetan posao, cak su ispratili neke stvari koje su bile rezervisane samo za asus najbolje ROG modele ( tipa unapred odradjeni profili za zatezanje memorija u zavisnoti od chipova koje koriste ( BBSE,PSC,Samsung,Hynix...). Jako su stabilni naponi i bios je odlicno ispeglan.
Takodje imam i ASUS maximus formula Z77 na stolu kao i Gigabyte z77 up5 th i sve tri ploce su odlicno odradjene i svaka ima svojih prednosti...Trenutno radim nek usporedne testove, moj 3770k butuje na 1.32v na 5000 ( HT off ) odnosno radi na 1.345v sa HT off sve testove, kada se ukljuci HT malo se menja situacija sa naponima ali ne drasticno....

Lep primerak.

Ja sam prvenstveno hteo AsRock Z77 Fatal1ty Pro, al nema teorije da se nadje ovde, jedino ova performance, ni extreme4 nema vise. Ova ploca izgleda kao iz 90-tih al da radi posao radi. Na svakom kloku koji sam probao mi treba 0.02 do 0.04 manje nego na Asus-u (dok normalno radi).

Sad sam ga stabilizovao na 4.7 sa 1.39v, sto je 0.05 manje, mislim da je to apsurdna razlika. I samim tim i razlika u temperaturi je skoro 7 stepeni manje u korist AsRock-a (a i 4 stepena mi je toplije u sobi trenutno nego kad sam isto vrteo na Sabertooth-u).

Interesantno mi je da na 4.7 @1.34 na Sabertooth-u nece ni da udje u win, popijem bsod pre ulaska u win, dok na AsRock-u je izvrteo par krugova linx-a. I jos jedna, na 4.5 na bilo kom naponu bez PLL Overvoltage nije hteo da ulazi u win, dok ovde savrseno radi, na manjem naponu za 0.03v, bez PLL OV. I na 4.6 bez PLL OV, tek na 4.7 mu je trebao.

Sto mi opet govori da je ovaj primerak mnogo losiji od onog, jer onom muceniku ni na 4.8 nije trebao PLL Overvoltage.

Samo sada da odradim scalping i da ga pustim na 4.8 da mogu da bar izvrtim testove kao covek :D

Poslednja izmena:
Here we go again :)

Vidim ja da će Intel da dobije i triple core tokom večeri :p

Imaš li EK back plate za 1155 podnožije. Staviš njega i zatežeš koliko voliš. Nema savijanja plojke.

Nije merodavno gledati V u biosu, ili koliko očitava od senzora CPU-Z u winu. jedino multimerom provera je merodavna, zato moja ploča ima merna mesta jer samo sa boljim multimerom a ne senzorom ploče možemo reći koja je stvarna voltaža, i znati traži li neka ploča manje ili više tj. procesor.
Šta ako npr. V varira i 0,5V ali takvom frekvencijom da senzor očita da je stabilna?! E to može samo bolji multimer ili precizno tek osciloskop, ili neki ekstra skup Fluke (kad bi ga samo imao:p) koji ima u sebi i osciloskop sa klasičnim multimer funkcijama!
A to verovati očitavanju ploče da je napon 0.05V manji, ma hajde jeste to OK kao neki okvir, ali precizno jok. ;)

A to verovati očitavanju ploče da je napon 0.05V manji, ma hajde jeste to OK kao neki okvir, ali precizno jok. ;)

Ma sto nije, moje misljenje je da je sve to zaludjivanje do besvesti, okvirno soft meri i na AS Rocku a meri okvirno i na Asusu isto tako, generalno razlika u voltazi postoji sto dokazuju i temperature koje covek uporedjuje. Merne tacke ok, kvalitetan multimer je sasvim ok za tu svrhu, voleo bih da vidim uporedne rezultate ali nije moranje - meni je pad u temperaturi sasvim dovoljan parameter. Posle ovog slucaja ozbiljno krecem da razgledam AS Rock ploce iako su mi do sada prvi izbor bile Asus mada bi trebalo da su ta dva ista stvar :) Izbegavao sam AS Rock zbog bagovitog UEFI BIOS-a i ne podrzavanju "komplikovanih" tastatura npr imam gaming G110 i nesto to nije dobro radilo na P67 PRO 3 mada je postojao neki BIOS ali ga nisam skinuo koji podrzava gaming tastature mada je sve ostalo radilo na ploci SAVRSENO (tipa drzanje napona, stabilnost, nikakvi problemi ili gluposti...)ali propaganda je ucinila svoje - nacitao sam se gomile gluposti koje pljuju AS Rock sto ovde sto na stranim forumima i kako je Asus majka plojka... Danas malo drugacije gledam na sve to i razmisljam svojom glavom a da mi se AS Rock ploce svidjaju(kvalitet, performance, soft i na kraju i kao brend) - svidjaju. Najverovatnije moja sledeca plojka bice bas AS Rock :wave:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno