Šta je novo?

Mint Maya: koji UI odabrati -- MATE, Cinnamon, Nemo, KDE, pa čak i Xfce?

Hvala svima na savetima! :)

Želim Linux Mint da instaliram na notebook-u i laptopu, možda i na desktop-u, svuda kao deo dual-boot Win/Linux instalacija.

- Notebook je AMD, ima APU, tj. integrisanu ATI grafiku (procesor AMD E-350, grafika ATI HD 6310, 4GB RAM-a). Iz ovoga što ste mi izneli kao problem sa drajverima, ovde ne stavljam Cimet, već Mate ili Xfce?
- Laptop je Intel Core Duo T2300E, a grafika Mobile Intel 945, 3GB RAM-a. Ovde mogu Cimet? Hteo sam da bude uniformno da bih se lakše snašao, ali očigledno nije moguće.

- Hteo sam i na stari desktop računar da stavim Mint, i služio bi za Net. Procesor je AMD Sempron 2400+ (2005. god), imam 1GB RAM-a i neku ATI grafičku. Važi isto što i za notebook?
- Imam još jedan stari desktop slične konfigurancije, AMD Sempron 2300+, samo što je grafička integrisana i nemam pojma koja je (VIA chipset). U delovima je trenutno. Ovaj mališa ima svega 256MB RAM-a, da li uopšte da pokušavam nešto sa njim, tipa Xfce ili dokupim DDR1 memoriju? Hteo bih da poklonim ova dva desktopa u upotrebnom stanju.

LXDE nisam ni spominjao. Vidim da postoji žučna rasprava po forumima "LXDE vs. XFCE". Mint 13 nudi instalaciju sa Xfce DE, ali ne i LXDE, što sam siguran da može ručno, no ja sam početnik :S:.

U vezi sa KDE DE: vidim da je većina protiv, iako mi se samo po grafičkom dizajnu najviše dopao.

Da li je još neki podatak vezan za mašine presudan, a da ga nisam naveo? Još jednom -- hvala i izvinište što gnjavim sa početničkim pitanjima! :smoke:

Poslednja izmena:
@Kritika
Pa nije tu problem do Linux kernela, vec do drajvera koje ATI/AMD ne zeli da otvori, a ne ume da ih napravi kako treba. Na mojoj kartici ne rade dobro (vlasnicki drajveri), a tako je uglavnom kod vecine sudeci po komentarima. Otvoreni meni rade OK, ali izgleda nemaju dobro resen sitem Power profila, pa su i temperature dosta vece. Jesi probao mozda da instaliras vlasnicki, mozda i bude radio kako treba, nekima izgleda ne pravi probleme.

Na mom laptopu sa Intel x3100 grafikom nemam nikakvih problema sa Mint-om.

@owim
Sta znam, ja nisam imao dobro iskustvo sa ATI/AMD drajverima ni na jednom Linux-u. Trenutno mi na kompu iz profila Mint radi dobro sa slobodnim drajverima, ali nema nista od igranja. Vidim da se dosta njih zale na laptopove zbog zagrevanja ATI/AMD grafe, ali izgleda da nekima rade i vlasnicki drajveri. Ja bi probao Cimet na svima, sem ovog prastarog (za njega Puppy Linux mozda). Brzo se instalira, pa probas kako radi sa slobodnim i vlasnickim drajverima, ako nece, probas i Kubuntu. KDE je OK okruzenje, ima najvise mogucnosti i dekorativnih opcija. Ali zbog svega toga sto moze, ume i lako da se zezne nesto.

Poslednja izmena:
Hajde da krenem onda to da uradim!

Moj HP notebook, kao i svi HP računari, dolazi sa četiri preintalirane primarne particije. Dakle, ne može da se napravi više primarnih particija, može da se iskoristi nešto od postojećih. Evo šta ja imam i molim za savet šta da obrišem/izmenim da bih mogao da instaliram Linux:

HPDiskManagement.jpg

Komentar sa neta: "That partition table is a total mess. Its been done deliberately to stop you loading other operating systems."

System je tipična Win7 particija.
C: particija je ona na kojoj je OEM Win7 instaliran (boot)
RECOVERY D: je particija na kojoj se nalazi fabrički "image" Win7 instalacije. Ako se nešto desi sa kompom, pristiskom na F11 prilikom butovanja mogu da ga vratim u stanje kako je kupljen.
HP_TOOLS je particija sa gomilom HP programa, više-manje bloat. Mala je.

Ideja: od Recovery particije napraviti prostor za Mint instalaciju; HP_TOOLS ostaviti -- da li ne?

Mogu da napravim bekap Recovery particije i da je obrišem. Ako mi zatreba, mogu da je vratim -- postoji jako jednostavan HP alat za to. Meni, kao početniku, učinilo se da je najlakše obrisati Recovery particiju i tih 20GB iskoristiti za Linux i njegove particije. Kada bih obrisao Recovery particiju, na njenom mestu napravio bih Extended particiju i u njoj logičke particije koje bi sam Linux napravio (npr. želim da imam swap particiju zbog hibernacije).

Da li je to izvodljivo? Da li je svejedno što bi to bila "srednja particija", a ne na kraju diska? Ili je totalno loša ideja? Napominjem da ne bih radio smanjivanje ili povezivanje particija, jer kopija Recovery particije će raditi samo ako se ta particija ponovo napravi na istom sektoru (za slučaj vraćanja fabričkog Win7), piše na HP sajtu. Da li sam u pravu, da posle akcije koju sam namerio da uradim (obrišem Recovery, instaliram Mint....) mogao da vratim celu Recovery particiju (bekapovanu) ako za time bude bilo potrebe?

Na Netu sam našao i razne drugačije savete za ovaj isti slučaj, recimo da se ništa ne dira, već da se smanji veličina C: particije, konvertuje u logičku i naprave nove particije, objašnjeno ovde: Repartition HP Laptop to Install Ubuntu or Fedora Linux

Šta vi kažete? :)

Poslednja izmena:
I dokle god "majstori" koj prave linux kernel ne budu mogli da naprave tako da laptop ima normalnu temperaturu pod linux on će biti smeće za svakodnevni rad islužiće samo za specijalne potrebe.
Kakve veze ima Linux kernel sa drajverom za grafičku?
Ja imam laptop sa i3 i Intel HD Graphics, ladan ko zmija pod Linuxom.

Pričao sma uopšte o temperaturi, procesora i sistema pod linuxom.

A što se tiče toga ladan ka zmija verovatno je duhu sa tvojim ostalim izjavama tipa:
Okani se Minta, to nije operativni sistem za rad nego za zezanje.

@owim

Na žalost, vidi se da je HP to namerno uradio. Umesto da stavi System, Recovery pa C... da je tako mogao bi shrinkovanjem C i (privremenim) brisanjem HP_Tools, da napraviš s' desne strane veliki unpartitioned space, onda bi od njega napravio extended particiju pa u njoj još 4 particija - za Mint i vratio bi HP_Tools i napravio bi i shared data ntfs particiju po kojoj oba OS mogu da pišu. I za swap, mada ti ne treba jer imaš 4gb rama. Mintu nije bitno da li se nalazi na primary ili logičkoj particiji. I ispoštovao bi ograničenje da ne možeš imati više od 4 primarne particije po disku (osim ako nisu unutar logičkih). Međutim ti to ne možeš da uradiš jer ti je recovery iza C, a pomeranjem desno od C ne bi više bila sda3 i ne bi ti radio recovery.

System ne smeš da diraš, to je boot loader particija za win. Da brišeš legalnu win recovery particiju ti ne bih savetovao.

Ne kažem da ne može, ali nije naivno, morao bi da shrinkuješ C pa da pomeriš recovery ulevo da ostane sda3 pa onda da s desne strane obrišeš hptools pa tu da napraviš logičku i u njoj opet primarne, u jednu od njih da vratiš hptools ako hoćeš. Nije naivno jer ti treba poseban alat za shrink aktivne win7 particije (iz win ćeš moći samo do prvog unmovable file-a). A nije naivno i zbog pomeranja recovery u levo (mislim da gparted ima opciju move to left/right), to će dugo da traje, jer će on u stvari da napravi novu part da kopira postojeću u novu i staru da obriše.

Poslednja izmena:
@owim
Joj to kod HP-a je tako *****ski odradjeno da nemam reci. Treba dosta petljanja da bi se odradilo kako treba. Mozda ti je lakse da probas Linux kroz Wubi instalaciju. Instaliras Linux u Win-u kao program, tako ga i brises kasnije. Nece biti bas performanse kao da je normalna instalacija, ali ce raditi OK. Mozes i Ubuntu i Mint tako da instaliras, a i vecinu ostalih distribucija. Pa kad izaberes s kojom ces da radis i priviknes se malo na Linux, mozes da se bacis na tupljenje sa particijama. :)

Pričao sma uopšte o temperaturi, procesora i sistema pod linuxom.
Pa samo ATI/AMD grafike imaju problem sa Linux-om, nista ostalo. Procesori rade odlicno, temperature su odlicne. I tacno je da to nema veze sa Linux kernelom, nije niko iz Linux-a kriv sto AMD nece da otvori drajver, a ne ume da napravi sam (ne ume ni za Win da napravi kako treba izmedju ostalog).

Poslednja izmena:
Ja sam po zanimanju embedded softver developer, u opisu posla mi je da moram često da rekompajliram kernel radi raznih testiranja i da znam gde se šta u njemu nalazi, ali dobro, neki Kritika sa foruma koji je prvi put video Linux pre godinu dana sigurno zna bolje.

Ako ces nesto da instaliras od linuxa gledaj da bude LTS - long term support. Taj laptop nije brzinski demon ali ce svakako da gura bilo koji distro. LTS verzije imaju uvek nesto stariji kernel i ATI vlasnicki drajver se bez problema "kaci" na njega (moras naravno da pripazis koju verzju na koji kernel i Xorg kacis ali sve ti pise na sajtu ATI-ja) i radi sasvim dobro. Evo sada kuckam sa linuxa (laptop sa ATI grafikom i vlasnickim drajverom - sve brzo i hladno ;)) S obzirom da pomenuh LTS i nema bas mnogo izbora: Mint ili Ubuntu (probaj Xubuntu). LXDE je super ali Lubuntu nije LTS. LTS distro a i u LXDE varijanti je ROSA - derivat Mandrive (koju su zapravo otkupili). U pitanju je jedna firma sa "ledjima" iz Rusije a razvoj je u Rusiji, Francuskoj i Brazilu. Vlasnik se bavi i drugim poslovima (telekomunikacije) i ima brdo para tako da nije u pitanju "linux iz garaze" kao sto je slucaj sa ogromnom vecinom distroa. PCLinuxOS ima LXDE varijantu u ponudi i dobra je (slicna ROSI) jer se bazira na Mandrivi i on, ali je u pitanju rolling distro a ne klasicni. To i ne mora da bude lose.
Sto se ta dva Sempron-racunara tice: prvi je sasvim ok za Lubuntu (Lubuntu 12.10 ima cudne ali ne bas opasne bagove) ili ROSA linux, drugi pa recimo za neki bas mali i nerzahtevni distro - Puppy ili Slitaz.

Poslednja izmena:
System ne smeš da diraš, to je boot loader particija za win. Da brišeš legalnu win recovery particiju ti ne bih savetovao.
Ovakav raspored particija je na svim HP računarima. Identičan je na mom HP laptopu, kao i HP netbook-u, ali i svim drugim HP računarima koje sam video ili čitao od ljudi na netu.

Nemam problem da obrišem Recovery particiju. Najpre je bekapujem HP alatom. E sad, fora je da taj bekap može da se vrati samo na istu (istovetnu) particiju (koja je na istom mestu), tako piše na HP sajtu. Konačno, ja imam licencirani OEM Win7, mogu da skinem Win7 trial sa MS sajta i ukucam svom OEM broj i registrujem ga ponovo (piše na HP sajtu). HP_TOOLS takođe može da se skine sa HP sajta. Sve ovo u teoriji.

- Ako uklonim samo Recovery particiju, mogu li da instaliram Linux (extended particiju sa svim potrebnim logičkim)? Mora li Extended da bude na kraju? HP_TOOLS bih ostavio jer je mala particija.
- Da li je savet da uklonim Recovery i HP_TOOLS čime onda nema drugih particija iza C:?
- C: ne bih dirao, jer mi je tu lepo sređena radna verzija Win7 i ne želim da je ugrozim. A Linux podaci biće isto na C: particiji (NTFS, shared, za oba OS).
- Wubi sam probao, želim normalnu instalaciju :).

Hvala ponovo!

Ako ćeš da se zezaš sa particijama, prvo iz HP Recovery Manager-a napravi recovery diskove kojima možeš da vratiš fabrički Windows u slučaju potrebe. Tek posle toga možeš da se slobodno igraš sa particijama.

^ Da, mislio sam na HP Recovery Manager. Jedino što tu piše da sadržaj može da se vrati samo na istu particiju. Uostalom, imam li izbora? ;)

Pa samo ATI/AMD grafike imaju problem sa Linux-om, nista ostalo. Procesori rade odlicno, temperature su odlicne. I tacno je da to nema veze sa Linux kernelom, nije niko iz Linux-a kriv sto AMD nece da otvori drajver, a ne ume da napravi sam (ne ume ni za Win da napravi kako treba izmedju ostalog).

Sto se tice ATI/AMD grafike, to je tacno, medjutim moze da postoji i problem temperature procesora koji se desava ako je ugasen ACPI, recimo BIOS moze imati nestandardne ACPI tabele (najcesce kod HP racunara), i u tom slucaju kernel automatski gasi ACPI, i onda ne radi speedstep procesora i uvek drzi maksimalni clock, umesto da ga spusta dok je idle, samim tim visoka temperatura procesora.

Pri izboru grafike za linux, kao sto je vec neko rekao najjednostavnije je da se koristi Intel grafika. Kod nvidia grafika je vlasnicki drajver solidan, koji za razliku od opensource nouveau drajvera ima bolji power management (Powermizer/adaptive clock), pa se clock spusta dok je idle. Kod mene je na gt210 silent 38c u idle, dok bi to bilo 45c sa nouveau drajverom.

Poslednja izmena:
^ Da, mislio sam na HP Recovery Manager. Jedino što tu piše da sadržaj može da se vrati samo na istu particiju. Uostalom, imam li izbora? ;)

HP ima neki do zla boga čudan recovery, ne znam hoće li mu smetati ako tu particiju malo smanjiš kako bi uglavio Linux, ali verujem da bi trebalo da prođe.

Inače HP će uskoro početi da nudi računare sa Ubuntuom, biće ih i kod nas.

- Ako uklonim samo Recovery particiju, mogu li da instaliram Linux (extended particiju sa svim potrebnim logičkim)? Mora li Extended da bude na kraju? HP_TOOLS bih ostavio jer je mala particija.
U teoriji može extended da bude u sredini a ne na kraju, ali postoji opasnost da ti alat kojim ćeš praviti ext4 logičku particiju unutar extended ne align-uje dobro sektore kod ovih novih 4k sector diskova. Pa da ti Disk Utility recimo, iz Linuxa kasnije prijavljuje da ti je performance degraded.
- Da li je savet da uklonim Recovery i HP_TOOLS čime onda nema drugih particija iza C:?
Ja to ne bih radio samo da bih zadovoljio radoznalost :)...
Sve što bi napravio sa recovery particijom u smislu backupa je pitanje da li bi bilo ispravno, odnosno nemaš načina da probaš da li si dobro odradio bkp. Brisanje nje treba da ti bude poslednja alternativa. Možda postoji još jedna alternativa ako ti je recovery particija polupuna - da je shrinkuješ a HPtools iza nje obrišeš (prvo je negde spasiš, mada uvek na sajtu ima novijih alata), ako tako dobiješ 10GB unpartitioned space onda bi mogao da tu instaliraš Mint, to bi ti bilo dovoljno za prvih godinu dana isprobavanja.
- C: ne bih dirao, jer mi je tu lepo sređena radna verzija Win7 i ne želim da je ugrozim.
Pazi, ovo je intervencija koju, čak i da si to radio ranije, bi zahtevala da prvo napraviš bkp C particije (ja to radim iz CloneZilla direktno na NAS kroz mrežu :)), a ako imaš dovoljno prostora čak i celog hdd-a, kuc kuc.
A Linux podaci biće isto na C: particiji (NTFS, shared, za oba OS).
To je problem u nagoveštaju, jer win ne voli kad mu drugi čačkaju fajlove po ntfsu, ne kažem da ne može, ali prvenstveno za čitanje iz Linuxa jer pisanje po ntfs kod Linuxa je još uvek bagovito jer je bugovit ntfs-3g software koji to omogućava, a sve to zato što MS nije u potpunosti objavio ntfs koncept. Posebna particija je highly recommended...

Jel' ti lap ispao iz garancije ili još nije?

Poslednja izmena:
A moguce je jednostavno uz pomoc HP Recovery Manager napraviti BackUp instalaciju. Problem je jedino sto ce ona, kada se iskoristi, vratiti komp u fabricko stanje. Znaci, instalirace Sedmicu nanovo i napraviti sve ove tupave particije.

Sto se tice ATI/AMD grafike, to je tacno, medjutim moze da postoji i problem temperature procesora koji se desava ako je ugasen ACPI, recimo BIOS moze imati nestandardne ACPI tabele (najcesce kod HP racunara), i u tom slucaju kernel automatski gasi ACPI, i onda ne radi speedstep procesora i uvek drzi maksimalni clock, umesto da ga spusta dok je idle, samim tim visoka temperatura procesora.

Pri izboru grafike za linux, kao sto je vec neko rekao najjednostavnije je da se koristi Intel grafika. Kod nvidia grafika je vlasnicki drajver solidan, koji za razliku od opensource nouveau drajvera ima bolji power management (Powermizer/adaptive clock), pa se clock spusta dok je idle. Kod mene je na gt210 silent 38c u idle, dok bi to bilo 45c sa nouveau drajverom.
+1

To je problem u nagoveštaju, jer win ne voli kad mu drugi čačkaju fajlove po ntfsu, ne kažem da ne može, ali prvenstveno za čitanje iz Linuxa jer pisanje po ntfs kod Linuxa je još uvek bagovito jer je bugovit ntfs-3g software koji to omogućava, a sve to zato što MS nije u potpunosti objavio ntfs koncept. Posebna particija je highly recommended...
Ako treba da pravim posebnu "data" particiju za Linux, to komplikuje stvari; moram da brišem HP_TOOLS particiju, pa Recoveru particiju, pa da bekapujem C: particiju, šrinkujem je, pa da pravim nove. Iz Linux-a bih pristupao zajedničkim fajlovima koji se koristie iz Win7, pa je poželjno da budu na particiji koju oba OS-a mogu da čitaju i pišu, a to je NTFS. Fajlovi su slike, dokumenta, video materijal -- želeo bih istim fajlovima da pristupam iz oba OS-a.

Jel' ti lap ispao iz garancije ili još nije?
Kupio sam ga u SAD, dobija se 2 god HP US garancije i 1 god međunarosne garancije (uključuje i SRB). Ako je to tačno, već sam zaboravio, međunarodna mi je istekla.

A moguce je jednostavno uz pomoc HP Recovery Manager napraviti BackUp instalaciju. Problem je jedino sto ce ona, kada se iskoristi, vratiti komp u fabricko stanje. Znaci, instalirace Sedmicu nanovo i napraviti sve ove tupave particije.
To je ok. Znam da će to da uradi, fabričko stanje. Nemam izbor, prosto moram da uklonim Recovery da bih dobio prostor. HP_TOOLS particija ima svega 100MB, dok Recovery ima 20GB, taman za Linux. ;)

nemaš načina da probaš da li si dobro odradio bkp
In HP we trust! :-devil-:

HP ima neki do zla boga čudan recovery, ne znam hoće li mu smetati ako tu particiju malo smanjiš kako bi uglavio Linux, ali verujem da bi trebalo da prođe.
Na Recovery particiji od 20GB je slobodno svega 2GB (fabrički), tako da nema šriknovanja. Bekapujem i brišem. Nemam drugi izbor.

Update
Na HP sajtu sam našao i drugačiji savet:
As you see mounted HDD has four primary partitions:

To deal with this limitation we may:

- convert C partition into extended (logical partition), shrink it and create new extended partition.
- remove SYSTEM partition, set C partiton as active and create extended partition.

To ne nameravam da radim. ;)

Obrisaću Recovery i HP_TOOLS, imaću 20GB za Linux. Koje particije da napravim? Da li da pravim Linux system particiju (ext4), Linux data particiju (NTFS? želim da je čitam/pišem i iz Win!) i swap particiju (koji file sys)? Ja bih da izbegnem Linux data particiju (objašnjeno u prethodnom postu, deljenje istih fajlova). Kolike da budu particije? Swap bi trebalo da bude koristan zbog hibernacije? Imam 4GB RAM-a.

Sem toga, nameravam da probam razne DE o kojima smo pričali u ovoj temi, i razumeo sam da za to ne mogu samo da skinem DE i da ga stavim na već instaliran Linux, već da je potrebna nova instalacija. Dakle, malo bih se igrao, želeo bih da imam više Linux instalacija da bih probao Cinnamon, MATE, KDE, XFCE... U svatu svega ovoga, na prostoru od 20GB, kakve particije da napravim? Veliko hvala za ovo! :)

p.s.
pisanje po ntfs kod Linuxa je još uvek bagovito
NTFS i Linux postoje više od 10god (NTFS od Win2000, ako ne grešeim), ako do sada nisu našli način da sarađuju, ima da nateram da radi! :-devil-:

Obrisaću Recovery i HP_TOOLS, imaću 20GB za Linux. Koje particije da napravim? :

Bolje smanji sistemsku particiju još, napravi posebnu NTFS particiju za podatke. Za Linux-ovu root particiju bez /home 10 GB je dovoljno. Veličina /home je već po potrebi. Može biti i sasvim mala ako ne nameravaš da čuvaš nikakve podatke na njoj ili download-uješ filmove i slično.

Da li da pravim Linux system particiju (ext4), Linux data particiju (NTFS? želim da je čitam/pišem i iz Win!)

Linux-ova /home particija (što bi ti rekao "data particija") mora biti u nekom od Linuxovih fajl sistema, ext4 na primer. Iz Windowsa ćeš moći da je čitaš upotrebom posebnih programa.

i swap particiju (koji file sys)? Ja bih da izbegnem Linux data particiju (objašnjeno u prethodnom postu, deljenje istih fajlova). Kolike da budu particije? Swap bi trebalo da bude koristan zbog hibernacije? Imam 4GB RAM-a.

Nema fajl sistema za swap particiju, samo joj pri instalaciji za mount point odabereš /swap. Particija ne mora da bude velika, hibernacija ionake neće raditi kada imaš dual boot. 2 GB će biti i više nego dovoljno, Linux ne kešira u swap, za razliku od Windows-a.

Sem toga, nameravam da probam razne DE o kojima smo pričali u ovoj temi, i razumeo sam da za to ne mogu samo da skinem DE i da ga stavim na već instaliran Linux, već da je potrebna nova instalacija. Dakle, malo bih se igrao, želeo bih da imam više Linux instalacija da bih probao Cinnamon, MATE, KDE, XFCE... U svatu svega ovoga, na prostoru od 20GB, kakve particije da napravim? Veliko hvala za ovo! :)

Mogu raditi i istovremeno, na startu biraš koji ćeš da se podigne.

NTFS i Linux postoje više od 10god (NTFS od Win2000, ako ne grešeim), ako do sada nisu našli način da sarađuju, ima da nateram da radi! :-devil-:

Rade sasvim lepo.

Ne moras uopste da pravis Home particiju, imaces je u okviru Linux particije, nesto tipa My Documents kod Windowsa. Linux ce da vidi i koristi Win particiju bez problema, kontam da ti treba iz Linuxa samo da koristis dokumente, muziku, filmove,... Win vec moze da koristi Linux particiju samo uz pomoc dodatnih programa, a nije ti ni potrebno.

Bolje smanji sistemsku particiju još, napravi posebnu NTFS particiju za podatke. Za Linux-ovu root particiju bez /home 10 GB je dovoljno. Veličina /home je već po potrebi. Može biti i sasvim mala ako ne nameravaš da čuvaš nikakve podatke na njoj ili download-uješ filmove i slično.
Verujem da ne nameravam da čuvam podatke i filmove na Linux particiji, već bi sve iz Linuxa od podataka išlo na Win7 NTFS particiju. Može da bude mala, kao što predlažeš.

Moj Notebook HDD je 320GB (deklarisanih, pravih 298GB). Na koliko bi smanjio Win7 sistemsku, a koliko GB bi predložio NTFS dejta particiju (koju bi koristili Win i Linux)? Znam da to nije baš neophodno, iako je poželjno da sistem ne bude na istoj particiji kao podaci. Ali, šta je tu realno opasnost? :S: Kad je HDD relativno mali, ne isplati se particionirati ga puno jer ostaje neiskorićen prostor na svakoj particiji, a u kontunuitetu bi značilo daleko više, zar ne?

Trenutno mi na C: particiji Win7 sistem, Program Files, Users, HP softver i sistemski folderi zauzimaju 42GB (i to nemam puno programa, čak ni kompletan Office).

Primer:
Win7 system particija: min 60GB
Data particija: 228GB
Uk. za Linux: 10GB
==
Uk. 298GB (max HDD kapacitet)

Linux-ova /home particija (što bi ti rekao "data particija") mora biti u nekom od Linuxovih fajl sistema, ext4 na primer. Iz Windowsa ćeš moći da je čitaš upotrebom posebnih programa.
Ovo je jasno, i Linux ext4 ne bih je čitao iz Win.

Particija ne mora da bude velika, hibernacija ionake neće raditi kada imaš dual boot. 2 GB će biti i više nego dovoljno.
Imaću dual boot i voleo bih da imam Linux hibernaciju (neprekidno koristim Win hibernaciju). Ako to ne mogu da imam iz razloga koji si naveo -- šta će mi swap particija? :trust:

Ok, dakle Linuxu dajem 10GB: koje i kolike particije Gparted-om da napravim pri instalaciji Linuxa?

Mogu raditi i istovremeno, na startu biraš koji ćeš da se podigne.
Zar u prethodnim tredovima nije rečeno da DE ne rade lepo ako se svi strpaju u istu instalaciju i onda pri logovanju (podizanju sistema) se bira koji da se podigne? Zato i postoje odvojene instalacije Mint-a sa Cinnamonom, KDE, MATE-om i Xfce. Savetovatno mi je da napravim posebne instalacije Linux-a da isprobam svaki DE. Da bih ovo uradio, treba mi više Linux particija za više instalacija, zar ne? ;) Tolikom instalacije Mint-a, kada bude naišao na "svojih" 10GB nepraticioniranog prostora, šta sve iz njega sve da napravim od drajvova?

Rade sasvim lepo.
Linux ce da vidi i koristi Win particiju bez problema, kontam da ti treba iz Linuxa samo da koristis dokumente, muziku, filmove,...
Upravo tako! Drago mi je da čujem da ću iz Linuxa normalno moći da koristim NTFS particiju (iako je nešto sporije). ;)

Hvala vam! :wave:

Win particiju nemoj ispod 80GB-a da stavljas, ostavis oko 180 za podatke (ako ne trpas igre i HD filmove sasvim dovoljno) i oko 20GB-a za Linux. Vise grafickih okruzenja moze da napravi problem, ali mislim da ti je lakse da za probu odradis jednu instalaciju Linux-a i ubacis ta okruzenja. Kad izaberes ono koje ti najvise odgovara, reinstaliras sistem i resen problem. Ja sam imao Gnome 2 Ubuntu, pa na njega onda ubacio Gnome 3, pa KDE i na kraju Unity, brljavilo je, ali i radilo dovoljno da tada odaberem KDE i reinstaliram na Kubuntu.

Hvala. :) Koje/kolike Linux (ext4) particije da napravim?

Sa 4GB-a RAM-a ti swap ne treba, tako da je jedna particija od ~20GB-a sasvim dovoljna. Oslobodi prostor za particiju iz Win-a i posle, prilikom instalacije, tu napravi jednu Linux particiju.

Sa 4GB-a RAM-a ti swap ne treba, tako da je jedna particija od ~20GB-a sasvim dovoljna. Oslobodi prostor za particiju iz Win-a i posle, prilikom instalacije, tu napravi jednu Linux particiju.
Ako ce da koristi hibernate (sto je malo verovatno ali je moguce kada se npr laptop napaja preko baterije pa se ova skoro sasvim isprazni - tada power manager moze automatski da hibernira racunar i osigura da podaci tj trenutna sesija ne budu izgubljeni sto je svakako korisno) swap mu treba. 20-25 GB je sasvim dovoljno za bilo koji linux. ja bih napravio pored tih 20-25 ext4 particije za linux i jos jednu swap particiju od 2 GB - neka stoji za svaki slucaj. Hibernate niko i ne radi sa pretrpanim RAM-om. Doduse, swap se uvek moze naknadno napraviti-prosiriti-smanjiti da odgovara konkretnim potrebama.

Poslednja izmena:
Izem ti sto ti je koristan odgovor :) . Ja sam imao problem sa njim. Rusio se, i bio je isuvise spor. Koristim Gnome Classic i Mate (a koristio sam Unity) i kao da mi je racunar poleteo posle cinnamona. A posle Unity-a da ti ne pricam.

Nije Maja, al je Debian 7.2 na relativno novom HP ProBook-u 6570b.
3 particije:
/boot - 500Mb (previše, ali nek' bude)
swap - 8G (na 4G RAM-a)
sve ostalo u PV za LVM
LV-ovi:
/ - 10G
/home - 100G
/tmp - 10G
/var - 5G
/opt - 5G

Ako zatreba, bilo koji od LV-ova se može dinamički povećati.

UI je Gnome 3 Classic koji radi sasvim fino. (Na XFCE ne rade sve kontrole za notebook).
Windows je sveden na proces i vrti se u VirtualBox-u :). Image mu je u raw formatu, takođe na LV-u ... da se dobije nešto na brzini.

Nazad
Vrh Dno