Šta je novo?

Backup/Restore sistemske particije

exste

Čuven
Učlanjen(a)
24.01.2005
Poena
660
Moja oprema  
Laptop
ASUS Rog Strix G513 QR, Ryzen 5800H, RTX 3070 8GB
Pozdrav svima,
Reinstaliraoi sam win7 sp1 ultimate pa mi je sistem svez i napravio bih clone sistemske particije kako bih ubuduce, ako zatreba, mogao da vratim brzo sistem na snimljeno stanje.
Nisam koristio win7 backup opciju i interesuje me kako se pokazala u ovom slucaju backup-a/recovery-ja cele particije. Da li radi format/overwrite C: prilikom recovery-ja? Ovo je jako važno posebno ako kacis virus ili slicno...Acronis ima takvu opciju i ono sto mi se svidja je i boot manager koji omogucava da pre dizanja win-a u toku boot-a izaberes restore (sa backup filea koji moze biti na nekoj drugoj particiji ili mediju) i resis recimo problem koji se manifestuje time da uopste nece da se digne :) w7. Da li je moguce tako nesto i sa nekim drugim softwareom ili sa ovim backup-om iz windowsa bez pravljenja recovery diska...

Probao sam win 7 backup i lepo radi sve dok je ziva nulta (100Mb) particija.
Problem nastaje kada iz nekog razloga premestis onaj mali katalog file, kao i ceo recovery image u neki podfolder.
Za slucaj da je nisi instalirao, win7 zavrsava posao, ali ostaje gornja primedba.

Ipak sam ostao veran Norton Ghostu, koji se nalazi na Hyrens boot cd-u.
Naravno, samo do verizje 12.5.
Interesantno je da je image koji Norton uradi drasticno manji od Windows-ovog.

Norton pretpostavljam radi kompresiju. Acronis True Image je radi, sa ponudjena 3-4 stepena kompresije.

Poslednja izmena:
Norton pretpostavljam radi kompresiju. Acronis True Image je radi, sa ponudjena 3-4 stepena kompresije.

Acronis sam koristio ali mi se desila situacija da je boot manager oborio sistem.
Posle 5 godina koriscenja prvi put da je javio neki error.
Kada sam pokusao backup javio je "Application Failed to start side by side configuration incorrect error". Posle nije hteo da se reinstalira jer je javljajo error instal negde pred kraj instalacije. Faild to register neki dll. Nasao sam da je verovatno Microsoft Visual c++ u pitanju. I stvarno, kada sam rucno skinuo sav MV C++ i reinstalirao Acronis, kasnije, sve je proslo ok, ali je boot menager i dalje ostao u sistemu pre nego sam instalirao novi. Prijavljivao se redovno na startu kao da je aplikacija instalirana :zgran:. Prisao sam mu prvi put i uradio je bacup validation chek bez problema. Sutradan sam hteo da vratim sistem ali onda je javio onu istu "Application Failed to start side by side configuration incorrect error". Posto sistem nije imao main aplikaciju, instalirao sam je bez problema ovoga puta i imala je opciju da se iskljuci boot menager koga je prepoznala redovno. Iskljucio sam ga da bi proverio da ga nema vise i to je bio kraj. Na restartu je na mestu boot managera ostao crn ekran i kursor u levom uglu umesto poruke boot managera. Od tog mesta samo rucni restart.
Sada sam reinstalirao sistem i napravio sam windows-ov backup partition i rescue disk, koji ima 40 GB, umesto 9 na Acronisu koliko je iznosio tib fajl. Prostor ovih dana je jeftin :)

Poslednja izmena od urednika:
Koristim Acronis godinama, milion puta sam vracao sistemsku particiji i nikad nisam imao takav problem.
Nejasna mi je recenica boot manager je oborio sistem.
AKo je backup dobro odradjen, male su sanse da se ne restore-uje kako treba.

Koristim Acronis godinama, milion puta sam vracao sistemsku particiji i nikad nisam imao takav problem.
Nejasna mi je recenica boot manager je oborio sistem.
AKo je backup dobro odradjen, male su sanse da se ne restore-uje kako treba.

pa boot manager se nije deinstalirao a aplikacija jeste...skines Acronios a ostane ti boot manager? Ne bi trebalo.
Kada sam reinstalirao aplikaciju i iskljucio iz widowsa/aplikacije boot manager, sistem nije vise mogao da se podigne...
Aplikacija je pukla zbog MS Visual c++ redistrubutable fajlova a onda je usled mog insistiranja da skinem boot manager pao i sistem...Da nije toga sa c++ Acronis bi verovatno radio ok. Sam backup fajl je bio i ostao ok.

Napravis bootabilni Acronis i odradis iz njega sta treba. ;)
Mada opet ne znam koji boot manager, imam True Image i Disk Director od Acronisa.

Acronis treba koristiti samo kao boot-abilni, iako piše da on radi live snapshot sistema koristeći windows Volume Shadow Copy
Ko zna šta može da se desi ako neki od programa koje korisnik koristi pri pravljenju image-a sistema koji radi, nešto poremeti / promeni
Jedini siguran način je boot Acronisa sa CD ili USB uređaja ( ja koristim malu particiju na hard disku sa svim boot programima )

Napravis bootabilni Acronis i odradis iz njega sta treba. ;)
Mada opet ne znam koji boot manager, imam True Image i Disk Director od Acronisa.

Svakako, u slucaju da imas bootabilni disk onda nema zime. Ja ga nikada nisam koristio vec mi se Acrnisov boot manager dizao sa harda. Interesantno je da kada je sama aplikacija prijavila error i boot manager koji bi trebalo da se dize zasebno sa rezervisanog mesta na hardu i da nema veze sa main aplikacijom je takodje prijavio isti error, a kasnije posle mog pokusaja deinstalacije i iskljucena boot managera sistem je pao. Sada sam presao na win i njegov boot disk pa nek ide zivot :d Bez obzira na sve interesantno iskustvo koje kosta celovecernje reinstalacije sistema :d

Da li ti mislis na Acronis OS Selector?

Mislis Acronis Startup Recovery Manager? :)

Poslednja izmena:
A pa ok, mada ja sam recimo milion puta instalirao/deinstalirao True Image, nikad nisam imao problema ali nikad nisam ni petljao sa Recovery Managerom. Izgleda da sa tim treba biti pazljiv, iako True Image sasvim lepo funkcionise i bez toga. :)

A pa ok, mada ja sam recimo milion puta instalirao/deinstalirao True Image, nikad nisam imao problema ali nikad nisam ni petljao sa Recovery Managerom. Izgleda da sa tim treba biti pazljiv, iako True Image sasvim lepo funkcionise i bez toga. :)

True image je odlican software a koristio sam ga i zbog tog recovery managera koji je nevidjeno udoban i koristan i spasavu u svim situacijama osim fizickog unistenja bez upotrebe recovery diska...Sada je ispalo da je c++ pohebao stavri Acronisu na takav nacin da je i recovery manager otisao i tu si potpuno u pravu treba biti jako oprezan. Priznajem da me to malo iznenadilo jer koliko ja znam recoverz manager se instalira na posebnom mestu rezervisanom na hardu kao stand alone aplikacija koja se podigne ako zelis pre windowsa odmah nakon boota. Kako je onda c++ uspeo da ga kompromituje nemam pojma...

Treba uvek imati pri ruci .iso od True Image i Disk Directora, pogotovu sto nije puno veliki. :)

Nazad
Vrh Dno