Šta je novo?

GeForce GTX 660 Thread

Poslusaj medu. :)

Citajuci na raznim sajtovima opise i testiranja ove msi 660 tf3 po mom misljenju je vise nego prava zamena za 560ti. Brza je i do 50%. Sustize i prestize 7870.

Ja prodao 6970 da uzmem 660 tf3

Poslednja izmena od urednika:
190e

Jaca je nekih 15-20% a manji je potrosac i to igra ulogu, bar u mom slucaju.:)

Poslednja izmena od urednika:
Imam ASUS 560 ti top (900/4200Mhz) ali nisam isprobao ni njene limite još tj. max oc.
Verovatno je po prerformansama tu negde u rangu sa onom jeftinom MSI 7850 OC 1GB.

Pošto se igram u 1680x1050 dobitak bi se osetio ali možda je bolje da jurim fullhd monitor prvo umesto grafiku pa da onda nagazim na neku 660ti/670 kad bude price drop?
660 je nova i bice sigurno jeftinija a deluje primamljivo ali stvar je u doplati samo.
Što manje doplatiti kao neban26. def. mu je dobra zamena za sitne novce a kasnije će je se lakše rešiti ako zatreba.

Poslednja izmena:
Probao sam, i u Furmarku prolazi sa +100 za gpu i + 250 za memoriju. Ovih dana cu probati jos da vidim sta se moze izvuci. Radi se o msi gtx 660.

Malo sam se jos poigrao sa klokovima. Na +50 GPU i +180 Mem, Crysis 2 baca 52.9 frejmova na 1920x1080, Ultra, HiRes textures on, AA 4x, DX11.
CPU je AMD X4 955 na 3.8GHz.

Poslednja izmena:
Imam jedan cudan probem koji mi se javlja nakon uzimanja MSI GTX660
Svaka dva dana mi se komp resetuje bez bsod-a samo se zacrni ekran i restart (nikakve greske nema) i to se oba puta desilo dok komp nije nista radio, jednom sam ja citao mailov-e drugi put nisam bio kuci :(
Ako se nekom desi slicno nek javi....

Ja mislio da predjem sa 5850 na gtx660, mislim da bi uz oc bio lep apgrejd al ona Asus DC II kosta 35 ljada :d Zahebi. (nema vise u cenovniku, verovatno je bila neka greska al znam da sam video cenu od oko 35k din za Asus gtx660 DC II bez ti)

Poslednja izmena:
Na domacem trzistu u retailu sam za sada video 2 modela Asusa GTX 660 DCII, Asus GTX660-DC2-2GD5 (30.8k RSD) i od juce neki noviji Asus GTX660-DC2O-2GD5 (28.5k RSD). Ovaj drugi je blago overklokovan (1020/1085MHz) i na koju foru je jeftiniji to mi bas nije najjasnije posto se prodaje u istoj firmi. (tu sam i ja kupio svoga prema tome kartica definitivno ima, nije samo reklama)Treci, odnosno TOP model je verovatno taj precenjeni i znatno skuplji.

Poslednja izmena:
E pa moguce da je taj top bio 35k :) U svakom slucaju ova gtx660 je ono sto mi treba, ipak cekam pad cena jer nesto ne vidim igru koja opravdava 30k din ulozenih ;) A i ove koje kolju gpu igram sa 45+ fps na ovoj rez.

Da li iko koristi GTX6xx na ASUS p67 ploce sa 2xxx bios-em, sad vidim na sajtu da tek najnoviji bios iz 3xxx serije resava problem nestabilnosti sa GTX680 a ja nemogu updatovat jer imam staru B2 verziju?
Mislim da su mi je nestabilnost zbog toga.... ili je do graficke al nemogu znati

Izasao je nov afterburner koji dopusta promenu napona i za MSI GTX660... ali slabe vajde, limit pri OC-je je zbog limita TDP-a od 110% tako ma sta god setovali graficka trotluje i odrzava potrosnju ~110%
Prakticno je dosta samo povecati power limit na 110% i dobijate ~5% jer su klokovi veci usled turba i bez OC-a

Jedino sam vrsio testove sa 3d mark 2011 i za mene najvise daje GPU na 1072 boost 1137 i memoriju na 1600Mhz, vise od toga samo trotluje posto i na manjem kloku vec povremeno udara u power limit od 110%

Poslednja izmena:
Upravo tako. I kod mene ista situacija. Slabe vajde od klokovanja ovog modela. Cekam dd vidim kako se klokuju drugi modeli...

Nema to veze sa modelom, jednostavno NV je trazila da power limit bude 110% ako se nadje mogucnost njegovog povecanja kartica ce se klokovat bar 10-20% bolje

Nema to veze sa modelom, jednostavno NV je trazila da power limit bude 110% ako se nadje mogucnost njegovog povecanja kartica ce se klokovat bar 10-20% bolje

Mozda nesto ovako, ako radi na kartama drugih proizvodjaca... POINT of VIEW and TGT Announce the TGT BigBang Tuning Utility

In addition of setting the base clock and memory clock the user can increase the power target, survey the GPU temperature and monitor the fan speed.

Ipak se nadam da ce taj power limit biti povecan ili preko novijih BIOSa ili preko drajvera (ako je moguce tako). Pogledom na ovog golog Hawk-a sa prethodne strane i njegovu VRM sekciju stice se utisak da je u pitanju prava oc zwerka, (plus 2X 6-pin konektora) pogotovo sto ima i tacke za direktno ocitavanje napona sa stampane ploce. Besmisleno bi bilo praviti takav hardver sa ovim TDP limitom.

2ykygow.jpg

Proracunato sve. Ako i Nvidia dopusti preko 110% za te čipove će vendori verovatno plaćati više uz upotrebu ovakve naponske. Ovaj Hawk može da košta oko 230-250 evra ako ne i jače.

Ako to ne bude slučaj i ako ostane 110% limit onda ovaj model može da se zove MSi GTX660 GAWK. :)
Drugim rečima možete samo da se ložite i blenete u tu naponsku ako ne možete da je adekvatno upotrebite.

Nadam se da to neće biti slučaj i da će MSI HAWK da opravda ime i ovu naponsku što se stavlja na nju.
Edit.

Evo ovde lepo piše 1100Mhz core 1176Mhz boost.
U pitanju je dual-bios karta. Mislim da ovako opet ostaje u onih ~110% a ta jače se još ne zna dok ne provrte neki test i oc.

Poslednja izmena:
Definitivno best buy kartica! (Msi 660 twin frozr) U poredjenju sa proslom sapphire dual fan 6970, mnogo bolje! Vise fps-a u svakom naslovu. Pri gamingu neprekidno je boost na 1124 bez ikakvog klokovanja. Temp ne prelaze 59 u full loadu a idle je 27c. Necujna! Klok sam dizao +60 za gpu i +200 za memoriju i nisam imao nikakvih problema tokom igranja i 3d marka11. Verovatno moze jos, to cu tek da vidim kad nadjem vremena. Svaka preporuka za ovu graficku!

Ja jos nisam resio restartovanje kompa koje se javlja u periodu od 12-30h rada kompa :(
Posto imam 2 monitora sad sam jedan iskljucio i cekam 48h, a nakon toga necu biti pametan jer mi se napajanje ne menja ako je kojim slucajem nekompatibilno (ne po snazi vec po raspodeli naponana na 4x grane od 18A)

Uzeh i ja MSI GTX660 TF3. Pre nje sam imao 6870. Da li je to pametan prelaz?

Pitam zato što mogu uvek da je prodam. Iako sam zadovoljan performansama, nisam zadovoljan kako mi sistem radi od kad sam je ubacio. Pri istom nivou detalja u svim igrama učitavanje traje mnogo duže. U OpenGL naslovima kao što je Doom 3, slika je mnogo lepša. Lepše su boje, kontrast, i osvetljenje. U ostalim igrama, na primer Skyrim, slika ima isprane boje, mali kontrast i sve mi izgleda nekako bezveze iako je FPS skočio skoro duplo. U Call of duty naslovima, black ops, mw3, mw1 nema nikakvih promena što se kvaliteta prikaza tiče. Slika je ista kao i na 6870. Dok recimo C&C Tiberium Wars, opet, ima jako loše boje. Jedini dobitak je to što na GTX660 u odnosu na 6870 u ovoj igri nudi 8x AA dok je na ATI-ju moglo da se stavi samo 4X. Koristim poslednje drajvere. Malo sam razočaran. :/

Ja sa +80 za core sto mu dodje 1202 na boost-u a uvek je na toj vrednosti pod opterecenjem, i +300 za memoriju (1652) prolazi 3d mark 11 (Performance 7400) unigine haven 2.5 bez ikakvih problema. Max temp 60c. Poigracu se jos da vidim sta kaze.

Pri istom nivou detalja u svim igrama učitavanje traje mnogo duže. U OpenGL naslovima kao što je Doom 3, slika je mnogo lepša. Lepše su boje, kontrast, i osvetljenje. U ostalim igrama, na primer Skyrim, slika ima isprane boje, mali kontrast i sve mi izgleda nekako bezveze iako je FPS skočio skoro duplo. U Call of duty naslovima, black ops, mw3, mw1 nema nikakvih promena što se kvaliteta prikaza tiče. Slika je ista kao i na 6870. Dok recimo C&C Tiberium Wars, opet, ima jako loše boje. :/

To ozbiljno? :trust: Ne bi trebalo biti primetne razlike.
Hajde proveri frekvenciju osvezavanja, mozda je na nizoj vrednosti (tipa 24Hz).

Znam i ja da nebi trebalo da bude primetne razlike, na žalost razlika je velika. Kvalitet slike u pojedinim igrama me manje više ne zabrinjava toliko koliko me zabrinjava sporije učitavnje. Osvežavanje je 60hz, probao sam i 75 i situacija je ista. Neke igre se vide mnogo lepše, neke se vide isto, neke se vide lošije. Predpostavljam da su drajveri u pitanju. Jer recimo u black mesa source slika je jako svetla iako sam in game brightness spustio na minimum. Veliki brightness automatski ubija kontrast i boje, i slika izgleda isprano i bledo. Sačekaću novije drajvere da vidim hoće li se situacija promeniti. Jer da je grafička neispravna slika bi bila loša u svim igrama. Ovako nemam uslova za reklamaciju.

Treba neko ko ima GTX660 i dva monitora nakacena da mi iscita frekvencije i napon u desktopu kad je komp "idle"...?
Mene graficka zeza kad su nakaceni hdmi i analogni monitor desava se da kad je nakacem i analogni da se komp resetuje kad je idle... samo sa hdcp monitorom sve radi OK

Vrh Dno