Šta je novo?

Replikacija - Ghosting

Filipenko666

Cenjen
Učlanjen(a)
03.11.2009
Poena
169
Strucnjaci

na koji nacin mogu bezbedno da kloniram Linux server (Slackware 10) koji ima 2 SATA diska + 1 IDE disk koji su u softverskom RAID1 sa 3 pariticije, jedna je boot.

Na koji nacin sve ovo mogu da prebacim u neki image koji cu posle da razvijem na neki disk po particijama, ne mora da bude vise diskova ili mora zbog soft raid1?

Ili preciznije pitanje: imam racunar na kome je Slackware sa 3 izmesane particije (3 diska, ali su 3 particije mirrorovane medjusobno) i sad ja hocu da napravim vernu kopiju celog sistema na drugom racunaru koji ima slican hardver (bitno je da imam isti LAN adapter)?

Moze li mi neko dati smernice i korake kako ovo bezbedno i efikasno da odradim?

HVALA veliko!

Vidim na netu da Slackware 10 koristi raidtools (http://slacksite.com/slackware/raid.html). Pošto nemam ličnog iskustva ni sa Slackware-om ni sa raidtools-om (samo mdadm), ne mogu da ti dam detaljne instrukcije.
U principu, čačkanje produkcionog servera nije preporučljivo ako nisi siguran u to što radiš. Pošto će verovatno biti potrebno da se odrade nekakve manipulacije sa RAID-om, možda je najbolje da se prvo malo uputiš u problematiku. Naravno, sve zavisi i od toga šta planiraš da radiš sa drugom mašinom, kao i od konkretne konfiguracije postojećeg RAID-a, tako da bi za početak mogao da ovde okačiš rezultat komande:
Kod:
cat /proc/mdstat

Ako BIOS vidi taj RAID kao jedan HD, onda ce verovatno najnovija verzija Acronis Backup And Recovery isto videti taj RAID kao HD i moci ce da napravi image, koji ces moci da vratis na neki drugi hardver
Tako sam ja napravio image sistema koji je na RAID1, i uspesno vratio na drugu platforma na obican HD
Kazes da taj drugi racunar ima slican hardver, pa verovatne nece biti problema sa drajverima

Ako BIOS vidi taj RAID kao jedan HD, onda ce verovatno najnovija verzija Acronis Backup And Recovery isto videti taj RAID kao HD i moci ce da napravi image, koji ces moci da vratis na neki drugi hardver

Linux-ov softverski RAID ne radi tako, neće da može.

Umesto toga recimo dd if=/dev/md0 of=//dev/sd1/image , pod uslovom da je sd1 neki disk na koji bi iskopirao sadržaj. Posle sa tim imidžom možeš da radiš šta hoćeš, samo ga sa dd prebaciš na drugi hard disk, pripremljeni RAID ili šta već. To bi trebalo da radi bez problema, ali stvarno nemam pojma o Slackware-u i kakav je kernel unutra, može da bude i problema.

Vrh Dno