Šta je novo?

NAS Server za kucnu upotrebu

• Začetnik teme Začetnik teme biker
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

biker

Čuven
Učlanjen(a)
20.07.2005
Poena
660
Treba mi predlog sta uzeti kao nas za kucnu upotrebu, ne treba vise od dva HDDa u raid-u, ali ono sto mi je obavezno je da podrzava mogucnost pisanja i citanja usb ntfs i fat32 diskova.
Trenutno koristim home made NAS server sa Nas4Free, i sve to lepo radi, ali me mnogo nervira to sto ne mogu da pisem po ntfs/fat32 USB diskovima, a posto je za kucnu upotrebu, to mi je bas potrebno.
Razmisljam se o ReadyNAS Duo, ali bih voleo da vidim predloge i sa vase strane. 🙂

Nisi napisao koliki ti je budžet 🙂 I koliki bi hardovi trebali da budu?

Hardove vec imam, 2x1TB, to mi je za sada sasvim dovoljno, a budzet, ne preko 200 eur.
Ali ono sto mi je bitno je da imam pored CIFS/SMB i NFS, torrent klijent...prakticno, sve sto imam sada sa NAS4Free, ali i mogucnost citanja/pisanja na usb hdd NTFS/FAT32.

Od jeftinijih NASova retki su sa podrskom za FAT/NTFS.

A najgore je sto nasi pajseri prodavci, oglasavaju da imaju, a u stvari ni u najavi!
Konkretno, trazio sam Netgear ReadyNAS DUO 2, i to nema niko kod nas...kakva suplja drzava.

Naručio sam preko ebay netgear readynas duo 2 smorili me naši trgovci

DLINK DNS320 oko 75e, prezadovoljan sam, uvoznik EWE, ima ga u Listu

@biker
Dobro si prosao. Kod nas je bar 200EUR, kad ga uopste ima.

pa nema ga kod nas....naravno, nasi sve imaju u cenovniku, ali na stanju niko nista!

I ja do sada nisam uspeo kod nas da kupim neki bolji NAS ili multibay enclosure, a više i ne tražim, pošto preko net-a mogu da kupim šta god poželim, a izađe me i povoljnije nego da se ovde cimam sa uvoznicima i eventualnim poručivanjem po pozivu.
Evo, juče mi stigao paket, 2bay usb3.0 enclosure (komada 2) i sa carinom me izašlo oko 160€ (malo sam se cenjkao sa vendorom, pošto sam poručio direktno iz Kanade).
U pitanju je Akitio i ovaj enclosure:
http://www.amazon.com/gp/aw/d/B0043GR0U0
Samo sam ga raspakovao i prilično sam zadovoljan kvalitetom, a i dizajn je odličan, svedeno i nepretenciozno.
Ali ono što je najvažnije, podržava hardove i od 4 TB.
Kad završim sa instalacijom verovatno će stari Sans Digital na doboš🙂
A što se tiče preporuke za zaista dobar NAS moj glas ide bilo kom modelu Synology-a.
Solidna konstrukcija i neprevaziđeno dobar softver, koji je po meni i ono što je najbolje. Jedino mi se ne sviđa što nisu uradili tako da se OS, koji je btw custom made Linux, instalira ne flash memoriju koja bi bila u sklopu NAS-a, već ide ne hard disk, što je jedina mana ovih NAS-ova. Sve ostalo je za desetku!

Nazad
Vrh Dno