Šta je novo?

Konfiguracija za video nadzor

marinko98

Čuven
Učlanjen(a)
17.08.2005
Poena
875
Potreban mi je savet za minimalnu ili neku "srednju" hardversku zahtevnost za konfiguraciju za video nadzor koja će "opsluživati" 6 spoljnih kamera. Znači neka polovna konfiguracija koja će moći da bez problema održava video nadzor non-stop u realnom vremenu. Samo da naglasim da opcija skladištenja na HDD nije bitna, tako da veličina istog nije primarna toliko.

Sta znaci opsluzivati? Treba da uvuces 6 video signala u masinu i da gledas na monitoru. Da li su to ip kamere ili obicne coax?
Nisam strucnjak za video nadzor. Planiram da napravim snimac pomocu raspberry pi + tv tuner + sd kartica.

Sta znaci opsluzivati? Treba da uvuces 6 video signala u masinu i da gledas na monitoru. Da li su to ip kamere ili obicne coax?
Nisam strucnjak za video nadzor. Planiram da napravim snimac pomocu raspberry pi + tv tuner + sd kartica.

NIje to za mene, niti ja radim na tom "projektu". Moj prijatelj ima farmu i 6 ip kamera koje su već uvučene u neki stariji Asus laptop na kom ima šest podeljenih ekrana i svaki prikazuje(već znaš o čemu pričam) određenu kameru. On sad hoće taj laptop da zameni sa nekim polovnim računarom pa me zamolio da mu predložim i nabavim neki koji će moći sve to, kao što sam se možda malo nespretno izrazio "opslužuje". :D

NIje to za mene, niti ja radim na tom "projektu". Moj prijatelj ima farmu i 6 ip kamera koje su već uvučene u neki stariji Asus laptop na kom ima šest podeljenih ekrana i svaki prikazuje(već znaš o čemu pričam) određenu kameru. On sad hoće taj laptop da zameni sa nekim polovnim računarom pa me zamolio da mu predložim i nabavim neki koji će moći sve to, kao što sam se možda malo nespretno izrazio "opslužuje". :D

Pa u cemu je problem? Nek' uzme isti ili jaci desktop ;)

Ma gde ne moze.. ip kamere salju ili jpg preko httpa ili mpeg4 kroz rtsp. Jos su to sve male rezolucije, tipa 640x480. Verujem da neki celeron moze to da izgura.

Malo sam testirao.. 7 x 640x480, mjpeg na 25fps, sa Android SGS2 telefona (IP Camera app), preko WiFi. Masina je c2d @ 2.4ghz.
Koristio sam ffplay i sledecu komandu:
Kod:
6x u command promptu:
start ffplay -f mjpeg -i http://192.168.1.100:8080/videofeed

i ubacio sam i jedan VLC player koji takodje vuce stream sa iste IP kamere.

Ako hoces da testiras, treba da znas IP adresu tih IP camera i HTTP kako da im pridjes. Verovatno mozes da otvoris njihov web interface iz browsera i potrazi informaciju o direktnom mpeg4 ili mjpeg streamu.

Prilozi

• 7 ip cams-v3.jpg
    7 ip cams-v3.jpg
    289.4 KB · Pregleda: 114
E to sam hteo da mi neko potvrdi. Hvala vam momci. Naravno logika je, ako je mogao taj "buđavi" laptop da mu završava posao, zašto ne bi mogao isti ili malo jači desktop. Yooyo izvini što sam te "naterao" da se cimaš oko testiranja.

Pazi.. sve zavisi kako vuce i dekoduje video sa ip kamera. Ako je taj stari ASUS laptop jos uvek u zivotu, pogledaj mu zauzece CPU-a. Novija masina sigurno to moze da izgura.

Bilo koji procesor sa 2 jezgra, 2 GB memorije, poželjna je video kartica (bilo koja da hardverski dekodira video strim). Instaliraš Windows i dobro bi bilo 2 HDD. Prvi od 80 GB za operativni sistem, antivirus i VNC, + potrebni kodeci. Drugi HDD za snimanje videa, veličina po želji. Program sam briše najstarije snimke. Predlažem toliki da čuva video bar 3 radna dana.

Vrh Dno