Šta je novo?

Kako je Samsung sistematicno kopirao deo po deo Apple IOSa

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Oh, kako usa sud da sudi za internacionalnu verziju telefona? Bilo je reci o tome.

www.freepatentsonline.com/7352953.html

Ovo je patent jednog od clanova porote. Ovo je toliko uopsten patent da pokriva apsolutno sve digitalne uredjaje.

Ajde sada da patentiramo vremensku masinu, putovanje brze od svetlosti, ili masinu koja se oglasava sa PING! kada zavrsi svoj posao ili jos bolje, masinu koja radi na struju.

Samsung ce se definitovno zaliti na odluku suda jer postoje dokazi da porota nije razumela sta i kako treba da gleda.

salac, odakle ti snage da se natežeš sa ovim ljudima, s oproštenjem, ko pijan s gaćama. Nema ovde sagovornika.
To što su yooyo, Morbius, ays i još par osoba ovde u zaslužuje da im se replicira na osnovu znanja, informisanosti i pogleda, to je retkost.
Posle jedne teme u kojoj sam napisao sve što sam imao, a nakon toga doživeo da ista priča krene kao šumski požar da se širi na druge teme bez obzira na napisano. Da se razumemo, me ističem ja sebe, niti očekujem orden, već ukazujem na to da ne može neko ko je došao ovde sa OčajneDomaćice.rs i SK i sličnih low-profile foruma/sajtova sebe da proglase za kompetentne za učestvovanje u ovoj temi.
Da smo se našli na nekom mestu u nekoj grupici i da razgovaramo o ovome, i onda da čujem ovakve odvale kakvim sam ovde prisustvovao, prvo bih pomislio da se neko šali, pa onda sprda, pa bih onda sačekao da sam napusti grupicu i okrene se kanapeima.

Ovo je bio spor o tome da li je Samsung kopirao Apple. Nije bio spor o patentnom zakonu, buducnosti tehnologije, o tome da li je Apple takodje nekoga kopirao u svojoj istoriji. A ko je u pravu moze se zakljuciti povrsnim pogledom na oba uredjaja i drugacija odluka bila bi prosto apsurdna. Apple ce nastaviti da kupuje delove od Samsunga, Samsung ce nastaviti svoj put ka uspehu i svet se nece mnogo promeniti. Za njih je kazna simbolicna i vise boli jer je proces bio u centru medijske paznje.

Jos ce da ispadne da je Apple kopirao Samsungove telefone i UI...

Samsung (jeftinije) = apple (skuplje) ?

Ovo sam procitao jutros negde i da je zakljucno sa tim ovo samsungu najbolja reklama ikada.

Poslednja izmena:
Najbolja rečenica je da je za samsung dobro da porotnici nastave da daju izjave, pošto su očigledno tipični ameri.

Poslednja izmena:
Lepo sam ja rekao: USA! USA! USA!

I Homer u mislima...

Runda 1 za Apple? (Samsung je plavi)

Ne radi se tu vise u samsungu i eplu. Rekoh - Pandorina kutija je otvorena, napravljen je presedan, ono sto sledi je besomucno tuzakanje svakoga sa svakim. Ako mislis da ce Apple da bude postedjen, u velikoj su zabludi. Oni krse bezbroj retardiranih patenata kao i svi drugi.

Preston Tucker je na svom "Tucker 48" iz 1948me izmislio (da, jedan covek je odgovoran za manje vise tri glavne stvari na danasnjim automobilima) :

tubeless gume
direktno ubrizgavanje
disk kocnice

Interesantna cinjenica je da je Tucker bankrotirao, jer je izgubio 50ih na sudu od Ford/GM - "veikih americkih kompanija"

Sve je ovo lepo, ali nije tačno. :)

Tubeless gume su patentirane tridesetih godina u Britaniji, a u Americi ih je patentirao bf goodrich, 1946. godine.

Prvo ubrizgavanje razvili su (tj. unapredili ranije pokušaje) Bosch i Cummins i masovno je korišćeno na dizel motorima već dvadesetih godina. Prvo ubrizgavanje na benzinskim motorima je upotrebio Šveđanin Hesselman, isto dvadesetih godina.

Disk kočnice je prvi upotrebio Lanchester, 1902. godine.

A Tucker je propao, između ostalog, zato što su bili dovoljno pametni da naprave auto od tri tone koji mora da se izgura iz parkinga, jer nema rikverc!

@salac
Naravno da sam mislio na Linux koji se koristi na desktopu, i koji skoro niko ne koristi. Objasni mi zasto ne moze da parira Windowsu i Mac-u na desktopu ako je sve to toliko dobro zahvaljujuci tome sto se bazira na kopiranju kako je to neko gore naveo kao glavnu prednost.

Nije uopste zvucalo kao da govoris o desktop OS-u, ali nije ni bitno. Bitna stvar je da shvatis da linux i OSX vuku istovetne korene, kao i da je Apple jednostavno uzeo nesto sto je hiljade i hiljade ljudi razvijalo decenijama te na osnovu toga napravio OSX i kasnije iOS. Da ne bese toga pitanje je kada bi OSX uopste uspeo da ugleda svetlost dana i na sta bi licio danas (obzirom da je njegov prethodnik, bez preterivanja, bio zestoko djubre).

Da se razumemo, ovo nije kradja obzirom da BSD moze da uzme bilo ko i od njega napravi bilo sta (takva je licenca), niti je Apple jedini koji je to radio; recimo, tako je i Cisco pokrenuo svoj biznis, tako je radila Nokia sa svojim IPSO uredjajima, i tako dalje, i tako dalje....

Sta je poenta? Poenta je da pokusavas da napadas nesto sto cak ni sam Apple ne napada, naprotiv; Apple pomaze neke open-source projekte koji se koriste sto na OSX-u, sto na linuxu, sto na BSD-u, a OSX i linux dele 85% 'sitnica' ugradjenih u sistem.

U tvom okruzenju pretpostavljam da stvarno skoro pa niko ne koristi linux, kao sto pretpostavljam da u tvom okruzenju skoro pa niko ne koristi i OSX. Kao sto je OSX poprilicno nabijen u nishu te ga koriste graficari, muzicari, dizajneri tako i linux koriste ljudi koji se bave networkingom jer se bez toga prakticno i ne moze; naime, linux i BSD-ovi i dalje imaju najbolje alate u struci u kojoj sam ja. Neke procene kazu da je odnos OSX vs linux 5:1. Do duse, odnos windows vs OSX = 15:1, ali dobro, to su procene koje je tesko dokazati obzirom da je tacne brojke nemoguce naci.

Ono sto ti garantujem je da, ukoliko bi sve linux i BSD masine u ovom trenutku nestale sa lica zemlje, nastala bi kataklizma. Sklonis li sve sto je ikada napravio Apple, ne bi se desilo apsolutno nista.

Pa imas primer kada se pojavio iPad 2, pre toga Samsung je predstavio svoj tablet uradjen po uzoru na iPad1, i kada su videli iPad 2 batalili su upravo predstavljeni tablet (to su javno i rekli) i u rekordnom roku napravili iPad 2 kopiju.
Znaci Apple ulozi sve i rizikuje sa novim proizvodom a Samsung bez stida to sve pokrade i zaradjuje kao parazitski proizvod.

Jos jednom te pitam - koliko misli da su tacno ulozili para da 'smisle' cetvorougaoni oblik sa zaobljenim ivicama? Milijardu? Dve? Tri? U stvari nisu morali da smisljaju nista - daleke '94 godine neko je to vec smislio za njih a sprava se zvala Fidler tablet.

Ovo je bio spor o tome da li je Samsung kopirao Apple. Nije bio spor o patentnom zakonu, buducnosti tehnologije, o tome da li je Apple takodje nekoga kopirao u svojoj istoriji. A ko je u pravu moze se zakljuciti povrsnim pogledom na oba uredjaja i drugacija odluka bila bi prosto apsurdna. Apple ce nastaviti da kupuje delove od Samsunga, Samsung ce nastaviti svoj put ka uspehu i svet se nece mnogo promeniti. Za njih je kazna simbolicna i vise boli jer je proces bio u centru medijske paznje.

Uopste nije tacno. Porota je donela presudu po kojoj su konceptualni patenti (da ih tako nazovem, dosta sam koristio reci - glupi, moronski i sl.) validni. Odavde direktno sledi da je napravljen presedan koji ce da utice na sva slicna sudjenja u buducnosti, ukljucujuci tu i spor koji vodi Google sa Apple-om. Da nema ove presude, ocenio bih da su sanse Google-a da izgura tuzbu jednake nuli, a ovako? Ovako, obzirom da postoji presedan i da se njihovo zakonodavstvo i bazira na presedanima, vise nisam tako siguran.

Uopšte se ne oslanjam na wikipediu, bavim se automobilima ceo život, a to je već prilično dugo. Da, Tucker je imao gume koje su ličile na one današnje, a sa tvojom poentom se u potpunosti slažem. Da je Lanchester tražio pare od svakog proizvođača koji ugrađuje disk kočnice, znamo gde bi danas bili. Uostalom, mislim da sam dao dobar primer iz auto industrije pre desetak strana, pa ne bih širio tu priču.

ps: Ne znam zašto ga zoveš '48. Auto je zvanično bio Tucker sedan, ali su ga svi zvali torpedo. Btw, smatram ga prilično beznačajnim za auto industriju, kao i većinu američkih automobila.

Poslednja izmena:
5170609_460s.jpg

Samsung's new tablet design (after court ruling)

Da li je stvarno moguce da je predsedavajuci porote covek koji drzi ovakav patent:

A personal video recording/storage apparatus for downloading streaming video and data contents from a number of sources and storing the video files to an internal storage device, such as a disk drive. The apparatus further has the ability to offload the video files (e.g., originally stored in the fixed storage device) to an internal removable media storage device. The video files stored in the internal storage devices may thereafter be retrieved, processed, and provided for viewing on demand at a later time (e.g., on a standard television set, a high-definition television set, flat panel display, computer monitor, or an equivalent output device). One embodiment of the invention includes an apparatus equipped with a wireless keyboard and software that enables a user to access the Web and email services, edit recorded material, download new coder/decoder (Codec) software, order a movie on demand, and/or perform other functions.

Pobogu......

Salac, hvala bogu da neko ukaže na pravi problem oko ovog slučaja samo sa mnogo manje besa i srdžbe od mene. Hvala.

Ovaj porotnikov patent je katastrofa! Apple će na kraju patentirati uređaj koji ima zvučnik i mikrofon, naslanja se na glavu, sa strane i služi za razgovor s drugim ljudima, a može i da zvoni kad te pozovu.

Sramota!

Ne moze. To krsi moj patent na masinu koja se oglasava sa PING!

Tumacenje patenta iz 1970 i neke godine, o masini za snimanje pesama po izboru (ubacis pare, izaberes pesme i masina ti izbaci kasetu sa snimljenim izborom) u sirokom tumacenju se odnosi na web shopove. Opisne patente treba zabraniti. Tek kada napravis uredjaj mozes da probas da patentiras uz podnosenje dokumentacije o izradi.

Evo ti Linux kao očigledan primer. Otvorene licence, sve na stolu, ništa ne možeš da sakriješ ili prisvojiš. Da bi tvoj proizvod bio u vrhu, stalno moraš da ga usavršavaš. Sve što ti napraviš, konkurencija može da iskopira i onda doda nešto svoje da bi bili ispred tebe. Ti onda iskopiraš ta njihova unapređenja, pa dodaš opet svoje poboljšanja da bi ostao na vrhu i tako u krug. Zahvaljujući tome, softver pod otvorenim licencama se izuzetno brzo razvija, čak i sa malim brojem kadrova, jer firme se takmiče i sarađuju istovremeno. To je interesantan put u budućnost, a ne izumeš par stvari, patentiraš ih i onda tužakaš, pretvorajući se u parazita koji guši industriju umesto da je gura napred.

Ako sad zanemarimo opšti trend marginalizacije Eplovih inovacija u industriji, ne mogu a da se ne zapitam koja su to Samsungova konkretna funkcionalna unapređenja prikazana u poslednjih par godina? Da preciziram, čime je to Samsung Mobile doprineo da mi današnje telefone koristimo na jedan lepši, brži, intuitivniji način?

Poslednja izmena:
Krađom i kopiranjem su uspeli da približe touch telefone raznih cena i kvaliteta širokim narodnim masama koje nemaju novca za Apple.

Mislis uprkos teskocama koje apple nema(fragmentisanje android uredjaja), samsung pravi mnogo bolje telefone?;)

Na pomolu nova tuzba :

12-1.jpg

Samo, imam utisak da ce ovo sudjenje biti jednostavnije, jer je bas ocigledno! :)

Ako sad zanemarimo opšti trend marginalizacije Eplovih inovacija u industriji, ne mogu a da se ne zapitam koja su to Samsungova konkretna funkcionalna unapređenja prikazana u poslednjih par godina? Da preciziram, čime je to Samsung Mobile doprineo da mi današnje telefone koristimo na jedan lepši, brži, intuitivniji način?

Ucinili touch telefone dostupnijim, 4G, proizvodili telefone sa vecim display-om, omasovili Android, napravili prvi Phablet uredjaj, napravili iole dobar tablet koji moze da prepozna jacinu pritiska (Galaxy Note 10.1), u HW smislu su uradili mnogo vise nego Apple, dok su u software-skom zatajili jer to inace i nije njihova oblast interesovanja vec Google-ova, za HW kompaniju dosta, a sta je Apple uradio na hw polju, Retina display?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno