Šta je novo?

Pomoc za excel

marko_84

Slavan
Učlanjen(a)
10.07.2004
Poena
350
Poz svima :)

Imam jednu situaciju u excelu, koju nekako moram resiti ali ne znam kako. Postoje 2 sheeta, sheet1 ulazni, sheet2 izlazni. u sheet1 ima dosta kolona.

Ono sto treba da se upise u celiju u sheet2 je sledece:

- nadji celiju koja ima maksimalnu vrednost u u koloni A u sheet1, u opsegu redova 1 do 24. Kad je nadjes, onda upisi (u zadatu celiju u sheet2) vrednost koja se nalazi u celiji u koloni C, ali u istom redu.

Na slici je opisan taj sheet1, u kojem se trazi vrednost. Unet je zahtev da se trazi max u redu D. Kad je nadjen max u redu D (vrednost 9), onda se vrednost u celiji istog reda, ali kolone A upisuje u celiju u sheet2. E kako sad definisati da on prevuce tu vrednost iz kolone A :)

Prilozi

• excel.bmp
    54.9 KB · Pregleda: 65
Poslednja izmena:
Poz svima :)

Imam jednu situaciju u excelu, koju nekako moram resiti ali ne znam kako. Postoje 2 sheeta, sheet1 ulazni, sheet2 izlazni. u sheet1 ima dosta kolona.

Ono sto treba da se upise u celiju u sheet2 je sledece:

- nadji celiju koja ima maksimalnu vrednost u u koloni A u sheet1, u opsegu redova 1 do 24. Kad je nadjes, onda upisi (u zadatu celiju u sheet2) vrednost koja se nalazi u celiji u koloni C, ali u istom redu.

Na slici je opisan taj sheet1, u kojem se trazi vrednost. Unet je zahtev da se trazi max u redu D. Kad je nadjen max u redu D (vrednost 9), onda se vrednost u celiji istog reda, ali kolone A upisuje u celiju u sheet2. E kako sad definisati da on prevuce tu vrednost iz kolone A :)

=VLOOKUP(MAX(Sheet1!A2:A24);Sheet1!A2:C24;3;FALSE)

Hm, radi u jednom slucaju, ali recimo konkretno u ovom nisam uspeo da napravim funkciju...ako ti nije problem, probaj. Kao da ne radi u smeru - trazim u desnoj koloni max a upisujem vrednost iz leve

Prilozi

• vlookup.xls
    13.5 KB · Pregleda: 36
Hm, radi u jednom slucaju, ali recimo konkretno u ovom nisam uspeo da napravim funkciju...ako ti nije problem, probaj. Kao da ne radi u smeru - trazim u desnoj koloni max a upisujem vrednost iz leve

pogledaj help za vlookup funkciju i videces da trazena vrednost mora biti u prvoj koloni, tako radi funkcija...u tvom slucaju moras rucno da zamenis mesta kolonoma i onda ce da sljaka...takodje, pozeljno je i da prava kolona bude sortirana po rastucem nizu.

Procitao help, lupao glavu, pokusavao i nisam uspeo da nagutam da radi onako kao sto sam zamislio.....2 sata prepakivanja podataka iz kolone u kolonu, i uradih sve na nacin koji si rekao :)

Hvala mnogo :)

Vrh Dno