Šta je novo?

Najbolji pregledac i editor slika

Photoscape sam koristio neko vreme pre godinu-dve. Klasican editor sa gotovim solidnim filterima/efektima.
Najvise mi se svidela lakoca modifikovanja gif animacija.

Xnview sam samo isprobao, pa se ubrzo vratio na ACDSee 2009. :D

I onda probas FSViewer i zaboravis da je ACDSee ikad postojao :)

Pogledajte tutorijal da vidite samo neke od mogucnosti ovog viewer-a. Sa lakocom gledas slike i zumiras (samo levi klik misa i pomeraj misa gde hoces da gledas). Pa ima i mod za uporedjivanje do 4 slika sa opcijom da samo jednu vidis na ekranu (odlicno za uporedjivanje promene temperatura u programima za dijagnostiku, ili bilo kojih razlika izmedju dve slike) ili da sve 4 budu poredjane jedna do druge. I sa lakocom se barata... Pomeris mis-a gore-dole-levo-desno uz ivicu i odmah ti izadje mnostvo opcija na dohvat ruke koje bi ti ikad bile potrebne i za koje bi u drugim programima morao da kopas po opcijama. Jos iznad imas i mini viewer ako hoces da vidis neku specificnu sliku iz tog foldera (odlicna stavr ako imas folder pun slika a hoces da vidis samo par njih koje nisu jedna do druge, pa da ne menjas 100 slika da bi dosao do naredne koju zelis da vidis). Itd...

Ja sam skoro instalirao zoner da isprobam, ali nikako ne mogu da se naviknem na bilo šta što nije faststone. Moraću da ga vratim.
Broj opcija je vrlo verovatno identičan kao i kod ostalih aplikacija, ali UI je toliko dobro urađen da je snalaženje i korišćenje veoma lako.

Obrati pažnju na ono što je čovek pitao:

... freeware program ...

Photoshop je komercijalan program dakle daleko od freeware varijante i košta malo manje od 80 000 dinara a to je pak daleko od besplatnog

paint.net za obradu , irfan za pregled :)

Ja koristim za pregled slika ACDSee, ali me neke stvari kod njega nerviraju, tako da bih rado probao neku alternativu.
Ono što mi je ključno je da program mora da ima podršku za RAW fotografije, pošto su mi one primarni izlaz iz foto aparata.
Da li ovi navedeni programi mogu da otvore RAW?

Pojavila se i besplatna verzija ACDSee na njihovom sajtu ali je to samo bazičan program za brz pregled (quick view) slika. Nisam ga probao pa ne mogu da napišem utiske ali možda drugi žele da isprobaju.

http://www.acdsee.com/en/products/acdsee-free

Mislim da FastStone i IrfanView prednjace po kvalitetu, opcijama i hardverskoj nezahtevnosti. Licno koristim FS, ali Irfan ima daleko vise pluginova koji se mogu skinuti, i moze da pokrije daleko vise od obicnog "pregledaca slika".

Ja nemam instaliran Internet Explorer, tako da ne znam za koje stvari je potreban Zoner-u.

XnView, korsitim vec godinama za pregled
Ali editing osim nekog osnovnog Crop i slicno ne radim sa njim.

Ja nemam instaliran Internet Explorer, tako da ne znam za koje stvari je potreban Zoner-u.

Onda ga možda i probam, mada već godinama koristim Xnview, za pregledanje slika, a photoshop za edit. Nekada sam koristio FastStone, ali ni sa njim nisam radio editovanje, jedino crop u početku, ali i za to sam prešao na photoshop, a i onako ga svakako imam na HDu, pa zašto ga ne koristiti, nego neke priručne programe...
Razlog zašto sam se opredelio za Xnview, a ne za FastStone, je čisto subjektivan. Više mi se svideo Xnview, valjda mi je više ličio na stare, stare verzije ACDSee-ja (2 i 3)...

Koliko znam IE je uvek tu, ne moze da se izbaci. Probao sam da ga izbacim na sedmici i prodje ceo onaj proces, ali se posle restarta opet nalazi u sistemu.
GeorgeT probaj i jedan i drugi niti zauzima mnogo niti ti oduzima mnogo vremena. Pa onda ostavi onaj koji ti najvise lezi.

Za pregled i nezahtevniju obradu xnview. Za napredniju obradu Paint.net.

Nikad mi nista vise od Total Commander + Imagine plugin nije zatrebalo.

A ako stavljam neki viewer to je Faststone.

@KAMIKAZE
Ja sam hteo da ga izbacim sa win 7 64-bit zato sto nisam umeo da podesim waterfox kao default. I izbacim ga ja ali se on posle restarta vratio (u add/remove programs).

Moj glas ide FSvieweru (vec nekoliko godina).

Hvala Kritika. Al' su ga zakomplikovali... i sve to samo da ne izbacimo njihov prokleti internet browser.

Nazad
Vrh Dno