Šta je novo?

AMD Phenom II X4 (i matična)

7euffel

Slavan
Učlanjen(a)
06.08.2012
Poena
240
Pozdrav svima!
Novi sam član pa se izvinjavam ako sam pogrešio podforum.

Naime, radi se o veoma starom računaru, starom oko 5-6 godina (nisam siguran tačno), i pošto je došlo vreme da se menja, odlucio sam da ga ne bacam već da ga malo ojačam (nadogradim). Palo mi je na pamet da nabacim novi procesor, ali pošto je matična (Socket AM2) loša i stara i ne podržava AM3 procesore, odlučio sam da i nju promenim. Naime radi se o procesoru AMD II X4 965 Black Edition i njega bih hteo da nabacim na novu maticnu koju bih kupio (ako možete da preporučite neku koja bi fino odgovarala ovom procesoru).

Ali, to nije sve, zanima me naime ako budem menjao maticnu da li ce mi ostale komponente odgovarati sa one stare maticne i da li ce biti moguce izmeniti sve to sto sam naumio (na toj staroj maticnoj se nalaze RAM DDR2 2G, Graficka ATI RADEON X1600..)

Model trenutne matične je: Gigabyte M61P-S3
Model procesora: AMD Sempron 3200+
Grafička: ATI Radeon X1600
Napajanje: 400W

Hvala unapred!

Memoriju ces sigurno morati menjati mada ona nije skupa, mozda cak i HDD ako je PATA jer novije ploce imaju samo SATA podrsku.
Napajanje ti je verovatno matori kinez pa bi bilo pozeljno i njega zameniti ako ne odma onda uskoro.
Graficku mozes ostaviti za prvu ruku ili ako nemas potrebe za jacom.

tek sad videh
na sa sajtu pise da podrzava AM3 procesore

Poslednja izmena:
Memoriju ces sigurno morati menjati mada ona nije skupa, mozda cak i HDD ako je PATA jer novije ploce imaju samo SATA podrsku.
Napajanje ti je verovatno matori kinez pa bi bilo pozeljno i njega zameniti ako ne odma onda uskoro.
Graficku mozes ostaviti za prvu ruku ili ako nemas potrebe za jacom.

tek sad videh
na sa sajtu pise da podrzava AM3 procesore

Što se tice memorije, negde sam procitao da neke AM3 ploce podrzavaju DDR2, za HDD ne znam moracu proveriti, napajanje cu promeniti al' hocu prvo da se resim procesora. Graficka ce cekati malo, uglavnom ne igram igre cesto pa tako da se mogu strpiti.

Na ovu moju maticnu, mogu neki AM3 procesori, ali prvo moram flashovati BIOS sa F2 na F7l verziju. Al' plašim se tog flashovanja jer nisam baš najbolje upućen.

jeftinije bi te koštao ovaj FM1 komplet ,

http://www.itsvet.com/proizvod/asrock-a75m-hvs/comp_comp_mboard/149/2035
http://www.itsvet.com/proizvod/amd-a8-3850-2.9ghz-4mb/comp_comp_cpu/47/457

a kao bonus bi dobio AMD 6550d Grafiku integrisanu u procesor,
koja je sasvim pristojna.

razlika izmedju fenoma 2 i predloženog a8-3850 je u 4mb keša, i lako se nadoknadjuje blažim overklokom.
takodje , fusion procesori troše prilično manje struje od fenoma .

Hvala na odgovoru!

Sve mi je to okej, samo je problem sto u Bosni ima mnogo manje izbora medju racunararskim komponentama i to mi pravi veliki problem. Nema mnogo izbora i sav mi je izbora spao na Phenom X3 i X4 :D

Ma flešni bios kupi Athlon II X4 i uzivaj.

evo sta kazu drugi:

"I can confirm that a Phenom II X2 545 (AM3) works on it (BIOS F7F). The CPU is recognized correctly and running properly. Indeed, good overclock to 3,6 GHz (240 FSB). "
"
"Athlon II X4 630 also working on this MB"
"
I bought a Athlon II X4 635 (2.9GHz) and it works perfectly in my M61P-S3. It was in the list of supported CPU's and there has been no issues"

a evo i jedan sa malim problemom:

I have the GA-M61P-S3 board with the F7F bios. After asking Gigabyte's tech support if it would work with the AMD Phenom II X4 965 BE, they confirmed it would, and I bought one.

After the install, I was able to get the machine to boot up and recognize the chip and even get into Windows. The system does see the chip as quad core, but at only 1.6 Ghz. I've heard some other people having this problem. So I'm not sure if its a bios setting or what...

edit:

i ostane ti jos para za napajanje i neku polovnu grafulju sto bi potrosio na novu plocu i memoriju :p

Poslednja izmena:
Ma flešni bios kupi Athlon II X4 i uzivaj.

evo sta kazu drugi:

"I can confirm that a Phenom II X2 545 (AM3) works on it (BIOS F7F). The CPU is recognized correctly and running properly. Indeed, good overclock to 3,6 GHz (240 FSB). "
"
"Athlon II X4 630 also working on this MB"
"
I bought a Athlon II X4 635 (2.9GHz) and it works perfectly in my M61P-S3. It was in the list of supported CPU's and there has been no issues"

a evo i jedan sa malim problemom:

I have the GA-M61P-S3 board with the F7F bios. After asking Gigabyte's tech support if it would work with the AMD Phenom II X4 965 BE, they confirmed it would, and I bought one.

After the install, I was able to get the machine to boot up and recognize the chip and even get into Windows. The system does see the chip as quad core, but at only 1.6 Ghz. I've heard some other people having this problem. So I'm not sure if its a bios setting or what...

edit:

i ostane ti jos para za napajanje i neku polovnu grafulju sto bi potrosio na novu plocu i memoriju :p

Flashovao sam BIOS sa F2 na ovaj F7l ili kako već. Sto znaci da cu sada moci da nabacim neki Quad, koliko sam razumio.

A sto se tice tog problema, citao sam u vezi toga na gigabyteovom sajtu, ima neko upozorenje, ali moze da se rijesi instalitanjem nekih dodataka koji su dostupni kod njih u download sekciji.

btw. tokom flashovanja sam imao dosta problema, jer se sistem nije hteo da učita, ali srećom sam našao cd koji sam dobio uz matičnu i pokrenuo sam taj novi flashovani bios.

Da pošto bi ploča poprilčno koštala, umesto nje mogu da kupim neku grafu a napajanja nisu previše skupa.

I da zanima me još koja je razlika između Phenoma i Athlona? U kvalitetu, cijeni? :D

Hvala!

"I have the GA-M61P-S3 board with the F7F bios. After asking Gigabyte's tech support if it would work with the AMD Phenom II X4 965 BE, they confirmed it would, and I bought one.

After the install, I was able to get the machine to boot up and recognize the chip and even get into Windows. The system does see the chip as quad core, but at only 1.6 Ghz. I've heard some other people having this problem. So I'm not sure if its a bios setting or what..."

A što se tiče tog dijela našao sam objašnjenje na oficijelnom sajtu od gigabyte sto se tice ovog procesora, i ovo piše za Phenome :D

"AMD Phenom™ Processors Support
The AMD Phenom™ processors are an ideal choice for multi-media enthusiasts and intensive multi-tasking environments to offer significant performance boosts and provides an overall more energy efficient platform.
(Note) If you install AMD AM2+ CPU on AM2 motherbord, the system bus speed will downgrade from HT3.0(5200MHz) to HT1.0(2000 MT/s) spec; however, the frequency of AM2+ CPU will not be impacted. Please refer "CPU Support List" for more information."

Sad ne kontam najbolje ovaj dio " the system bus speed will downgrade from HT3.0(5200MHz) to HT1.0(2000 MT/s) spec" ispod piše da ce frenkvencija ostati ista, ali ne razumijem koja je razlika izmedju HT3.0 i HT1.0?

Poslednja izmena:
Koliko ja razumem to je propusna moc maticne, a ne procesora.

Pa da maticna je stara i plus je AM2 Socket, dok je procesor AM3, ovaj procesor ne bi odgovarao ovoj maticnoj da ne bi bilo flashovanja biosa. Mada ne može sve da bude dobro, uvek se nađe neki problem.

(Note) If you install AMD AM2+ CPU on AM2 motherbord, the system bus speed will downgrade from HT3.0(5200MHz) to HT1.0(2000 MT/s) spec; however, the frequency of AM2+ CPU will not be impacted. Please refer "CPU Support List" for more information."

Koliko sam mogao primetiti čitaju druge strane forume to i nije neki veliki hendikep u realnom radu,mozda cak i neprimetan u zavistnosti za čega koristis komp.
U svakom slučaju ništa te ne košta da probaš, čak i da ne budeš zadovoljan kako sve to radi (ali nema šanse buduci da prelaziš sa semprona 3200+) ostaje ti opcija da uzmes novu ploču kao što si i planirao u prvom postu.

Koliko sam mogao primetiti čitaju druge strane forume to i nije neki veliki hendikep u realnom radu,mozda cak i neprimetan u zavistnosti za čega koristis komp.
U svakom slučaju ništa te ne košta da probaš, čak i da ne budeš zadovoljan kako sve to radi (ali nema šanse buduci da prelaziš sa semprona 3200+) ostaje ti opcija da uzmes novu ploču kao što si i planirao u prvom postu.

Hmm, pa oke, uglavnom probaću jer sam u svakom slucaju na dobitku.

S

Nikakav hendikep zapravo nije izmedju HT 1.0 i 3.0, najveca razlika je u sintetici.

Trpaj u tu plocu neki Athlon II x4 do 95W TDP, nemoj nista preko - ako volis doticnu, jer ima bednu naponski koja nije hladjena.

Nije velika razlika u performansama izmedju Athlon II x4 i Phenom II x4. Najvise, do 20%, mada, neretko u igricama - mnogo manje..

obratite paznju da u listi podrzanih procesora pise skroz gore levo u dokumentu "N/A = Not support"...msm ne kontam zasto bi neki model stajao u listu a nije podrzan

Nikakav hendikep zapravo nije izmedju HT 1.0 i 3.0, najveca razlika je u sintetici.

Trpaj u tu plocu neki Athlon II x4 do 95W TDP, nemoj nista preko - ako volis doticnu, jer ima bednu naponski koja nije hladjena.

Nije velika razlika u performansama izmedju Athlon II x4 i Phenom II x4. Najvise, do 20%, mada, neretko u igricama - mnogo manje..

Oke, hvala, odlucio sam da kupim i novo napajanje. Mada moja maticna ne podrzava procesore preko 95W , tako da nisam ni planirao.

obratite paznju da u listi podrzanih procesora pise skroz gore levo u dokumentu "N/A = Not support"...msm ne kontam zasto bi neki model stajao u listu a nije podrzan

Nez, uglavnom primetio sam da pise, ni meni to nije bilo jasno :)

Nazad
Vrh Dno