Šta je novo?

Fotografije - 2012

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa ja mislim da tu nema neke pomoci osim mozda nekih fora iz PS 🙂
ATI, nisam lepo formulisao pitanje 😀 Onako laicki kapiram da u trenutku kadriranja oci vide sasvim drugi prizor a kakva ce fotka da ispadne.. pa to zavisi od mogucnosti aparata. Mozda posle neka jaka obrada prikrije odredjene nedostatke..

Sad da cujemo objasnjenje stare garde sa foruma 😀 🙂

Inace htedoh odavno da pitam atija ciime se to bavi pa je non-stop po ovim nasim lepim planinama, posao ili hobi? Ili i jedno i drugo? 😀

Šetnja po planinama i fotografisanje je hobi, a seoski turizam nadam se posao u skoroj budućnosti kojim ću se baviti 😀 jer mi se od posla sa računarima 😛ovraća: (nema smajlija) :d

Jeste ali objekat i šuma su bili u senci a nebo suviše svetlo dobro bi došao savet kako fotografisati u takvim situacijama. 🙂
Najbolje je ne fotografisati u pravcu sunca i to u podne ili kad je sunce najjace to ti je moj savet. 😀
Dinamika?
Pa ovde je ima i ona nije problem. Znaci od najsvetlije tacke a to je sunce, pa do tamnih podnozja borova, naci ces u uputstvu za sve fotoaparate da bez filtera direktno u sunce ne slikas da ne bi doslo do ostecenja senzora!
Nakaci dobar CPL filter. 😉
I dok sam radio sa filmasima bezuslovno je trebala obrada pa ne vidim sto i kod digitale ne treba.
Fotoaparat meri najsvetliju i najtamniju tacku i izbacuje prosek. To je dobro za naknadnu obradu kao sto se i kolorni stilovi mogu podesiti u samom aparatu.
Uvodjenjem D Lightinga kod Nikona ublazavaju se senke a kod Canona je to Auto Lighting Optimizer. 🙂

Evo ja se malo igrao. Prva je original druga posvetljena a treca silovana! :d

fvcv1g.jpg

25jv97o.jpg

2hhd2q1.jpg

Znam da ne treba slikati u pravcu sunca u podne ali mi se svidjali zraci od sunca kako se probijaju kroz oblake, i mislim da nije bilo bas direktno u sunce. 🙂 Ova što sam okačio je već obradjena i skoro da ne liči na original jer sam jedva uspeo da fotografišem u tim uslovima ali me izgleda opet monitor zeznuo oko osvetlenja.

Znam da ne treba slikati u pravcu sunca u podne ali mi se svidjali zraci od sunca kako se probijaju kroz oblake, i mislim da nije bilo bas direktno u sunce. 🙂 Ova što sam okačio je već obradjena i skoro da ne liči na original jer sam jedva uspeo da fotografišem u tim uslovima ali me izgleda opet monitor zeznuo oko osvetlenja.

Pa jel vidis senke. One idu ka tebi i to govori da si slikao u pravcu sunca. :-devil-:
Probaj uvece kad zadje skroz sunce i slikaj sve cetiri strane sveta pod isatim parametrima.
Dobi ces 4 razlicite fotografije. Kako aparat, iako je nebo skroz isto belo, zna gde je sunce i ta je fotka po pravilu podeksponirana. Ona okrenuta istoku bice najsvetlija a bocne ce se nesto malo razlikovati u zavisnosti da li si vise pomerio ka zapadu ili ka istoku. 😉
Ma OK lepo je nebo 🙂 ali ukljuci ako imas D Lighting opciju za sve kontrastne situacije kao sto je i ova. Malo ce pomoci. 🙂

Pa jel vidis senke. One idu ka tebi i to govori da si slikao u pravcu sunca. :-devil-:
Probaj uvece kad zadje skroz sunce i slikaj sve cetiri strane sveta pod isatim parametrima.
Dobi ces 4 razlicite fotografije. Kako aparat, iako je nebo skroz isto belo, zna gde je sunce i ta je fotka po pravilu podeksponirana. Ona okrenuta istoku bice najsvetlija a bocne ce se nesto malo razlikovati u zavisnosti da li si vise pomerio ka zapadu ili ka istoku. 😉
Ma OK lepo je nebo 🙂 ali ukljuci ako imas D Lighting opciju za sve kontrastne situacije kao sto je i ova. Malo ce pomoci. 🙂

Imam D-Lighting ali mislim da on nema efekta ako slikas u RAW-u.

Meni je slika extra, i da aparat ima bolju dinamiku slika bi bila jos bolja. Za takve fotke u LR se jednostavno svuce highlights na minimum a shadows se gurne na maximum i to je to 😛 E sad da li ce i koliko biti suma i detalja zavisi od senzora i ne verujem da je ATI mogao mnogo da utice na to, znaci fotka je mogla da bude podexponira ili preexponirana a, po meni, je on izvukao zlatnu sredinu jer ima jako malo mesta na slici gde se gube detalji.

Mislim da nikad nisam ukljucio JPEG u aparatu. 🙂

Ako je slikano u RAW opciju Active light mozes da ukljucis i naknadno na samom aparatu u retouch meniju pa uporedi. Inače lep prizor, dobro bi došao filter jedan mada ako je bilo direktno u sunce imao bi flare sto me uzasno nervira🙂 a logicno je.
Takodje savet i meni kako se postaviti u takvoj situaciji osim naravno obrade highlights i shadows sto vec poznato.

Jel moze neko misljenje od slici? 🙂
550D 18-55IS, iz ruke slikano. Bez ikakve naknadne obrade.

Poslednja izmena:
Sasvim korektna fotografija, mada malo curi na desno. Mogao si kroz "Curve" da prosvetlis jer je za to bilo mesta. INace pozdravljam fotografije bez tonu filtera!!!

^ Ne kapiram sta da ti kazemo o slici, osim da imas mirnu ruku niceg drugog pohvalnog ovde nema. Kadar je bzv, izgorela masa detalja, kadar curi na desno. Nije ti bio potreban DSLR da napravis ovo

^ Ne kapiram sta da ti kazemo o slici, osim da imas mirnu ruku niceg drugog pohvalnog ovde nema. Kadar je bzv, izgorela masa detalja, kadar curi na desno. Nije ti bio potreban DSLR da napravis ovo

Naravno da mu nije bio potreban DSLR samo ne razumem kuda vodi ovo sto si naveo!

Ne preterano zanimljiva, loše kadrirana i uzana scena. Ništa bolje od zilion turističkih fotki. Evo ovako. 🙂

Poslednja izmena:
Naravno da mu nije bio potreban DSLR samo ne razumem kuda vodi ovo sto si naveo!

Pa kao i ta fotografija ne vodi nigde, sad kad bi svako okinuo fotku u prazno i aj kao sta valja/ne valja ovaj topic bi u potpunosti izgubio smisao. Nista nije lose upuceno dzidza bidzi, pozdravljam njegov dolazak ovde ali jednostavno try harder i neka bolja fotka sa koje mu se moze pomoci da nesto razume i popravi. Ne sluzi ovaj topic za dadiljanje, vec za konstruktivnu kritiku i diskusiju nasih fotografija, i moje su isto kritikovane kao i tudje ali tako se uci i napreduje!

^ Moj je bio negativan, ali u dobronamernom smislu a to je da odmah vidis greske. Ako si kritiku shvatio uvredljivo, ok, ja se izvinjavam jer nisam imao nameru da te vredjam.

Sarkazam je nepotreban i njime neces postici nista osim sopstvenog ismevanja. Ovde ima ozbiljnih fotografa, koji sve to malo duze rade od tebe pa nije u redu da se tako ophodis prema ljudima koje si do malopre pitao za pomoc i koji ti zele i mogu pomoci

^ Moj je bio negativan, ali u dobronamernom smislu a to je da odmah vidis greske. Ako si kritiku shvatio uvredljivo, ok, ja se izvinjavam jer nisam imao nameru da te vredjam.

Sarkazam je nepotreban i njime neces postici nista osim sopstvenog ismevanja. Ovde ima ozbiljnih fotografa, koji sve to malo duze rade od tebe pa nije u redu da se tako ophodis prema ljudima koje si do malopre pitao za pomoc i koji ti zele i mogu pomoci

Jel ovo meni upuceno?

@dzidza_bidza

Nemoj da brises ni jednu fotografiju, niti treba da te komentari obeshrabre. Arhiviraj sve lepo, pa ces jednog dana moci da uporedis svoj napredak.

Prednost je sto imas digitalni fotoaparat pa ces uz puno pokusaja moci da dodjes i do resenja.😉

Poslednja izmena:
Ne znam gde si se ti ovde nasao prozvan, ali ne, nije upuceno tebi...

ajde nek se sto pre brise ova elegija

Meni stvarno nije jasan toliki hejt, zar nije bilo lakse napisati kako fotka ne valja uopste, napisati sta ne valja i neki savet kako bi to trebalo uraditi i kraj price, na kraju krajeva zato sam je istavio...

+1

Poslednja izmena:
Opasne drugarice a i slike ...

3. mi je bas extra. E sad jedno pitanje, a mozda se ja tripujem, ali na svim fotkama (sem na trecoj i sedmoj) mi se cini neproprcijonalan odnos glava-telo, ako sam se uopste dobro izrazio, ali npr noge deluju vece u odnosu na glavu, glava veca od tela, i celo telo vece od glave. Jel to moze da bude do objektiva, ili mozda tvoje pozicije/visine u odnosu na devojke, ili sam se ja istripovao (jer sam i na drugim slikama/forumima primetio istu stvar)?

^ 'bem li ga ja to ne vidim 🙂 vecina onih gore je sa 35mm slikana tako da je tesko da to staklo krivi sliku, a bio sam u ravni sa njima kad sam slikao, nikad iznad mozda malkice ispod ponekad ali cisto kadra radi. Zanimljivo pitanje, vidi li jos neko ovo?

Pazi, na tvojim fotkama se i ja sam pitam da li se vidi, kao cini mi se, pa onda gledam 5 min u jednu sliku pa kazem sam sebi da se tripujem 😛 Primetio sam to na tudjim fotkama, a i na svojim, s tim sto na svojim sam primetio da ako slikam sa 45mm (ff 90mm) nema toga, a ako slikam sa 20mm (ff 40mm) i odem, sto ti kazes, ispod ravni, onda se primecuje. Mada sam uspeo da ispeglam to u vecini slucajeva kada se igram u LR-u.

Ima logike da staklo krivi ako je wide, ali moja Pana 20mm i tvoj 35mm bi trebalo da ne rade to jer su "normalci"...

Poslednja izmena:
Nema to veze sa zakrivljenjem samog sociva vec sa uglom snimanja (rakusom), podrazumeva se da sto je blize bice vece a dalje sitnije, tako da je to u principu opticka varka (ili izvor pogleda). Npr. stani na stolicu i fotografisi osobu odozgo (neka ona prilikom portretisanja pogleda u tebe). Koje god socivo koristio glava ce izgledati daleko vece od tela. E sad sa socivima velikog vidnog ugla ta dubina ce se povecavati, pa ce ti i lice izgledati mnogo blize od stopala koja su daleko u zadnjem planu🙂, evo i direktnog primera...

Prilozi

• _NES5585.JPG
    _NES5585.JPG
    846.6 KB · Pregleda: 54
  • _NES5586.JPG
    _NES5586.JPG
    581 KB · Pregleda: 57
  • _NES5588.JPG
    _NES5588.JPG
    521.8 KB · Pregleda: 47
Poslednja izmena:
Status