Šta je novo?

Ventilator od CPU nece sam da se pokrene

BFuser

Cenjen
Učlanjen(a)
20.07.2012
Poena
169
Koristio sam HW monitor i primetio da mi se temperatura od CPU lagano dize,posle nekih sat vremena je dostigla 55 C.Otvorim kuciste,kad ventilator zaspao:).Malo ga dodirnem srafcigerom,kad se zavrti normalno i skide temperaturu za 20 C za minut-dva.Menjao sam napajanje pre neki dan al kontam da sam pravilno povezao,za SATA prikljucke ne moze da se pogresi a imam 24 PIN na maticnoj,napajanje je 20+4,spojio sam ono 20 PIN gledajuci da budu one strane sa malim zadebljanjem spojene(ako shvatate sta hocu da kazem)...ona 4 PIN sam spojio na 20 PIN na stranu gde ima strelica,tj strelica pored strelice dok ne dodje 24 PIN a kabl za procesor 4 PIN sam isto spojio po receptu:zadebljano na zadebljano....Ili je ventilator pri kraju ili nesto nije dobro podeseno ili ja nisam dobro spojio napajanje(ovo trece ne bi trebalo da bude,bar mislim:D)....

Da nisi dobro spojio napajanje ne bi mogao da pokrenes racunar. To je sve Ok nego vent je verovatno prljav ili vent ne dobija dovoljno struje. Imao sam takav vent da kada mu napon smanjim na 5V on hoce da radi ali sam morao rucno da ga pokrenem tj. "da mu dam zalet". Koji je vent u pitanju? Dal si ga vezao preko molexa ili preko 3 pin prikljucka?
Probaj da podmazes i ocistis malo taj vent.

ako je radio pre promene napajanja trebalo bi i sada
tu nema stelovanja(osim u biosu)
najverovatnije je prljav
a proveri i kablove od ventilatora do ploce

Meni je kompjuter bio dve godine pod garancijom.Prosle jeseni poce ventilator da zuji dok se ne zagreje,bruji tako minut-dva.Onda valjda radi ok.Kad na prolece koji god jaci proces da ukljucim,iskljuci se komp,odneo u servis,kazu ok,donesem,opet ista stvar,izmenjam celo kuciste osim procesora i ventilatora,radio mesec dana,pre neki dan igrao neku jacu igricu po prvi put,ono se opet iskljuci i ode novo napajanje.Sad uzeo trece tj cetvrto novo LC 420 W...opet se desava da se nekad zagreje.Ja uzmem HW monitor,pratim temp od pocetka kad primetim da na CPU raste,otvorim komp kad ventilator zaspao.Ne znam da on nije bio uzrok svih problema.Mozda je pri kraju ili sta vec...Ventilator je neki Kinez,nemam pojma koji...ima 3 PIN....Inace,kad rucno pokrenem ventilator,sve radi ko podmazano.

Poslednja izmena:
probaj da ga skines i ocistis(podmazes)
sa druge strane imas nalepnicu i ispod nje imas gumicu(osigurac)
skines i nju i rastavis kuler
sve lepo ocistis i podmazes(ali ne sa wd 40) vec neko ulje
a imas i drugu varijantu da za nekih 5 ******* kupis stock kuler(ne znam koji procesor imas)

Procesor mi je AMD Athlon 2 2x2 215 a maticna MSI GF615M-P33...Kuler je pricvrscen sa 4 srafa za maticnu,kad ih odvrnem,skine se cela konstrukcija od kulera,,,e sad,ja sam ga tako cistio na prethodnoj ploci koju sam imao a valjda je cesci slucaj da se cisti tako sto se pomeri ona kvacica...tako nisam nikad radio...ako ima neko uputstvo...?I da,sad mi ne bruji kuler...valjda zato sto je toplo...zato nisam ni mogao ustanoviti radi li ili ne.

Poslednja izmena:
imas tutorijale na yu tjubu
nije nista komplikovano
a to mora da se radi s vremena na vreme
a to sto ti bruji povremeno najverovatnije povecava broj obrtaja
kada dobije signal od sanzora za temperaturu

Poslednja izmena:
Ne bruji on sad kad je leto nego je brujao od jeseni pa zimi sve do proleca i to minut-dva nakon ukljucenja kompa dok se ne zagreje...kontam da je mozda tad poceo da otkazuje pa je cas radio cas ne ,ja nisam bio ni svestan kad radi a kad ne i tako me zezao svo vreme...mene samo briga da nije ovo sto nece da se pokrene na startu nesto do napajanja?Posto mi je ovo cetvrto novo napajanje....kontas...?Sad evo radi sve ok i u granicama,samo treba rucno da pokrenem kuler.

Ne razumem kako kada gledate HW monitor ne pogledate i brzinu CPU fana :S:

To brujanje je usled prasine koja se nakupila unutar lezista (osovine) ventilatora, ili ga treba podmazati. U svakom slucaju, lako ga je i zameniti.

Ne bruji on vise,kad je otoplilo prestao je zujat....zato nisam ni otkrio da se ne ukljucuje kad ukljucim kompjuter...zato mi se obarao sistem od pregrevanja CPU al je stvar sto je taj isti ventilator u servisu radio OK a i kod mene nekad radi nekad ne...zato je bilo tesko ustanoviti sta mi zeza komp...A HW monitor ....nije mi ni padalo na pamet da proveravam vrti li se kuler...nekoliko puta sam vidio da se vrti i to mi je bilo dovoljno....uostalom,ko to na startu Windows-a uvek proberava radi li kuler ili ne :D...al eto,tako ispalo...dadoh 150 eura za nov hard,dva nova napajanja,nov RAM,maticnu...:)

Poslednja izmena:
Zato uzmes jedno kvalitetno napajanje i odmah znas da li je do njega ili ne. Dobro, sad mozes da prodas te komponente koje ti ne trebaju.
Vec ti rekose, ali ventilator je sigurno zaprvljan i treba da se podmaze. Meni se identicna stvar desavala, samo na starom napajanju. Jel si probao, kad je ugasen kompjuter, da prstom okrnes ventilator, da vidis da li tesko ide? Mozes i metodom "stapa i kanapa" - da duvas u njega, pa ako se ne okrece znaci da je zaprljan :)

Da li je pametno otvarati i cistiti ventilator od CPU-a?
I cime se generalno podmazuju ventilatori?
Ne mogu sad da nadjem temu, ali su isto savetovali ljudi da se ne koristi WD-40 jer ne valja na duze staze. Nego da se koristi neka (valjda masinska ili tako nesto) mast. Kako se zove mast za podmazivanje ventilatora i gde u Beogradu moze da se nadje?

Ja sam pre neki dan skidao i podmazivao ventilator na grafici, nije hteo ni da mrdne, posle ciscenja i podmazivanja (ulje za masine za sivenje)
radi skoro kao nov :)

A da čovek prosto kupi novi kuler za CPU i reši se bede?

kupovina novog cpu kulera, i resio si se problema..... nije skupo, a i vremena ti ne oduzima :)

A zasto bi kupovao novi kad mozda moze ovaj da popravi za Dz. Moze da proba da ga popravi, pa ako ne uspe onda nek kupi drugi.
A i onda se namece pitanje koliko je pametno da kupi stock kuler koji je polovan i koji je mozda isti kao njegov... I na kraju ispadne da je bolje da kupi nov aftermarket za 20-30€. Zato neka prvo proba da popravi, najjeftinije je, a uvek moze da skokne do prodavnice i uzme drugi...

A i brze mu je da proba da popravi nego da skida stari, kupuje novi i postavlja novi.

Poslednja izmena:
Ma vrti se on bez problema kad isklljucim iz struje PC,pogledam,nema prasine uopste,malo ga zavrtim prstom,ide glatko...al nekad se desi pa zaspe tj ne ukljuci se prilikom ukljucenja racunara pa od sad to kontrolisem na startu da vidim kako ce biti dalje.Malo sam proverio konektore do maticne i sad se izgleda ukljucuje na startu...doduse probao sam samo dva puta ukljucenje PC....prvi put sam ga posmatrao...nakon ukljucenja PC se pocne okretati,onda malo uspori pa ubrza...tako u razmaku od mozda 3 sekunde.A drugi put se ukljucio i imao je stalnu brzinu.Ne znam je li to normalno....A da,kao sto sam rekao,do sad su mi otisla 2 napajanja u razmaku od 4 meseca,jedno Zitto sto mi je radilo 2 godine i doslo uz konfiguraciju,potom jedan Intex spider,znam nisu bili neke marke al sad sam uzeo LC power 420 H 12....nije mi konfiguracija neki potrosac....Primetio sam da mi se napajanje zagrevalo kad ne radi ventilator,izveo sam zakljucak da je ventilator bio uzrok otkazivanju napajanja,zato ga sad i pratim al ne znam je li sve u redu sa njim trenutno...samo to.

Poslednja izmena:
Namestis u biosu opciju da ako ti se ne vrti vent. na cpu da daje zvucni signal - tako da ako prestane da se vrti kompjuter ce poceti da pisti i znaces da se ne vrti ;)

Namestis u biosu opciju da ako ti se ne vrti vent. na cpu da daje zvucni signal - tako da ako prestane da se vrti kompjuter ce poceti da pisti i znaces da se ne vrti ;)

Kako to da podesim?
BIOS mi je"klasican"...ima opcije Load optimised defaults...Load fail safe defaults....pokusavam da objasnim kako mi izgleda BIOS tj koji je tip

nece ti vent na procu bit uzrok otkaza napajanja sigurno:p
bice da je losa struja...
po ovome sto si rekao, bice da kabal nije imao najbolji kontakt, pa je zato zezalo. to ti i rekoh u prvom odgovoru.

Ja se nadam da je uzrok bio lose povezan kabl...Al vidi,meni kad se pojavio prvi kvar,radio je komp normalno dok se ne zagreje ili dok ne ukljucim jaci proces...kontam da je uzrok bio sto kuler nije radio na CPU pa se samim tim posle izvesnog vremena iskljucivao komp...kad se zagreje puno,nije bilo sanse ni da ga ukljucis ikako....i znas kako je ,iznerviras se,pa pokusavas vise puta,ukljuci-iskljuci....i zeznes ostalo...

probaj da ga skines i ocistis(podmazes)
sa druge strane imas nalepnicu i ispod nje imas gumicu(osigurac)
skines i nju i rastavis kuler
sve lepo ocistis i podmazes(ali ne sa wd 40) vec neko ulje
a imas i drugu varijantu da za nekih 5 ******* kupis stock kuler(ne znam koji procesor imas)
sta ti tesko da ocistis kuler to je 20min posla
ako ne znas kako rekao sam ti( yu tjub tutorijal)
trebaceti ti i za neki drugi put
to se sa vremena na vreme cisti(2-3 puta godisnje)
kontakt na ploci gde se prikljucuje ventilator
isto par puta ukopcas iskopcas
da se sa kontakata skine patina

Poslednja izmena:
Ocisticu ga sledeci put kad nesto zariba...daleko bilo :))).Nema uopste prasine u njemu,ne znam sta da cistim...Ne znam koje ulje se stavlja u kuler?Na net-u pise WD-40.Kakvo je to ulje?Ima li kod nas?Moze li i neko drugo?

Kako ulje od brijaca?Je li psta za brijanje ili losion:beat:?

Ja sam problem povremenog neokretanja CPU kulera resio flesovanjem BIOSa.

Maticna mi je MSI a na netu sam citao da moze BIOS da se flesuje preko windowsa i preko butabilnog USB-a.Nadjoh negde da preko windowsa nije preporucljivo a preko USB-a mi nije bas jasno,kad ga formatiram i stavim na njega sve fajlove,podesim boot prioritet u BIOS-u....kako da pokrenem flash,treba da se upise neka komanda.

Nazad
Vrh Dno