Šta je novo?

Flesovanje biosa

goldenx

Slavan
Učlanjen(a)
31.03.2006
Poena
304
Pozdrav svima,interesuje me kako flesovati bios maticne ploce Gigabyte GA-790XT-USB3 pomocu fleske.Ako je neko to radio neka podeli to iskustvo nama,inace bios ploce je Award.

Imas dva nacina.
Prvi je da sa sajta direktno ili ti online apdajtujes bios, tako sto ces instalirati progam sa sajta koji sam sve odradi.
Drugi je da skines bios i nabacis ga na fles koji mora biti u formatu FAT32, u biosu imas opciju da apdajtujes bios i to je to.

Bilo je mnogo puta prica na ovu temu.....ali ajd u kratkim crtama;):
1.Da li imas potrebe da flesujes bios(ako sve radi kako treba-ne diraj!)
2.Ako vec imas potrebe da ga flesujes,vidis koji ti je bios(prilikom starta racunara ocitava bios,mem,proc..,ili pomocu nekog programceta)
3.Zatim skines zadnju verziju(sa oficijalnog sajta), ili onu koja ispravlja uoceni problem(ako ga ima)
4.Prebacis na fles(raspakovati ako je .rar,a obicno jeste)
5.Restartujes racunar i butujes sa flesa
6.Pratis upustvo(stisni enter ili Y...)
7.Nakon uspesne nadogradnje pokrenuce se...

Zorane,sta bi,uradi li nesto?

Nisam ponovo probao,ali uradicu to preko flopy(samo da ga pronadjem:))sto sam i ranije radio x puta.Nisam zagovornik flesa preko neta.

Nisam ponovo probao,ali uradicu to preko flopy(samo da ga pronadjem:))sto sam i ranije radio x puta.Nisam zagovornik flesa preko neta.

Nebi da malerisem, ali sa flopijem imas veci rizik nego preko fleske, preko sajta nemas nikakvog rizika, jedan klik i gotovo.

Inace, ukoliko slucajno budes imao problema sa startovanjem kompjutera nakon flesovanja BIOS-a probaj da izvacis CMOS bateriju i ostavis kompjuter tako 15-ak minuta i posle vratis bateriju.

Flash BIOSa

Pozdrav svima,interesuje me kako flesovati bios maticne ploce Gigabyte GA-790XT-USB3 pomocu fleske.Ako je neko to radio neka podeli to iskustvo nama,inace bios ploce je Award.
Evo imam ja potpuno istu ploču. Poslednja verzija BIOSa je F5a. Flashovao sam je odmah po kupovini jer sam imao Athlon II X2 270. najbolji način da se flashuje je preko Gigabytovog programa @BIOS sa njihovog site a. Radi iz windowsa bez problema. Ja mislim da je najbezbednije downloadovati novi bios otvoriti ga u glavnom folder HDDa i pomoću ovog programa instalirati ga. Internet veza može da pukne tokom rada i kvrc, ostade prazan bios. Samo stavi sve na standard u biosu ( bez overclocka itd. ) Naravno posle toga moraćeš da ponovo namestiš bios jerbo sve se vrati na fabričko podešavanje.
http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3295#utility
Good luck

Nazad
Vrh Dno