Šta je novo?

Pad vrednosti laptopa

• Začetnik teme Začetnik teme Zeha
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mislim da je ovo u osnovi pogrešno gledanje na stvari. Nije laptop ili neka druga tehnika zlatna poluga koja samo stoji u skladištu i ničemu ne služi pa da se može reći ~izgubio sam, bilo je glupo ulaganje.

Ne može to da se gleda "izgubio sam xxx para na laptopu, kolima, putovanju.. ". Ta razlika u ceni je cena koju ste platili za korišćenje dotične stvari. Gledajte to kao da ste nešto iznajmili, podelite sa brojem meseci i to je to 🙂

Mislim da je ovo u osnovi pogrešno gledanje na stvari. Nije laptop ili neka druga tehnika zlatna poluga koja samo stoji u skladištu i ničemu ne služi pa da se može reći ~izgubio sam, bilo je glupo ulaganje.

Ne može to da se gleda "izgubio sam xxx para na laptopu, kolima, putovanju.. ". Ta razlika u ceni je cena koju ste platili za korišćenje dotične stvari. Gledajte to kao da ste nešto iznajmili, podelite sa brojem meseci i to je to 🙂

Upravo tako, i ja ovde mislim na gubitak vredosti laptopa a ne na licni gubitak. Po meni, laptop od 1000+e bi trebao da kupi onaj koji ce sa njim raditi i zaraditi i na kraju svakako biti u plusu pa makar ga i bacio. Onaj kome nicemu ne sluzi a kupio je, u svakom slucaju je u minusu.

Ako nekome treba broj plocica za kupatilo, proracujate koliko mu treba plocica, nemojte mu predlagati izmenu dekora za isti 😉

Ako nekome treba broj plocica za kupatilo, proracujate koliko mu treba plocica, nemojte mu predlagati izmenu dekora za isti 😉

Bravo majstore! 5+

Vala smorise me pricom kako i koliko zaraditi na laptopu da bi nam se isplatio...
Oni ne znaju da ja laptop kupujem za kupatilo, da dok sedim i s***m imam u sta da gledam i sa cim da se igram, a ostatak vremena mi stoji kao ukrasni elemenat na vitrini da svi gosti vide kako imam "super fensi cool mashinu"...

Lepo sam sam pitao kako proceniti, koju racunicu primeniti, prilikom procene vrednosti polovnog laptopa a ovi zapeli "para zaraditi, para zaraditi" ...

Sta ima bilo koga da zanima za sta koristim komp...
Ima da ga koristim kao jastuce na stolici ako hocu ...

Smorise i temu "preotese"..

Vidi sta sam ti uradio
od teme, baja
vidi sta sam ti uradio
od teme ja

Promenio je, okrenuo je
sad vise nije tako "dosadna"
vidi sta sam ti uradio
od teme ja

Vidi sta mi je uradio
od teme narode
vidi sto mi je uradio
od teme on

Promenio je, okrenuo je
napravio neki gadan spoj
vidi sto mi je uradio
od teme on

Vidi sta smo ti uradili
od teme, baja
na na na na na
vidi sta smo ti uradili
od teme mi

Okrenili je, promenili je
i nesto sasvim drugo stvorili
vidi sta smo ti uradili
od teme mi

...
Vidi sta smo ti uradili
od teme baja
na, na, na, na, na

...

😀

Poslednja izmena:
Bravo majstore! 5+

Vala smorise me pricom kako i koliko zaraditi na laptopu da bi nam se isplatio...
Oni ne znaju da ja laptop kupujem za kupatilo, da dok sedim i s***m imam u sta da gledam i sa cim da se igram, a ostatak vremena mi stoji kao ukrasni elemenat na vitrini da svi gosti vide kako imam "super fensi cool mashinu"...

Lepo sam sam pitao kako proceniti, koju racunicu primeniti, prilikom procene vrednosti polovnog laptopa a ovi zapeli "para zaraditi, para zaraditi" ...

Sta ima bilo koga da zanima za sta koristim komp...
Ima da ga koristim kao jastuce na stolici ako hocu ...

Smorise i temu "preotese"..

😀

Ako ti treba da se njakas dok ke*as onda kupi tablet, puno ti je prakticniji 😀!
Racunicu si dobio u prva 5 posta prema tome ili pusti da prosirimo temu ili nek moderator lockuje temu i gotovo.

I stanje laptopa igra ulogu. Ne moze da se ceni isto onaj koji nije video prasinu, kome je baterija stajala sa strane (povremeno punjena) i koji nema ni najmanju ogrebotinu sa nekim koga je akao ko je stigao. Analogija sa automobilima (koliko su "presli") je ovde adekvatna.
Naravno, vecina koja je imala/ima laptop ce pomenuti svoj slucaj. Ja sam svoj laptop platio 520 evra, posle 3 i po godine sam ga prodao za 240 evra, kad se isti model prodavao od 160-220 evra po oglasima od strane preprodavaca u raznoraznim stanjima upotrebe.
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?280266-Notebook-HP-6735s

Crapple ces uvek moci da uvalis, pogotovu u ovoj zemlji (gde nema previse izbora... ne zbog neceg drugog), za nerealno velike cifre. Mozda cak i za vise nego sto si ga platio pre godinu dana 🙂 (ovo nije odgovor nikome konkretno, nego sam upravo video oglas gde covek za "nov" (c2d) MBP trazi vise nego sto mu je sadasnja cena 🙂)

Odlicno poredjenje sa automobilima! Nazalost, vecina laptope mozda gleda kao i automobile - haubu, a ne ispod haube. Ja i dalje trazim neki polovan VAIO Z, da imam kada sam u pokretu - i gledam ne da lepo izgleda spolja, vec samo da je sve unutra (i ekran) funkcionalan (a da li je tastatura izlizana ili ne... who gives a f***).

Dobar pomen baterije... baterija je potrosan materijal, i ne vredi nakon godinu dana realno - mislim da najvise vredi ako je vrlo malo koriscena, ali praznjena i punjena, naspram da je nekoirscena ili stalno koriscena.

Poslednja izmena:
Na laptopu se pare izgube samo ako se ne koristi za pametne stvari. To generalno vazi za sav hardver. Ako kupite laptop od 1000 EUR i koristite ga za FB i YT, relano ste izgubili tih 1000 EUR, nebitna je trzisna vrednost za 2 godine. To je uzalud bacen novac. Medjutim, ako sam ja dao 1500 EUR za MBP pre 2 godine a zaradio 20x vise onda sam ja i dalje u plusu bez obzira na njegovu sadasnju trzisnu vrednost.

Generalno, zavisi i od namene, ne samo od hardvera. Sa druge strane, klasicna pravila trgovine vaze ne samo za laptopove vec i za sve - tablete, telefone pa cak i automobile.

Medjutim, ako sam ja dao 1500 EUR za MBP pre 2 godine a zaradio 20x vise onda sam ja i dalje u plusu bez obzira na njegovu sadasnju trzisnu vrednost.

Pa... izgubio si pola od toga u samom startu jer si za istu sumu mogao kupiti ekv. laptop koji bi zavrsio posao bez razlike 🙂 (ili ako si hteo da radis nesto sto moze samo na OSX, mogao si da kupis iMac/MacPro/MacMini...)

A za ovo da je baceno 1000e ako se koristi za YT/FB, po tebi se isplati kupiti kompjuter samo za posao....

Poslednja izmena:
I stanje laptopa igra ulogu. Ne moze da se ceni isto onaj koji nije video prasinu, kome je baterija stajala sa strane (povremeno punjena) i koji nema ni najmanju ogrebotinu sa nekim koga je akao ko je stigao. Analogija sa automobilima (koliko su "presli") je ovde adekvatna.
Naravno, vecina koja je imala/ima laptop ce pomenuti svoj slucaj. Ja sam svoj laptop platio 520 evra, posle 3 i po godine sam ga prodao za 240 evra, kad se isti model prodavao od 160-220 evra po oglasima od strane preprodavaca u raznoraznim stanjima upotrebe.
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?280266-Notebook-HP-6735s

Mada se moras sloziti da posle 3 god 99% laptopova je u mnogo gorem stanju nego taj sto si ti prodavao. Narocito kad pogledas bateriju koja je kod tebe kao nova.

Baterija NIKAKO ne moze biti "kao nova" posle 3 godine.

Baterija NIKAKO ne moze biti "kao nova" posle 3 godine.

Nemoj da si bukvalista, naravno da nije kao nova (zaboravio sam da ubacim "skoro") ali sigurno ima odlican kapacitet. Za razliku od 99% istih u istom laptopu od kojih vecina ne drzi ni sec. Hp se sa tim modelima nije proslavio sto se baterije tice.

Pa... izgubio si pola od toga u samom startu jer si za istu sumu mogao kupiti ekv. laptop koji bi zavrsio posao bez razlike 🙂 (ili ako si hteo da radis nesto sto moze samo na OSX, mogao si da kupis iMac/MacPro/MacMini...)

A za ovo da je baceno 1000e ako se koristi za YT/FB, po tebi se isplati kupiti kompjuter samo za posao....

Nisam mogao jer mi je trebao ozbiljan workstation a opet prenosan i morao je da zaodovolji odgovarajuce kriterijume. MBP se uklopio u to i kupovina je pala 🙂

Glede drugog stanovista, ne smatram vec smatram da i laptop od 400 EUR za tu namenu moze da zavrsi isti posao kao i neki od 1k. Kada se masina uzima za ozbiljan posao, ne treba gledati na to koliko ce da izgubi na ceni za X vremena vec koliko kvalitetno ces ti moci da je iskoristis kao alat za rad i time da zaradis vise (i samim tim budes u plusu).

Nemoj da si bukvalista, naravno da nije kao nova (zaboravio sam da ubacim "skoro") ali sigurno ima odlican kapacitet. Za razliku od 99% istih u istom laptopu od kojih vecina ne drzi ni sec. Hp se sa tim modelima nije proslavio sto se baterije tice.

Dobro, baterije su potrosna roba i vrlo je logicno da se nakon par godina moraju menjati. Doduse postavlja se pitanje da li to na nekom matorom laptopu uopste ima smisla pogotovo ako mu je trenutna trzisna vrednost blizu vrednosti same baterije...

Mada se moras sloziti da posle 3 god 99% laptopova je u mnogo gorem stanju nego taj sto si ti prodavao. Narocito kad pogledas bateriju koja je kod tebe kao nova.

Ja sam picajzla, meni su svi uredjaji koje kupim kao novi 😀 jednostavno se tako odnosim prema svim stvarima.

Nisam mogao jer mi je trebao ozbiljan workstation a opet prenosan i morao je da zaodovolji odgovarajuce kriterijume. MBP se uklopio u to i kupovina je pala 🙂

Sta god ti trebalo, jeftinija i adekvatna alternativa postoji, samo je psihicko razmisljanje presudilo 🙂

A sta ako P307 ne gleda laptop za posao?

Sta god ti trebalo, jeftinija i adekvatna alternativa postoji, samo je psihicko razmisljanje presudilo 🙂....

Ahahahahahahahaha🙂. Gde god se pomene da je neko kupio apple moras da napises da je njegova investicija pogresna🙂.

Sve zavisi koji posao. Apple stavlja brutalne komponente u poslednje generacije i to utegne da izgleda tip-top. Ako je posao jako zahtevan, ekvivalentan windows laptop moze lako da se sa cenom priblizi Macu. Biznis laptopovi najvise klase uopste nisu jeftini i kostali su uvek vise od 1000e.

Sta god ti trebalo, jeftinija i adekvatna alternativa postoji, samo je psihicko razmisljanje presudilo 🙂

Isto kao kad kupujes auto, ili bolje poredjenje u ovom slucaju autobus ako si autoprevoznik.. Psihicko razmisljanje bi mi presudilo da bih kupio pre mercedesov autobus nego ikarbusov 😀

Da, Mercedes uvek ima "imba" iza sebe - ali jel' to znaci da VW, Opel, BMW, Audi nece podjednako dobro ili bolje da ti rade posao?
Mada to poredjenje ovde nema smisla, Apple nije Mercedes u svetu laptopova 🙂
Dakle, Kutija gleda koliko mu neki laptop donese novca. Ako je MBP od 1500e mogao, mogao je i neki duplo jeftiniji PC laptop. Znaci Kutija je odmah izgubio 750e. Cista matematika...
To sto njemu vise lezi Apple, ili prosto mu se moze ne znaci da nije automatski izgubio taj novac na pocetku.

A mozda nebi bio toliko produktivan sa drugim laptopom na primer zato sto zna da mu pod prstima nije apple?
Znaci umesto da zaradi 20x vise od vrednosti lapa zaradio bi 10x i odmah na gubitku. Sta sad ?😀

Ma jeste... zbog jabuke sa zadnje strane je 2x produktivniji 🙂 To je Sveta Jabuka, kako sme alfa da se podsmeva njenoj moci povecanja produktivnosti 😀

Da, Mercedes uvek ima "imba" iza sebe - ali jel' to znaci da VW, Opel, BMW, Audi nece podjednako dobro ili bolje da ti rade posao?
Mada to poredjenje ovde nema smisla, Apple nije Mercedes u svetu laptopova 🙂
Dakle, Kutija gleda koliko mu neki laptop donese novca. Ako je MBP od 1500e mogao, mogao je i neki duplo jeftiniji PC laptop. Znaci Kutija je odmah izgubio 750e. Cista matematika...
To sto njemu vise lezi Apple, ili prosto mu se moze ne znaci da nije automatski izgubio taj novac na pocetku.

Ma nije on izgubio 750e vec je zaradio 750e manje 😉!

Sam si kriv 🙂 Ja sam samo pratio tvoju logiku da se gleda koliko ti je laptop doneo za posao 🙂

A sta cemo ako gledaju njegovi klijenti da li je Apple? 🙂

E tu sam te cekao! 😀 Znaci samo PSIHICKI MOMENAT 🙂

Nazad
Vrh Dno