Šta je novo?

Pad vrednosti laptopa

• Začetnik teme Začetnik teme Zeha
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Zeha

... ispod radara ...
Učlanjen(a)
01.09.2007
Poena
805
Moja oprema  
CPU & Cooler
i5 13600K, Deepcool AG620 - CPU hladnjak
Matična ploča
Asus ROG MAXIMUS Z790 HERO
RAM
Kingston DDR5 32GB (2x16GB) Fury Renegade KF564C32RSK2-32
GPU
Asus TUF-RTX3070-O8G-V2-GAMING
Storage
Sasmung NVME 990PRO 1TB, Sasmung NVME 970EVO plus 2TB, Seagate hdd 16TB IronWolf Pro, Seagate Archive HDD 8TB
Zvuk
Sound Blaster Z, Sennheiser HD 599SE, Logitech X-230
PSU
FSP Hydro PTM PRO Platinum 1000W
Kućište
Fractal Design Define 7, 4x Be Quiet SILENT WINGS 4 140mm PWM high-speed
Monitor
Dell Alienware AW2723DF
Miš & tastatura
Logitech MX Master 4, Logitech MX Keys S Graphite
Ostale periferije
HP LaserJet P1006
Laptop
Lenovo Legion 5 (82JN003EYA)
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S25 Ultra
Pametni uređaji
LG 43UM7600PLB LED
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zanima me koliko pada vrednost laptopa, pocevsi od iznosenja novog uredjaja iz prodavnice pa tokom godina koriscenja... ?

Smatracemo da je sve ispravno i u odlicnom stanju...

Kola kad izadju iz salona odma gube minimum 10% , u 1. godini izgube 25-30% vrednosti, druge jos 20-15% pa svake naredne recimo po 15-10 %, kako se taj princip moze preneti na laptopove ?

Vase iskustvo, misljenje...

Najskuplji modeli gube i procentualno i novcano najvise, dok entry level modeli najmanje, kao i u svemu u zivotu 🙂
Evo recimo primer HPa kojeg sam pre 3 godine platio 900eur sada bi verovatno mogao da dobijem ~200EUR.

Mislim da je realna procena "amortizacije", gde se smatra da kompjuterska oprema gubi 33% vrednosti godisnje (33% od trenutne, sto ce reci od glavnice 33% prve, 25% druge, 16% trece...). Na to bi se dodao koji % ukoliko novija tehnologija prilicno prelazi prethodnu.

Ja sam kupio laptop za 36.000 dinara , za par meseci sam ga jedva prodao za 28.000 dinara , nudili su mi 25.000!

Kao sto je Nervozni Postar rekao, najskuplji modeli najbrze i najvise gube na ceni.
Na gubljenje vrednosti zavisi i tempo trzista, svi smo svesni da se je trziste usporilo poslednjih par godina (valjda zbog SEK-e).
Evo konkretan primer,
Samsung r538 kupljen prosle godine ~33000din sada sam prodao 16000din i to samo zato sto je imao jos jednu godinu garancije.
Znaci gubitak od 50%.
Inace, lap koji nema garanciju kod mene odmah gubi 20-30% cene.
Primer, Lenovo z570 je kod nas na trzistu 430-450e, ja sam isti taj nov platio 300e zato sto je kupljen u Grckoj i mislim da nema nista od garancije.
Ima tu jos puno primera i jos puno faktora koji uticu na pad vrednosti. Treba imati na umu i devizu "roba vredi onoliko kolko je neko spreman da za nju plati".
Sve u svemu racunaj ovako:
lap od 500e danas,
sledece godine 300e,
za dve godine 200e - ~20% jer je izaso iz garancije = 160e
E tu vec stagnira pad i u narednih tri godine mu se cena krece izmedju 100-160e zavisno od stanja i ocuvanosti.

Ja sam pre par dana kupio 2 godine star Asusov laptop koji je bio 1000 dolara po predstavljanju(znaci kod nas je verovatno kostao 1000e) za 450e.

Preplatio si...

Najskuplji modeli gube i procentualno i novcano najvise, dok entry level modeli najmanje, kao i u svemu u zivotu

Naravno. To je zato sto oni nikada i nisu imali relativnu vrednost. Ne mozes da izgubis ono sto nemas.

To je ključna stvar u startu su precenjeni zbog imidža novine, premnosti ovaca da budu ošišane i slično

Ovde na forumu se jedenom prilikm vodila polemika o jednom čuvenom brendu koji je izbacio laptop koji nije imao ništa posebno a što drugi već nisu imali ali mu je cena bila astronomska što je u prikatu pravdano svim isvačim. Kad je na to ukazano rezultat je bio: skoro svi kritički postovi izbrisani i polepljene opomene učesnicima

Inače jako je teško proceniti vrednost eltronskoj opremi jer ono što ima jedan vrhunski model za nekoliko meseci ili godinu dana ispod haube će imati i najjeftiniji modeli.

Cenu možda može da drži neko posebno hlađenje, aluminijumsko ili neko kućište od metalne legure izuzetan monitor i slično.

Često i to nema veze pa recimo ljudi kupuje zastarele krševe iz Stivovog jata samo da bi rekli da imaju zagriženu jabuku

Cenu uglavnom bolje drze desktop replacement modeli sa dobrim grafikama/monitorima kao sto je Kritika rekao jer ce njihove performanse biti konkurentne sa novim laptopovima nizih/srednjih, a imace neke specijalne feature koji novi modeli nemaju.

ne bih se slozio, jer obicno nova generacija unapredi bash bitne stvari - mozda ne performanse, ali bash hladjenje, buku, ergonomiju. (ili je unazade kao klipci iz Sony-a za F seriju 🙂). E sad, jeste da stara moze da uradi dosta toga - ali za pristojnu cifru moze da se uzme novije i bolje, pa starije manje vredi.

Dakle 1. godina pad od barem 30%
Pa koliko pad 2.g. sad od te nove vrednosti, 25% ili koliko % ?
Pa koliko 3.g. , pa 4.g. ...?

Dakle 1000 -30% , pocetkom 2. g. 700e vredi, pa pocetkom 3.g. vredi onda recimo koliko laptop ... ?

I onda pogledas oglase, i vidis nov neotpakovan po ceni 30% nizoj nego u radnji, a ti za polovan trazis isto toliko.... Polovne skupe stvari se tesko prodaju i zato im cena pada drasticno. Na tvom primeru 1000E, za godinu dana resis da prodas i nudice ti pola. Osim u slucaju jabuke.

Dakle 1. godina pad od barem 30%
Pa koliko pad 2.g. sad od te nove vrednosti, 25% ili koliko % ?
Pa koliko 3.g. , pa 4.g. ...?

Dakle 1000 -30% , pocetkom 2. g. 700e vredi, pa pocetkom 3.g. vredi onda recimo koliko laptop ... ?

Pre ce biti ovako:
nov - 1000e
posle godinu dana 400e-500e
posle dve - 250e ako je bez garancije onda 200e
posle tri pa sve do pete godine 150-200e

Bilo je i novih laptopova ovde na forumu, skoro 3x jeftinijih od cene u prodavnici, pa su slabo isli. Nismo mi trziste za skupe stvari, tako da nije toliko ni vazno koliko brzo padaju cene. Kod nas vise od 1/3 u svakom slucaju

Pre ce biti ovako:
nov - 1000e
posle godinu dana 400e-500e
posle dve - 250e ako je bez garancije onda 200e
posle tri pa sve do pete godine 150-200e

Jeste, a posle pete za milku cokoladu. Ono za trecinu cene je nekako najrealnije.

Bukvalno zavisi od toga koliko si vesto kupio novi, ako si ga pretplation, istog trenutka gubis vrednosti pretplate + sitno.
A posle otprilike 25-35% godisnje, zavisi od trzista, ocuvanja itd...
S tim sto tamo negde u 3-4god to se maltene zaustavi, dok god lap moze da tera FB i HD filmove 🙂

Pola ljude je videla jedan laptop kako je isao i na osnovu toga formira misljenje u temi 🙂

Kao i u svakoj transakciji/trgovini......ponuda, odnosno potraznja direktno uticu na cenu.

Pitanje ti je malo cudno, iz razloga sto kupujes nesto sada, a interesuje te odmah koliko ce izgubiti na vrednosti za 1,2,3....godina. Mislim da to nije toliko bitno. Mnogo bitnije je koliko ce ti koji model lap-topa "zaraditi" para. Dozvoli da objasnim: ako ti ponudim dva potpuno razlicita modela lap-topa po identicnoj ceni i kazem ti da ce prvi model izgubiti za tri godine 90% vrednosti, a drugi da ce izgubiti samo 10% od svoje originalne vrednoti, ali pri tom ce prvi da ti zaradi 300% od originalne vrednosti, dok ti drugi nece zaraditi NISTA!!! Koji lap-top je u tom slucaju "profitabilniji"?

Jeste, a posle pete za milku cokoladu. Ono za trecinu cene je nekako najrealnije.

Da je u pitanju model od 500e mozda bi izgubio trecinu cene a model od 1000e posle prve sigurno gubi 50%.
Vecina laptopova koji se sada prave nece ni raditi posle pete godine a i ako rade sigurno nece preci cifru od 100-150e.
Pogledaj kolko se sada krecu laptopovi koji su izisli pre 5 godina pa ces videti o cemu pricam.

@alfaunits
Ja sam u onoj drugoj polovini ljudi.

Poslednja izmena od urednika:
Da je u pitanju model od 500e mozda bi izgubio trecinu cene a model od 1000e posle prve sigurno gubi 50%.
@alfaunits
Ja sam u onoj drugoj polovini ljudi.

Kontradiktujes samog sebe. Moj laptop (laptop koji sada koristim) je vredeo 1250e pre 2 godine. Jos uvek se prodaje za >1000e, u doba kada se i nova serija vec prodaje za <1000e. I nije Crapple-top.
Mozda Alienware laptop nece moci da se proda po dobroj ceni, jer mu je namena VREMENSKI TEMPIRANA, ali neki dobro uradjeni modeli opstaju, jer nisu performanse ono sto ih je prodavalo.
Nemoj da generalizujes. Ako imas laptopove od >1000e (koji su kostali >1000e pre godinu dana) a sada mogu za ispod 500e da se kupe, daj posalji nam gde moze. AKo nije bio precenjen (sto je verovatno slucaj ako je kod nas kupljen...), nece moci.

Kupov'o novi (stari) laptop pa da "znam" (procenim) koliko ce izgubiti (je izgubio) na vrednosti ili prodavao stari da bih "znao" posto da ga cenim, na isto se u prici svodi.
Jednostavno me zanima koja je vrednost ovakve roba nakon x godina, a za koju znamo da ima relativno ogranican vek trajanja ...
Da li je to 3-4-5g nema veze, jednostavno me zanimaju neke smernice po kojima bih se vodio u ovakvom slucaju, neke cifre kao ideju ili cak vase ocekivanje kad kupujete ili prodajete polovno (laptop), relana ocekivanja ne sanak pusti...

Poslednja izmena:
ma pazi, ne mozes ipak da gledas samo kroz novac. ako je za posao sto neko rece gledaj koliko ce ti doneti i zaradu, a ako je za uzivanje onda je tu svakako sijaset drugih faktora u prici, sto bi moglo da se sublimira u tvoje celokupno korisnicko iskustvo. kada kupujes nesto to ne mozes da predvidis, moze se desiti da neku stvar platis i skuplje u pocetku a da uzivas u svakom trenutku koristeci je posle godinama ne razmisljajuci vise o parama koje si dao... i da kupis jeftinije i nerviras se zbog milion stvari od prvog do poslednjeg dana.

Kontradiktujes samog sebe. Moj laptop (laptop koji sada koristim) je vredeo 1250e pre 2 godine. Jos uvek se prodaje za >1000e, u doba kada se i nova serija vec prodaje za <1000e. I nije Crapple-top.
Mozda Alienware laptop nece moci da se proda po dobroj ceni, jer mu je namena VREMENSKI TEMPIRANA, ali neki dobro uradjeni modeli opstaju, jer nisu performanse ono sto ih je prodavalo.
Nemoj da generalizujes. Ako imas laptopove od >1000e (koji su kostali >1000e pre godinu dana) a sada mogu za ispod 500e da se kupe, daj posalji nam gde moze. AKo nije bio precenjen (sto je verovatno slucaj ako je kod nas kupljen...), nece moci.

Koji se to laptop vec dve godine prodaje za preko 1000e? Jel to neki special-made lap ili je rec o necem drugom?
Nisam ja generalizovao, verovatno postoje izuzeci (a da ja nisam upucen) ali nisam imao prilike da se srecem sa njima.

To jesu izuzeci (VAIO F i Z, i takodje se i Lenovo W520 i prethodnik prodaju za vise nego sto ti ocekujes).
OK, ima laptopova koji izgube 50%... ali TO su extremi, nisu prosek. (npr. mislim da Alienware lapotpovi gube najvise jer su u pocetku bili precenjeni i vrede smao dok su najjaci - ali to su izuzeci.)

Ajde nek mi neko izracuna koliko vredi moj Lenovo iz 2008., bio je 1500 eura 🙂 podelite svake godine sa 1/3, i od sume koja ostane, ja vam ga dam upola jeftinije 😛
naravoucenije,po meni-od slucaja do slucaja, nema tu neka formula

Mali problem u tome je sto je to verovatno C2D generacija laptopova? Kad se zadje u novu, primetno naprednu generaciju vaze druga pravila.
C2D laptop mislim da sada ne bi iznad 200e mogao da se proda osim ako nema Quadro grafiku ili nesto slicno specijalno (jer za slicnu sumu moze da se uzme low end danasnjice koji je skoro sigurno na tom nivou)

Ali, da, slazemo se da nije isto za sve laptopove 🙂

To jesu izuzeci (VAIO F i Z, i takodje se i Lenovo W520 i prethodnik prodaju za vise nego sto ti ocekujes).
OK, ima laptopova koji izgube 50%... ali TO su extremi, nisu prosek. (npr. mislim da Alienware lapotpovi gube najvise jer su u pocetku bili precenjeni i vrede smao dok su najjaci - ali to su izuzeci.)

Za ovaj lenovo se slazem, jedino sto je on izaso prosle godine a ne pre dve godine, i sto mi pricamo o polovnom laptopu za dve godine a ne o novom.
I mogu ti reci da je taj lenovo izuzetak jer je to po svemu naslednik legendarne IBMove serije (T40,T41) iz koje laptopovi i dandanas rade besprekorno.
U svakom slucaju sad bi tesko mogao da nadjes kupca i za 700e.
Naravno da gubitak vrednosti zavisi od modela, od tempa trzista i jos puno faktora. I ne samo Alienware, pogledaj modele koji se danas prodaju za ~1000e sve su to neke elitne serije laptopova, dok imas laptopove sa istom konf i za 700-800e. Ima tu nekih 200-300e i u prestizu a to je ono sto izgubis cim ga raspakujes.

Nazad
Vrh Dno