a ako se vratimo na temu, a to je tehnologija koju nam je donela Busplus firma, videcemo pre svega sledece:
-dosta uredjaja za ocitavanje je osteceno/van funkcije i izgleda kao da to niko ne gleda/menja/popravlja;
-sms servis je izgleda skroz pukao izgleda usled prelaska na letnji red voznje;
ovo je samo po sebi dovoljno da potvrdi ono oko cega smo se u prvim stranama svi vise manje slozili (bez ulasko u zasto je to tako): da je sistem implementiran samo da proradi, bez dugorocnog plana odrzavanja kvaliteta rada, da se naplata nije znacajno povecala a voznja bez karte otezala, tj tehnologija nije ispratile potrebe koje je imala jedna prezagusena sredina.
samim tim, vecina se (opravdano) zgrazava od narednih koraka u busplus evoluciji, koja samo povecava stepen opsteg nezadovoljstva stanjem u javnom prevozu grada ..
Sve je divno napisano i samo po sebi je dovoljno da prestanemo uopste da komentarisemo bilo sta na ovu temu, a pogotovo da se ponasamo "zastitarski" prema prilicno jadno realizovanom sistemu u praksi, a daj boze da je i u teoriji bitno bolji. Mada, znajuci nasa posla, verovatno moze da ponudi mnogo vise nego sto to trenutno jeste slucaj. Kad se samo setim price za malu decu kako ce svaki autobus koji bude imao neispravan citac biti iskljucivan iz saobracaja dok se kvar ne otkloni...
Iako sam uglavnom bio van grada i to malo sto sam ulazio u prevoz gotovo po pravilu sam nailazio na crne ekrane. Mada mi je najjaci utisak bio pre par meseci kad je u duplom gradskom, s cetiri aparata, stanicu pre nego sto cu sici, uletela kontrola. U trenutku mog ulaska u autobus on je bio svojski pun. Probam zadnji aparat - radi, ali ne validira, mislim da je imao famozni "trouglic smrti". Probijem se do onog na trecim vratima - mrak. Do prva dva nije bilo sanse da se stigne. Iskreno, cak mi nije ni palo na pamet da su u funkciji. Uglavnom, jedan od dvojice koji udjose je trcao sve do prvog, a usao je pozadi, otkrio je da bar jedan od dva prednja radi i onda je jednako azurno dosao u zadnji deo vozila da isproverava karte. Za obojicu je bolje sto sam taman izasao posto ne volim da se svadjam. Cak je i pri starim klik-klak aparatima za kontrolu bio dovoljan argument ako aparat ne radi - a jos masovnije nisu, a ovi sad nasli da mudruju. Ako ocekujes da svako predano validira kartu ili obezbedi nesmetan rad SVIH uredjaja ili nadji nacin da smanjis guzve u vozilu, a ne da prolazak od prvih ka poslednjim vratima predstavlja vecu avanturu od probijanja po krovu voza u Uncharted-u.
Slazem se da se autobusima skracuje zivotni vek usled pretrpanosti, ali ne vidim kako ce najavljene mere smanjiti njihovu preopterecenost. Tacnije, prevoz se vec svima smucio i ko moze i treba da ga izbegava (a oni se izgleda svojski trude da nam ga i dodatno ogade - to im je jedina delotvorna mera), medjutim, to sto ce nekakvi kontrolori stajati gde god sigurno nece dovesti do toga da prebroje putnike u autobusu i sprece da oni i ubuduce ostanu pretrpani. Nema sanse da neko kaze - u vozilu je vec 100 putnika, ne mozete unutra dok neko ne izadje. Nadalje, ideja o ulasku i izlasku na odredjena vrata nije novost i kao inicijativa koja se vec primenjuje ponegde ne zasluzuje da se okarakterise besmislenom. Problem je u tome sto je delimicno do potpuno neprimenljiva na Beograd. Nju je na civilizovan nacin moguce sprovesti u praksu iskljucivo u inostranim sredinama i to zato sto su tamo sve vrste vozila popunjene na nacin da mahom svi ljudi ili vecina istih sede dok tek poneko stoji. Sto je najgore po nas, takva pravila cak ni tamo ne vaze upravo iz razloga sto ih nedostatak guzve cini sustinski nepotrebnim. Znaci, ovo je fakticko izivljavanje i nista drugo, klasicno uvodjenje stoke u obor, a o kaznama da ni ne govorim. Jedino me zanima da li ce i kome zaista naplatiti 75.000?!? To sto smo mi takvi kakvi smo je jedno, a to sto je B+ zapravo debeo - je nesto sasvim drugo i od toga se ne moze pobeci. Kakvi li bi bili rezultati ankete medju gradjanima na ovu temu?