Šta je novo?

Pomoc/Savet

Kissme1

Slavan
Učlanjen(a)
09.09.2010
Poena
200
Da li neko moze da mi kaze koji je najbolji nacin da se prebaci 30-40hiljada pesama sa racunara na laptop .. Razmisljao sam o varijanti preko lankabla . Sta mislite o tome? I koji je po vama sistem najbolji i najbrzi?!

Možeš i pomoću dva IDENTIČNA primerka Bluetooth 3.0 usb sticka da to prebaciš, ili pomoću A/A USB 3.0 kabla da prebaciš podatke.

Dakle, jedan bluetooth 3.0 ubaciš u laptop drugi u desktop i posle prebaciš to, ili preko ovog link USB 3.0 kabla, mislim da je to brže nego ako bi se radilo pomoću Bluetooth 3.0. Samo je pitanje da li tvoj laptop i desktop imaju USB 3.0 portove, jer ako jedan nema onda ne znam hoće li moći tako.

Vađenje HDD-a iz laptopa je nepotrebno...

Poslednja izmena:
Ma do hdd-a ne mogu da dodjem a da ne skidam tastaturu a to mi je 3 sata posla.. A laptop nema usb3 naravno.. Ali mi nije jaso zasto ne bi mogao da prebacim preko mreze? Zar je sporije od bluetooth-a? Kako da to nije predlozio neko?

Ma do hdd-a ne mogu da dodjem a da ne skidam tastaturu a to mi je 3 sata posla.. A laptop nema usb3 naravno.. Ali mi nije jaso zasto ne bi mogao da prebacim preko mreze? Zar je sporije od bluetooth-a? Kako da to nije predlozio neko?

preko LAN kabla uradi
treba ti crosover cable (ako nemaš ruter ili switch)
uradiš share foldera na laptopu i preseliš podatke
ako imaš gigabintu mrežnu kartu na oba kompa biće brzo kao da si izvadio hdd i ubacio u drugi računar (koliko brzo HDD može da piše toliko brzo mogu da se sele podaci), a ako nemaš gigabinu mrežnu - kopiraće se brzinom od 11MB/s

u svakom slučaju 3 sata otvaranja laptopa + vreme seobe > prebacivanja putem kabla :)

Poslednja izmena:
A neki usb HDD? Ili ih oba poveži LAN kablom, dodeli im adrese, šeruj foldere i kopiraj.

Bice tako nesto.. Serujem foldere na laptopu i samo pustim da se kopira.. da ne bi duzio pricu..

sa USB HDD-om??? (čak i da ima USB HDD) ne preporučujem iz prostog razloga što se dva puta radi isti posao (pošto već reče da nema USB 3) sve i da ide 22MB/s upis i čitanje na i sa USB HDD-a nikakva prednost u odnosu na LAN varijantu - to bi se zvalo brzina (dva puta brže (22MB/s / 2 ) >= jednom sporije (11MB/s) :-devil-:

PS
ovo je čisto zbog teoretskog razmatranja problema, pošto Kissme1 se već odlučio za LAN varijantu

Pa izvini što sam ti odgovorio na pitanje: "I koji je po vama sistem najbolji i najbrzi?!" :D

Greška :)

Ako ima gigabitne mrežne karte to je brže.
Ista brzina kao unutar računara (ima ista ograničenje kao HDD), brzne je ograničena brzinom HDD-a (teoretski je 125MB/s), a nema vremena rastavljanja i vraćanja HDD-a.

Dakle, zavisi od okolnosti.
Ja zbog toga imam gigabitnu mrežu i kućni server :) to mi mnogo brže.

Drugi brži metod je HDD enclosure, SATA enclosure sa eSATA priključkom - jednako brz kao da se ubaci HDD u komp.

Za prvi metod je mana (potencijalna kupovina gigabitnih mrežnih karti ako nisu već prisutne).
Za drugi metod mana je kupovina enclosur-a sa eSATA.
Pare su mana :)

metod vađenja hdd-a mana je ponekad pristupačnost HDD-a u laptopu (i povremeno naši uvoznici zapečate poklopac HDD-a na laptopu pa postoji mogućnost gubitka garancije)

sve u svemu najbolji metod (po meni) u proseku je LAN (pa nek traje koliko traje) :p

Koliko ja znam gigabitni ethernet je sporiji i od SATA 1 i od SATA 2. On je pitao koji je najbrži, ja mislio da mu je hitno. Al ispostavilo se da mu nije hitno tako da može ostaviti nekoliko sati da se prebacuje preko LAN-a.

Gigabit ethernet - 1 Gbit/s
Sata 1 - 1.5 Gbit/s
Sata 2 - 3.0 Gbit/s
Sata 3 - 6.0 Gbit/s

Grešim li negde?

To je teoretski maksimum, ali su usko grlo hardovi, onaj sa kog se čita i onaj na koji se upisuje.

I na većini gigabit mrežnih adaptera u kućnim računarima i jeftinim laptopovima ne može da se postigne ni 70MB/s što zbog loših drajvera ili činjenice da se oslanjaju na CPU umesto da sami pakuju pakete. :(

@Steamroller and @multipleX

Teoretski maximum za SATA se JAKO razlikuje od realne situacije što je več rekao multipleX. Realno HDD-ovi (ne računam ovde solid state HDD) postižu daleko manje brzine od teoretskih vrednosti za SATA. Članak koji detaljnije govori o gigabitnoj mreži i uskim grlima Dude, Where's My Bandwidth?
Da ja ne objašnjavam :) i ja nisam prethodno (dok nisam ovo pročitao) prethodno razmišljao o ovom problemu. IT uvek nešto moraš da učiš... užas :D

Ja sam inače iz iskustva ustanovio da je HDD na HDD brža varijanta prebacivanja nego preko LAN-a, pa čak i kad sam imao gigabitni switch, a vi samo teoretišite. :D

Ako je hard disk samo po sebi usko grlo, kako može biti brže HDD > LAN > HDD od HDD > HDD rešenja?
Pročitao sam tekst do pola, završiću kasnije... ali lik već spominje max dostignutu brzinu za gigabitni lan i brzinu za hardove. Lan 35.8 MB/s i za hardove 45-65 MB/s. Što je opet brže...............
Da ne koristim ružne reči, prestanite da me drkate. :D

Poslednja izmena:
brzina u mojoj mreži, upravo mereno za tvoje oči (da te ne d.....)

mreza.jpg

pošto je jedan veliki fajl u pitanju i dalje je ubrzavao protok (krenuo je sa 38MB/s i stigao 55.5MB/s) verovatno bi ubrzavao i dalje samo da je bilo fajla, ali nemam veći fajl.

i to je sa kablovima cat 5e, i kada šaljem sa mog kompa na server veliki fajl obavezn puca (malo su lošiji kablovi, ali to ne radim često pa prođe jednom od 3 puta)

:)

Jedan je Seagate 1,5TB @5900 ST31500541AS
A drugi je SAMSUNG 1TB @7200 HD103SJ
switch je TPlink TL-SG1005D

A koliko veze ima koliko keša imaju diskovi? Ti imaš jedan hdd na 5900RPMa na primer. Ja ima dva na 7200 i ne postižem više od 40MB/s. Jedan je WD3200AAKS-00L9A0 a drugi je WD5000AACS-00G8B1, dakle oba diska imaju 16mb keša. Prebacivao sam sa većeg harda na manji - sistemsi, video fajl od 7gb. Prebacivanje je krenulo sa 42000 pa je palo na 40500. Kad već vidim da se razumeš, edukuj me. :)

Ne bih znao koliko keš utiče, oba ova HDD-a imaju po 32MB keša.

Ono što mogu da ti napišem su detaljnije konfiguracije na kojima sam testirao brzinu mreže pri seobi fajla.

Komp koji mi služi kao fajl server, MSI nettop MS-6496E nettop 100 smanjen mu je ram na 512MB, skinut DVD-RW, izvađen WD caviar blue 160GB i ubačen Seagate 1,5TB. Na nettopu je XP home sa svim updatima (koji je stigao uz dotični nettop).
Drugi komp je ASUS M4A785D-M PRO, Athlon II 620 @ 3GHz, 4GB DDR2 kingston hyperX 1066, samsung 1TB, windows 7 PRO sa svim updatima.
I kopirano je zbog toga što znam da kada selim sa mog kompa na fajl server u obrnutom pravcu...
sa servera na moj komp.

Meni je ta brzina kojom radi kod menenije nešto posebno brzo, pošto mi je oduvek tako radilo od kada sam uzeo gigabitni switch. Kabl od mog kompa do switcha je dug 1,5m, a do nettopa je dug oko 6-7m.

Izgleda onda da i keš igra ulogu. Oba kompa su ti SATA 2 i meni su oba harda SATA 2. Ja imam i7-930 sa 6gb rama na 4.2ghza, GA X58A-UD5. Jedina bitna razliku koju vidim je da tvoji diskovi imaju duplo više keša. Ti preko lana imaš skoro 30% brži transfer od mene. :trust: Ako kopiram sa 500gb na sistemski, stalno ide oko 40Gb/s. Ako kopiram sa 320gb sistemskog na 500gb onda krene sa 70Gb/s, ali brzo padne na 45Gb/s.

ne bi trebalo da su u pitanju mrežne karte, malopre sam malo testirao.

kada selim isti fajl na server brzina je oko 30MB/s (sa servera na moj komp je bilo pred kraj 55,5MB/s),
a kada selim na SSD na trećem kompu ide oko 70MB/s ali pukne prenos nakon 15-20 sekundi krene sa 65MB/s skoči na 70MB/s, malo se osciluje oko 65MB/s i onda pukne i javi da mrežni uređaj nije dostupan.

Sve u svemu sa mog kompa na server i sa servera na moj komp je ogromna razlika, a iste mrežne karte i isti switch, ali je izgleda ograničenje HDD na koji se piše. (možda je i problem u tome što server ima samo 512MB rama - integrisana grafička).
Verovetno ću ovih dana da kupim nove kablove (cat 6) pa da javim rezultate kada istestiram sve pravce seljenja podataka sa ova 3 kompa.

pozdrav :)

Evo konačno zamenio kablove na cat6
i evo rezultat brzine seljenja velikog fajla kao što sam rekao da ću da javim kad promenim kablove.

sa HDD -> SSD

gigabitnet.jpg

u obrnutom smeru SSD -> HDD

gigabitnet2.jpg

Sve u svemu... kroz mrežu (gigabtine mreža + dobri kablovi + brzi hdd-ovi = nema potreba da se vadi hdd iz drugog kompa i ubacuje u drugi jer se neće ništa dobiti) :d

PS
Još nisam promenio mrežni kabl do servera pa nisam ni testirao

Poslednja izmena:
ovo je treci forum na kojem pokreces istu temu
prva ja bila pre mesec dana
da li od tada jos nisi prebacio podatke?
da si slepere piva sam pretovarao zavrsio bi

@ jaga

Tema je otvorena 06.07.2012., 00:16
Ja sam danas kucao ono što sam rekao da ću uraditi još pre mesec dana pa je tema dospela na vrh. :)

Samo bez nerviranja, čovek je sigurno ODAVNO prebacio podatke.
Ovaj dodatak danas je sam zbog toga što neko može da traži to što već ima na ovoj temi - pa da se za 3 meseca ne kuca ponovo.
:type:

sory ;)
nisam video kada je pokrenuta tema
ali ima likova koji pokrecu iste teme na raznim forumima
ova je jedna od tih
u pravu si preskocim temu i skuvam sebi kaficu

Nazad
Vrh Dno