Šta je novo?

Da li neko od vas koristi Adobe Premiere CS6? Kakva su iskustva...?

KAMIKAZE

Slavan
Učlanjen(a)
18.09.2005
Poena
380
Zanima me da li je neko presao sa CS5.5 na CS6 i da li su iskustva pozitivna sto se tice "nove filozofije" :type:

Ne znam sta mislish pod tim, filozofija je ista, samo su dodali nove opcije. Naravno ako ga koristish, uradi update jer je dzabe :)

Pa mislim na novi interface i ostale promene - da li se radi brze i jednostavnije ili je samo novo zarad novog?

Meni je isto, koristio Premiere CS5.1 ili 1.5 Pro. Sem sto CS5 ima integrisan Media Encoder za izvoz materijala, sve ostalo izgleda isto.
E sad negde sam procitao da je CS6 brzi, ali je to u slucaju montaze i kompresije diskutabilno.

Evo, odgledao sam nekoliko video predstavljanja nove verzije i super izgleda sve sto su prikazali i rekli o CS6 :banana:

Ako hocesh jednostavnije, brze i novu filozofiju, moracesh da instalirash OS X i Final Cut Pro X :) Premiere je dinosaurus kao i Windows, nikada se nece promeniti iz korena, a ako to i uradi, znaci da nemaju drugog izbora i da je kasno, a svi vec koriste neki drugi program/OS :)

Ne znam sta imash, ali ja sam pre nekoliko godina imao Leoparda na matorom AMDu XP 2800+, danas ima da ti radi na bilo cemu :)

Necesh znati dok ne probash, meni se recimo itekako isplatila :)

A lose je biti poseban u gomili od milijardu botova :) Moras da budes avanturista i da sam okrivas nove stvari a napustas stare ako mislish da budesh ispred drugih, ne da ponavljash ono sto je neko drugi rekao/uradio :)

Ja sam na AMDu potroshio 50ak sati dok nisam namestio sve da radi, iako mi je muka od namestanja i podeshavanja, ali mi se Windows smuchio odavno i nisam odustao. Danas, ja uopste nemam Windows, i sav posao zavrshavam na Macu, jednostavnije, brze i sigurnije, i ne interesuje me nikakvo podeshavanje bilo cega u sistemu.

Ako ti komp sluzi za igranje, svejedno je da li cesh da bauljash po BIOSu i Registry-ju svaki dan, ali ako ti komp donosi pare, a pogotovo ako zivis od njega, na OS X ce ti vrlo brzo biti jasno zasto je to bolji sistem, pogotovo u poslovima vezanima za foto, video i audio.

Ah, ti vraga - gledam neki sajt za freelance poslove i postoji posebna kategorija za Final Cut Pro, dok je sve ostalo strpano u razne video kategorije :smash:

@Kamikaze
Mislim da nije tu puno bitno u kom programu radis. Svi ti programi za montažu su manje više slični, kanal za video, kanal za audio, ako znaš šta radiš i šta ti treba i windows movie maker može da odradi stvar.
Dugo već radim u Premieru, koristim prednosti Nvidia Cuda tehnologje i navikao sam na njega, a onda ti neko kaže:" Vegas je bolji, ima ovo ima ono..." To je subjektivna stvar, opet kažem, sve je to isto i ako sam Vegas nekad davno koristio za audio montažu, kada bih morao da pređem na njega, ne bi mi puno trebalo da se snađem. Mislim da to važi i za Final Cut. Ta podkategorija postoji verovatno iz razloga slanja projekata sa gotovom montažom, možda komitent hoće da menja postojeći projekat, ko zna.

^ Final Cut Pro X jeste drugaciji od svega, drasticno. Pre njega su svi bili manje vise slicni, ali je i tada Final Cut Pro 7 odskakao jer je imao bolji UI, bolju podrsku i bio je stabilniji.

@Kamikaze
Mislim da nije tu puno bitno u kom programu radis. Svi ti programi za montažu su manje više slični, kanal za video, kanal za audio, ako znaš šta radiš i šta ti treba i windows movie maker može da odradi stvar.
Dugo već radim u Premieru, koristim prednosti Nvidia Cuda tehnologje i navikao sam na njega, a onda ti neko kaže:" Vegas je bolji, ima ovo ima ono..." To je subjektivna stvar, opet kažem, sve je to isto i ako sam Vegas nekad davno koristio za audio montažu, kada bih morao da pređem na njega, ne bi mi puno trebalo da se snađem. Mislim da to važi i za Final Cut. Ta podkategorija postoji verovatno iz razloga slanja projekata sa gotovom montažom, možda komitent hoće da menja postojeći projekat, ko zna.

Ma znam - imao sam prilike da pre X godina koristim (valjda) Mac G4 i tadasnji Final Cut i nije bilo problema da se prilagodim, iako sam do tada koristio samo Premiere :type:

Da, razmisljao sam da je ta kategorija zbog kompatibilnosti sa hardverom i softverom klijenta, al' je opet bedak... Osim za driver-a :D

Eto, ko tek treba da se odluci za platformu i software, nek' ima i ovu informaciju u vidu - ko koristi Fianlcut, moze da konkurise za sve video editing poslove :wave:

Ma kakvo odlucivanje, na zapadu svako ozbiljan radi na Macu (u poslednje vreme i neozbiljni :)), to samo kod nas zbog kesha moraju da se prave kompromisi, ali pored Hackintosha stvarno ne vidim problem, danas se on na noviji Intelov hardver instalira bukvalno kao Windows...

Poslednja izmena:
To isto ko sto Jugo "radi posao" dok ne probas nesto (bilo sta) drugo :)

Pa drugari ne bih se baš složio sa vama :) Ja koristim AMD i nisam sirot :d
Šalu na stranu, meni moj 1075 T dobro odrađuje posao. Pored premiera aktivno koristim After, Photoshop, Illustrator a u skorije vreme i Mayu, i nikad nisam imao neki problem sa brzinom. Naravno, Intel je zmaj i zakon za multimediju, to svi znamo.
E sad ne znam kojom montažom se Kamikaza bavi, ne verujem da montira "Američke čopere" pa da mu treba nešto bolje od premier-a :d

Poslednja izmena:
E sad ne znam kojom montažom se Kamikaza bavi, ne verujem da montira "Američke čopere" pa da mu treba nešto bolje od premier-a :d

Pa za tu njesra emisiju Premiere je overkill :p

Niko me ne tera da nesto zavrsim za pola sata, tako da, za moje potrebe i standarde, AMD i Premiere sljakaju sve u 16 :type:

Ako bas zatreba, mogu sa X4 @ 3.8GHz da prebacim na X6 @ 3.4GHz :D

Pa za tu njesra emisiju Premiere je overkill :p

He he slazem se, nego sam gledao dokumentarac o tome kako se snimaju Američki čoperi, 4 montažera rade na jednoj emisiji, a rekord im je 2 epizode mesečno xD
A hvale se tamo, Final Cut, ludilo oprema ... toliko o produktivnosti ,)

Pa drugari ne bih se baš složio sa vama :) Ja koristim AMD i nisam sirot :d
Šalu na stranu, meni moj 1075 T dobro odrađuje posao. Pored premiera aktivno koristim After, Photoshop, Illustrator a u skorije vreme i Mayu, i nikad nisam imao neki problem sa brzinom.

To isto ko onaj sto kupi fotoaparat od 100e na akciji i veoma je zadovoljan, a to mu prvi i jedini aparat u zivotu :) Morash da probash Maca i Final Cut Pro, uporedis sa svim tim programima i onda napises ovako nesto. Znam da nisi probao jer bi sad bio na Hackintoshu bar, ako ne i na "pravom" Macu, niko se nije vratio na Windows posle OS X, to mogu da potpisem :)

I shta se cudish za Chopere, shta mislish koliko bi epizoda imali da rade u Premieru :)

Pa bash zato mu treba, Final Cut Pro X je neuporedivo jednostavniji, razumljiviji i logicniji, mislim na user interfejs i nacin na koji se radi sve u njemu, i savrshen je za pocetnike koji hoce i jednostavno i puno mogucnosti na jednom mestu. Za godinu dana koliko postoji od verzije 1 je dobio gomilu novih mogucnosti, ali umesto da su zatrpali interfejs novim "dugmicima" oni su jos pojednostavili neke workflow procese koji su u drugim paketima vrlo komplikovani (multicam, sinhronizacija zvuka i uopshte rad sa zvukom, organizacija klipova).

Ceo Creative Suite paket je dinosaurus koji se nije promenio 10 godina i misle da ce biti bolji ako na prethodnu verziju ubace nove opcije, a zaboravljaju da ne mogu sa tim da idu u beskonacno jer to sve vise komplikuje i uporava proces. Danas sam bas nesto radio u Photoshopu posle dosta vremena, i neverovatno sam se smorio koliko puta mora da se klikne ili stisne taster za neke osnovne stvari, zato ga i koristim samo za neke specijalne stvari, sve ostalo radim u Aperture, opet program koji ne postoji na Windowsu :)

Instaliranje Hackintosha je posao od jednog popodneva, ne verujem da ga nemate i bar probate kako radi na nekom viska hardu, sistem zauzima 4GB i ne povecava se na 100 posle 6 meseci kao windows, nema krsh fajlova za koje pojma nemash odakle su, nema registryja, komplikovanih instalacija i deinstalacija, virusa, malwarea i slicnog djubreta, u Safariju nema ni popup prozora sto je pravo osvezenje posle kupusa u bilo kom drugom browseru. Sistem je jednostavno moderan jer je uradjen skoro, pa nema repove od pre 20 godina kao Windows, vec su jednostavno odbacili sve sto nije dobro i sazeli ga maksimalno. Softverska podrska je sada toliko dobra da u skoro svakom poslu ima bolji program koji ne postoji na Windowsu kao ovi o kome pricamo, a krenule su polako igre ako josh uvek ima ljudi kojima to treba :)

Ja opet smaram sa ovim, ali to je jednostavno tako, ja Windows vise nemam, takav osecaj stabilnog i sigurnog sistema sam poslednji put imao u prvoj polovini devedesetih na AmigaOSu. Ne kazem da on nema neke svoje bubice, ali to je daleko i neuporedivo ispred bilo kog drugog OSa, a pogotovo Windowsa, i zato kazem, PROBAJ, ne kosta te nista, a garantujem da cesh zahvaljujuci njemu da krenes da kupujesh razne proizvode sa Apple logoom :)

Poslednja izmena:
He he slazem se, nego sam gledao dokumentarac o tome kako se snimaju Američki čoperi, 4 montažera rade na jednoj emisiji, a rekord im je 2 epizode mesečno xD
A hvale se tamo, Final Cut, ludilo oprema ... toliko o produktivnosti ,)

Dobro, to je vreme potrebno za ceo proces - organizacija, putovanja, snimanje i montiranje, a ne samo za montiranje ;)

Final Cut Pro X je neuporedivo jednostavniji, razumljiviji i logicniji, mislim na user interfejs i nacin na koji se radi sve u njemu, i savrshen je za pocetnike koji hoce i jednostavno i puno mogucnosti na jednom mestu.

Ja sam navikao na Premiere jos od 6-ice, a i cini mi se i da ga je lakse nabaviti :eyebrows:

Ti si vec prelezao decje bolesti sa Hackintosh-om i sad ti sva podesavanja izgledaju lako i jednostavno, a i na UI si se navikao :type:

Meni se prosto ne isplati da "hackujem" AMD, da nabavljam novi HDD za HFS+, da nabavljam software i da gubim zivce dok sve ne namestim, ako uopste i namestim :crash:

Meni bi licno za brzi i lagodniji rad najbolje seo jos jedan monitor :D

Pa gubis zivce samo zato sto si na Windowsu, ovde ih izgubish jednom i nema vise :)

Kazem ti, na matorom AMDu kada je Hackintosh tek poceo, namestio sam ga za pola dana, iz 7 instalacija, nista o OS X ili Linuxu nisam znao, tada se to radilo trial and error metodom pa kad ubodes, danas imash tutoriale za svaku plocu i bukvalno pratish stavku po stavku. Upravo je razlog stalnog budzenja i nerviranja taj sto sam pobegao sa Windowsa, odavno nisam u fazonu cackanja i podeshavanja, ne interesuje me ni hardver ni softver, komp mi sluzi za posao i hocu da sednem i radim, i da ne mislim da li ce zezati ili raditi uopshte.

Daj oznaku ploce koju imash i ja cu ti potraziti i odmah reci da li je jednostavno ili nema smisla zezati se, ili te i to mrzi :d

Poslednja izmena:
hm

Ne znam o cemu pricas, ali na poslu koristim mac I ume bas dobro da zabaguje I on. Druga stvar ja na mojoj masini imam win vec duze vreme I nemam problem sa njim. Win 8 je jos brzi. Koristim adobe paket I ne zalim se sve je super I brzo. Ne koci ne laguje razvaljuje kako radi. Podrska za cuda je super I dodatno ubrzava rad. Meni je adobe I win fenomenalan. Nista ne koci, ne zeza I ne blokira. Maya radi renderuje I zadovoljsn sam. Zapeo si za mac kao pijan za plot. Dobar jeste, ali ne toliko koliko ga hvale. Znam sta pricam I radim na njemu. Blokira I on I koci I ume da za****. Samo mi u sred illustratora izadje kruzic I ode sve u propast. Zato uzmi papir zapisi sve kpmponente koje ima mac I sastavi isto to za pc I videces da pola placas na bend. Ne kazem da nije dobar, ali nije to bas da se toliko dize u nebesa.

CS 6 je ok malkice jests brz, pisan za noviju arhitekturu, ali neces primetiti na klasicnom racunaru veliku razliku. Ko ima profi graficku I lude memorije videce veliku razliku tokom renderinga.

*** ovaj driver kao da je iz jehovinih svedoka :)
U rukama Mandušića Vuka, svaka alatka biće ubojita. Ja recimo koristim paralelno premiere cs5.5 i edius. Oba rade posao, ali edius mi je za klasu bolji od svih ostalih...

Pa gubis zivce samo zato sto si na Windowsu, ovde ih izgubish jednom i nema vise :)

Kazem ti, na matorom AMDu kada je Hackintosh tek poceo, namestio sam ga za pola dana, iz 7 instalacija, nista o OS X ili Linuxu nisam znao, tada se to radilo trial and error metodom pa kad ubodes, danas imash tutoriale za svaku plocu i bukvalno pratish stavku po stavku. Upravo je razlog stalnog budzenja i nerviranja taj sto sam pobegao sa Windowsa, odavno nisam u fazonu cackanja i podeshavanja, ne interesuje me ni hardver ni softver, komp mi sluzi za posao i hocu da sednem i radim, i da ne mislim da li ce zezati ili raditi uopshte.

Daj oznaku ploce koju imash i ja cu ti potraziti i odmah reci da li je jednostavno ili nema smisla zezati se, ili te i to mrzi :d

Najverovatnije nisi imao dobre lekove za Windows - meni radi sve OK, a nisam bas "genije" kad je u pitanju software ;)

Mislim, u retkim prilikama kad pustim neku muziku, za to koristim Winamp 2.81 :,,:

Cekam da se pojavi stabilna verzija 6-ice, a ako krenu problemi i ako mi pukne film, poslacu ti oznake za sav hardware sto imam, a ne samo za plocu :D

Sve i da su kopirali tudja resenja, ovo ne izgleda nimalo lose :trust:

[YOUTUBE]5_5MvTx6kJA[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]kTJYwQhbKpA[/YOUTUBE]

CUDA čini čuda :D

*** ovaj driver kao da je iz jehovinih svedoka :)
U rukama Mandušića Vuka, svaka alatka biće ubojita. Ja recimo koristim paralelno premiere cs5.5 i edius. Oba rade posao, ali edius mi je za klasu bolji od svih ostalih...

Sto ljudi vole da ponavljaju tu izreku ne razmishljajuci uopshte o njoj :d Znachi ako Mandusic Vuk uzme Windows Movie Maker, bice jednako brz i efikasan kao u tom Ediusu koji je u sledecoj recenici za klasu bolji od ostalih ? :)

Zahvaljujuci ljudima koji tako razmishljaju, ja imam puno posla i dobro zaradjujem jer ljudi se plashe napredovanja i promene workflow-a, pa koriste zastarele programe, opremu i sve ostalo, tako da meni samo ide u shtetu da ovde govorim sta je dobro i chime se brzo radi, tako da cu da se slozim sa vama i necu se vise mesati, CS6 je zakon, svi ga instalirajte i cekajte sledeci "Need for speed" gde ce ubaciti josh novih opcija :d

Koristim ga i zadovoljan sam i nije komplikovan program...... .radni-zastitni-slem-htz-zg-009.jpg
moj prvi rad sa novim cs6 photoshop

Poslednja izmena:
Vrh Dno