Šta je novo?

OSX presisao Windows - u broju propusta i zakrpa!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

alfaunits

Znamenit
Učlanjen(a)
24.06.2006
Poena
1,385
Samo da nadjem jos post kovaca koji je blatio MS ranije zbog broja zakrpa :D
Bez uvrede normalnim Apple userima, ali Apple fenboji su zasluzili ovo :)
http://www.infogo.biz/apple-ovi-racunari-vise-nisu-bezbedni.html

Korisnici Apple-ovih računara u prošlosti nisu se trebali previše brinuti oko bezbednosti svojih računara, ali čini se da je tom vremenu došao kraj jer Mac-ovi imaju sve više problema sa bezbednosnim propustima i trojancima.

Već smo pisali o dva trojancima Flashback i Sabpab koji su tokom proteklih nedelja izazvala velike probleme stotinama hiljada vlasnika Mac-ova, a iako je ova kompanija izdala bezbednosnu nadogradnju kojom je popravljen propust u Javi, iz ruske kompanije Dr. Web kažu da je broj računara zaraženih Flashback-om još do pre nekoliko dana bio veći od pola miliona, dok su Symantec-a i Kaspersky-og objavili da je ta brojka ipak puno manja.

Broj računara zaraženih Sabpab-om i dalje nije poznat, a u bezbednosnoj kompaniji Sophos upozoravaju da se pojavila i nova verzija ovog trojanca koja iskorišćava propuste u Word dokumentima tako da opasnost i dalje postoji, usprkos poslednjoj Apple-ovoj nadogradnji.

Ali, nisu samo ova dva trojanca razlog zbog kojeg korisnici Apple-ovih računara imaju razloga za brigu - naime, prema nedavnom izveštaju bezbenosne kompanije Trend Micro koji su preneli u PC World-u, u prva tri meseca ove godine najviše bezbednosnih propusta otkriveno je upravo u Apple-ovom softveru - više u odnosu na druge operativne sisteme i proizvođače softvera.

Takođe, Apple je izdao i rekordan broj zakrpa za svoj pregledač internet stranica Safari 5, a u Computer World-u kažu da su zabeležena ukupno 83 propusta u Safari-ju.

Zbog svih ovih stvari istraživači u Kaspersky Lab-u zaključili su kako je bezbednost Mac OS X-a (operativnog sistema za Apple-ove računare) - samo mit i korisnici Apple-ovih računara više ne smeju da zanemarivaju bezbednosne probleme.

Do velikog porasta malwarea došlo je zbog sve većeg tržišnog udela Apple-ovih računara, a kako ih sve više ljudi koristi, tako oni postaju atraktivnija meta hakerima i cyber kriminalcima pa u budućnosti, dodaju u Kasperskom, možemo očekivati sve veći broj bezbednosnih problema za Mac-ove

IZVOR: http://www.infogo.biz/apple-ovi-racunari-vise-nisu-bezbedni.html#ixzz1stPxq4Hi

Nisi zakacio link za kupnju antivirusa za Mac ;)

Bilo ovo pre jedno godinu dana vec. A mislim da ide i na 9-15 meseci za Linux, otprilike vec moze da se hvata talas kada krene :)

Poslednja izmena:
A gde ti je ono "Sto bi naglasio" :d

Ja se ne bih osecao ni sa Linuxom bezbedno, kamoli sa Mac-om ili Windowsom.

gomila budalastina.

antivirus kompanija zakljucuje da: - Mac OS X nije siguran - dakle kupite nas antivirus software.

za sada postoji samo jedan malware koji ne zahteva admin pass a to je: Flash. jedan jedini i to zbog Jave (ne kazem da je ovo neko specijalno opravdanje ali nije ni krucijalni deo OSa - u poslednjog verziji Mac OS X vise nije ni deo OS instalacije).

A to sto Safari svaki put za 2 sec pada na pwn2own, i to u necemu sto nije ranije bilo poznato?:)
Polako, kad porastes kasce ti se samo :D

Zato ja na Winu imam antivirus (koji fino uspori racunar i pokvari odusevljenje novim racunarom) i ZoneAlarm, a na Mac-u nista od toga! Na Winu ne smem da ugasim firewall na par minuta (iako ne posecujem sumnjive lokacije i ne skidam nista ne provereno).

Jos se Win malo-malo updateuje i naravno bez pitanja restartuje sistem. Kod Mac-a na par nedelja sam kliknem na Update jer mozda ima nesto zanimljivo.

Nesto su brojke, a drugo je realno stanje. Treba uzivati u tome dok traje, jer ce olos uskoro sve usmeriti i na MacOS.

Lepo kaze covek na gornjem klipu, koju poruku poslati....

To da "firewall ne smes da iskljucis vise od par minuta" su najobicnije price za malu decu, ali od pre desetak godina.... danas je situacija mnogo drugacija, od usporavanja do potrebe za samim antivirus software-om, kao sto je situacija druckija sa stanovista da je MacOS imun na sve vrste "gamadi"....

Zato ja na Winu imam antivirus (koji fino uspori racunar i pokvari odusevljenje novim racunarom) i ZoneAlarm, a na Mac-u nista od toga! Na Winu ne smem da ugasim firewall na par minuta (iako ne posecujem sumnjive lokacije i ne skidam nista ne provereno).

Jos se Win malo-malo updateuje i naravno bez pitanja restartuje sistem. Kod Mac-a na par nedelja sam kliknem na Update jer mozda ima nesto zanimljivo.

Nesto su brojke, a drugo je realno stanje. Treba uzivati u tome dok traje, jer ce olos uskoro sve usmeriti i na MacOS.
Ne znam šta ti radiš dok koristiš windows sistem, ali ja nemam ni AV ni FW (sem ruterovog i win integrisanog koj ne može da se ugasi) bar dve godine. Tu su KAV, Immunet i CAV u formi instalacionih fajlova ako na nešto posumnjam, ali nikad nisam imao problem, i pored sumnji. Jednom godišnje, reda radi, pustim AV da skenira u toku noći i nikad da pronadje neki virus ili išta slično.

A za autorestart posle apdejta - sam si kriv što ne podesiš da to ne radi.

Nista posebno ne radim, ali kog zmija ujede taj se i gustera plasi. Posle WinXP i IE6 ere vise ne pustam nista slucaju na Win-u. Moze neka musterija da mi posalje program (nenamerno) koji ima virus ili trojanca i sta onda? Kupuj AV za svaki slucaj i obnavljaj ga nanovo svake godine. Dovoljno samo jednom da se provuce.

Ma pazi da im ne trazim tu opciju. Treba da bude podrazumevano da se ne restartuje. Dovoljno mi je da mi par puta restartuje sistem kada nije trebao, pa da onda stvarno popi*dim i da trazim opciju. Nego, oni su se uplasili od tuzbi i vremena IE6 pa bolje da updateuju na silu.

Ne znam sta ti radis ali ja otkako je Windowsa 7 nemam nista od tog ****** instaliranog :) problemi 0.

Ni ja ne posecujem sumnjive sajtove, ali moze neka musterija da mi posalje (demo program, jer se bavim programiranjem kontrola) virus ili jos gore trojanca. Posle ja to mogu drugima da posaljem...

I ja sam se tako bio osilio i nisam drzao AV i FW jedno vreme i onda je dosla kazna. Zarazio sam sistem nekim jako jako nezgodnim virusom. Znam dosta oko Windowsa, ali nije bilo sanse da ga uklonim. Sto je najgore, poslao sam taj virus nekim musterijama :( i umalo katastrofa nije izbila...

Ja ne verujem MS-u ni malo. Google verovatno ima jako dobre programere, ali mislim da MS nema. Ja sam imao priliku da pratim MS od samog pocetka i jos uvek se secam sta su radili (sada su kao bajagi cool kompanija).

Pored toga, nervira me sto mi stalno iskacu oni baloncici te ovaj rizik, te onaj... (znam da i to moze da se iskljuci ;)).

Sve u svemu, ja uzivam u MacOS-u dok god ne bude neka veca navala virusa. Mozda i Apple bolje resi probleme kad vreme za to dodje.

Ja sam koristio XP (ili Srv03 - ista stvar) i IE6 do pre dva leta. Jedini razlog zasto vise ne koristim isti je to sto ne mogu da nadjem XP/Srv03 drivere za laptop :D
Gomila antivirusa je bila instalirana - unutar virtuelnih masina samo. Ko jos pokrece bilo sta od klijenata na svojoj masini danas?

Antivirus nije neophodan, neophodno je da se ukljuci mozak. Ali to je tesko... ipak je mozak skup resurs :D

Sto se APple-a tice... ti ni naslov teme ne citas ocigledno :)

A za restart.... ne secam se gde sam ikada podesavao da se ne restartuje, i ne restartuje se sam.

Poslednja izmena:
Kada je racunar iza routera onda nema nikakvih sansi da neko sa spoljne mreze brlja po racunaru osim ako mu to explicitno ne omogucis. To vazi za sve operativne sisteme. Ako ti neko posalje mail sa inficiranim exe-om, veoma lako mozes da snimis file na disk i posaljes ga na testiranje nekom online skeneru (npr. jotti) i dobijes misljenje 20-ak razlicitih AV programa. Na tebi je da odlucis sta ces dalje da radis ako file ima neki virus u sebi.

Ja sam koristio XP (ili Srv03 - ista stvar) i IE6 do pre dva leta. Jedini razlog zasto vise ne koristim isti je to sto ne mogu da nadjem XP/Srv03 drivere za laptop :D
Gomila antivirusa je bila instalirana - unutar virtuelnih masina samo. Ko jos pokrece bilo sta od klijenata na svojoj masini danas?

Antivirus nije neophodan, neophodno je da se ukljuci mozak. Ali to je tesko... ipak je mozak skup resurs :D

Sto se APple-a tice... ti ni naslov teme ne citas ocigledno :)

A za restart.... ne secam se gde sam ikada podesavao da se ne restartuje, i ne restartuje se sam.

Eh ako moram da instaliram VM da bih nesto probao :) Ali tvoja ideja je dobra u principu jer sam instalirao Win7 (originalan, retail) unutar VM i mogu fino da izolujem ako nesto krene po zlu.

A sta to jos pise u naslovu? Da ima vise zakrpa? E pa nema, jer imam oba sistema (i Desktop i unutar VM)

I da ima vise propusta, to se ne oseti u realnom radu.

Ma pazi da im ne trazim tu opciju. Treba da bude podrazumevano da se ne restartuje. Dovoljno mi je da mi par puta restartuje sistem kada nije trebao, pa da onda stvarno popi*dim i da trazim opciju. Nego, oni su se uplasili od tuzbi i vremena IE6 pa bolje da updateuju na silu.
Pretpostavljam da te tvoj automobil sam vozi bez ikakvog tvog uplitanja ili radio sam menja stanicu na baš onu koji tad hoćeš da čuješ?
I da ima vise propusta, to se ne oseti u realnom radu.
...do trenutka kad se oseti... kao sa Win ;)

Kolac u tiganju? Nemam ni ja, pokrenem mbam kad se setim nikad nista ne nadje

Eh ako moram da instaliram VM da bih nesto probao :) Ali tvoja ideja je dobra u principu jer sam instalirao Win7 (originalan, retail) unutar VM i mogu fino da izolujem ako nesto krene po zlu.
Radis programiranje a ne koristi VM za testiranje? Ti ni prvi krug intervjua ne bi prosao za posao ;) (smesko, ali ozbiljan sam)

A sta to jos pise u naslovu? Da ima vise zakrpa? E pa nema, jer imam oba sistema (i Desktop i unutar VM)
Cuj... ZVANICNO ima vise propusta i zakrpa. Ne verujes? Nisam to ja smislio ili neki random clanak... to su suve brojke "broja zakrpa OSX-a" koje je Apple izbacio naspram MS-a.

Ni ja ne koristim av na windowsu, instaliram ga jednom u par meseci da odradi sken, i onda ga obrišem, i tako u krug. Jedino što ne ubadam tuđe usb-ove u komp.

Nemam ni ja na svoja 2 privatna racunara a na oba i zena i klinci drndaju po facebooku i ko zna gde sve. Jedino ne koriste email i atachmente (zasad)
Na firminom imam jer moram ali ne pamtim kada je ulovio bilo sta.
I? Trebalo bi da se zabrinem?

Ni ja ne koristim av na windowsu, instaliram ga jednom u par meseci da odradi sken, i onda ga obrišem, i tako u krug. Jedino što ne ubadam tuđe usb-ove u komp.

Svejedno, ipak koristis antivirus, i sta reci o tome koliko je to ogranicenje da ne smes da ubacujes tudji USB flash.

P.S. da se razumemo, ja ne hvalim ni jedan od ova dva OS-a jer ih oba koristim i svidjaju mi se ali ne moze se reci da za Windows ti ne treba antivirus, narocito kod obicnih korisnika.

Svejedno, ipak koristis antivirus, i sta reci o tome koliko je to ogranicenje da ne smes da ubacujes tudji USB flash.

P.S. da se razumemo, ja ne hvalim ni jedan od ova dva OS-a jer ih oba koristim i svidjaju mi se ali ne moze se reci da za Windows ti ne treba antivirus, narocito kod obicnih korisnika.

Pa to je čisto da zadovoljim svoju znatiželju, a ne neka potreba, tuđ fleš mi ni ne treba jer imam 10 megabita net i sve si sam skinem.

Radis programiranje a ne koristi VM za testiranje? Ti ni prvi krug intervjua ne bi prosao za posao ;) (smesko, ali ozbiljan sam)

Cuj... ZVANICNO ima vise propusta i zakrpa. Ne verujes? Nisam to ja smislio ili neki random clanak... to su suve brojke "broja zakrpa OSX-a" koje je Apple izbacio naspram MS-a.

Koristim ponekad, ali ne za testiranje protiv virusa. Ne brini ti za mene, prolazim ja lako te krugove, a od 2002-e imam svoj mali biznis tako da vise ne trazim poslove. Vremenom sam stekao i neke druge vestine osim programiranja zahvaljujuci tom malom biznisu. Da se nisam u medjuvremenu razboleo, dostigao bih jos vise.

Da imas MacOS , mogao bi da ukljucis Update i proveris broj zakrpa i da onda uporedis sa Windows update-om.

Da imam OSX, udarao bih glavom o zid zasto sam platio nesto sto mi ne treba :)
A ne treba mi da vidim broj zakpra - pise lepo u prvom postu/linku.

@alfa
Neverovatno je koliko si uporan u zabadanju prsta u oko Apple korisnicima??
Eto, izašlo više zakrpa za OSX nego za Win. I šta onda? Da li je to trenutak sreće za one koji hejtuju "jabučare" da mogu da kažu da ni OSX nije bolji od Win-a?
Kao što reče yoyo, ako se na net kačiš iza rutera sam si kriv ukoliko nešto zapatiš, pošto nema šanse da tek tako uleti u sistem, bez da ti ne aminuješ tome. I to nevezano da li imaš Win, OSX, Linux, BSD,...

Ja lupam glavu sto nisam jos ranije presao na njega. Dusu mi je uzeo Win. Koristim PC jos od vremena DOS-a i cini mi se da sam sa njim imao manje problema.

Win7 jeste najbolji Win do sada, ali prodje voz. Po ustaljenoj praksi MS-a, sledeci Win bi trebao da bude losiji.

@alfa
Neverovatno je koliko si uporan u zabadanju prsta u oko Apple korisnicima??
Ne, ovo je za kovaca i slicne ;)

Eto, izašlo više zakrpa za OSX nego za Win. I šta onda? Da li je to trenutak sreće za one koji hejtuju "jabučare" da mogu da kažu da ni OSX nije bolji od Win-a?
Ne, to je trenutak da jabucari treba da stave prst na celo i razmisle pre nego sto opet za nesto prozovu MS, za sta ce oni biti posle prozvani.

A iskreno, ti ako se osecas prozvanim, ocigledno si za nesto kriv?:)

Kao što reče yoyo, ako se na net kačiš iza rutera sam si kriv ukoliko nešto zapatiš, pošto nema šanse da tek tako uleti u sistem, bez da ti ne aminuješ tome. I to nevezano da li imaš Win, OSX, Linux, BSD,...
Hm...... a svi oni bugovi u Safariju koji mogu da zakace OSX?:)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno