Šta je novo?

Nedoumica oko AC adaptera ?

• Začetnik teme Začetnik teme stefl
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

stefl

Slavan
Učlanjen(a)
17.01.2007
Poena
319
Imam laptop IBM R52 ali bez originalnog AC adaptera 16v/4.5A/72W, e sad sutra mi stize HP-ov adapter koji radi 18,5v i mislim 120W, pa (posto nisam bas elektronicar) interesuje me da li smem da prikljucim R52 na njega obzirom da je ovaj HP adapter napajao IBM A30 bez problema (po kazivanju vlasnika) a originalni adapteri su isti za R52 i A30. Pa eto, zamolio bih neke ljude od struke za savet, mada verujem da bi trebalo da radi ... I koliko su dozvoljene oscilacije napona i struje na relaciji laptop - AC adapter ???

Pozzz :wave:

Teoretski ne bi trebao, prakticno radi savrseno, jedino moze da se cuje plago pistanje/zujanje. Kao neko trajno resenje najbolje da nadjes neki trafo oko 16-17V ali kao privremeno resenje radi savrseno.

Teoretski ne bi trebao, prakticno radi savrseno, jedino moze da se cuje plago pistanje/zujanje. Kao neko trajno resenje najbolje da nadjes neki trafo oko 16-17V ali kao privremeno resenje radi savrseno.

Hvala na odgovoru i ako sam dobro razumeo nece izgoreti nista u lap-u ako koristim taj HP adapter i mogu ga koristiti ali ne " vecito dugo ",

pozzz

Evo stigao mi je doticni HP adapter, prikljucio sam ga i radi bez problema ! Merio sam napon na originalnom IBM adapteru i on je 17v a na HP-u 19v,
koliko u stvari ta dva volta "viska" mogu biti stetna po elektroniku laptopa (tj. kolike su bezbedne dozvoljene oscilacije-orijentaciono), izvinite ako malo gnjavim, a mozda jos nekom bude od koristi,

pozdrav svima :smash:

Poslednja izmena:
Pravilo je da se gleda da napon bude sto blizi naponu originalnog AC adaptera dok jacina struje (amperi) moze da bude i veca. Tolerancija za napon je ±5%, mada i to je po meni previse. To je teorijski, i preporuka ljudi koji se bave odrzavanjem laptopova, mada u praksi tvoja kombinacija ce raditi uz odredjenu dozu rizika da nesto crkne brze sto bi inace crklo. Jos jedna vazna stvar je da DC dzek na adapteru bude odgovarajuci, jer ako nije istih dimenzija kao i dzek na originalnom adapteru moze doci do problema koji mogu da dovedu do kvara na laptopu.

Pravilo je da se gleda da napon bude sto blizi naponu originalnog AC adaptera dok jacina struje (amperi) moze da bude i veca. Tolerancija za napon je ±5%, mada i to je po meni previse. To je teorijski, i preporuka ljudi koji se bave odrzavanjem laptopova, mada u praksi tvoja kombinacija ce raditi uz odredjenu dozu rizika da nesto crkne brze sto bi inace crklo. Jos jedna vazna stvar je da DC dzek na adapteru bude odgovarajuci, jer ako nije istih dimenzija kao i dzek na originalnom adapteru moze doci do problema koji mogu da dovedu do kvara na laptopu.

Upravo sam i postavio pitanje zbog toga sto kazes " mada u praksi tvoja kombinacija ce raditi uz odredjenu dozu rizika da nesto crkne brze sto bi inace crklo ", toga se i sam plasim, mada ako je tolerancija ±5% uklapam se, ali budi sad siguran ... DC Dzek koji ulazi u laptop je jedino duzi za jedno 1 - 2mm ali se ne klati i ne gubi kontakt !

Hvala na iscrpnom odgovoru, misljenju i savetima,

pozzz

Pa nije bas da se uklapas sto se tice tolerancije. 😉 Kod tebe je napon na HP AC adapteru veci od 10% u odnosu na napon originalnom AC adapteru kako god okrenes...

Evo najiscrpniji odgovor: Svi tranzistori u prekidackim kolima laptopova su po specifikaciji predvidjeni da rade na minimu 30V, tako da sto se tice samog funkcionisanja nema problema. PWM kontroler obicno ima radni napon od recimo 10-30V tako da ni to nije problem. Ono sto se desava ako se napon razlikuje, bas kod tog IBM-a je da dolazi do veceg razmaka u pobudnom signalu na prekidackim tranzistorima jer je potrebno da budu krace vremena otvoreni na visem naponu, pa se javlja tiho zujanje kod filterskih prigusnica oko napajanja na procesoru. Obicno se ovo ne cuje ako ne eliminises kompletnu buku u prostoriji i iskljucis hard i kuler.

@ 9r33n_3y3z - u pravu si potpuno, dobio bih keca iz matematike, ali u stvari buka u okruzenju je krivac :S:

@ kosmos - hvala na zaista strucnom odgovoru, samo mi jos reci tvoju preporuku da li da ga koristim (dugorocno) ili ne ?
Imam jos jedan ispravan IBM T41 sa originalnim adapterom, pa pretpostavljam da isto vazi i za njega jer su im isti adapteri,

hvala svima,

pozdrav :wave:

Poslednja izmena:
Opet ja :smash: , razresili smo nedoumicu oko adaptera sa visim naponom od potrebnog, ali me jos interesuje sta biva ako je napon nizi od deklarisanog za 1 do 2 volta, tesko je naci odgovarajuci AC adapter ili su preskupi, pa eto ako je neko neko raspolozen da doda koju strucnu recenicu i objasni, verujem da to dosta ljudi (narocito laika nezna) i da ce jos nekom koristiti, hvala za dosadasnje odgovore,

pozzz

Nazad
Vrh Dno